delta218 03.04.07, 23:43 dość ciekawy artykuł pracownia.org.pl/dz/index.php?d=archiwalne&e=artykuly&rok=2003&nr=110&id=385 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dymek25 Re: Turnicki węzeł gordyjski 04.04.07, 08:56 Czy autorzy artykułu, traktując Birczę protekcjonalistycznie zaglądają na tę stronę? Koła łowieckie na całym świecie ubarwiają lokalne festyny, organizują własne i pielęgnują tradycje wielowiekowe, z niejednej lokalnej "gwiazdy" wyrasta sława etc. Walcząc o słuszną sprawę autorom zabrakło taktu, przyjaźni i sympatii dla miejscowych klimatów. Odpowiedz Link
darino kurtuazje była na początku ... 04.04.07, 09:01 Później już jakby mówili w innych językach. Teraz jednak ekolodzy zyskują coraz większe poparcie ze strony UE, i jeszcze nie raz obrzydzą życie leśnikom i myśliwym. Odpowiedz Link
stodrugi Re: Turnicki węzeł gordyjski 04.04.07, 09:07 elementy "folkowe" to tylko tlo tego artykulu wiec nie obruszalbym sie na pewien protekcjonalizm, najwazniejsze jest to, ze aspekt gospodarki lesnej i problemy jakie napotyka utworzenie parku zostaly opisane naprawde rzetelnie, rozejrzyjmy sie wokol siebie, tak wyglada wlasnie nasza lokalna rzeczywistosc. moze nam sie niepodobac, mozemy byc nia odrobine zazenowani ale poki co nie jestesmy w stanie sami jej zmienic. i pewnie o to chodzi autorom Odpowiedz Link
dymek25 Re: Turnicki węzeł gordyjski 04.04.07, 09:27 Tym tłem "folkowym"przytłumili moim zdaniem właściwy problem. Wrzucili bowiem dwa grzyby w barszcz, nie pozyskując miejscowych. Może jako "obca" nie czuję klimatów, ale cieszy mnie, że w powiecie o Birczy słychać. Odpowiedz Link
dymek25 Re: Turnicki węzeł gordyjski 04.04.07, 09:17 K. Woski w 1956 roku w pracy:Osadnictwo dorzecza górnego Wiaru..:" Dawniejsza szata roślinna tego terenu niewiele różniła się od obecnej, pomimo, iż w drzewostanie większy udział miały drzewa liściaste, gdyż te włąśnie w późniejszym czasie pierwsze padły ofiarą wypasów(..) wytworzyło się zbiorowisko roślinne półnaturalne pod wpływem bezpośrednim czy pośrednim działalności człowieka". A pisze o XV i XVI wieku! Tak sobie jeszcze myślę, że o miasteczka typu Birczy czy Rybotycz też trzeba walczyć, dopełniają wszak Parki Narodowwe. Odpowiedz Link