Dodaj do ulubionych

Tak dla S7

29.04.14, 11:02
Ile jeszcze mamy sterczeć w tych korkach na Puławskiej, słuchając w radiu jak codziennie są marnowane publiczne pieniądze?
Zróbmy coś dla siebie, poprzyjcie tą inicjatywę:

www.takdlas7.pl/jak-mozesz-pomoc
namówcie sąsiadów, znajomych, może wreszcie ktoś nas wysłucha :)

Promujcie inicjatywę na lokalnych forach internetowych.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • michal.z.pias Re: Tak dla S7 30.04.14, 16:07
      Super, na S7-BIS tez będą korki.
      Dlaczego tata z filmiku nie przesiadł się do pociągu - w sytuacjach krytycznych powrót trwa najdłużej 2 godziny.
      Obecnie dojazd z centrum Warszawy do Piaseczna to 45 minut, może przydałaby się inicjatywa na poprawę jakości połączeń i ich częstotliwości.
      • 1fitti Re: Tak dla S7 30.04.14, 20:41
        Może dlatego, że musi zawieźć dziecko do przedszkola i żonę do pracy, pociągiem czasem trochę trudno to zrobić
        • michal.z.pias Re: Tak dla S7 01.05.14, 21:28
          hmm, powalająca retoryka. Rozumiem, że dziecko odstawia do przedszkola w Piasecznie a żona również pracuje w Warszawie. Co szkodzi małżeństwu podjechać pod stację i przesiąść się do komunikacji publicznej?
          Nawet na tym nieszczęsnym filmiku jest to doskonale pokazane - w większości samochodów na Puławskiej jest tylko kierowca.
          • 1fitti Re: Tak dla S7 06.05.14, 15:49
            jeśli nie masz dzieci w przedszkolu, a po odpowiedzi widzę, że nie masz - mało tego nie masz o tym pojęcia, to pozwól, że troszkę rozjaśnię:
            pracujesz w W-wie (nie w lemingowo-kołnierzykowym zagłębiu - Służewcu, lecz gdzieś gdzie nie dojeżdżają KM) np. od 8:00.
            żeby zdążyć do roboty i wyrzucić o ludzkiej porze i w ludzkim miejscu Koleżankę Małżonkę, musisz wyjechać z Piaseczna ok. 6:50. Pierwsze (publiczne) przedszkola otwierają się ok. 6:30, ale o tej porze jest raczej tylko 1 pani (jak się nie spóźni) i ochroniarz. Jeśli choć trochę kochasz swoje dziecko, to nie zawieziesz go przed 7:00, bo nie ma tam nikogo. Zapomniałem dodać, że wstajesz ok. 5:30 żeby zdążyć wyszykować siebie i dziecko.
            Załóżmy teraz, że jeździsz KM - dodaj do tego 30-40 minut na uderzenie "z buta" do przedszkola i dotarcie (nawet komunikacją) do dworca PKP (zakładam, że nie biorę auta, żeby przejechać się nim 2-3 km dziennie - zwróć uwagę na parking pod dworcem PKP o 7:00 rano). Oczywiście twój pociąg odjeżdża o 6:53.
            O której musisz wstać, żeby ogarnąć geniuszu?
            O drodze powrotnej nawet nie chce mi się pisać...
            Nie wszyscy pracują w okolicach dworców PKP w W-wie, nie wszystkim leży dojeżdżanie KM...
            • michal.z.pias Re: Tak dla S7 07.05.14, 09:34
              Dziwne wnioski wyciągnąłeś z mojej wypowiedzi.
              Mam dziecko w wieku przedszkolnym i żonę pracującą w Warszawie.
              Dziecko odstawiała do przedszkola żona - ja je odbierałem po pracy. I wiesz co, to działa, inni rodzice też tak robią. No dobra tutaj mogę się przyznać, że nie pracuje w 'fabryce' i nie zawsze muszę być na konkretną godzine w pracy jak i również siedzieć w niej 8 godzin.
              Dziwne, że jakoś znajduje miejsce na zaparkowanie samochodu przy PKP - nawet po 10 coś się znajdzie, trochę dalej od peronu ale można bezpiecznie zostawić auto.
              Skąd ten atak na moją osobę, bo mam inne niż Ty poglądy? Wycieczki personalne zachowaj dla siebie na przyszłość.
              Wracając do tematu wątku - nadal twierdze, że na S7 też będą korki, czas przejazdu samochodem się nie zmieni. Jest jakiś limit pojemności aut w Warszawie i wybudowanie nowych dojazdówek tego nie zmieni
              • emcekw Re: Tak dla S7 07.05.14, 11:09
                Szklana kula ci to powiedziała? Jak nie widzisz różnicy między trasą szybkiego ruchu a Puławską gdzie są skrzyżowania co kilkaset metrów to się lepiej nie wypowiadaj tak autorytatywnie. Zapewne obecny ruch z Puławskiej rozdzieliłby się w jakiś proporcjach na te dwie trasy. A w jakich, trzeba by było zrobić jakieś badanie- z jakich miejscowości samochody wpadają w Puławską. Te z Góry Kalwarii, Garwolina, Julianowa, Józefosławia i innych podobnie położonych wiosek raczej z S7 korzystać nie będą, ale całe zachodnie rejony powiatu już raczej tak.
                • nomado Re: Tak dla S7 07.05.14, 12:47
                  Znam osoby które na Puławską wjeżdżają z 7ki. Dojeżdżają np z Grójca i omijają tym samym większe korki w Raszynie
                • michal.z.pias Re: Tak dla S7 08.05.14, 23:05
                  Na trasach szybkiego ruchu też tworzą się korki i stąd moje przekonanie o nich, że to tylko kwestia czasu. Trzeba na to spojrzeć troszkę dalej niż czubek własnego nosa. Już widzę oczami wyobraźni nowe osiedla powstające w okolicach trasy - billboardy z pięknymi wizualizacjami, wszędzie uśmiechnięci ludzie i napisy w stylu 'Do Centrum Warszawy w 20 minut'. Ruch w okolicach Warszawy (Grójec, Tarczyn, Szczaki) się zwiększy proporcjonalnie do ilości osób skuszonych na zamieszkanie w okolicach trasy
                  • jacekglm Re: Tak dla S7 08.05.14, 23:11
                    Otóż to.
                    Największe parcie na budowę S7 mają pewne osoby,które mają wykupione działki w miejscu budowy.

W zbawienne działanie S7 nie wierzę bo jednak do tej trasy jakoś trzeba z Piaseczna dojechać.
                    Czas dojazdu do węzła i przejazd trasą będzie porównywalny z dojazdem Puławską.
                    • 3alfa.alfa Re: Tak dla S7 09.05.14, 23:39

> W zbawienne działanie S7 nie wierzę bo jednak do tej trasy jakoś trzeba z Piase
                      > czna dojechać.
                      > Czas dojazdu do węzła i przejazd trasą będzie porównywalny z dojazdem Puławską.

Rowerem pewnie tak
                      • tehen Re: Tak dla S7 10.05.14, 14:56
                        Rowerem to niedługo będzie wreszcie można w cywilizowanych warunkach dojechać przez las Kabacki.
                        Kończą odcinek ścieżki rowerowej na Julianowskiej od Okulickiego do Technicznej.
                        W drugiej turze Okulickiego-Kameralna i jesteśmy w domu :)
                        • michal.z.pias Re: Tak dla S7 10.05.14, 21:17
                          Taką inicjatywę popieram całym sercem
                    • tomjani Re: Tak dla S7 12.05.14, 15:14
                      jacekglm napisał:

> Największe parcie na budowę S7 mają pewne osoby,które mają wykupione działki w
                      > miejscu budowy.

To ja już chyba nic w tym wątku nie napiszę ;-( Jacenty, dzięki!
    • 3alfa.alfa Re: Tak dla S7 07.05.14, 13:10
      1fitti napisała:

> Ile jeszcze mamy sterczeć w tych korkach na Puławskiej, słuchając w radiu jak c
      > odziennie są marnowane publiczne pieniądze?
      > Zróbmy coś dla siebie, poprzyjcie tą inicjatywę:
      >
      > www.takdlas7.pl/jak-mozesz-pomoc
      > namówcie sąsiadów, znajomych, może wreszcie ktoś nas wysłucha :)
      >
      > Promujcie inicjatywę na lokalnych forach internetowych.
      > pozdrawiam

Już widzę jak Was ktoś wysłucha:)))))

Dziś z pierwszej strony GW:

"Miało być 10 mld zł na drogi. Będzie dużo mniej. Teraz 400 mln"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka