ariadna6 20.08.07, 17:12 Od kilku miesięcy na dracenie znajduję suche liście (2 - 4 dziennie). 3 tygodnie temu pzesadziłam ją do większej doniczki, ale niewiele to dało. Co robić? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gabula777 Re: usychająca powoli dracena 20.08.07, 17:52 Zbyt wilgotne podłoże.Przesadzając ją dolałaś niejako oliwy do ognia, bo teraz ma jeszcze więcej ziemi wokół korzeni i podłoże dłużej przesycha.Może popełniłaś błędy przy przesadzaniu, nie zrobiłaś drenażu,do ziemi trzeba dodać sporo piasku, aby szybko przepuszczało wodę.Może ma też zbyt ciemno, ona lubi jasne miejsca.Podlewać jak ziemia prawie wyschnie. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: usychająca powoli dracena 21.08.07, 12:02 Ja swojej ucięłam dwa czuby i wstawiłam dowody.Pęd musi mieć od dołu gołe na kilkanaście cm.aby korzenie miały gdzie wypuscić. Swoją odmłodziłam,bo była łysa. Odpowiedz Link
sasanka123 Re: usychająca powoli dracena 10.09.07, 12:20 Jeżeli to są dolne liście to prawdopodobnie w mieszkaniu jest zbyt gorąco i dracena ma zbyt sucho. Dracena lubi temp. 18-21 stopni Celsjusza. Maksymalna temperatura w lecie dla draceny to 24 st.Celsjusza. Latem należy podlewać umiarkowanie 1-2 razy w tygodniu i spryskiwać liście 2 razy w tygodniu za pomocą zraszacza z odległości ok. 15 cm. Pozdrawiam Krzysztof - www.sasanka.net.pl Odpowiedz Link
wadera3 Re: usychająca powoli dracena 10.09.07, 16:16 www.sasanka.net.pl/ nie mogę się oprzeć żeby nie poprawić;) Odpowiedz Link