Dodaj do ulubionych

jod zamiast letroxu?

13.03.25, 15:47
Kiedyś korzystałam z tego forum i bardzo mi to pomogło. Zdecydowałam się wrócić i poprosić o poradę o nowy sposób leczenia. Obecnie od kilku miesięcy nie przyjmowałam hormonów, bo moje TSH było w okolicy 2 i uznano, że skoro nie planuje ciąży to nie będą mi nic przepisywać. Obecnie wynosi 5,32 i zgłosiłam się do lekarza i zamiast otrzymania hormonów przepisano mi Jodid 200, który mam brać przez 3 miesiące. Czy powinnam tak postąpić, czy zgłosić się do innego lekarza? Kiedyś czytałam, że w chorobach tarczycy nie wolno zażywać jodu. Może coś się zmieniło?

Moje problemy z tarczycą zaczęły się w 2018:
TSH 4,75
USG tarczycy:
Tarczyca o nieco obniżonej jednorodnej echogeniczności i unaczynienie prawidłowym.
Wymiary:
płat prawy: 13x12x32mm
płat lewy: 10x10x29mm
cieśń: 2mm
W okolicach bocznych szyi nie uwidoczniono patologicznie zmienionych węzłów chłonnych.
WNIOSKI - Obraz może sugerować niedoczynność gr. tarczycowego.
Przepisano mi wtedy Euthyrox.

2023
TSH 3,70
USG tarczycy:
Kształt,wielkość i położenie tarczycy prawidłowe.W prawym płacie 4 lite,hipo- oraz izoechogeniczne guzki,wielkości do 6 mm.Poza tym echogeniczność tarczycy jest jednorodna,prawidłowa,bez zmian ogniskowych.Unaczynienie prawidłowe.Prawy płat:15 x15 x 37 mm;4,5 ml;lewy:15 x 12 x 30 mm;2,5 ml.Okoliczne węzły chłonne niepowiększone.
Zaczęłam brać Letrox w dawce 37,5. Moje TSH spadło do 1,7.

Potem przez źle wypisaną receptę na początku 2024 brakło mi tabletek, a lekarz upierał się, że mam leki w domu
i więcej nie dostanę. Przestalam brać Letrox od lutego 2024. W listopadzie miałam TSH wynoszące 2,44, więc pani doktor zadecydowała, że nie potrzebuję hormonów i skoro ich nie brałam, a wyniki mam wg niej dobre, a nie planuję ciąży, to mam nic nie brać i zbadać się za parę miesięcy.

USG tarczycy 29.11.2024:
Badanie wykonano aparatem Affiniti 30, głowica liniowa Tarczyca położona typowo. Płat prawy o wymiarach: 14x14x 42 mm 4,2 ml Płat lewy o wymiarach: 12x14x 39 mm 3,3 ml Cieśń: 2,5 mm Echogenicznośc obu płatów niejednorodna, o prawidłowym przepływie naczyniowym . * W części środkowej płata prawego zmiana ogniskowa o mieszanej echogeniczności ( lito - płynowa), o regularnych obrysach, o wymiarach 8x4,6x7,2 mm, unaczyniona obwodowo - TIRADS 3. * Poza tym w obu płatach, zwłaszcza w prawym, uwidoczniono kilka zmian ogniskowych, o obrazach typowych dla torbieli koloidowych, największa o wymiarach 2,9x1,6 mm w płacie prawym - wszystkie TIRADS 2. Na szyi widoczne drobne, niepodejrzane węzły chłonne.

03.03.2025 TSH 5,32. Zamiast Letroxa przepisano mi Jodid 200.

Czy powinnam porobić sobie jeszcze jakieś badania? Czy po prostu brać ten Jodid?
Rozpoczęłam suplementację Wit D, C i biorę też Neurovit. Codziennie jem od paru lat orzechy brazylijskie. Chce jeszcze brać cynk.

Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka