Dodaj do ulubionych

Która firma kurierska dostarcza bez problemów?

01.02.11, 22:19
Witam,
nie będę opisywać szczegółowo moich przejść z firmami kurierskimi, bo szkoda klawiatury, ale... po ostatnim razie, kiedy kazano mi odbierać paczkę osobiście z magazynu, bo kurier rzekomo był u mnie już dwa razy, a za trzecią próbę doręczenia trzeba zapłacić 10 zł i musi to zrobić nadawca (więc to nie tylko dodatkowa opłata, ale i dodatkowy czas), stwierdziłem, że nie tędy droga.

Pytanie: kurierzy której firmy kurierskiej dostarczający przesyłki w Piasecznie i okolicach:
a) zostawiają awizo, jeśli nie zastaną odbiorcy w domu,
b) są w stanie przyjechać - po indywidualnym uzgodnieniu - w bliżej określonym przedziale czasowym (z góry wykluczam przedział czasowy "paczki doręczamy w godz. 9-16, a konkretna godzina zależy wyłącznie od kuriera"),
c) w razie wątpliwości dzwonią do odbiorcy, chociaż to chyba już usługa luksusowa...

Wiem, że to wprawdzie nadawca ma umowę z daną firmą kurierską, ale to ja mam np. wybór, w którym sklepie internetowym albo u którego sprzedawcy na Allegro coś kupię, albo po prostu mogę wybrać paczkę zamiast przesyłki kurierskiej (przy zestawieniu wszystkich plusów i minusów paczka pocztowa wcale nie wychodzi aż tak źle, o ile nie muszę mieć danej przesyłki "na wczoraj").

I jeszcze jedno pytanie: słyszałem, że w przypadku paczek pobraniowych kurierzy jakoś bardziej się starają - ma ktoś doświadczenia praktyczne?
Obserwuj wątek
    • jacekglm Re: Która firma kurierska dostarcza bez problemów 01.02.11, 22:33
      Jeżeli masz wybór to gorąco polecam Paczkomaty Inpostu.
      www.paczkomaty.pl/
      Co prawda nie dostarczają do domu w dogodnym terminie ale w Piasecznie na stacji Lotosu jest paczkomat.
      Sam odbiór też jest banalnie prosty.

I najważniejsze:czas.
      Paczka wysłana w poniedziałek z Zabrza była u mnie we wtorek.
    • myniek1 Re: Która firma kurierska dostarcza bez problemów 01.02.11, 23:38
      Bardzo dobre mam doświadczenia z UPS i Siódemką. Nie polecam DHLa. Stłukli mi kiedyś prawidłowo zabezpieczoną przesyłkę (szybę samochodową) i chyba z pół roku musiałam wyciągać od nichodszkodowanie. Poza tym kurier jak zobaczył w czym problem, chciał uciec, twierdząć, że mogę reklamację zgłosić przez tel. - gdybym go puściła i nie spisała protokołu to mogłabym się cmoknąć w nos :(
    • phoenix_mike Re: Która firma kurierska dostarcza bez problemów 01.02.11, 23:56
      Szczerze mowiac mam dobre doswiadczenia z wiekszoscia kurierow.

UPS, DHL, TNT - tu mam najlepsze. Zostawiaja informacje, dzwonia, mozna sie tez umowic, ze przesylke (nie za pobraniem) zostawiaja na odpowiedzialnosc odbiorcy pod domem. U mnie tak robia generalnie od 5 lat (nic nie zginelo nigdy). Przy platnych zostawiaja awizo albo dzwonia. Na godzine sie nie umowisz na 100%, ale czasem sie udaje (choc np: przed swietami, zapomnij, ale to normalne).

GLS, DPD - tu mam mieszane doswiadczenia. Ale moze dlatego ze kurierzy z powyzszych juz mnie kojarza a ci nie. Ale z tych firm mialem wizyty bez sladu (poza Internetowym), bez awiza lub telefonu.

Z innej beczki - baaaardzo czesto, gdy ktos oskarza kuriera, ze go nie bylo, jak mowi ze byl, mija sie z prawda. Bynajmniej nie oskarzam Cie tu o klamstwo - to zwykle w dobrej wierze, ale sie zdarza. Sam mialem taki przypadek z poczta. Najczesciej jest to niedzialajacy domofon. Czesto domofony wysiadaja zwlaszcza zima czy w mokrym sezonie. A ludzie nieswiadomi nie slysza wtedy kurierow czy listonoszy. Czesto tez ludzie nie odbieraja nieznanych czy zastrzezonych numerow, a kurier dzwoni. Jak mowie, sam mialem przypadek z domofonem i potem gadalem z listonoszem, ze to czeste. Teraz zawsze jak ma byc kurier z czyms platnym zostawiam otwarta furtke i kartke "prosze pukac", bo domofon wciaz sie okazyjnie psuje - glownie przy duzym mrozie. Wiec naprawde, wiecej optymizmu. To nie musi byc tak, ze oni klamia. Wiekszosc kurierow i firm jest uczciwych. A to, ze "byl a go nie bylo" moze miec i takie wyjasnienia jak wyzej.

Pozdrawiam,

Pozdrawiam.,
      • len_y Re: Która firma kurierska dostarcza bez problemów 02.02.11, 08:32
        Od dłuższego czasu dość często korzystam z usług GLS i jestem zadowolony. Paczki szybko docierają do celu. Jak rano się wyśle to jest duża szansa że na następny dzień będzie u celu. Inpost stanowczo odradzam. Przysyła mi jeden z rachunków, który dociera do mnie ok 12 dni po terminie zapłaty. Jeśli chodzi o Pocztę Polską nie mogę narzekać. Wysyłam tylko paczki i jestem bardzo zadowolony, dość szybko, bezpiecznie - żadna nie została uszkodzona.
        Nauczyłem się też sprawdzać przy kurierze zawartość przesyłki i czy nie jest nigdzie uszkodzona. Czasami może to potrwać kilka-kilkanaście minut, ale warto, bo jak kurier odjedzie mamy małą szansę na ewentualne zareklamowanie usługi.
    • piaseczosnek Dziękuję plus kilka słow dodatkowo :) 02.02.11, 19:57
      Zbiorczo:
      Widzę, że nie jestem wyjątkowym pechowcem, bo też miałem bezśladowe wizyty GLS i DPD, a do zostawienia awizo domofon nie jest potrzebny - wystarczy chcieć. Niestety bezwzględna konieczność śledzenia losów przesyłki przez www i/lub wydzwaniania na infolinię to moim zdaniem "nieco" poniżej poziomu usługi kurierskiej.
      Co do paczkomatów Inpostu, to dzięki za wskazówkę, wyglądają faktycznie ciekawie i - co równie ważne - są na liście odbioru w punkcie czy jakoś tak na Allegro, a przesyłka kurieropodobna do odbioru w paczkomacie to chyba jednak inna bajka niż "zwykłe" przesyłki.
      A żeby nie było, że tylko narzekam i ogólnie psy na kurierach wieszam: w przypadku UPS podejrzewałem, że to nadawcy wybierali jakieś dodatkowe opcje przy wysyłce, ale najwyraźniej nie jestem wybrańcem (tu w pozytywnym sensie), bo również i u mnie kurierzy UPS umieli zostawić awizo albo zadzwonić i zapytać, czy może jednak jestem w domu, a jeśli nie, to kiedy będę i umówić się na inną porę dnia ewent. od razu zostawić przesyłkę - na moją odpowiedzialność - u sąsiada.
      • jacekglm Re: Dziękuję plus kilka słow dodatkowo :) 02.02.11, 20:09
        To jeszcze o pracy kuriera:
        www.joemonster.org/filmy/31664/Jak_pracuja_kurierzy_
      • schwinn1 Re: Dziękuję plus kilka słow dodatkowo :) 02.02.11, 20:24
        ja też sporo otrzymuję paczek, w sumie chyba głównie dostarczanych przez GLS. nigdy nie miałam z nimi problemów do zamówienia przedświątecznego. oczywiście rozumiem kiepskie warunki pogodowe, natłok zamówień, ale wkurzyli mnie tym że w śledzeniu przesyłki dwa razy była informacja, że kurier był u mnie i zostawił awizo. ale i kuriera i awizo nie było. pisałam do nich (do info-linii nie sposób się dodzwonić) i po świętach ktoś do mnie zadzwonił, przeprosił i zapytał czy rzeczywiście nie było awiza. paczka przyszła na następny dzień.

z innych firm: OPEK zostawił awizo na domofonie z numerem do kuriera, ale dodatkowo kurier sam zadzwonił. DHL najpierw zadzwonił i zapytał się czy jestem albo kiedy będę. zdaje się że DPD przysyła smsa że będzie w danym dniu kurier. nie pamiętam, ale z którejś firmy być może DPD albo GLS dzwonią jak nie zastaną i umawiają się na przedział godzinowy. stąd też moje zdziwienie tego przedświątecznego "awizo" i brak kontaktu telefonicznego.
        • izak31 Re: Dziękuję plus kilka słow dodatkowo :) 03.02.11, 03:50
          Dziwne bo ja z kazdą firmą kurierską mam problem jesli chodzi o dostarczenie przesylki o godzinie 16.00 bo pozniej to mogę w ogóle zapomnieć. Lekkie rzeczy zamawiam do pracy ale paczki 10 kg już z pracy nie przytacham. UPS ma opcje odstawy po godzinie 17.00 ale tylko na terenie Warszawy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka