Dodaj do ulubionych

Straż Miejska

14.09.12, 13:24
Znowu słuchy o likwidacji w pierwszym rzędzie Pani która wie lepiej wszystko od wszystkich hahaha ciekaw jestem czy znów ją wybiorą, warto chyba przyjrzeć sie kolejnej sesji i co najważniejsze komisji rewizyjnej będzie o strazy i będzie chyba kolejny hit pt. co z tego co mówiłam w telewizji i tak ich rozwiąże hahahaah śmieje się ale dajcie spokój masakra :(
Obserwuj wątek
    • plooton Re: Straż Miejska 14.09.12, 14:11
      co Ci po straży, która pracuje od pn do pt, między 8:00 a 20.00?
      • fastmagic29 Re: Straż Miejska 14.09.12, 16:09
        nie tylko w tych dniach i w nocy patrole jeżdżą z Policją bo nie miał by kto wyjeżdżać. ale tak na marginesie to chodzi mi bardziej o to że będzie ciekawie bo argumenty przy ostatniej próbie rozwiązania były super czekam na kabaretowe popołudnie :P
    • sportif Re: Straż Miejska 14.09.12, 19:20
      za dwa tygodnie minie rok od morderstwa w Dębinkach. Co miasto Zielonka zrobiło dla poprawy bezpieczeństwa mieszkańców. Pamiętam jak radni prześcigali się w licytacji ile pieniędzy na to przeznaczą - była kwota MILION a okazało się, że jest 20 razy mniej - 50 tys. miało iść na poprawę monitoringu. Ludzie pokroju Kuczyńskiej i przede wszystkim Włodarczaka niech się w sprawie bezpieczeństwa w Zielonce lepiej w ogóle nie odzywają.
      • heniex123 Re: Straż Miejska 14.09.12, 20:28
        A czemu ludzie z PiS mieliby się nie wypowiadać ? Niech policja zacznie lepiej wypełniać swoje obowiązki to będzie lepiej, dawniej nie było Straży i było dobrze.
        • sportif Re: Straż Miejska 14.09.12, 20:36
          nie chodzi o PiS, ale o te konkretne osoby i pomysły. Straż powstała dlatego, że w Zielonce ubyło 12 policjantów.
          • fastmagic29 Re: Straż Miejska 15.09.12, 09:40
            Straż powstała bo policjanci nie dają rady, po pierwsze zniknęła formacja OP odrabiania wojska już nie ma , po drugie co jest bólem wszystkich komisariatów nie ma ludzi , zadzwoń w dzień na nasz i wiesz kto przyjedzie na interwencje albo sama straż albo patrol złożony ze strażników i małej policjantki. I tu niestety chciejstwo nie wystarczy bo więcej policjantów nie będzie a są podobno plany likwidacji nawet kilku komisariatów w powiecie ale u nas nie. Pamiętam larum że u nas niebezpiecznie a tu nagle cud 3 kamerki i juz jest git.
            • sportif Re: Straż Miejska 15.09.12, 10:34
              policji będzie mniej, od nowego roku wchodzi reforma i wszyscy nowi zaczynający naukę w szkołach policyjnych będą mieć perspektywę min. 25 lat pracy - chętnych raczej będzie niewielu.
              A u nas tą małą policjantkę to często widzę w mundurze na zakupach - fajna służba.
              • heniex123 Re: Straż Miejska 15.09.12, 22:02
                Mylisz się znam ten temat z powiatu. W czasach kryzysu ludzi chętnych na państwowe stanowiska nie brakuje i tak jest obecnie w Policji mimo tej reformy chętnych jest coraz więcej. Policja w Zielonce powinna być lepiej widoczna jak dawniej na to płacimy podatki. Straż Miejska sprawą zabójstwa w Dębinkach się nie zajmowała. Takie pieniądze jakie idą na SM.,napewno wzmocniły by Policję. Komisja rewizyjna myśli logicznie.
                • sportif Re: Straż Miejska 16.09.12, 09:27
                  Zielonka nie może finansować policji w Zielonce, a w SM może inwestować. Poprzedni burmistrz kupił dwa skuterki dla Policji i wykupił dla policjantów dodatkowe służby - tyle tylko Zielonka mogła zrobić dla Policji. Dla SM może zrobić dużo więcej, jak by była kasa to może być i 100 strażników. A co robi Zielonka? Zielonka szuka oszczędności kosztem bezpieczeństwa mieszkańców.
                  • kapitan_dudus Re: Straż Miejska 16.09.12, 10:24
                    Zakładając , że jeden strażnik będzie nas kosztować tylko 3 tyś. pln z opłatami miesięcznie , to łatwo przeliczyć , że 100 strażników kosztować nas będzie 300 tyś. miesięcznie , a rocznie 3 mln. 600 tyś. nie licząc środków transportowych i kosztów strażnicy . Nie sądzę żeby jakiekolwiek miasto było stać na taką ilość strażników .
                    • sportif Re: Straż Miejska 16.09.12, 10:30
                      jak by była kasa, to i 10000 - kto bogatemu zabroni?
                      • kapitan_dudus Re: Straż Miejska 16.09.12, 10:46
                        Miasto nie ma takiej kasy .
                        • sportif Re: Straż Miejska 16.09.12, 13:25
                          wystarczy, żeby miało na 10-12 i wtedy będzie ok
                    • baseciq Re: Straż Miejska 16.09.12, 14:32
                      3 tyś? O mamo, toć to dla strażnika się ochłapy zostaną...
                      345 ZUS, 200 NFZ, 450 ZUS pracodawcy, 60 fundusz pracowniczy, 150 CIT. To ile się zostanie? 1800? Kto za tyle by chciał pracować i jeszcze użerać się z naszym kwiatem narodu...
                      • fastmagic29 Re: Straż Miejska 16.09.12, 20:29
                        To prawda nie można oprócz służb ponadnormatywnych czy papieru do drukarki nie można finansować a skoro znasz temat to czemu brakuje policjantów ? hmm, bo mimo że dla nas tak Zielonka jest pępkiem świata to dla szefów Policji takie miasta to nic specjalnego mało kogo obchodzi ze nie ma patrolu. Jeżeli komisja udowodni ze można lepiej zadbać o bezpieczeństwo to się wtedy zgodzę z argumentami na razie widzę kto przyjeżdża na interwencje i są to strażnicy boską Ładą. Ja może mam nie fajne osiedle i dlatego mi jakoś nie pasuje temat rozpadu SM, ale może inni widzą to inaczej. Może by tak radny jakiś jak czyta odpowie czy Policja dostała kase na ponadnormatywne słuzby i kto widział te patrole ?
                        • heniex123 Re: Straż Miejska 17.09.12, 08:46
                          Ja już dawno nie widziałem ani patroli Policji ani Straży Miejskiej, nie są widoczni.
                          • baseciq Re: Straż Miejska 17.09.12, 10:28
                            Widziałem w sobotę wieczorem, koło 23:00, radiolka patrolowała osiedle wojskowe.
                            • fastmagic29 Re: Straż Miejska 17.09.12, 10:43
                              a ja dzisiaj jak szedłem na stację jakaś zorganizowana akcja bezpieczny przejazd. Ale przydało by sie żeby były dwa patrole na mieście a nie tylko jeden Zielonka nie jest taka mała mimo wszystko
                              • kapitanmalma Re: Straż Miejska 17.09.12, 15:26
                                Najprościej oszczędzać na bezpieczeństwie w mieście..... Burmistrz wraz z radą miasta powinni w zielonce wydać koncesje na sklep z bronią i będzie trzeba się zbroić. BURMISTRZ NIC NIE robi zresztą jego rada tak samo. Jedyna osoba która widzi całe te bagno a zasiada w radzie to radny Szklarski. Może jakieś referendum???
                                • kapitan_dudus Re: Straż Miejska 17.09.12, 16:51
                                  Na stronie Zielonki jest artykuł o modernizacji monitoringu , przyjmowane też są sugestie efektywnego rozmieszczenia kamer .
                              • sapporo-2 Re: Straż Miejska 17.09.12, 22:31
                                Oprócz SM był ten SOK. Co więcej w okolicach godz. 10:40 do zorganizowanej grupy przyjechało Pogotowie na sygnale. Wcześniej młodego chłopaka przesłuchiwała SM i SOK, pewnie przechodził w niedozwolonym miejscu, bo KM piszczała puszczając RP1. Było to koło 10:20. A pogotowie potem odjechało już na spokojnie wolnym krokiem do bazy-10:50. Może ktoś coś więcej będzie wiedział to niech napisze.
    • fastmagic29 Re: Straż Miejska 17.09.12, 22:13
      haha szkoda ze wcześniej się Policji i SM nie pytali gdzie kamery ustawić
    • secator28 Re: Straż Miejska 18.09.12, 13:06
      ciekawe co na komisji wczoraj mądrego ustalili. Panie radny Szklarski moze Pan coś podpowie bo jest Pan w tej komisji ?
      • radny.t.szklarski Re: Straż Miejska 18.09.12, 22:32
        1. Bardzo długa dyskusja była na temat podatku „śmieciowego” Zgłaszano zastrzeżenia do kalkulacji cenowej. Aktualnie proponowana cena to 11zł. od osoby. Temat będzie ponownie dyskutowany na następnym posiedzeniu.
        2. wnioskowano o inny podział okręgów wyborczych nr.2,3,4 – Zielonka Bankowa
        3. Komisja zapoznała się z kalkulacjami cen PGK sp. z o.o. w Zielonce
        4. przyjęto protokół z kontroli Straży Miejskiej. Informacje o ataku na SM, jej likwidacji to plotki.
        5. poruszono problem planowanego deficytu ZOZ-u w 2012 roku w wysokości 500 000zł.
        • zielonkowiak Re: Straż Miejska 18.09.12, 23:26
          radny.t.szklarski napisał:

> 4. przyjęto protokół z kontroli Straży Miejskiej. Informacje o ataku na SM, jej likwidacji to plotki.

Od tygodnia niektórzy sieją zamieszanie, że planujecie zlikwidować SM a Pan tak otwarcie dementuje takiego newsa ?? MATKO !!!!!!

• secator28 Re: Straż Miejska 19.09.12, 13:12
          Rozumiem, to jak wyglądało głosowanie za przyjęciem lub odrzuceniem wyników kontroli i czy w dyskusji doszło do rozważania poprawy działalności SM według radnych ? Czy jest szansa na zakup nowego samochodu dla SM bo widać że nie jest ten przystosowany do wożenia nietrzeźwych czy zatrzymanych a kolega mechanik mówił ze non stop sie psuje to nie ekonomiczne i pali pewnie z 15-17 litrów a wiem ze szuka sie oszczędności. Bezpieczeństwo jest ważne wiec swoim autorytetem uspokoił mnie Pan że nie bedzie rozwiązania .
          • heniex123 Re: Straż Miejska 19.09.12, 21:56
            Skoro Straż Miejska jest nam niezbędna to może radny niech coś zrobi żeby pracowali 7 dni w tygodniu tak jak Policja. To niedorzeczne porządek w mieście ma być od PN-Pt a w Sob-Niedz można dalej chlać w parku, śmiecić, spać na ławkach, puszczać wolno psy, parkować jak się chce i gdzie, najlepiej zastawić chodniki i bluzgać rzucając puszki po piwsku itd.
            • lech_zielenkiewicz projekt uchwały dot. likwidacji straży miejskiej 25.03.13, 19:52
              www.bip.zielonka.pl/upload/doc/1404_20130325_115813.pdf
              • woroskoczek Re: projekt uchwały dot. likwidacji straży miejsk 26.03.13, 09:42
                Jaki wydział monitoringu?!
                Śmieszni ludzie, może mi powiedzą ile będzie kosztowało objęcie Zielonki monitoringiem z prawdziwego zdarzenia a nie w wybranych punktach.
                I może ktoś przytoczy jakiś fakt ujęcia dzięki naszemu monitoringowi kogokolwiek bo ja nie słyszałem.
                Jestem za pozostawieniem straży bo przynajmniej ich widuję na patrolach w przeciwieństwie do naszej wiecznie niedofinansowanej policji.
                • martagoc5 Re: projekt uchwały dot. likwidacji straży miejsk 26.03.13, 12:29
                  Co oni chcą od tej straży, ja osobiście widziałam jak chłopaki pomagali przy wypadku samochodowym coś strasznego nawet było poszkodowane dziecko. Jeden reanimował nieprzytomnego z mocno uszkodzona twarzą a drugi zajmował się dziewczynka może miała ze 3 latka i jej zakleszczonym ale przytomnym chyba ojcem.Samo to, że się kręcą po mieście i tyko to że ratują ludziom życie powinno wystarczyć. Ludzie jakie oszczędności co ci radni zrobili sama destrukcja. A najgorsze w tym że Pan radny Szklarski się pod tym podpisał a ja na niego głosowałam -prawie sąsiad zawsze poukładany a tu taka głupota. Przy przejściu u nas na kanałku jak nie przyjedzie straż czy ostatnio straż z policją i nie pogoni towarzystwa kto kto to zrobi będziemy dzwonić po pana radnego i jego kamery. Mojego i mojej rodziny głosu już na pewno nie dostanie.
    • zawsze.katinka Re: Straż Miejska 27.03.13, 19:52
      Czyli nie ma strazy i nie ma alternatywy?! A gdzie obiecany monitoring? Zlikwidowali i nic w zamian??? Rece opadaja:///
    • kapitanmalma Re: Straż Miejska 27.03.13, 19:56
      Tylko trzeba kogoś kto zapoczątkuje całe referendum....
    • only_me79 Re: Straż Miejska 28.03.13, 07:44
      Sama nie wiem, czy to dobrze czy zle, ze zlikwidowano SM. Szczerze mówiąc w akcji nie widywalam jej często, ale moze gdzieś np. na osiedlach robili coś dobrego. Zanim zrobi sie zamieszanie moze niech ktoś napisze, czy dostaniemy coś w zamian.
      Ostatnio w wątku o odsniezarce do boiska, chciałam napisać, ze bardziej od niej przydałby sie nowy samochód dla SM, ale teraz to już chyba nieaktualne:)
      Co do odwołania dyrekcji szkół to chyba warto przystaknac temu pomysłowi (np. gimnazjum i jego poziom), poradnia psychologiczno-pedagogiczna i jej pracownicy dorabiajacy sobie dziwnym zbiegiem okoliczności na dodatkowych etach w zielonkowskich szkołach (chyba z dyrektorka na czele).
      Oj, brudów u nas w mieście pod dostatkiem!
      A wracając do bezpieczeństwa, to zielonkowskie poprawczaki pewnie maja sie z czego cieszyć, bo burmistrz ich nadto nie nęka, a teraz dodkowy bonus, w postaci likwidacji SM zafundował.

A co sprawy zozu, to zapewne jakieś lokalne rozgrywki. Dyrektorka jest pewnie koleżanka/zwolenniczką/rodzina/sąsiadka niejakiego pana Piotra W mającego chrapkę na fotel burmistrza, a z druga strona ma na pienku, albo druga strona ma kogoś swojego na to miejsce i dlatego podawane sa rożne informacje dot. Sytuacji finansowej jednostki, nasza zielonkowska klasyka
    • derek-1 Re: Straż Miejska 28.03.13, 08:20
      Klamka zapadła na wczorajszej sesji. Uchwalono wniosek o rozwiązaniu straży miejskiej. Radni pokroju Szklarskiego i innych jemu podobnych oferują Nam mieszkańcom, w zamian stworzenie jeszcze większego monitoringu który będzie śledził wszystko i wszystkich, posiadał będzie oprogramowanie które umożliwi wykrycie nawet noża w kieszeni spodni przechodnia i za pomocą " PI, PI, PIK" pewnie chodziło tu o sygnał dźwiękowy, informował odpowiednie służby o zaistniały zdarzeniu. Pytanie tylko JAKIE SŁUŻBY - komisariat policji w Zielonce ?? w którym to już brakuje obsady na patrole, a będzie jeszcze gorzej, takie słowa padły z ust przedstawiciela policji i poprawy nie będzie w najbliższej przeszłości. Nie pomogły opinie Komendanta Stołecznego i Komendanta Powiatowego w Wołominie Policji w których można przeczytać same pozytywy istnienia w Zielonce Straży Miejskiej. Stworzenie jak to nazwano Centrum Monitoringu w Zielonce niesie za sobą i tak zatrudnienie osób które będą to "CUDO TECHNIKI" obsługiwać. Praca w systemie zmianowym przez 24 godz. na dobę pewnie dwie osoby na zmianie przez rok. Gdzie te oszczędności. Były wyniki w działalności Straży Miejskiej , ratowali ludzkie życie, pomagali Nam Mieszkańcom i teraz na taczki, bo tak się radnym z zadartymi głowami zachciało. Myślę że My mieszkańcy mamy jeszcze trochę czasu do podjęcia działań w zakresie cofnięcia tego wniosku, zastanowić się nad naszymi radnymi których wybieraliśmy aby swoją "mądrością" rządzili Zielonką czego oni naprawdę chcą i do czego dążą.
      • only_me79 Re: Straż Miejska 28.03.13, 08:41
        A ile ma być dodatkowych kamer i gdzie? Jeśli kamery bedą rozsądnie rozmieszczone, to moze nie będzie tak zle. Nie twierdze, ze to na pewno dobry pomysł, ale być moze ma jakieś powazne zalety? Jak doświadczenia innych monitorowanych miast?
        • derek-1 Re: Straż Miejska 28.03.13, 09:27
          Nic nie wiadomo, ciemna dziura, patrząc się na obecny system monitoringu i jego działanie, to psu na budę. Kamery nic nie wniosą jeśli nie będzie ludzi do realizacji. Chodzi pewnie o rozgrywki pomiędzy radnym Szklarskim a Strażnikami. Ot cała prawda
          • only_me79 Re: Straż Miejska 28.03.13, 09:46
            Mieszkam tu ponad 20 lat i już dawno zauważyłam, ze w Zielonce nic nie dzieje sie z pobudek merytorycznych, a wszystko jest efektem jakis chorych rozgrywek, a przede wszystkim ukladzikow. Być moze radny ma coś do strażników, moze nie zatrudnili poleconej przez niego osoby, albo to zemsta za coś całkiem innego, a straży dostało sie przy okazji:)
            Za to juz widzialam, ze podlapal temat jakis aspirujacy do burmisrzowskiego wynagrodzenia kandydat i teraz trudno będzie o zetelne informacje o plusach i minusach rożnych rozwiązań.
            do wyborow jeszcze troche, a juzn nastepna banda szykuje sie do skoku na diety i stołki dla znajomych i przyjaciół królika, masakra!
            • woroskoczek Re: Straż Miejska 28.03.13, 10:01
              Kamery to niech oni sobie w urzędzie założą żebyśmy mogli ich obserwować na co idą nasze pieniądze.
              Żadna elektronika nie zastąpi człowieka. Przeraża mnie natomiast to, że mimo negatywnej opinii o likwidacji naszej straży, wydanej przez samą policję która przyznała że straż bardzo jej pomaga, podjęto decyzję o jej likwidacji.
              Moim zdaniem ta cała inteligencka świta może zapomnieć o kolejny wyborach przynajmniej mojego głosu nie dostaną.
    • lilu117 Re: Straż Miejska 28.03.13, 09:05
      Śmiechu warte z tą władzą w tej Zielonce :) ktoś ma widzimisię a reszta mieszkańców musi na to przystać :) a może potrzeba im kilku przykładów pobić, gwałtów, może zabójstw żeby doszli do wniosku, że wcale nie jest tak spokojnie :) no tak, Polska rzeczywistość - dopóki się nic tragicznego nie wydarzy będą "ciąć sobie koszty" :) a poza tym przysłowie powinno brzmieć "gdzie kamera nie dosięgnie tam Strażnika pośle..." a znając życie i POLSKIE realia przez najbliższy czas zniknął strażnicy i nie będzie kamer :) nie, no śmiech na sali ;) kto pójdzie "broić" w zasięgu kamer? :D
    • baseciq Re: Straż Miejska 28.03.13, 13:25
      Żeby dać wyraz niezadowoleniu, trzeba się pokazać. Psioczenie na forum nic nie da. Pytanie - czy jesteśmy w stanie pójść np. jutro pod UM i zaprotestować przeciwko likwidacji SM? Czy jak pójdę, to jak to w Polsce bywa, zmarznę sam?
      • derek-1 Re: Straż Miejska 28.03.13, 15:23
        Może wreszcie nadszedł ten czas aby pokazać naszym włodarzom Miasta że to My wybraliśmy ich, że mają podejmować słuszne i przemyślane decyzje. Jak to mówią 'W jedności siła".
      • zawsze.katinka Re: Straż Miejska 28.03.13, 16:06
        No właśnie termin sobie wybrali ciekawy, tuż przed świętami - każdy zagoniony, część wyjeżdża...Raczej jutro to nie jest dobry termin ale kto może, zapraszam na FB, tam jest stworzona stronka ( linku nie moge wkleić) NIE Dla Likwidacji Straży Miejskiej W Zielonce. A niezależnie, trzeba pisać na stronie UM w zakładce "Opinie i pytania"
        Pisaniem i narzekaniem tutaj, niczego nie wskóramy.
    • wojtek_zielonka Re: Straż Miejska 28.03.13, 20:53
      A Ty dziku z którego lasu wyszedłeś? Bo sądząc po stylu w jakim piszesz to na kilometr zalatuje mi Ossowem :-)
      • podatnik2014 Re: Straż Miejska 28.03.13, 21:13
        dzik jak każe zwierzę, pochodzi z lasu. Jamnik też :)
        • sportif Re: Straż Miejska 28.03.13, 21:20
          i pudelek też, wszyscy z jednego folwarku
          • martagoc5 Re: Straż Miejska 29.03.13, 09:52
            TO ŻE PAN SZKLARSKI INTELIGENCJĄ NIE GRZESZY TO WIDAĆ SŁYCHAĆ I CZUĆ JAK BY NIE PATRZYŁ SĄSIAD ALE TAKI PAN KRYSIŃSKI KTÓRY OD PARU KADENCJI JEST RADNYM I ZAWSZE ROBIŁ COŚ DOBREGO DLA MIASTA, TO JA I NA PEWNO WIELE OSÓB BY SIĘ NIE SPODZIEWAŁO CO ONI MU OBIECALI ( MOŻE ZAPŁACILI )NIE WIEM. ON JEST PRZECIEŻ WOJSKOWYM TO JAKBY W CZASIE WOJNY SPRZEDAĆ WŁASNY ODDZIAŁ KTÓRY POTEM ZOSTAŁ ROZSTRZELANY. AŻ MI SIĘ NIE CHCE WIERZYĆ CO U NIEGO SIEDZI W TEJ GŁOWIE ,,BÓG Z NIM ORAZ WESOŁYCH I PRZEDE WSZYSTKIM SPOKOJNYCH ŚWIĄD ''
            • fastmagic29 Re: Straż Miejska 29.03.13, 10:43
              Mnie to zawiódł PanSzklarski :( Pan Krysiński to chyba nawet się nie spodziewał zę swoim głosem zrobi taką krzywdę Zielonce, ale cóż tylko krowa zdania nie zmienia więc może jak posłucha argumentów Policji i SM oraz obywateli zmieni zdanie bo został wprowadzony w bład a to nie wstyd się przyznać ze ktoś nas wprowadził w błąd. Nie dla likwidacji SM.
          • jonn1 Re: Straż Miejska 02.04.13, 22:48
            zapytajmy ile nam zostanie z tej likwidacji a ile stracimy, a ile stracą mieszkańcy za sprawa barku ochrony, bo jak kazdy budynek duzy czy mały potrzebuje ochrony a miasto też. Czy tak ochrona w postacu P.Policja wystarczy nam? może jeden dwa etaty dla mieszkańców z ramienia Policji to co wy na to? Skasowano i strat tych się już chyba nie da policzyć ale może uratujmy coś co jest możliwe jeszzcze co? Co na to radni? oszczędności to nie wszysto
    • sportif radjo ErEwAŃ podaje 29.03.13, 15:19
      KOBYŁKA 24, ZIELONKA 6 !!!

FAKTY:
      W Zielonce jest 21 policjantów i są 3 wakaty (od maja będzie 5)
      w dużo większych Markach 38 i 4 wakaty

jak widać "redaktor" potrafi porównywać rzeczy nieporównywalne
      • kapitanmalma Re: radjo ErEwAŃ podaje 29.03.13, 17:42
        sportif napisał:

> KOBYŁKA 24, ZIELONKA 6 !!!
        >
        > FAKTY:
        > W Zielonce jest 21 policjantów i są 3 wakaty (od maja będzie 5)
        > w dużo większych Markach 38 i 4 wakaty
        >
        > jak widać "redaktor" potrafi porównywać rzeczy nieporównywalne.

Nie wiem skąd masz te wiadomości. Wystarczyło być na sesji rady miasta albo ogladać ją online. Pani komendant. Sama powiedziała że brakuje 3 etatów i że w najbliższych miesiącach odchodzi dwóch policjantów z patroli. Wiec nie pisz głupot, tylko sprawdź stan faktyczny.
        • zielonkowiak ciekawy link 29.03.13, 21:06
          ciekawy link.
          • kapitanmalma Re: ciekawy link 29.03.13, 23:36
            zielonkowiak napisał:

> ciekawy li
            > nk
            .

Dobrze. Wytłumacz proszę co ma wspólnego ten link z bezpośrednim rozwiązaniem SM w Zielonce. Podejrzewam że chodzi ci o karty paliowe. Ale szczerze nie jest to do końca słuszny rozrachunek. Wszyscy wiemy że nasza SM wspiera Policjantów z KP w Zielonce. W patrolach łączonych jeździ również ich Łada więc w jednym miesiącu ilośc km jest większa w innym mniejsza. Jestem taksówkarzem w Zielonce i wiez mi że zrobić w misiacu 1200 km po samym terenie gminy nie jest cieżko. Ja pracuje kiedy chcę i kiedy mi się podoba. A oni jerzdzą codziennie. ja w ciagu miesiąca po zielonce robie ok 880km. Wcale się nie dziwie że oni robia 2x wiecej. Więc co tu dziwnego..... Idz do policji niech Ci pokażą ich karty paliwowe. Swoją droga Łada też nie pali 8 l w mieście tylko co najmiej 12.
          • miejskipies Re: ciekawy link 30.03.13, 11:21
            Tak ciekawy link :) ktoś kto patrzy na to z boku może zachodzić w głowę czemu tak wygląda rozliczenie kilometrów. Odpowiem na to pytanie z przyjemnością, mimo, że było już to tłumaczone komisji. Tłumaczenie to jednak nie dotarło do naszej szacownej komisji nie wiem czemu :) Różnice wynikają z faktu, że czasami jeździliśmy Ładą a czasami radiowozem policji, czasem mieliśmy więcej patroli dziennych czasem więcej nocnych ( w nocnych częściej jeździ się radiowozem policji z racji na to, że jest wygodniejszy i lepiej nadaje się do przewozu zatrzymanych) Dochodzi również fakt, że nasz radiowóz często się psuje więc siłą rzeczy stojąc na warsztacie nie jeździ. Mimo, że nie powinniśmy, to w takich przypadkach na interwencję jeździliśmy prywatnymi pojazdami narażając je na zniszczenie i dewastacje. To tyle jeśli ktoś ma jakieś pytania chętnie odpowiem. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów Strażnik.
            • jak-39 Re: ciekawy link 30.03.13, 15:46
              Obok nazw geograficznych jakie odnotowują wydawnictwa kartograficzne na temat gminy Zielonka i na jej obrzeży: Kozłowe Bagno – Bagno Kozie – Lisie Bagno – Horowe Bagno – Bagno Jacka, a jest ich rzeczywiście sporo, jako mieszkańcy możemy być dumni, że wybraliśmy na nasze leża, miejsce wśród nich, na terenie Warszawskiego Obszaru Chronionego Krajobrazu.
              I nie żałuję, kończę wyliczankę tych chronionych, ale zdecydowanie mówię stop dla nowoodkrytego przypadku przez Komisję Rewizyjną w tutejszej SM.
              Przyglądałem się wymianie ciosów zadawanych wzajemnie przez zwolenników i przeciwników zielonkowskiej SM, jednak user o ksywie miejskipies przepełnił czarę goryczy, fajdając we własne gniazdo: Mimo, że nie powinniśmy, to w takich przypadkach na interwencję jeździliśmy prywatnymi pojazdami narażając je na zniszczenie i dewastacje. To tyle jeśli ktoś ma jakieś pytania chętnie odpowiem. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów Strażnik - na przekór temu co wyznał szef SM: Informuję, że w Straży Miejskiej w Zielonce nie wykorzystuje się i nigdy nie wykorzystywało pojazdów prywatnych do celów służbowych. W związku z tym nie wypłaca się ryczałtu za używanie pojazdów prywatnych do celów służbowych.
              Warto poświęcić chwilę na poznanie całości dokumentów pod wskazanym linkiem. Szczególnie godne uwagi są wypowiedzi, ton i buta komendanta SM, w podsumowaniu kontrolnych uwag Komisji.
              Cieszy fakt, iż Komisja Rewizyjna zajęła stanowisko:
              Komendant Straży wykazał się nieznajomością prawa w szczególności Ustawy o samorządzie gminnym jak również Statutu Miasta Zielonka. Zakupienie dostępu do informacji kadrowych nie pomogło ustalić, że radni – członkowie komisji rewizyjnej, nie są pracownikami Burmistrza i Przewodniczącego Rady Miasta i nie podlegają pod rozstrzygnięcia Kodeksu Pracy.
              Zespół Kontrolny dziwi fakt, że osoba będąca Komendantem Straży ma kłopoty z interpretacją prawną, czy zwykły obywatel może czuć się bezpiecznie, kiedy prawo interpretuje się przez służby przedmiotowo, zawsze mając racje. W związku z tym powstaje pytanie czy właściwa osoba piastuje stanowisko Komendanta Straży.
              Tak trzymać!
              Z okazji Świąt Wielkiej Nocy życzę wszystkim Mieszkańcom Naszego Miasta, radości, spokoju, miłości i szczęścia.

• fastmagic29 Re: ciekawy link 30.03.13, 16:46
                Tak a każdy kto tu się podpisze Papież czy Policjant to nim własnie jest :)
                a co do pojazdu SM to wstyd dla miasta , sprawdziłem pojazd taki w miescie pali 12-18 litrów benzyny (gdzie byli radni żeby oszczędzać i nie kupili pojazdu używanego SM o lepszych parametrach i możliwości przewozu osób zatrzymanych zgodnie z Ustawą o SM) jakieś prywatne waśnie między Radnymi a Komendantem nie interesują Nas mieszkańców tylko bezpieczeństwo naszych bliskich. Od prostowania Komendanta jest Burmistrz według przepisów a nie radny. Jeżeli za odwołaniem całej straży był konflikt personalny to wstyd jeszcze większy. Widać nieznajomość prawa po obu stronach skoro tak, Radni nie wiedzą nic o bezpieczeństwie i zwierzchnictwie nad strażami a Komendant nie zna ustawy samorządowej , kto większy grzech zaniechania popełnił ? Ci co kontrolują bez wiedzy czy komendant który dzial pod ustawą o strażach i rozporządzeniami odpowiednich ministrów? Usuneli całą straż a nie komendanta i Ładę Nivę.
              • miejskipies Re: ciekawy link 30.03.13, 16:53
                Nigdy nie użyto samochodu prywatnego w rozliczeniu ryczałtowym odnośnie interwencji. To, że na interwencję dojechałem prywatnym samochodem nie obciążyło w jakikolwiek sposób SM a tylko i wyłącznie moją osobę. Jeśli interwencja dotyczy ratowania życia lub zdrowia a szybkie dotarcie na miejsce ma decydujące znaczenia nie będę zastanawiał się nad tym czym mam jechać tylko jak tam najszybciej dotrzeć ! Bo ktoś potrzebuje mojej pomocy ! Łapanie mnie za słowa lub szukanie do czego można się przypiąć pewnie ma głębszy cel, ale mówienie o robieniu we własne gniazdo jest wielce krzywdzące.
                • kapitanmalma Spotkanie w OSP w Zielonce 30.03.13, 21:07
                  Słyszałem że, jest organizowane jakieś spotkanie w sali straży pożarnej w Zielonce w środę o 20.00 dla osób co są za tym aby straż miejska była.... Czy to jest potwierdzona informacja... Chodzi o to aby ktoś ze straży miejskiej bądź pożarnej potwierdził, bo jeśli to jakaś sciema to szkoda abym zwalniał się z pracy. Jeśli faktycznie takie spotkanie jest proszę odpowiedź. Wtedy będę na 100%
                  • zawsze_zielony Re: Spotkanie w OSP w Zielonce 02.04.13, 22:01
                    Spotkanie tak jak piszesz o 20 w środę.
                    Obserwuję tą dyskusję i dziwi mnie jeden fakt, raz jest 63 wpisy a po kilku godzinach 57.
                    Cenzura i cięcię na całego, w myśl zasady kto nie z nami ten przeciwko nam.
                    • baseciq Re: Spotkanie w OSP w Zielonce 02.04.13, 22:37
                      Blablabla. Cenzura-srura. Wycinane są posty których poziom merytoryczny jest poniżej jakiejkolwiek krytyki, pyskówki, ubliżanie i bezmyślne wklejanie linków. Nawet jeżeli moje i shad-owxa poglądy byłyby brane pod uwagę, to i tak jesteśmy przeciwko wycięciu straży miejskiej (popraw mnie shad-owx jeżeli się mylę).

Ostatnio zresztą wyleciała pyskówka nie związana z tematem likwidacji straży miejskiej dotycząca tego gdzie który użytkownik forum pracuje i w jakich godzinach.

Ale oczywiście, rozumiem że Ciebie bardziej interesuje czy kapitanmalma ma prawo jazdy czy go nie ma, prawda? I koniecznie chcesz o tym poczytać w tym wątku?

Rozumiem że zaraz jak wątek zostanie przyklejony na górze forum jako istotny zostaniemy zlinczowani za jego usunięcie? Bardzo mi się podoba, jak niektórzy próbują na grunt forum przeszczepić swoją śmierdzącą polityczną retorykę.
    • baseciq Re: Straż Miejska 02.04.13, 22:43
      Znalazłem sobie takiego potworka:

bezpieczna.zielonka.pl/?page_id=92
      Wow. No po prostu kapcie mi z tyłka spadły. Ani jednej kamery na wojskowym :/

Ktoś wie czy ta strona to jakaś oficjalna strona urzędu miasta?
      • lech_zielenkiewicz Re: Straż Miejska 02.04.13, 23:44
        Prośba o informację,kto jest organizatorem jutrzejszego spotkania w OSP?
        • martagoc5 Re: Straż Miejska 03.04.13, 08:37
          Wyczytałam, że spotkanie dziś o 20.00 w straży pożarnej. A jeżeli chodzi o monitoring na osiedlu wojskowym to niema i z tego co pisali nie będzie. Ale pewnie pan radny zamontuje kamery które będą pikać i ktoś wtedy przyjedzie, nie wiem kto i gdzie, niech pan się nie martwi u nas na siwkach kamer też nie ma ale za to jest słynny radny nie wiem jag go nazwać KLOS, RAMBO nie ma się czym przejmować sam ogarnie całą ZIELONKĘ i te dwa ośrodki poprawcze. Chwile było spokoju znów się gnoje kręcą.
          • zielonkowiak Re: Straż Miejska 03.04.13, 11:16
            Formalnie nikt się nie określił jako organizator.

Prawdopodobnie osoba która nie jest nawet mieszkańcem Zielonki...
            • dlazielonki oświadczenie 03.04.13, 15:44
              Oświadczenie radnych w sprawie likwidacji Straży Miejskiej:
              www.dlazielonki.pl/aktualnoci
              • jainkwizytor Re: oświadczenie 03.04.13, 18:40
                Ustawa o samorządzie terytorialnym
                Dz.U. z 2001 nr 142 poz. 1591 • Brzmienie od 15 lutego 2013
                ROZDZIAŁ 2
                Zakres działania i zadania gminy

Art. 6. 1. Do zakresu działania gminy należą wszystkie sprawy publiczne o znaczeniu lokalnym, niezastrzeżone ustawami na rzecz innych podmiotów.
                ....
                14) 18) porządku publicznego i bezpieczeństwa obywateli oraz ochrony przeciwpożarowej i przeciwpowodziowej, w tym wyposażenia i utrzymania gminnego magazynu przeciwpowodziowego,

Moim skromnym zdaniem SM robiła to czego od niej oczekiwano zarówno ze strony radnych, urzędu jak i mieszkańców Zielonki. Manipulowanie faktami świetnie wychodzi niektórym radnym :) A już sztuką samą w sobie jest wymuszenie określonych działań a później ogłoszenie, że są one zupełnie niepotrzebne.
                Rażąca jest też nieznajomość ustaw osób piszących to "oświadczenie"
                Co wchodzi w zakres ochrony porządku publicznego ciężko powiedzieć worek bez dna ale chyba najskuteczniej określa to kodeks wykroczeń w rozdziale chyba VIII artykuły od 49 do 69 zachęcam do lektury szczególnie pewną grupę radnych. Co prawda cały kodeks wykroczeń oparty jest na zapewnieniu porządku który gdy jest zachowany bezpośrednio przyczynia się do zachowania bezpieczeństwa :) Trochę się mądrze ale to mój kierunek nauki :) nie można i nie da się rozdzielić tych pojęć i realizować ich osobno.
                Na koniec w Ustawa o strażach gminnych
                Dz.U. z 1997 nr 123 poz. 779 • Brzmienie od 1 marca 2011
                jest wyraźnie wypisane kto morze kontrolować działalność SM jak również, ograniczono radnym możliwość wpływania na prace SM skreślając art. 8.1. gdzie mogli napisać regulamin, już nie mogą i w chwili wejścia w życie tej ustawy stworzony przez radnych regulamin przestał obowiązywać.
                Dobra nie nudzę was osobiście nie wiem czy chcę SM w Zielonce ani mi nie pomogli ani nie przeszkodzili jednak nie lubię jak traktuje się mnie jak imbecyla i kretyna. Pozdrawiam wszystkich którzy tego nie znoszą :)
                • dlazielonki straż miejska paragrafy 04.04.13, 00:36
                  w odpowiedzi "jainkwizytorowi "

Z ustawy o straży gminnej:
                  Art. 1.1. Do ochrony porządku publicznego na terenie gminy może być utworzona samorządowa umundurowana formacja - straż gminna, zwana dalej „strażą”.
                  Dalej w:
                  Art. 10. 1. Straż wykonuje zadania w zakresie ochrony porządku publicznego wynikające z ustaw i aktów prawa miejscowego.
                  Z ustawy o policji:
                  Art. 1.1. Tworzy się Policję jako umundurowaną i uzbrojoną formację służącą społeczeństwu
                  i przeznaczoną do ochrony bezpieczeństwa ludzi oraz do utrzymywania bezpieczeństwa i porządku publicznego.
                  Chyba jednak jest jakaś różnica?
                  Dalej z ustawy o straży gminnej:
                  Art. 8. 2. Szczegółową strukturę organizacyjną straży określa regulamin straży nadawany przez radę gminy.
                  Art. 9.1. Nadzór nad działalnością straży sprawuje wójt, burmistrz (prezydent miasta).
                  To burmistrz przedkłada Radzie sprawozdanie z pracy SM. A rada rozlicza burmistrza.
                  I tak dalej i tak dalej.
                  To że w ustawie o samorządzie gminnym jest wpisane bezpieczeństwo w rzeczywistości oznacza, że gmina może dotować policję, że policja jest zobowiązana przedkładać radzie sprawozdanie ze swojej pracy.

• shad-owx Re: straż miejska paragrafy 04.04.13, 02:04
                    i znowu mam uwierzyć, że to przypadek iż posty
                    miejskipies 30.03.13, 11:21
                    miejskipies 30.03.13, 16:53
                    jainkwizytor 03.04.13, 18:40

wysłano z tego samego nr IP???
                    • jainkwizytor Re: straż miejska paragrafy 04.04.13, 09:10
                      Panie moderatorze :) może chodzimy do tej samej kafejki internetowej :) a może sam człowiek nie wie z kim mieszka pod jednym dachem :)
      • jak-39 Re: Straż Miejska 03.04.13, 16:51
        Idąc za ciosem baseciq i ja zdębiałem, czerwieniąc się po czubek łysiny, zakrywając bezradnie tzw. słabiznę, gdyż poczułem się jak chłopiec z bajki J.Ch. Andersena - Nowe szaty cesarza. Ale uprzytomniłem sobie, że nie jest tak źle, nie jestem przecież sam, skoro i w/w pyta: - Ktoś wie czy ta strona to jakaś oficjalna strona urzędu miasta?
        Widzę to cacko pierwszy raz w ogóle, a szczególnie w takim zestawieniu (patrz Aktualności). Muszę dzielić włos właściwie jego brak, na czworo. Ktoś w Naszym i moim imieniu, bije się w piersi Mieszkańców, bez ich i mojej świadomości, nieźle sobie poczyna, kręcąc kogel mogel z zestawienia 17 wiadomości wyrwanych ze strony UM, okres 12.04.2012r. – 8.01.2013r. – implantów, nie podpartych choćby jednym komentarzem. Brak wyobraźni, parcie na szkło i świecznik, stały się przysłowiową łyżką dziegciu.
        Przyłączam się i ja do postawionego przez Ciebie pytania, choć teoretycznie możemy pisać lub dzwonić (na przysłowiowy Berdyczów) – bezpieczna@zielonka.pl , lub tel. 22 761 39 07

Niestety z racji wieku, zdrowia, pogody, pozostaje mi oczekiwanie na wiosnę, jestem już konsumentem ZUS o przeciętnych apanażach, bezpartyjny, OFE nie jest mi straszne, jestem spokojny NFZ zadba gestem „Kozakiewicza”, abym odchodził dobrze zaopatrzony. W związku z powyższym w dzisiejszym spotkaniu na terenie OSP Zielonka nie będę uczestniczył.
        Spoko! Trzymam kciuki za bezpieczeństwem i ładem w Zielonce.
      • nika004 Re: Straż Miejska 04.04.13, 00:25
        BRAWO....na całą Bankówkę jedna kamera......przy SP3...No to bezpiecznie będziemy mieli.....
        • lech_zielenkiewicz Re: Straż Miejska 04.04.13, 12:47
          Prośba o informację na temat przebiegu wczorajszego spotkania w sprawie Straży Miejskiej.
          • dlazielonki posiedzenie komisji 05.04.13, 21:35
            W dniu 8.04.2013r. (poniedziałek) o godz. 17:00 w Urzędzie Miasta Zielonka, ul. Lipowa 5, odbędzie się posiedzenie Komisji Edukacji, Rodziny, Bezpieczeństwa i Porządku Publicznego.

Porządek posiedzenia:

1. Otwarcie posiedzenia i stwierdzenie quorum.
            2. Omówienie aktualnego stanu bezpieczeństwa w Zielonce w związku z podjętą
            Uchwałą Nr XXX/320/13 Rady Miasta Zielonka z dnia 27 marca 2013 r.
            3. Zakres współpracy Policji z Gminą Zielonka.
            4. Sprawy bieżące.
            5. Zamknięcie posiedzenia komisji.

Przewodnicząca Komisji
            Anna Szczerba
            • dlazielonki straż miejska paragrafy 06.04.13, 20:03
              Bezpieczeństwo – rozwinięcie propozycji:
              www.dlazielonki.pl/aktualnoci
              • jainkwizytor Re: straż miejska paragrafy 07.04.13, 10:36
                Wydawało mi się, że komendant policji powiedział jasno nie mam ludzi mieć nie będę. Czy dodatkowe pieniądze same wyjdą na ulice ?
                • milyzorro Re: straż miejska paragrafy 07.04.13, 13:28
                  jainkwizytor napisała:

> Wydawało mi się, że komendant policji powiedział jasno nie mam ludzi mieć nie b
                  > ędę. Czy dodatkowe pieniądze same wyjdą na ulice ?

Ja tu czegoś nie rozumiem.

Policja przy swoich przywilejach służb mundurowych cały czas ma kłopoty z wolnymi etatami.
                  Jakoś nie słyszałem o wolnych etatach w strażach miejskich .

• sportif Re: straż miejska paragrafy 07.04.13, 15:11
                    wolnych etatów w straży nie ma, bo i przyjęć nie ma. Chętni do pracy by byli, teraz łatwiej się dostać do policji niż do straży
                    • jonn1 Re: straż miejska paragrafy 07.04.13, 23:27
                      jak nie było problemu aby stworzyć 10 etatów straży miejskiej, to mysliscie że będzie problem aby stworzyć np: 3 etaty dodtkowe w Policji aby obsługiwały wyłącznie miasto a tym bardziej że Miasto do tego dopłaci a nie zapłaci ? Chyba Policja pracuje dla Miasta Zielonki czy nie? Czy to jest możliwe pytam się?
                      • jonn1 Re: straż miejska paragrafy 07.04.13, 23:34
                        Może trzeba,aby policjant był tak ołacany aby nie był tylko biurkoratą. Bo w policji też pewnie biurokracji niebrakuje i to taka musi być, ale czy uprawnienia policjanta różnią się od strażnika?.Jeżeli tak to przesuńmy strażników do policji niech pełnią to co powinno być i do ochrony i do porządku a do ochrony to musmy mięc kogos co ma uprawnienia.
                      • zawsze_zielony Re: straż miejska paragrafy 07.04.13, 23:45
                        Jonn1 pomysł logicznie i sam sobie odpowiedź. Komendant policji wyraźnie powiedział że nie dostanie nowych funkcjonariuszy bo KPP ma braki kadrowe, a na chłopski rozum wiadomo że rada miasta nie ma nic do gadania w sprawie zatrudniania policjantów, może ich jedynie nagradzać a nie tworzyć nowe etaty. Zresztą pan Grabowski jako DZ dobze to przedstawił. Dziwi tylko że za wszelką cenę chce się tersz wybielac a pozostaje zamknięty na argumenty inne niż jego punkt widzenia. Jak to rzekł pewien znany politykier "nikt Nas nie przekona że czarne jest czarne, a białe jest białe".
                        • jonn1 Re: straż miejska paragrafy 08.04.13, 23:54

pewnie że masz racje, ale cóż ktos cos zrobił złego, czy też dobrego, pomyslunek jest może nawet i dobry tylko nic w zamian, ale myslenie nie boli a tu trzeba isc do przodu i pomysleć skąd na to wszystko brać, skoro zamykamy produkcje,zakłady gdzie bysmy zarabiali nie tylko na SM a oczekujemy datków które nam dadzą z UE a zakład nam zamyka sie bo nie bronimy własnego producenta i koniec - umiemy zdobywac walcząc a nie umiemy dalej tego prowadzic-smutne to jest
                          • lech_zielenkiewicz Re: straż miejska w tvp info 25.04.13, 20:36
                            Link do programu TVP INFO "Interwencje Jolanty Erol",emisja 25.04.2013r. g.17.50:
                            www.tvp.pl/warszawa/publicystyka/interwencje-jolanty-erol/wideo/25042013/10877985
                            • podatnik2014 Re: straż miejska w tvp info 25.04.13, 21:20
                              nawet alarmujący list byłego nie pomógł. Gdzie sie podziali ci niezadowoleni mieszkańcy? te 88%?
                              w materiale filmowym nie widziałem również najbardziej zainteresowanego portalu wraz z najnowszą formacją siatkarską. Może byli na meczu?
                              • sportif Re: straż miejska w tvp info 25.04.13, 21:43
                                stał z tyłu i robił zdjęcia.
    • podatnik2014 Re: Straż Miejska 27.12.13, 18:40
      czy po likwidacji SM wzrosła przestępczość w mieście? Znowu w morzu informacji wrze.
      • lech_zielenkiewicz Re: Straż Miejska 28.12.13, 23:36
        Jak się czyta statystyki policji to jest bezpieczniej, a czym innym jest poczucie bezpieczeństwa obywateli w ankietach lub sondażach. Patrząc na powiat wołomiński, straży miejskiej nie posiadają Marki, Kobyłka, Tłuszcz, Zielonka, Ząbki oczekują na referendum w tej sprawie. W przypadku Zielonki najlepiej będzie porównać sprawozdania policji za lata 2012 i 2013, które jest przedstawiane radzie miasta.
    • podatnik2014 Re: Straż Miejska 08.01.14, 18:39
      w Dabrowie Górniczej zawrzało! Strażnicy Wiejscy okazali się biorący i niektórzy zastanawiają się, po co jest tak naprawdę SM i chcą likwidacji. Co to za chora propozycja!!! SM forever!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka