alicjaz35 24.05.06, 23:40 Przeszukałam google i nic ciekawego nie moge znaleźć. Moja pilea ma "oklapnięte" listki a przy łodyżkach jakby ciemniejsze przebarwienia i listki opadają. Czy ją przelałam? Mozna ją uratowac? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aree Re: Pilea peperomioides ginie 25.05.06, 01:14 nie to chyba nie chodzi o przelanie, może ma już swój wiek, to jest kwiat, który brzydnie im starszy, dlatego zalecają wyrzucać duże okazy i dalej hodować szczepki, które chętnie wyrastają. Ja np. mam jednego starszego kwiata, ucięłam mu czubek i dolne liście, górą wypuścił nowe i dołem szczepki i tym sposobem szybko doniczka znowu się zazielenia. Ten kwiat troche się zachowuje jak kwiat jednoroczny. Poucinaj te zwiędłe liście. Odpowiedz Link
onnanoko Re: Pilea peperomioides ginie 25.05.06, 10:30 > przy łodyżkach jakby ciemniejsze przebarwienia i listki opadają Moim zdaniem zdecydowanie przelałaś, pilea jest na to bardzo wrażliwa. To, że brzydnie, nie jest regułą - moje pilee rosną już od kilku lat i wcale nie straciły na urodzie, powiedziałabym, że wręcz przeciwnie (bo się rozrosły). Jednak zalaną najłatwiej uratować robiąc sadzonki z górnej części pędów - no, chyba że pędy są krótkie... W każdym razie liście z przebarwieniami koniecznie usuń, roślinkę przesadź albo spróbuj odnowić, a na przyszłość bardzo uważaj z wodą! Powodzenia! Odpowiedz Link