Dodaj do ulubionych

fikus benjamina

24.02.08, 09:47
kiedy mozna przesadzac fikus benjamina,mam ten kwiat i obecna doniczka jest
przymala gdzyz jego korzenie przerosly otwor w dnie doniczki,dlatego
chcialabym go przesadzic w wieksza doniczkie.Prosze o rade.
Obserwuj wątek
    • gabula777 Re: fikus benjamina 24.02.08, 10:33
      Wyjmij z doniczki i obejrzyj czy cała bryła jest przerośnięta, bo wyrastający
      korzonek z otworu nie przesądza jeszcze o tym.Beniaminy nie mają silnego systemu
      korzeniowego,korzenie są delikatne, a przesadzane do dużych donic z dużą ilością
      ziemi, która długo będzie utrzymywała wilgotność skutkuje opadaniem i
      żółknięciem liści, szczególnie w zimie.Nie znoszą zbyt dużo mokrego podłoża,
      więc jeśli trzeba je przesadzić to tylko do niewiele większej doniczki mniej
      więcej 1,5 cm z każdej strony bryły.Ja mam duży 2 metrowy okaz i rzadko go
      przesadzam, wymieniam na wiosnę górną warstwę ziemi, rośnie pięknie w niezbyt
      dużej doniczce plastikowej wstawionej do dużej glinianej żeby nie wywracał się i
      wyglądał proporcjonalnie.
      • irenazu Re: fikus benjamina 24.02.08, 12:19
        Nawet dziś,pora jak najbardziej odpowiednia,jeżeli trzeba.
        • gabula777 Re: fikus benjamina 24.02.08, 13:57
          Jeśli stwierdzisz, że trzeba przesadzić, to koniecznie wymieszaj kupioną w
          sklepie ziemię z piaskiem, stanie się luźniejsza i lepiej przepuszczalna, a
          beniaminy taką lubią.Czasami w workach jest mazista ziemia, która po podlaniu
          rośliny zbija się w grudę, a to bardzo szkodzi roślinom, bo powietrze nie ma
          dostępu do korzeni.
          • meniek3634 Re: fikus benjamina 24.02.08, 23:13
            Dziekuje za rady napewno przemysle jeszcze przesadzenie tego mojego kwiatka.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka