Dodaj do ulubionych

dzikie wysypiska w lasach i potokach

09.04.06, 15:08
Kiedyś, kiedy nie istniał w Birczy zorganizowany odbiór odpadów, śmieci
wywożono i wyrzucano do rzek i potoków lub do lasu.
Obecnie sytuacja chyba trochę się poprawiła ?
Mam pomysł, aby odnalezione stare i nowe "dzikie" wysypiska śmieci zgłaszać
na forum w tym wątku.
Być może przyda się to Urzędowi Gminy, Zakładowi Gospodarki Komunalnej czy
Nadleśnictwu w ich lokalizacji i usunięciu ???
Proszę o wpisy :))
Obserwuj wątek
    • upowiec Re: dzikie wysypiska w lasach i potokach 26.04.06, 06:07
      www.pressmedia.com.pl/sn/publicystyka/d2.asp?u_file=wczoraj/p%2ETXT
    • carexic Re: dzikie wysypiska w lasach i potokach 16.12.06, 21:11
      Witam:)) jest kilka takich dzikich wysypisk w lesie nad owczarnią przy drodze
      leśnej w kierunku rudawki i nowej wsi. Są wkomponowane w dość strome wąwozy.
      Pamiętam że kilka lat temu podczas akcji sprzątania świata była opcja ,że
      jeżeli takie dzikie wysypiska zostaną odnalezione to należy je opisać (
      szacowana powierzchnia itp.) i informacje przekazać miejscowym władzą (mogę
      się mylić bo nie wiem do końca czy nie miało to zostać wysłane gdzieś w Polskę)i
      miało to zniknąć. Będąc na wyborach w domu przechodziłem tamtymi trasami z psem
      i wysypiska są tylko zauważyłem ,że miejscowi zbieracze złomu zmniejszyli ich
      powierzchnie i chwała im za to. Pozdrawiam wszystkich.
    • jozefzydownik Re: dzikie wysypiska w lasach i potokach 17.12.06, 05:53
      Podjąłem szeroką akcję w sprawie czystości w Naszej Gminy .Te tematy poruszam
      na zebraniach wiejskich , a w najbliższym czasie na spotkaniach w
      szkołach .Podjąłem działania związane z reformą Sółki Komunalnej .Efekty będą
      widoczne niebawem . Wyznaje zasadę czystości we własnym gospodarstwie domowym
      i te zasady będe przedkładał na pozim całej Gminy .Moja praca w tym zakresie
      nie jest jednorazowa .Nad dobrym wizerunkiem Gminy będe pracował cały czas .
      • hermenegilda19 Re: dzikie wysypiska w lasach i potokach 18.12.06, 18:46
        a sam z poloneza wyrzucales smieci do rzeki czy wskazac gdzie
        • darino :)) 18.12.06, 19:03
          Niestety przez wiele lat w gminie nie było zorganizowanej zbiórki odpadów.
          Chyba wszyscy starsi pamiętają, jak wywozili śmieci nad rzekę albo do potoków w
          lesie.
          Ja również kiedyś to robiłem :((( , ale naprawdę nie było co z nimi robić.
          • darino teraz do wora ... 18.12.06, 19:09
            Zapomniałem dopisać, że od kilkunastu lat nie uprawiam tego procederu. Teraz
            pakuję do worków, wystawiam przy bramie, i płacę za wywóz :)))
      • carexic Re: dzikie wysypiska w lasach i potokach 09.01.07, 22:09
        jozefzydownik napisał:

> Podjąłem szeroką akcję w sprawie czystości w Naszej Gminy .Te tematy poruszam
        > na zebraniach wiejskich , a w najbliższym czasie na spotkaniach w
        > szkołach .Podjąłem działania związane z reformą Sółki Komunalnej .Efekty będą
        > widoczne niebawem . Wyznaje zasadę czystości we własnym gospodarstwie domowym
        > i te zasady będe przedkładał na pozim całej Gminy .Moja praca w tym zakresie
        >
        > nie jest jednorazowa .Nad dobrym wizerunkiem Gminy będe pracował cały czas
        Panie Józefie ?? Czy coś w tym temacie ruszyło do przodu czy też sprawa ma się
        tak jak dotychczas czyli nijak??? Prosze o pana odp. Pozdrawiam
        • sirpumpernikiel Re: dzikie wysypiska w lasach i potokach 10.01.07, 09:03
          Pan Wójt w jednym z postów napisał, że nie jest sztuką zrobić coś gdy są
          fundusze, tylko sztuką jest zrobić to gdy ich nie ma :) Dlatego bądźmy odrobinę
          cierpliwi. Jest masa spraw, które dla Gminy trzeba zrobić. 100 srok za ogon też
          nie da się złapać za jednym zamachem. Sprawa wywozu śmieci i wysypiska jest
          sprawą ważną i napewno ma swoje miejsce na liście spraw do załatwienia.
          "Cierpliwością i pracą ludzie się bogacą" :)
          • currara2 Re: dzikie wysypiska w lasach i potokach 10.01.07, 09:08
            Przysłowia są mądrością narodu.
          • darino sortownia odpadów w Ustrzykach Dolnych 30.06.07, 11:15
            tvp.pl/400,20070629518528.strona
            Czy gmina Bircza będzie również wywozić tam śmieci, czy zostajemy przy starym
            miejscu ?
        • jozefzydownik Re: dzikie wysypiska w lasach i potokach 10.01.07, 16:07
          Szanowni Państwo !
          Uważam ,że usasadnione są pretensje co do realizacji moich obietnic
          wyborczych . Mianowicie chodzi o ich najszybszą realizację .Skupiam się
          obecnie na sprawach , które powinne być załatwione od zaraz , między innymi
          czystość Gminy .Ja sam obecnie z tych działań nie jestem zadowolony .
          Po pierwszy czystość Birczy się poprawiła , nie poprawiła się czystość całej
          Gminy , w tym przystanków o których pisałem . Jadąc wczoraj z Przemyśla
          stwierdziłem ,że nastapiła tylko okresowa czystość tych obiektów .Przepraszm
          wszystkich za " określenie ,że w Gminie Bircza nastapiła znacząca poprawa
          czystości" i to co pisałem nie jest do końca prawdą .Zrobię wszystko by to się
          zmieniło.Wszystkie głosy dla mnie są jednoznaczne ,że w Birczy musi
          nastapić " trzęsienie ziemy " pod kazdym względem . To zamierzam zrobić i to
          będzie " bardzo boleć "
          • 1aro Re: dzikie wysypiska w lasach i potokach 10.01.07, 18:15
            Witam))))Może i sie poprawiła czystosc naszej gminy. Mówimy tylko o odpadach w
            lasach. Chciałby zwrócic uwagę, że czystość rzeki poniżej oczyszczalni ścieków
            też pozostawia wiele do myślenia. Na własne oczy widziałem jak nie raz ze
            zbiornków gminnej oczyszczalni bezpośredni do rzeki odprowadzane były ścieki
            wężem strażackim, gdybysci to zobaczyli nie mogli byśce w to uwierzyć.Nie chcę
            tu nikogo obwiniac, a można by było w ZGKiM w Birczy. Może pan wójt
            zainteresuje się tą sprawa. Bardzo proszę. nasza rzeka też cierpi. Pozdro))))
          • wiarusik Re: dzikie wysypiska w lasach i potokach 25.07.07, 17:22
            Jeżeli nie potrafisz niczego zrobić,to po co pchasz się na urząd,karierowiczu
            prowincjonalny???
            Zamiast obmyślać kolejny przekręt wyjdź między ludzi,weź worek i szufelkę i do
            lasu!
    • carexic Re: dzikie wysypiska w lasach i potokach 10.01.07, 11:56
      Dlatego polak mądry po szkodzie:) Pozdrawiam
      • jodla14 Re: dzikie wysypiska w lasach i potokach 24.07.07, 12:29
        Ostatnio jestem częstym gościem w gminie Bircza i od 01.08.07 mam nadzieję
        wrócić do niej na stałe. A ponieważ często podróżuję za pomocą autobusów PKS,
        stwierdzam autorytatywnie: nasze przystanki są brudne, zaśmiecone i obsikane. A
        to przecież poniekąd wizytówka naszej gminy, bo wielu turystów przyjeżdża do nas
        i wysiada właśnie tam. Ale też przy przystankach właśnie brakuje koszy na śmieci
        i nie mówię ty o samej Birczy, ale o przystankach w Leszczawie, na Korzeńcu czy
        w Sufczynie. A w sumie tak niewiele trzeba, wystarczy ustawić kosze na śmieci,
        solidne, nie możliwe do wyłamania przez pijanych mężczyzn i przenośne ubikacje
        no i oczywiście regularnie opróżniać ich zawartość.
    • wiarusik Re: dzikie wysypiska w lasach i potokach 25.07.07, 17:12
      Droga z Birczy w kierunku na Kalwarię Pacławską,odcinek między polną drogą na
      lotnisko a Łodzinką Górną-w krzakach po prawej stronie,a przy usuwisku przed
      samą Łodzinką-po lewej w drzewach.
      • jodla14 Re: dzikie wysypiska w lasach i potokach 28.07.07, 14:16
        Na całej długości Stupnicy od Leszczawy Górnej aż do Brzuski i dalej do Iskani
        spotyka się liczne dzikie wysypiska śmieci (dzieło człowieka) i skupiska śmieci
        zniesionych przez rzekę (dzieło natury). Dominują w nich butelki plasikowe i
        szklane, worki foliowe, stare opony samochodowe oraz druty stalowe, stare siatki
        ogrodzeniowe. Może zainteresują się nimi zbieracze złomu i przy okazji wezmą z
        gminy worki na inne śmieci i pozbierają również te im nieprzydatne odpady.
    • darino jak to jest z tym wywozem śmieci ? 30.08.07, 08:19
      Bo zauważyłem całkiem nowe wysypiska ? To stary nawyk, czy
      też "oszczędność" ?
      • wiarusik Re: jak to jest z tym wywozem śmieci ? 11.09.07, 12:23
        Powinien być rozwinięty system kontroli.Jeśli ktoś nie płaci za
        wywóz śmieci,to powinien byc brany pod lupę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka