meniek3634 24.02.08, 09:47 kiedy mozna przesadzac fikus benjamina,mam ten kwiat i obecna doniczka jest przymala gdzyz jego korzenie przerosly otwor w dnie doniczki,dlatego chcialabym go przesadzic w wieksza doniczkie.Prosze o rade. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gabula777 Re: fikus benjamina 24.02.08, 10:33 Wyjmij z doniczki i obejrzyj czy cała bryła jest przerośnięta, bo wyrastający korzonek z otworu nie przesądza jeszcze o tym.Beniaminy nie mają silnego systemu korzeniowego,korzenie są delikatne, a przesadzane do dużych donic z dużą ilością ziemi, która długo będzie utrzymywała wilgotność skutkuje opadaniem i żółknięciem liści, szczególnie w zimie.Nie znoszą zbyt dużo mokrego podłoża, więc jeśli trzeba je przesadzić to tylko do niewiele większej doniczki mniej więcej 1,5 cm z każdej strony bryły.Ja mam duży 2 metrowy okaz i rzadko go przesadzam, wymieniam na wiosnę górną warstwę ziemi, rośnie pięknie w niezbyt dużej doniczce plastikowej wstawionej do dużej glinianej żeby nie wywracał się i wyglądał proporcjonalnie. Odpowiedz Link
irenazu Re: fikus benjamina 24.02.08, 12:19 Nawet dziś,pora jak najbardziej odpowiednia,jeżeli trzeba. Odpowiedz Link
gabula777 Re: fikus benjamina 24.02.08, 13:57 Jeśli stwierdzisz, że trzeba przesadzić, to koniecznie wymieszaj kupioną w sklepie ziemię z piaskiem, stanie się luźniejsza i lepiej przepuszczalna, a beniaminy taką lubią.Czasami w workach jest mazista ziemia, która po podlaniu rośliny zbija się w grudę, a to bardzo szkodzi roślinom, bo powietrze nie ma dostępu do korzeni. Odpowiedz Link
meniek3634 Re: fikus benjamina 24.02.08, 23:13 Dziekuje za rady napewno przemysle jeszcze przesadzenie tego mojego kwiatka. Odpowiedz Link