szakaszwili 14.10.05, 19:00 Mam jeszcze na balkonie pelargonie bluszczolistną zwisającą. Ma jeszcze kwiaty. Kiedy trzeba ją z balkonu zabrać? Czy te pelargonie można gdzieś przezimować, żeby wystawić je na przyszły rok? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cytrusowa Re: Pelargonia na balkonie 14.10.05, 22:49 z tego co wiem i co mi mama mowila, to pelargonie są roslinami jednorocznymi, ale mozna "obrac" je z lisci i kwiatow i takie badylki przezimowac, bez podlewania. na przyklad w piwnicy lub na chlodnym i niezbyt jasnym korytarzu. ja tak zrobie. w Polsce to chyba w listopadzie najlepsza poraz na zabranie tych kwaitow, kiedy pojawia sie przymrozki Odpowiedz Link
mircea zimowanie pelargonii 15.10.05, 02:27 Pelargonie są jak najbardziej roślinami wieloletnimi! Pelargonie bluszczolistne mozna przechować w jasnej, przewiewnej piwnicy lub na strychu w temp. 6-8 st.C. Dla spokoju można owinąć korytka lub doniczki folią bąbelkową lub słomą. Zimą należy podlewać rosliny oszczędnie, ale nie dopuścić do całkowitego przesuszenia ziemi. Na wiosnę należy trochę odmłodzić roslinę przycinając ewentualne suche pędy i sporo nawozić - najlepiej nawozem do pelargonii lub surfinii. Odpowiedz Link
mircea kiedy zabrac z balkonu 15.10.05, 02:31 Acha, roślinę należy zabrać z balkonu przed przymrozkami - najlepiej wtedy, gdy temperatury w nocy spadaja już do 3-5 st. Odpowiedz Link
szakaszwili Re: kiedy zabrac z balkonu 15.10.05, 15:34 Dziękuję za odpowiedzi. Czy chowając doniczki w piwnicy muszę kwiatom dosypać ziemi? Ubyło jej trochę... Czy zostawić je tak jak są a dopiero na wiosnę zrobić wymianę? Odpowiedz Link
mircea ziemia 16.10.05, 18:22 Ziemię należy wymienić dopiero na wiosnę - najlepiej od razu dosypać do świeżej ziemi nawozu dla pelargonii w granulkach, wtedy nie trzeba pamiętać o regularnym nawożeniu roślin. Zimą roślina przechodzi w stan spoczynku - podlewać trzeba ją oszczędnie, ale nie przesuszyć. Odpowiedz Link
magda270519761 Re: Pelargonia na balkonie 17.10.05, 14:39 Ja mam pelargonie zwsające i jak mam je przechować , one urosły bardzo - około metra , czy wy przycinacie krótko , słyszałam , że można robić z nich sadzonki na przyszły rok , wiecie jak ? Odpowiedz Link
joloczka Re: Pelargonia na balkonie 17.10.05, 15:19 Oczywiscie mozna je przyciac i ukorzenic. Biorac pod uwage ze jest juz polowa pazdziernika i roslina zapada w stan spoczynku, dobrze by bylo pomoc jej ukorzeniaczem - bedzie szybciej i pewniej. Rowniez na wiosne mozna przyciac zbyt dlugie pedy i je ukorzenic, ale jezeli zrobimy to teraz wiosna szybciej bedziemy mieli balkon w kwiatach. Najleprza pora na ukorzenianie jest jednak sierpien - wrzesien, ale ja tez jeszcze ukorzeniam w pazdzierniku i mam nadzieje ze sie uda :-))) Odpowiedz Link
siasia4 Re: Pelargonia na balkonie 17.10.05, 21:01 Mam pelargonie od lat na balkonie. Brak mi dobrego miejsca do ich zimowania i niestety trafiają do ciemnej piwnicy. W chwili zdjęcia ich z balkonu - tak przed pierwszymi przymrozkami obcinam je krotko, nawet bardzo krotko. W piwnicy nie ma miejsca na zwisające łodygi. Raz na 2 tygodnie podlewam je, a na poczatku marca przynoszę do domu i zaczynam normalnie podlewać. Sprawdzam gdzie wypuszczają nowe pędy stare i suche obcinam krotko. Zmieniam ziemię bo stara jest przerośnięta i nawoże. Jeśli mam takie dość stare 2-3 letnie to jak wypuszcza nowe pędy to je obcinam i ukorzeniam w ten sposob odnawiam rośliny. Tych starych nie wyrzucam, przesadzam tylko trochę dłużej trzeba czekać na kwiaty ale najczęściej jeszcze jeden sezon są piękne. Wyrzucam je dopiero na zimię, maja juz zdrewniałe twarde łodygi. W ten sposob od lat nie kupuje pelargonii. W tym roku mam problem bo wlaśnie w tej chwili jeszcze cudownie kwitną, a myśle że pierwsze przymrozki to kwestia 2 - 3 tygodni, albo jeszcze mniej i szkoda mi będzie je obciąć. Odpowiedz Link
mircea przycinanie i sadzonki 17.10.05, 21:45 Pelargonie najlepiej przyciąć wiosną - tak samo wtedy powinno się robić sadzonki z obciętych pędów. Nie ma sensu robić teraz sadzonek na zimę, bo to jest okres spoczynku rośliny, a nie okres wzrostu. Przycinanie powoduje pobudzenie rośliny do rozrostu, dlatego lepiej poczekać z tym zabiegiem do wiosny. Ja wystawiam swoje pnące pelargonie na strych - stawiam je na taboretach, nawet jak dotykają ziemi, to nic im nie będzie. Należy tylko usunąć wszelkie zeschnięte kwiaty i liście przed "zimowaniem". Odpowiedz Link
anii1 Re: przycinanie i sadzonki 24.11.05, 13:21 juz troszke sie pogubilam i bardzo prosze o pomoc, schowalam moje pelargonie do mieszkania ale nie ukrywam, że nie mam miejsca, dlatego jedno korytko chcialam wystawic na klatke schodową i porobić sadzonki z nowych pędów na wiosne, poobrywalam juz zeschnięte liście i kwiaty, ale czy teraz mam je przycinać i na jaką wysokość? nie chcialabym aby straszyły sąsiadów jeśli obetne do wysokości 5 cm nad ziemią:) czy mogę troszke wyżej? jestem kompletnie zielona jeśli chodzi o uprawę pelargoni zawsze zajmowala sie tym moja mama, pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc ania Odpowiedz Link
mircea do anii :-) 25.11.05, 01:51 Teraz nie należy przycinać pelargonii wcale, jedynie usunąć suche i zniszczone pędy oraz liście. Przycinanie i robienie sadzonek odkładamy do wiosny :-) Odpowiedz Link
anii1 Re: do anii :-) 25.11.05, 23:40 dziekuje serdecznie:))) teraz bede grzecznie czekać do wiosny choć już z góry wiem, że na wiosne zadam kolejne pytanie co dalej z moimi kwiatkami pozdrawiam cieplutko:) Odpowiedz Link
jadwiha Kiedy wystawiacie pelargonie na balkon? 10.04.06, 20:59 za szybko:) Temperatury już w zasadzie dodatnie, zeszłoroczne roślinki przycięte, sadzonki zrobione... I jeszcze jedno. Ile zrobionych samodzielnie sadzonek Wam "wypada"? W tym roku podlewam je racjonalnie lecz kilka już zmarniało (prawopodobnie nadgniły):( Odpowiedz Link
mircea Re: Kiedy wystawiacie pelargonie na balkon? 11.04.06, 13:48 Po "zimnej Zośce" ;-) Odpowiedz Link
chiara76 Re: Kiedy wystawiacie pelargonie na balkon? 11.04.06, 15:10 my wystawimy pewnie wcześniej. Ale reszta kwiatów właśnie po "Zimnej Zośce":) Odpowiedz Link