Dodaj do ulubionych

Paprotka przemówiła.

07.03.22, 20:30
E-matki słyszały? Pani Prezydentowa wezwała do akcji: jutro,w Dniu Kobiet, każda z e-matek ma zrobić sobie zdjęcie z kartka z napisem wzywającym rosyjskie panie do zakończenia wojny. Następnie ów zdjęcie wrzucić do social mediów.
Jestem w szoku,że wreszcie przemówiła aczkolwiek postrzegam to jaka akcję promocyjną męża,który chyba zaczyna walczyć o kolejną kadencję.
Obserwuj wątek
    • nickbezznaczenia Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 20:32
      Konstytucję zmieniono?

'Jestem w szoku,że wreszcie przemówiła aczkolwiek postrzegam to jaka akcję promocyjną męża,który chyba zaczyna walczyć o kolejną kadencję.'
      • ladymercury Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 20:48
        Walczy raczej o jakąkolwiek robotę po zakończeniu kadencji. A dwoi się i troi, bo pewnie chce coś za granicą 😄 W grodzie Kraka smok go zje😄
        • nickbezznaczenia Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 20:52
          To na pewno.
          Może liczy na sekretarza ONZ?
        • koko8 Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 22:08
          O, poczekajcie do czwartku na przedstawienie jakie urządzi po spotkaniu z Kamalą nasz mąż stanu od markera👍
        • kropkaa Re: Paprotka przemówiła. 08.03.22, 10:29
          W jakim języku zamierza się pan komunikować? Bo ja na razie poziom angielskiego wciąż A1.
          • koko8 Re: Paprotka przemówiła. 08.03.22, 10:44
            Jak to? Duda zacznie od swojego "This is... this is...this is... this is...". Harris ciepliwa jest, to dyplomatka🙂.
            A potem narracja bedzie taka , ze najmozniejsi tego świata przyjeżdżają do niego po poradę.
            • kropkaa Re: Paprotka przemówiła. 08.03.22, 12:17
              O tak, This is..., this is opanował, choć szkoda, że reszta zdania leży i kwiczy. Ostatnio, gdy usiłował odpowiedzieć na pytanie dziennikarza i tak zaczął dukać na poziomie uczniam wczesnoszkolnego, zastanawiałam się, dlaczego on nie weźmie ze sobą tłumacza? To jakiś wstyd?
    • daniela34 Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 20:33
      Polecam z okazji dnia kobiet kupić sobie paczkę majtek dla Ukrainek, albo ze dwa staniki. Większy z tego będzie pożytek, bo mojego zdjęcia żadna Rosjsnka i tak nie zobaczy.
      • alina460 Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 20:35
        Dokładnie tak.

Poza tym nie będziemy przecież wspierać akcji reklamowej Cienkopisu tongue_out
      • hrabina_niczyja Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 20:37
        Ooo, i skarpetek brakuje oraz rajstop.
      • ladymercury Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 20:49
        Racja. A pani D polećmy, żeby strzeliła sobie baranka o ścianę.
        • daniela34 Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 20:52
          Jakby tak się uprzednio porządnie rozpędziła kopytkami to by nie zaszkodziło.
      • jkl13 Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 21:26
        Daniela,jesteś genialna. Zrobię jutro zakupy na Allegro (oczywiście opłacone z góry) z dostawą bezpośrednią do któregoś z krakowskich punktów pomocowych. Dzięki za fantastyczny pomysł 😘
        • daniela34 Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 21:31
          Na pewno stadion im.H.Reymana zbiera do 31 marca
          • jkl13 Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 21:56
            Dzięki za namiar.
      • irma223 Re: Paprotka przemówiła. 08.03.22, 10:21
        Głupi pomysł. Lepiej dać pieniądze, by sobie same kupiły.

Nie wyobrażam sobie, by ktoś mi mógł dobrać stanik, skoro mi samej trudno dobrać taki, by wreszcie pasował i dobrze się nosił.
        • daniela34 Re: Paprotka przemówiła. 08.03.22, 10:26
          Aha, pieniądze można zawsze wpłacić- jest mnóstwo zbiórek. Tylko problem polega na tym, że przyjeżdżają kobiety coraz bardziej zmęczone, z coraz większą traumą i czasem ostatnie na co mają ochotę to zwiedzanie sklepów, nie mówiąc już o tym, że mają też pod opieką dzieci (czasem to jest kilkoro dzieci na jedną dorosłą kobietę) i nie bardzo mają możliwość je zostawić. Plus zamiast zwiedzać sklepy wystają czasem pod konsulatami (zapraszam do Krakowa, można zobaczyć, jak wygląda kolejka). W takiej sytuacji bielizna w punkcie, do którego trafiają: nowa, czysta, z oznaczeniem rozmiaru jest bardzo potrzebna. Staniki można kupować te miękkie (takie bardziej sportowe topy).
        • memphis90 Re: Paprotka przemówiła. 08.03.22, 15:11
          Jakbyś uciekła spod ostrzału mając na sobie jedne, niezmieniane od tygodnia majtki, to by Ci foch przeszedł, że biustonosz nie taki, jak Ty lubiszuncertain
    • heca7 Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 20:38
      Akcja zupełnie bez sensu. Ja nie mam FB to gdzie mam wrzucić? Na ematkę?!

A swoją drogą gdzie podział się ten mały szczerbaty gnom?
      • spirit_of_africa Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 21:10
        Tam gdzie zawsze- w mauzoleum na Żoliborzu
        • heca7 Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 21:13
          Dalej udaje, że śpi wink
      • mid.week Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 21:44
        Owiń tym zdjęciem jakiś kamień i wrzuc do pałacu prezydenckiego
    • 35wcieniu Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 20:40
      Ekstra akcja. Czy zdradziła może jak Rosjanki mają te zdjęcia zobaczyć?
      • daniela34 Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 20:42
        No widzisz, ja też zachodzę w głowę, bo ni Putina nie mam Rosjan w znajomych. Nie dlatego, że miała jakieś uprzedzenia, po prostu-nie złożyło się.
        • spirit_of_africa Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 21:11
          Do tego podobno mają im ograniczyć internet
          • perspektywa Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 22:34
            Latawcem. Tylko trzeba zamówić zachodni wiatr. Jakoś się nie wysiliła z tym pomysłem.
        • jednoraz0w0 Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 22:19
          nie starałaś się, nie słyszałaś nigdy o tych sześciu stopniach znajomości? przejrzyj listy znajomych.
      • kicifura Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 21:11
        Piechociński uskutecznia akcje pisania do Swietłan na Linkedin, nawet ma jakieś odpowiedzi (relacjonuje na swoim tt).
        Ja na instagramie podpatruję jakichś rosyjskich influencerow. Wyszukałam po lokalizacji zdjęcia i np. jest niejaki victor___life bredzący o pokoju jaki zaprowadzi "operacja specjalna" ale można sobie zerknąć jakie komentarze dostaje. Takie że aż wyłączył wink niestety było też sporo o dzieciach mordowanych przez Ukraińców w Doniecku. Ale wolę wierzyć że to część propagandy, podobnie zresztą jak ci influencerzy. Co ciekawe, w komentarzach widać strach co to będzie.

Nie twierdzę że pomysł paprotki jest cudowny, ale są możliwości dotarcia do Rosjan, albo chociaż pojdejrzenia co oni tam piszą na ten temat.
      • lily_evans011 Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 21:16
        Wrzucasz na insta, tagujesz po rosyjsku najbardziej popularnymi i atrakcyjnymi tagami z okazji tego święta i masz jakąś tam oglądalność.
        • alpepe Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 21:50
          o, biełyje rozy i prazdnik
    • little_fish Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 20:41
      Ów zdjęcie???
      • babsee Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 20:43
        Pisze z komórki. Sorki za błędy.
        • taki-sobie-nick Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 21:56
          Komórka ci robi błędy gramatyczne?
        • taki-sobie-nick Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 21:58
          "Ów" to tyle co "ten" (albo co "tamten", zależnie od kontekstu). Zatem tak samo się odmienia. Ów pies, owego psa, owemu psu, owa lampa, ową lampę, owej lampie, OWO zdjęcie (rodzaj nijaki), owego zdjęcia, owemu zdjęciu.
    • babsee Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 20:41
      Moja pierwsza reakcja też była taka,że lepiej jakby wezwała do zakupu podpasek bo tego na serio brakuje. Na serio☹️. Albo do akcji- kup sucha żywność i zanieś do punktu zbiórki.
    • leosia-wspaniala Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 20:42
      > akcję promocyjną męża,który chyba zaczyna walczyć o kolejną kadencję.

big_grin
      • babsee Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 20:46
        Widzę,że to jest najważniejsze- kadencja. Dobrze,nie kadencja. Byt w lepszym świecie. Karierę dyplomatyczna. Lepiej? Kolesia nie było widać ostatnie 3 lata a teraz bryluje we wszystkich mediach,to co to niby jest jak nie promocja?
    • jammer1974 Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 20:45
      I ktore panie i jak w Rosji obejrza sobie te kartki?
    • gama2003 Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 20:47
      Mundra inaczej ?

A czemu nie powiedziala - kobiety, kupcie każda coś kobiecego, niezbędnego lub po prostu miłego i dostarczcie Ukrainkom ?

I sama jutro wstawila fotkę z torbą majtek, jak radzi Daniela ?

• lilia.z.doliny Re: Paprotka przemówiła. 08.03.22, 10:15
        sama jutro wstawila fotkę z torbą majtek,
        Prezydętowa?! Zdjęcie z niewymownymi?! A fe!
    • m_incubo Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 20:49
      "Owo" zdjęcie, nie "ów" zdjęcie.
      Pomysł bezsensowny tak czy inaczej.
    • sueellen Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 20:51
      Podpaski jutro Ukrainkom wrzucę a nie selfie z karteczka.
    • szare_kolory Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 21:03
      Yyyy, o następną kadencję? Coś jak fiutin?
      • szare_kolory Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 21:12
        No dobra, mój komentarz był głupi, ale to dlatego, że posmarkałam się ze śmiechu.
        • hummorek Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 22:51
          Ja tam się uśmiałam wink
    • 71tosia Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 21:07
      Fajny pomysł i na czasie, zwłaszcza ze wiele mediów społecznościowych już w Rosji jest odciętych
    • fornita111 Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 21:08
      Jezu kolczasty, jaka ona durna jest. Niby wiedzialam a jednak troche mnie wbilo w fotel.
    • alicia033 Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 21:17
      buk ją opuścił.
    • jdylag75 Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 21:25
      Trza docenić, następne uruchomienie prezydentowej planowane jest na Dzień Matki.
      Swoją droga babka zna różne wazne Rosjanki moze się pochwali do których wysłała swoje zdjecie z apelem
    • kadfael Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 21:29
      Pomysł genialny, zważywszy, że:

Rosyjska agencja informacyjna RIA Nowosti poinformowała, że rosyjski państwowy regulator internetu i mediów Roskomnadzor postanowił zablokować dostęp do serwisu Facebook w Rosji. Z najnowszych doniesień wynika, że nie działa także Twitter i portal streamingowy YouTube. Już wcześniej użytkownicy portali zgłaszali problemy w ich działaniu w Rosji.
      • lily_evans011 Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 21:43
        Instagram działa wink.
    • vivi86 Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 21:33
      A to on może walczyć o kolejną kadencję?
    • mid.week Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 21:46
      Chyba wolę jak milczy
    • lanola.x Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 21:52
      Uczniowie mają lepsze pomysly
    • profes79 Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 22:04
      Tak, kolejna kadencję...

Ja się nie dziwię, że czasami ten kraj wygląda jak wygląda jak ludzie mają takie pojęcie o konstytucyjnych podstawach władzy...
      • iwles Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 22:26

"Konstytucyjne podstawy władzy" - ki diabeł? Jak to będzie po polsku?
    • gronostajka Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 22:09
      już pomijam żenadę z kartkami, bo tak jak dziewczyny pisały, więcej sensu miałoby kupienie majtek, podpasek, rajstop, kosmetyków itp. Czegokolwiek czego ciągle brakuje i/lub po prostu sprawiłoby przyjemność, byłoby okazaniem jakiejś solidarności
      Mnie zastanowiło co innego - pani prezydentowej (albo jej doradcom) uroiło się coś bardzo hmm, jakby to delikatnie ująć, głupiego. Jak szedł ten proces myślowy, nie wiem, ale obawiam się że to było coś w stylu: "wink wink, kobieta jest szyją kręcącą głową wink wink", "odmowa seksu i zmywania garów wink wink zawsze działa " i z tego wyszło pani prezydentowej, że skoro niektórzy panowie rozpętują wojny, to niech kobitki w Polsce i na całym świecie powiedzą kobitkom w Rosji, żeby te kobietki z Rosji coś no, no może powiedziały tym panom w Rosji albo coś zrobiły, żeby wojny już nie było"
      • taki-sobie-nick Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 22:11
        Pierwszej Damie, NIEZALEŻNIE!!!!! od partii, z jaką związany jest prezydent, nie wypada na wizji zachęcać do kupna podpasek ani rajstop. Dopuszczalne jest określenie "kupcie coś niezbędnego".
        • kicifura Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 22:17
          No kto to widział na głos mówić nie o czymś tak nieczystym. Mogłaby chociaż okrasić prośbę wstępem "z pewną taką nieśmiałością"...
          • taki-sobie-nick Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 22:21
            ANI RAJSTOP. Jak również innej bielizny. Jest takie pojęcie jak "dyplomacja" i - uwaga! - dotyczy ono nie tylko PiS-u, a nawet nie tylko Polski.

Zasady dyplomacji są INNE niż zasady kultury, które ematka stosuje na działce względem szwagra.
            • taki-sobie-nick Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 22:23
              Tu ematka może sobie zapytać, jeśli chce.

diplomats.pl/pl/
              • daniela34 Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 22:26
                Sprawdziłam. I pytam, jak się ma to :
                "enhance their knowledge on specific EU policies, as well as strengthen their leadership and managerial potential in order to help transform their institutions and companies." do roli prezydentowej? Czy ona "enhaces her knowoedge on specific EU policies"? Czy też może "strenghtens her leadership" (ona ma jakieś leadership?) Czy też może "transforms her Institution" albo chociaż "her company"?
            • kicifura Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 22:25
              Szwagra nie mam i kultury mi nie brakuje, a jednak nie mam problemu wypowiedzieć publicznie zdania "Te kobiety potrzebują podpasek i rajstop."
              Co więcej, nie uważam że takie kobiece atrybuty są powodem do wstydu w jakiejkolwiek sytuacji. Pewnie o skarpetkach męskich nie byłoby problemu opowiadać?
              • taki-sobie-nick Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 22:26
                Owszem, byłby. Jak również o gaciach,. kalesonach a nawet podkoszulkach. Pudło.
                • kicifura Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 22:30
                  Proszę bardzo: Nancy Reagan o skarpetkach
                  www.nytimes.com/1983/11/04/us/mrs-reagan-has-tip-for-reporters-on-trip.html

I to w sytuacji zgoła innej niż dbanie o podstawowe potrzeby uciekinierek z sąsiedniego kraju ogarniętego wojną. Nie pogrążaj się już.
                  • taki-sobie-nick Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 22:33
                    No, teraz spodziewam się zmasowanego ataku wyśmiewaczek, niezwykle wszak empatycznych.
                    • kicifura Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 22:34
                      Nie dramatyzuj, po prostu nie masz racji.
                      • taki-sobie-nick Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 22:35
                        Nie dramatyzuję, znam ematkę.
                        • kicifura Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 22:41
                          Nie wypada użalać się nad sobą z takiego powodu i w takim wątku.
                  • daniela34 Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 22:46
                    Do skarpetek dorzucam bóle menstruacyjne. Pierwsza Dama USA (w trakcie trwania kadencji męża) w Banku Światowym

obamawhitehouse.archives.gov/the-press-office/2016/04/13/remarks-first-lady-let-girls-learn-world-bank-spring-meeting
              • taki-sobie-nick Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 22:29
                To nie było ironicznie. Zasady kultury osobistej, dosłownie, bez ironii, względem szwagra, brata, męża, teściowej, dzieci etc. są INNE niż zasady stosowane w dyplomacji.

Obejmuje to nie tylko tematy, jakie można poruszyć, ale także ubrania, jedzenie i mnóstwo innych dziedzin.
                • daniela34 Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 22:31
                  Pani prezydentowa nie jest dyplomatką i występując na forum krajowym nie zajmuje się dyplomacją. Jej rola w dyplomacji jest ograniczona do wizyt zagranicznych i przyjmowania zagranicznych gości.
                • nickbezznaczenia Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 22:32
                  A miałam nadzieję, że sobie dworujesz.
                • mdro Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 22:34
                  No. Np. na rokowania dyplomatyczne należy się stawić w garniturze, a nie w bluzie. big_grinbig_grinbig_grin

Wydaje ci się, że się znasz na zasadach etykiety? Masz rację, wydaje ci się. I nie takie faux pas się naszej wspaniałej prezydenckiej parze trafiały.
            • lauren6 Re: Paprotka przemówiła. 08.03.22, 10:23
              Wolałabym pierwszą damę, która wiezie pudła podpasek i tamponów na Centralny, niż taką dyplomatycznie siedzącą pod żyrandolem i bredzącą coś o Instagramie.
              • aqua48 Re: Paprotka przemówiła. 08.03.22, 20:02
                Paradoksalnie - osoba której mąż piastuje najwyższe stanowisko w państwie pokazuje od lat, że jest nikim, polityką się nie interesuje i własnego zdania nie tylko nie ma ale i nie należy od niej się go spodziewać i TA osoba nawołuje do apelowania do innych kobiet? Wszak to nie Rosjanki mordują Ukraińców..A to właśnie paprotka mogła z Putinem widywać się i rozmawiać.
        • daniela34 Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 22:19
          Oczywiście. Wszak "kupcie bieliznę i artykuły higieniczne" brzmi obrzydliwie i uwłacza.
        • fornita111 Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 22:30
          Ale ze zonie kolesia od lesnego ruchadla czegos nie wypada? Czegos pozytecznego i sensownego- no to sie jakby klei, faktycznie...
        • mdro Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 22:30
          Jakoś nie sądzę, byś była specjalistką od etykietybig_grinbig_grinbig_grin

A podpaska nie jest niczym wstydliwym, bez względu na to, co ci wtłoczono w głowę.
        • gronostajka Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 22:51
          jeśli pani prezydentowa ma listę słów zabronionych, to powinna mieć też doradców, którzy potrafią jej napisać wystąpienie tak, żeby przekazać istotne informacje przy użyciu jedynego słusznego słownictwa.
          Miała wspaniałą okazję i milion sposobów na bardzo zgrabne zaapelowanie do kobiecej solidarności i wsparciu konkretnym, rzeczowym, w tych trudnych chwilach.
          Zamiast tego karteczki do kobiet z Rosji. Gdzie sens, gdzie logika?
        • szare_kolory Re: Paprotka przemówiła. 08.03.22, 19:13
          A zasady dyplomacji nie zabraniają jej się wygłupiać? A o kupno rtykułów higienicznych pierwszej potrzeby nie dałaby rady apelować? Nie muszą od razu być podpaski explicite.
    • baszkircef Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 22:17
      Jakoś mnie wkurzyła, wyszła cala na biało i bredzi o kartkach na social mediach, siedzi w takiej głębokiej doniczce, że nie wie że ich odcięli? Wyglądała jak kukiełka, sztywne ramiona, i tylko głowa podskakiwała. Który to dzień wojny i dopiero się ocknęła i to jeszcze tak głupio. Jako pierwsza dama w kraju, który przyjmuje najwięcej uchodźców powinna teraz zasuwać i kupować te majtki i skarpetki, a ta stoi jak ta lala.
    • hanusinamama Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 22:22
      Ja 8go mam urodziny. Z tej okazji od tesciowej poprosiłam o 10 kocy do domu dziecka, dobra kobieta kupiła mi razem z poduszkami i dorzuciła 30 cotton bolsów, pięknie pokoje w DD wyglądają.
      Od rodziców dostałam 100 szczoteczek do zebów (bo darczyncy chyba nie pomyslelei ze na 10 dzieci jeden szampon wystarczy na start ale musi byc 10 szczoteczek, dla kazdego jedna).
      Od znajomych dostałam w prezencie kilka dywaników i 5 lampek na sciane z Ikei.
      Powiem szczerze, ze dano tak sensownych prezentów nie dostałam.
      Jutro w dniu kobiet chlapnę sobie chyba meliskę bo jutro przyjezdzają do naszego domu dziecka dzieci...a słabo ostatnio z nerwami stoję. Niech mnie paprotka w dupę pocałuje.
      • neospasmina Re: Paprotka przemówiła. 07.03.22, 22:53
        Tak, w punkt, lepiej być Podpaską niż Paprotką. Chlebem niż ciastkiem. Itp.
      • rzepicha-piastowa Re: Paprotka przemówiła. 08.03.22, 10:17
        Hanusinamama, robisz wspaniale rzeczy! Przesylam Ci wirtualne usciski i zyczenia sily dla tych dzieci co do was jada. Ja jestem daleko, ale jesli moge przeslac jakies wsparcie finansowe, to daj znac w jaki sposob.
      • szare_kolory Re: Paprotka przemówiła. 08.03.22, 19:18
        hanusinamama napisała:

> Niech mnie paprotka w dupę pocałuje.

I wtedy dopiero niech wstawi zdjęcie w tych białych zawojach

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka