ankachi 23.01.06, 16:57 W moich wszystkih paprokach liście usychają zanim sie rozwiną. co robić?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mazumo Re: usychające pędy paprotek 23.01.06, 17:59 a czy twoje paprocie nie mają czasem zbyt mokro?jeśli tak to należałoby ograniczyć podlewanie i zapobiegawczo spryskac PREVICUREM(to zapobiegnie lub w porę wyleczy z choroby grzybowej)możliwe jest także że paprotka stała w miejscu gdzie wietrzyłaś mieszkanie ,tak mogą rośliny reagować gdy stoją w pzreciągu,ale wiem z praktyki że pędy u różnych roślin mogą zamierać poprzez intensywne nawożenie-właśnie popełniłam ten błąd i widzę reakcję roślin. pozdrawiam. Odpowiedz Link
najeli_1980 Re: usychające pędy paprotek 10.04.06, 13:14 Ja tez mam podobny promel - liscie i mlode i "dorosle" zasychaja.... Tak 1/4- 1/3 rosliny.. Reszta liscie rosnie normalnie... Wilgotnosc jest chyba ok. Staram sie zraszac, nawozic i trzymac z dala od kaloryferow.... Nie wiem jak im pomoc... :( Odpowiedz Link
najeli_1980 Re: usychające pędy paprotek 26.04.06, 14:37 Paprotki nawet przy super warunkach potrafia same z siebie zmarniec... Kaprysne kwiatki................. Moze byc: - za suche powietrze (sezon grzewczy?), nawet mimo zraszania - za duzo wody w podlozu - gnija... i pewno szereg innych przyczyn.... Ja teraz tez intensywnie walcze o ratunek swoich... Ktos mi polecil oczyscic kwiatek z uschnietych galazek i podlewac herbata...... Odpowiedz Link
ninka52 Re: usychające pędy paprotek 26.04.06, 19:55 podlewac herbata, taka zaparzona, czarna czy zielona? Prosze o wiecej szczegolow, bo mam ten sam problem z paprotka, a to taki "zdrowy" kwiatek :-) Odpowiedz Link