biedroneczka06 13.11.06, 23:48 kupilam paprotke; jak ja pielegnowac, by byla piekna? Chce ja postawic w sypialni,gdzie jest dosc wilgotno i malo grzejemy(ok 17 oC to norma) CZy to dobre warunki dla tego kwiatka? z gory dziekuje za odpowiedz. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lustroo Re: paprotka 14.11.06, 08:05 Paproć to dziwny stwór :) W jednych miejscach rośnie i pięknieje, w innych usycha od razu. Czasem usycha zupełnie bez powodu. Na razie obserwuj i staraj się nie trącać i nie dotykać jeśli nie musisz. Paprotki tego nie lubią. Odpowiedz Link
opty2 Re: jakie stanowisko? 14.11.06, 10:30 czyli jakie światło masz w tym pokoju? paproć nie lubi bardzo nasłonecznionych i bardzo blisko okna jeżeli jest to paprotka z kwiaciarni to obserwuj ją codziennie, bo często w zmienionych warunkach ginie, podlewaj umiarkowanie i obserwuj póki się nie zaaklimatyzuje:) Odpowiedz Link
biedroneczka06 Re: jakie stanowisko? 14.11.06, 21:13 nie wiedzialam,ze paprotka nie lubi dotykania,wiec dziekuje za rade..myslalam tez,ze sciaga wilgoc. W pokoju,gdzie chce ja ulokowac chcialabym,by wisiala na sciance (ok 30cm szer) miedzy oknami - tym sposobem nie bedzie narazona na dzialanie promieni slonecznych bezposrednio,ale bedzie miala jasno(no, w miare). Czy paproc nalezy podlewac obficie? Czy nawozic? Ja mam nadzieje,ze u mnie sie zaaklimatyzuje.. Trzymajcie kciuki!! ..i dziekuje za porady... Odpowiedz Link
rajka5 Re: jakie stanowisko? 19.11.06, 12:27 >można używać nawozu,ja podlewam za każdym razem nawozem do surfinii-mam przepiękne paprocie.Nie można ich za często podlewać najlepiej raz w tygodniu chyba,że jest bardzo gorąco to częściej.Na pewno Ci się uda Odpowiedz Link
agan6 Re: jakie stanowisko? 01.12.06, 01:48 U mie paprotki rosna pieknie tylko w kuchni a w sypialni nie moge zdnej wychodowac wisi za daleko od okna wymienilam juz 4 iz uporem maniaka powiesilam nastepna Odpowiedz Link
fanka-kochanka Re: jakie stanowisko? 01.12.06, 11:00 u mnie też paprotki padają jak muchy,chociaż zraszam je codziennie,właśnie kolejna kończy swój żywot a próbowałam już chyba wszystkiego Odpowiedz Link
agaz7 Re: paprotka 15.12.06, 22:15 paproć woli światło rozproszone(nie może być za blisko okna)Lubi wilgotne powietrze, bliskosć telewizora czy komputera.Moja paproć jest podlewana raz w tygodniu,staram się żeby nie miała za mokro, pozatym przy przesadzaniu można włożyć do środka doniczki jajko jako nawóz. Odpowiedz Link
alvia Re: paprotka 17.12.06, 21:27 Jajko? Możesz coś więcej n aten temat napisać? W całości, ze skorupką? Nie będzie po jakims czasie śmierdzieć, itp.? Słyszałam o skorupkach jajek jako nawozie, ale o całym jajku nie:). Odpowiedz Link
klara551 Re: paprotka 16.12.06, 16:47 Witaj! Po pierwsze natychmiast przesadż do ziemi dla paproci/doniczka raczej szersza,niż wyższa, bo paprocie maja dość płytki system korzeniowy/.W szklarniach rośliny są w torfie,więc nie maja od[powiednich składników pokarmowych,dlatego należy je przesadzić.Do nawożenia paproci są specjalne nawozy,np. biohumus dla paproci. Nie należy zasilać paproci nawozami do roślin kwitnących/niewłaściwy skład/Jeżeli chcesz zapewnić roślinie odpowiedniowilgotne powietrze,to wsadż doniczkę/bez otworu w dnie /w większą wypełnioną keramzytem,ktory zawsze powinien być mokry.Paprocie nie lubią dotykania,przestawiania/zmiana oświetlenia/,jeżeli miejsce będzie jej odpowiadać,to będzie pięknie rosła. Odpowiedz Link