Dodaj do ulubionych

Benjamin traci liscie

04.01.06, 21:36
Bardzo prosze o pomoc. Dostalam ladnego benjaminia, gesty, zielony. Od razu
u mnie zaczal tracic liscie. Wypuszcza nowe ale traci znacznie wiecej. I to
traci zielone, swieze liscie. Po prostu odpadaja. Nie ma sucho, spryskuje
mu liscie codziennie (bo gdzies wyczytalam, ze powinnam), dostal odzywke.
Stal w dwoch miejscach - na parapecie ale tam wydawalo mi sie, ze ma za
goraco do kaloryfear a teraz na wysokiej lodowce. Swiatla ma ani malo ani
duzo, teraz ogolnie jest dosyc ciemno. Czy jest cos co moge jeszzce zrobic,
zeby go nie stracic?

Bede bardzo wdzieczna za porade. Bardzo go lubie i szkoda mi go strasznie.

Paulina
Obserwuj wątek
    • amadyn Re: Benjamin traci liscie 05.01.06, 15:09
      Jest to normalne u benjamina. Często po zmianie warunków uprawy traci liście.
      Musisz znaleźć mu takie miejsce gdzie nie będzie przestawiany ani nawet
      obracany. Benjamin bardzo tego nie lubi, ponieważ ogonki liściowe są tak
      zbudowanie że nie potrafią obracać się w stronę słońca. Nie znosi też suchego
      powietrza. Dobrze robisz że spryskujesz go. Z nawożeniem zaczekaj do początku
      marca. No i musisz uzbroić się w cierpliwość, a za jakiś czas doczekasz się u
      niego liści.
      amadyn
      • krafla Re: Benjamin traci liscie 05.01.06, 19:29
        bardzo dziekuje. sprobuje uzbroic sie w cierpliwosc. i przestane go obracac
        bo przyznam, ze to robilam.

Dziekuje raz jeszcze
      • ewanta Re: Benjamin traci liscie 05.01.06, 23:51
        mój też traci liście, ale jest od trzech lat nie przestawiany i stoi za
        wersalką także nikt go nie dotyka. pojawił mu się dziwny białawy nalot na
        niektórych liściach, ale od góry. takie coś jak patyna czy co... co to może być?
        • ahkoscian Re: Benjamin traci liscie 06.01.06, 21:04
          jak dostalam swojego (2 lata temu) tez zacza gubic liscie. okazalo sie ze ma
          woskowe plytki na stylu ogonka i liscia (przedziorki?)...pozdejmowalam je,
          przetarlam spirytusem i pomoglo na dlugi czas. Zgadzam sie w pelni, ze tylko
          cierpliwosc moze pomoc :)

pozdrawiam, a
          • elka52 Re: Benjamin traci liscie 22.01.06, 09:21
            Mój benjamin też zaczął tracić listki. Ale zauważyłam na jego listakch po
            spodniej stronie, na styku listka i ogonka takie kropelki wosku. Czy ktoś wie co
            to jest i jak z tym walczyć? Przypuszczam, ze to moze być przyczyną opuszczania
            listków. Kwiatek jest duży i cięzko przecierać każdy jego listek.
      • kajackov Re: Benjamin traci liscie 24.01.06, 17:41
        To,że traci liście jest zupełnie normalne - potwierdzam. Ja wyhodowałam swojego
        od "pieluch". Wędrował ze mną ilekroć się przeprowadzałam, a było tego trochę
        (kiedyś wypadł biedak w transporcie). Ma 16 lat i ciągle mnie zaskakuje - 1,5 m
        wysokości. Obracam go, przestawiam jeśli stwierdzę, że będzie upiększał nowe
        miejce. Czy ja go tego nauczyłam???:)Podlewam swojego 1 raz w tyg.środkiem BIO-
        HUMUS-jest to wieloskładnikowynawóz produkowany na bazie czystych ekologicznie
        składników pochodzących z hodowli dżdżownic kalifornijskich i oborników
        zwierzęcych.
    • mazumo Re: Benjamin traci liscie 08.01.06, 23:54
      chciałabym odpowiedzieć na pytanie ewanty,otóż podejrzewam że na twoim
      benjaminku mógł pojawić się mączniak świadczy o tym opis nalotu białego na
      liściach,radzę szybko udac się do sklepu ogrod.i poprosić coś na tę
      chorobę,pozdrawiam
    • elfiks Re: Benjamin traci liscie 09.01.06, 12:31
      Dostalam mojego 2m Benjaminka uksztaltowanego jak drzewo od
      tesciowej.Poczatkowo aklimatyzujac sie zgubil ok 50 lisci pozniej byl
      spokuj.Korzenie mu wylazily z donicy wiec go przesadzilismy.pewien czas byl
      spokuj.Jakies 1.5 miesiaca temu zaczala sie inwazja zolknietych lisci.Stoi w b.
      duzym pokoju przestrzeni wokol siebie ma duzo swiatla terz
      wystarczajaco,kaloryfer daleko.Z pieknego drzewa zostaly tyklo galezie i
      gdzieniegdzie liscie.Na niektorych z nich przewaznie tych zoltych byly ciemne
      plamy srednicy 3mm.Co mam robic ,czy to oznaka przelania kwiatu?Czy tez
      cierpliwosc bedzie wladca?
    • doral2 Re: Benjamin traci liscie 13.01.06, 12:30
      Przeczekać, i musi mieć dużo światła. Nawet nie musi mieć za bardzo ciepło, mój
      jak zaczął gubić liście, wręcz ogołocił się i powysychały mu gałązki, to został
      wystawiony na przeszkloną klatkę schodową, gdzie zimą było naprawdę zimno, a
      powrócił do formy i już tam został, bo nie chcę żeby znowu wyglądał jak miotła
      do zamiatania.
      • wioletta10 Re: Benjamin traci liscie 01.04.06, 20:20
        Witam,

no własnie, am podobny problem. W jesieni moje 3 fikusy - jeden barok i dwa
        beniamina zaczęły masowo gubić liście. Nie przestawiane, nie obracane, bez
        żadnych drastycznych zmian. Zgubiły je do zera, tak, że teraz wyglądaja
        dokładnie jak miotły, w dodatku ich gałązki są tak suche, że wyglądają jak
        martwe. Zeby było śmieszniej obok stoi mój wielotelni beniamin rozmiaru XXL i w
        jego przypadku nic się nie stało. Proszę o doradę co zrobić, by je ożytwić i
        czy w ogóle mają jeszcze szansę. Bardzo mi na nich zależy, zawsze były moją
        dumą i nie chę ich stracić. Proszę więc o pomoc, najlepiej bezpośrenio na
        wioletta2106@interia.pl. Z góry wszystkim serdecznie dziękuję.
        • ruczaj86 Re: Benjamin traci liscie 07.04.06, 20:07

Benjaminka wyhodowałam od zaszczepki będzie z 6 lat,lubi mieć wilgotne podłoze
          i światło .Ja mam go w pokoju po stronie wschodniej i rośnie mi bardzo
          ładnie.Zauważyłam,że jak go od czasu do czasu ,,wykąpię"ma nowe listki
    • lila4 Re: Benjamin traci liscie 15.01.06, 11:17
      Beniaminy często tracą liście zimą.Poczekaj do wiosny i go przytnij.Poza tym
      dużo światła i mało poruszania nim.
      • k.anna5 Re: Benjamin traci liscie 19.03.06, 18:51
        czy moglabym prosic o rade jak i ile przyciac galazki? Moj ma ok. 80 cm
        wysokosci, tez stracil duzo lisci, nawet mlodych, wyglada jak drapak, a jest u
        mnie juz drugi rok. Dodam, ze liscie nie zolkna, opadaja zielone, takze male,
        mlode. Niecierpliwie czekam na wskazowki
    • magda270519761 Re: Benjamin traci liscie 19.01.06, 16:39
      Moje też oblatują strasznie , szczególnie 1 , ale podobno odrodzi się na
      wiosnę .
    • magda270519761 Re: Benjamin traci liscie 19.01.06, 17:05
      ogrodowy.republika.pl/pliki/ozdobneliscie.html tam jest napisane między
      innymi o tym kwiatku.
    • fiosna Re: Benjamin traci liscie 20.01.06, 13:14
      hoduje beniaminki juz kilka lat, najbardziej wrazliwe sa te z jasnymi listkami,
      główna przyczyną jest brak światła, rośliny oddalone od okna potrafia w krótkim
      czasie zgubić wszystkie liście, ale jak je postawi sie na słoneczne okno
      potrafią "odżyć"
      beniaminki z zielonymi listkami nie sa tak bardzo wrazliwe na brak swiatła
      ale równiez nie lubią zaciemnionych pomieszczeń
      w okresie jesienno -zimowym mozna je nawozic specjalnym nawozem zimowym
      zakupionym w kwiaciarniach na bazie biohumusa, bardzo to lubią
      poza tym spryskiwanie prysznicem / raz w miesiącu tez dobrze im robi na cerę

od wiosny mozna kształtowac dowolnie ich wielkośc i kształt obcinajac tak jak
      żywopłoty
      • mejbi Re: Benjamin traci liscie 26.01.06, 15:00
        No niestety, mój wielgachny, prawie 2-metrowy fikus też traci liście. Jest tak
        już od kilku m-cy, liście żółkną i opadają :((( Obecnie jest ich może tylko 40%
        tego, co było jeszcze latem (ale wtedy mieszkalismy w innym mieszkaniu). Stoi
        przy oknie, ale strona jest zachodnia, więc może za mało jest tego światła...
        Nie bardzo mam go gdzie jednak przestawić. Sama już nie wiem, co jest nei tak.
        Mam tylko nadzieję,że zregeneruje się na wiosnę...
        • siasia4 Re: Benjamin traci liscie 28.01.06, 15:30
          jeden z moich beniaminów zgubił wszystkie liście, zostala sucha miotla,ale
          wystawiony wiosna do ogrodu, latem odzyskal liście i jesienia byl piękniejszy
          niż wcześniej. Beniaminy nie lubia braku światla, wystarczy im rozproszone ale
          dość mocne swiatlo. W moim mieszkaniu zima stoją pod oknem. Jak zaczyna sie
          skracac dzień one zaczynają gubić liście, o tej porze już mniej spada, trzeba
          wyczekać, nie przelewać, spryskiwać od spodu liście, a wiosna można przesadzić,
          wynieść do ogrodu lub na niezbyt słoneczny balkon, powinny wypięknieć.
          • asiula1979 Re: Benjamin traci liscie 17.03.06, 09:46
            Ja mam w domu beniaminka z małymi listkami ukształtowanego jak drzewo z
            plecionym pieńkiem, do pewnego czasu też strasznie gubił liście, wystarczyło go
            jedynie przesadzić do innej (większej) doniczki (mimo, że poprzednia, moim
            zdaniem, wcale nie była mała). Od tej pory wypuszcza listki nawet z suchych
            gałązek :))
    • mirabil Re: Benjamin traci liscie 17.03.06, 12:41
      nikt nie przytoczył tu jeszcze jednej przyczyny opadania liści, a mianowicie
      przeciągi. Beniaminy są bardzo wrażliwe na tym punkcie i szczególnie zimą
      wystarczy tylko uchylone okno, by pozbył się lisci.
      • pxm Re: Benjamin traci liscie 16.04.06, 20:25
        jeżeli przeciągi są szkodliwe dla fikusków, to czemu mój fikus w zeszłym roku
        (narażony na przeciągi) wyglądał bosko a w tym roku wygląda tak że go wezmę
        chyba obtnę :),
        CZY WIECIE od czego są takie żółte małe plamki-kropki na liściach co to jest???
        • aleksandra.zagawa Re: Benjamin traci liscie 21.04.06, 09:31
          Ja swojemu beniaminowi jakies dwa tygodnie temu spryskałam liście
          nabłyszczaczem (Pokon) i zauważyłam że po tym zabiegu zaczął tracić liście,
          niektóre żółkną i spadają, niektóre od jeszcze zielone spadają. nie wiem, co
          robić, ostatnio spłukałam mu licie wodą, ale kolejne listki robią się żółte.
          jak można mu pomóc?
    • elfiks Benjamin traci liscie 07.06.06, 12:59
      NARESZCIE.Powraca do zdrowia.Tyle czekania i staran.Nawielgachnej miotle
      zaczynaja pojawiac sie pierwsze listeczki.Naprawde cierpliwosc wygrala,
      nawozenie od narca i ciagle zraszanie galezi faktycznie wygladajacych jak
      suche, nawet kilka razy dziennie.Zobaczymy co dalej.Zauwazylam tez ze brak
      swiatla robi duzo, stoi ok4 m od okna nie mam dla niego lepszego miejsca moje
      dwie dzidzi buszuja kolo niego i ciagle wieszaja sie na nim.Po zlikwidowaniu
      firan w pokoju jest o wiele lepiej.WYTRWALOSCI
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka