piaseczosnek
01.02.11, 22:19
Witam,
nie będę opisywać szczegółowo moich przejść z firmami kurierskimi, bo szkoda klawiatury, ale... po ostatnim razie, kiedy kazano mi odbierać paczkę osobiście z magazynu, bo kurier rzekomo był u mnie już dwa razy, a za trzecią próbę doręczenia trzeba zapłacić 10 zł i musi to zrobić nadawca (więc to nie tylko dodatkowa opłata, ale i dodatkowy czas), stwierdziłem, że nie tędy droga.
Pytanie: kurierzy której firmy kurierskiej dostarczający przesyłki w Piasecznie i okolicach:
a) zostawiają awizo, jeśli nie zastaną odbiorcy w domu,
b) są w stanie przyjechać - po indywidualnym uzgodnieniu - w bliżej określonym przedziale czasowym (z góry wykluczam przedział czasowy "paczki doręczamy w godz. 9-16, a konkretna godzina zależy wyłącznie od kuriera"),
c) w razie wątpliwości dzwonią do odbiorcy, chociaż to chyba już usługa luksusowa...
Wiem, że to wprawdzie nadawca ma umowę z daną firmą kurierską, ale to ja mam np. wybór, w którym sklepie internetowym albo u którego sprzedawcy na Allegro coś kupię, albo po prostu mogę wybrać paczkę zamiast przesyłki kurierskiej (przy zestawieniu wszystkich plusów i minusów paczka pocztowa wcale nie wychodzi aż tak źle, o ile nie muszę mieć danej przesyłki "na wczoraj").
I jeszcze jedno pytanie: słyszałem, że w przypadku paczek pobraniowych kurierzy jakoś bardziej się starają - ma ktoś doświadczenia praktyczne?