mabiwy 01.08.07, 22:35 dostałem kilka odchowanych (ok. 120-150 cm długości) sadzonek. Chciałbym, żeby obrosły ścianę balkonową. Jak je zachęcić? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gabula777 Re: hedera 02.08.07, 10:38 Jeżeli to są kawałki pędów bez korzeni, to najpierw trzeba je ukorzenić w doniczkach tnąc na krótsze odcinki.Jeżeli już ukorzenione to posadź do dużej donicy i na ścianie zamontuj drewnianą kratę z szerszych listew, bo bluszcz przyczepia się do drewna.Końcówki pędów możesz też przetykać przez kratkę.Bluszcz przyczepia sie też do muru, ale na balkonie lepsza jest krata. Odpowiedz Link
mabiwy Re: hedera 03.08.07, 22:31 dzięki, spróbuję. Liczę, że z lepszym powodzeniem niż z wiciokrzewem Odpowiedz Link
jerrykot1 Re: hedera 17.08.07, 14:28 uda się, czemu by się mialo nie udać? Popatrz, co mi wyrosło w cztery lata z trzech nędznych sadzonek: www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/87977c64c2cf7431.htmlpowodzenia Odpowiedz Link
mabiwy Re: hedera 19.08.07, 20:36 na podobny efekt liczę :) Wymyśliłem sobie altanę balkonową porastającą ścianę wokół okien, zachodzącą na spód balkonu mieszczącego się powyżej. A także przeciwną ścianę mojego balkonu, aż na zewnątrz. Czytałem ,ze hederę tak jak inne pnącza należy prowadzić, ale nie mam sumienia ciąć przyrostów. Pędzisz czymś swoją roślinę. Odpowiedz Link
jerrykot1 Re: hedera 31.08.07, 15:18 mabiwy napisał: > na podobny efekt liczę :) Wymyśliłem sobie altanę balkonową > porastającą ścianę wokół okien, zachodzącą na spód balkonu > mieszczącego się powyżej. A także przeciwną ścianę mojego balkonu, > aż na zewnątrz. Czytałem ,ze hederę tak jak inne pnącza należy > prowadzić, ale nie mam sumienia ciąć przyrostów. > Pędzisz czymś swoją roślinę. > > Niczym jej nie pędzę- rośnie swobodnie, nie przycinam jej wcale, chyba że pędy wrastają mi w trawnik. ale cięcie pomaga na ęstość pędów (po ucięciu czubka wyłażą nowe odnogi w miejscach u nasady liści. Nawozy dostaje niejako pośrednio w w duzym urozmaiceniu (w sąsiedztwie różne inne roślinki,o bardziej wyrafinowanym smaku (iglaki, róża, trawnik). Bluszcz ma wszystkiego po trochu.... Taras jest od poludniowego zachodu, bardzo słoneczny i wietrzny, ale roslince nic nie przeszkadza - z drugiej strony ogrodzenia pędy sięgają ziemi, a wysoko jest na 2 metry z cusiem.... Odpowiedz Link
jerrykot1 Re: hedera 18.09.07, 15:48 Sorry, że dopiero teraz odpowiadam:-) Nic się nie robi - to roślina zimozielona, wytrzymala nawet mrozy poniżej 20 stopni, przecież rośnie rownież dziko, głównie w lasach liściastych - owija się koło pni drzew i ściele po ziemi.... Odpowiedz Link
mabiwy Re: hedera 19.09.07, 01:31 wyczytałem to samo, ale mądrzy w tym temacie ludzie dopowiedzieli, że jesli to balkon lub taras należy szczególnie zadbać o bryłę korzeniową i zabezpoeczyć ją przed przemarznięciem. Moja hedera, dokarmiana saletrą amonową (chyba- dostałem w słoiczku) ładnie płoży się po ścianach blkonu. Nie ma chwytliwych pędów jak dzikie wino. Trzeba specjalnymi umocowaniami pomóc jej w tej wędrówce:) Odpowiedz Link