florin22 09.11.05, 08:01 Mam pytania do was kochane forumowiczki. Czy ta masa jest podobna do masy solnej?Jak się ja robi?do czego wykorzystuje?Pomóżcie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zielony_listek polenta? 09.11.05, 09:19 Przeprasza, ale mnie się to zaraz z delfinem Umem skojarzyło Tam kapitan krzyczał pod pokład POLENTA! Odpowiadało mu damskie: si, si! Byłam bardzo rozczarowana, jak się dowiedziałam, że polenta to potrawa z mąki kukurydzianej, a nie imię tej kobitki Pozdrawiam zielony_listek Odpowiedz Link
antiquedeco Re: Masa z mączki kukurydzianej!!! 09.11.05, 16:53 Z ksiązki "Modelowanie z masy solnej": -filiżanka mąki kukurydzianej -łyzeczka kawy zbożowej -filiżanka kleju (np. wikolu, stolarskiego itp.) -2 łyzki wazeliny w płynie -łyzka soku z cytryny Po wymieszaniu składników gotujemy w garnku na małym ogniu do momentu, aż masa zacznie odchodzic od dna. (2-3 minuty) Przekładamy mase na stolnice oprószona mąka kukurydzianą i wyrabiamy, póki gorące. --------------------------- Indywidualne kursy decoupage - POZNAŃ www.kreatywnie.com Odpowiedz Link
barocco Re: Masa z mączki kukurydzianej!!! 09.11.05, 19:42 Wyroby z mączki kukurydzianej lub z maizeny czyli skrobii kukurydzianej są bardziej plastyczne. Jeżeli masę farbujemy tuż po wyrobieniu sprawia ona po wysuszeniu wrażenie lekko transparentnej.Generalnie modeluje się z niej dużo lepiej niż z masy solnej. Jest tylko jeden mały problem, koszt jest znacznie wyższy niż tej drugiej, ze względu na ceny mączki kukurydzianej czy maizeny. Przepis jest taki: 1 filiżanka maizeny 1 filiżanka kleju winylowego ( do tapet) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka wazeliny w płynie Podaję Ci stronę włoską, przejżyj w Creazioni jakie fajne wyroby można robić z tej masy lastanzadipalma.altervista.org/benve.htm Odpowiedz Link
ibisek1 Re: Masa z mączki kukurydzianej!!! 27.11.05, 10:05 Witam, Ponawiam poprzednie pytanie - gdzie można kupić wazelinę w płynie? Bo obleciałam we Wrocławiu już 12 aptek i nie mieli... Czy można ewwentualnie rozpuścić taką wazelinę kosmetyczną? Albo dolać zwykłego oleju? Dziękuję za pomoc Odpowiedz Link
albida Re: Masa z mączki kukurydzianej!!! 09.11.05, 21:02 Jak to jest z gotowaniem kleju? Słabą mam głowę do mocno pachnących chemikaliów. Odchorowałam ostatnio lakierowanie słoika i nie chciałabym tego powtórzyć. Odpowiedz Link
lamarta Re: Masa z mączki kukurydzianej!!! 28.11.05, 01:36 albida napisała: > Jak to jest z gotowaniem kleju? Słabą mam głowę do mocno pachnących > chemikaliów. Odchorowałam ostatnio lakierowanie słoika i nie chciałabym tego > powtórzyć. Z gotowaniem kleju jest nienajlepiej Mnie zawsze tak głowa boli, ze dałam sobie spokój z tą masą. A tak na marginesie, to w ogóle nie rozumiem czym Wy się tak zachwycacie? Nie dość, że jest skomplikowana, to jeszcze ma mnóstwo innych wad. Przede wszystkim nie łączy się dobrze (nie to co masa solna, którą wystarczy posmarowac wodą). Suszenie tej masy to koszmar - wszystko się zapada, marszczy, robią się bruzdy i inne nieciekawe historie;p No i efekt - toż to jest jak plastik po wysuszeniu! Nieeee, tej masie mówię stanowcze nie;p Stara poczciwa masa solna to jest to Odpowiedz Link
mijake2 Re: Masa z mączki kukurydzianej!!! 09.11.05, 21:20 Gdzie można kupić wazelinę w płynie - w aptece? Mieszkam w pipidówce i mam problem z zaopatrzeniem. Odpowiedz Link
florin22 Re: Masa z mączki kukurydzianej!!! 10.11.05, 07:03 Dzięki Wam wielkie. Lece wyprubować to cudo. Odpowiedz Link