Dodaj do ulubionych

Domowe sposoby na przędzorki?

30.11.05, 12:23
Te paskudztwa zaatakowały moje zioła które hoduję na parapecie w kuchni
(gł.bazylię, ale zaczynaja się dobierać do pozostałych). Nie chcę ich
traktować chemicznymi środkami, a jeszcze trochę i pożegnam się z moją
ulubioną bazylią. Znacie może jakieś domowe sposoby na ich pozbycie się???
Obserwuj wątek
    • gazetaforum Re: Domowe sposoby na przędzorki? 01.12.05, 17:47
      witam mój piękny bluszcz zakatakowały te "słodkie maleństwa" i mam prostą ale
      skuteczną metodę. zrób napar z paczki papierosów najlepiej z najtańszych bez
      filtra. wrzuć tytoń do garnuszka i pogotuj to z wodą około 10 minut i zostaw do
      ostygnięcia. bedzie brzydko pachniec w domu ale warto. następnie weź reklamówkę
      najlepiej przeźroczystą jednorazówkę wstaw do środka kwiatka i psikaj obficie
      liście najlepiej spryskiwaczem do kwiatów a następnie zawiń reklamówkę (zrób
      małą szklarnie) przędziorki nie lubią wilgoci a tyoń dodatkowo je zgnębi. po 4
      dniach wyjmij z reklamówki i gotowe. co dzień warto otworzyć "szklarnie " na
      chwilę żeby kwiatek się "nie udusił" po zakończeniu kuracji raz w tygodniu
      warto wstawić do wanny i polać prysznicem z zimną wodą to uchroni przed
      nawrotami "choroby" powodzenia.
      • rakieta666 Re: Domowe sposoby na przędzorki? 02.12.05, 11:34
        DZIĘKI WIELKIE !!!
        Faktycznie moje problemy zaczęły się wraz z nastaniem sezonu grzewczego.Na
        razie zapakowałam je w foliowe torby i robie im saunę, zobaczymy czy to
        wystarczy...Zamontuję też nawilżacze na kaloryfer.
    • mircea prysznic :-) 01.12.05, 22:31
      Rozumiem, że zioła oprócz walorów estetycznych maja spełniać także funkcje
      kulinarną?

W takim razie proponuję codzienne dokładne mycie roślin pod prysznicem przez
      kilka dni - to powinno wystarczyć. Później zaś, należy je często zraszać - tak
      jak napisała moja przedmówczyni: przędziorki nie lubią wilgoci.
      • oka5 Re: prysznic :-) 03.12.05, 21:56
        Popieram. To bardzo prosty i skuteczny sposób.
        • wellis Re: prysznic :-) 04.12.05, 17:42
          Polecam takie sposoby : Prysznic z plynu do naczyn "ludwik", Prysznic z
          tytoniu , zapalenie kilku zapalek a po chwili zdmuchniecie i wlozenie spalona
          siarka do ziemi na trzy dni ! Niestety bazylii nie uratujesz juz bo to
          delikatne ziolo ale sproboj !
          delikatne ziolo ale sprobuj !!
          delikatne ziolo ale sprobuj !!
    • mircea Błagam, tylko nie "Ludwikiem" !!!!! 05.12.05, 23:40
      Co to się porobiło, że na wszelkie roślinne problemy ma pomagać płyn do
      naczyń?!!

Zgroza!!
    • rakieta666 Wygrana!!! 06.12.05, 12:15
      Moje ziółka mają się coraz lepiej. Codziennie zraszam i wkładam pod prysznic co
      2 dzień. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka