marmelada 14.12.08, 18:06 Wiem, było nie raz, ale już nieaktywne wątki. Mam pytanie, co zrobić z hiacyntami w doniczce, teraz kwitły, kwiaty już opadają. Chciałabym, żeby na wiosnę podobnie zakwitły. Możliwe? Jak to zrobić? Dziękuję z góry. M. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wanda43 Re: hiacynt w doniczce 14.12.08, 20:00 Google i wszystko jasne ;-) www.e-ogrody.com/tygodnik/hiacynty,170,191.html Odpowiedz Link
irenazu Re: hiacynt w doniczce 15.12.08, 16:36 Niestety,ale tej wiosny to już nie licz na kwiaty z tej cebuli.Masz właściwie jedno rozwiązanie.Jak liście już dobrze zaschną cebulkę umieść w chłodnym miejscu,np.na dnie lodówki jeżeli nie masz zimnej piwnicy i przechowaj ją aż do jesieni,kiedy to wysadzisz ją do ogrodu,niekoniecznie swojego.Na pewno ktoś się ucieszy.Bo cebule drugi raz pędzone w doniczce już nie kwitną tak ładnie,a na wiosnę kup nowe wyrośnięte roślinki i znowu ucieszysz się kwiatami i zapachem. Odpowiedz Link
smutas13 Re: hiacynt w doniczce 19.12.08, 20:56 Też kupiłam w jedym z hipermarketów, trzy cebulki - pąki, w wiklinowym koszyczku. Mam nadzieję, że zakwitną. Trochę jestem rozczarowana, bo na ulotce dołączonej do kwiatka nie ma informacji o dalszej pielęgnacji w języku polskim. Odpowiedz Link