Dodaj do ulubionych

osiedle Słowicza

03.10.04, 10:33
jakie sa wasze wrazenia?
Obserwuj wątek
    • gaba_2003 Re: osiedle Słowicza 03.10.04, 22:19
      ja-sarenka napisała:
      > jakie sa wasze wrazenia?

Ciasno, ciasno, ciasno.....
      Samochody, samochody, samochody.....
      KORKI!

Tynki sie sypią.
      Zieleni mało (choc zadbana ale te psy!!!).

I mimo wszystko mieszkam tu.

PS Tu co krok to inna nazwa wspólnoty. Masz na myśli jakąś konkretna?
      • szuflandia.wpi Re: osiedle Słowicza 07.10.04, 15:52
        Ja tu już mieszkam i jest BOSKO!!! (Dodam tylko, że studiuję psychologię, a
        tutaj mam więcej super materiału do badań niż gdziekolwiek indziej w Wwie i
        okolicach - wliczając w to ośrodki odosobnienia w Tworkach i Ząbkach). ;o))
        Choć ostatnio zauważam u siebie pewne niepokojące zachowania...

A propos korków - 100 samochodów czekających na wyjazd z osiedla 30 minut, to
        jeszcze nie korki. Zresztą przed 4 rano na wyjazd czeka się tylko 10 minut...
      • r.kolasinski Re: osiedle Słowicza 19.10.04, 22:15
        bede wdzieczny za wszystkie informacje na temat os.słowicza, czy warto ? może
        jakieś fotkiz tego osiedla ,dzięki i czakam na e-maile i sugestie:
        r.kolasinski@eranet.pl
        • gt68p Re: osiedle Słowicza 21.10.04, 21:43
          mam trochę fotek z ul. Albatrosów i Strusiej. Ul. Pelikanów już nie zdążyłem
          obfotografować bo kupiłem tamże mieszkanie. Radzę zarezerwować pieniądze na
          kupno garażu, albo stanowiska postojowego. Po południu jest masakra. Rwą
          lusterka i wycieraczki i wogóle ci kierowcy są tu jacyś nerwowi. A poza tym
          jest nieźle.
          PZDR
    • gt68p Re: osiedle Słowicza 13.10.04, 13:59
      Mieszkam tu dopiero 2 miesiące. Jak wszędzie gdzie na tak małej powierzchni mieszka tak wielu ludzi dochodzi do napięć. Mnie też już zdążyło to dotknąć. Generalnie ciasno. Przydałby się dodatkowy wyjazd z osiedla bezpośrednio na ul. Okulickiego oraz rondo na skrzyżowaniu Jana Pawła z Dworcową (k. starej mleczarni). Rozwiązałoby to wyjazd z osiedla. Pozdrawiam, mieszkaniec wspólnoty Pelikanów.
      • keisub Re: osiedle Słowicza 12.11.04, 22:33
        czesc Wam!
        mieszkam tutaj juz jakis czas i najbardziej zalamuje mnie postawa mieszkancow
        calego osiedla. najwieksza glupota jest to ze wszyscy sie oddzielaja od
        siebie,kloca,tworza nowe wspolnoty, wstawiaja bramy itp. Ludzie!!! przeciez w
        ten sposob to my jako cale osiedle nic nie zrobimy, bo kazdy dba o swoj
        interes. osiedle jest duze i w pewien sposob to my mieszkancy takiego osiedla
        napedzamy cala koniunkture w tym "smiesznym" miescie-Piaseczno. Nam sa
        potrzebne nowe wyjazdy z tego osiedla, nowa poczta na szkolnej ( bo tam jest
        dramat), przedszkola i szkoly dla naszych dzieci, park i place zabaw i wiele
        innych rzeczy o ktore mozemy sie domagac od wladz tego smiesznego miasta, pod
        warunkiem, ze bedziemy wystepowac jako Osiedle Slowicza a nie pojedyncze
        wspolnoty. Niech Ci, ktorzy maja duzo do powiedzenia, beda przedstawicielami
        naszego osiedla i trzeba zaczac pokazywac tym "smiesznym wladzom" miasta ze my
        tez tutaj mieszkamy i niech nas przestana traktowac jako ludzi z "pomylki"
        przemyslcie to co niektorzy!!!
        pozdrawiam wszystkich
        • tm51 Re: osiedle Słowicza 14.11.04, 20:13
          keisub napisał:

> czesc Wam!
          > mieszkam tutaj juz jakis czas i najbardziej zalamuje mnie postawa mieszkancow
          > calego osiedla. najwieksza glupota jest to ze wszyscy sie oddzielaja od
          > siebie,kloca,tworza nowe wspolnoty, wstawiaja bramy itp. Ludzie!!! przeciez w
          > ten sposob to my jako cale osiedle nic nie zrobimy, bo kazdy dba o swoj
          > interes. osiedle jest duze i w pewien sposob to my mieszkancy takiego osiedla
          > napedzamy cala koniunkture w tym "smiesznym" miescie-Piaseczno. Nam sa
          > potrzebne nowe wyjazdy z tego osiedla, nowa poczta na szkolnej ( bo tam jest
          > dramat), przedszkola i szkoly dla naszych dzieci, park i place zabaw i wiele
          > innych rzeczy o ktore mozemy sie domagac od wladz tego smiesznego miasta, pod
          > warunkiem, ze bedziemy wystepowac jako Osiedle Slowicza a nie pojedyncze
          > wspolnoty. Niech Ci, ktorzy maja duzo do powiedzenia, beda przedstawicielami
          > naszego osiedla i trzeba zaczac pokazywac tym "smiesznym wladzom" miasta ze my
          > tez tutaj mieszkamy i niech nas przestana traktowac jako ludzi z "pomylki"
          > przemyslcie to co niektorzy!!!
          > pozdrawiam wszystkich

sam jestes smieszny/a jeżeli tak Ci się nie podoba, to po co się wprowadzałeś?
          a o koniunkturę miasta to się nie martw
    • tm51 Re: osiedle Słowicza 14.11.04, 20:18
      Ja co prawda nie mieszkam przy Słowiczej, ale widzę co sie tam dzieje- duży
      ścisk i źle rozwiązne sprawy dojazdu, sytuacja się niedługo powinna poprawić, bo
      będzie sygnalizacja dostowująca się do natężenia ruchu przy skrzyzowniu
      Słowicza/Dworcowa/JP II , mieszkający bliżej kościoła mają dość blisko do
      autobusu, jednak od Okulickiego jest trochę do przejścia na najbliższy przystanek
      • keisub Re: osiedle Słowicza 14.11.04, 23:52
        czesc tm51 !!!
        jezeli chodzi o scislosc to nie ma ulicy Slowiczej a jest ul. Slowicza!!!!!!!!!!
        ja nie pisalem nic o przystankach autobusowych, dlatego nie wiem skad u ciebie
        ten watek! co do dojazdow, to wlasnie wina "smiesznych" wladz miasta ze to
        wszystko tak dlugo trwa a poza tym same swiatla na Dworcowej-Jana Pawla klopotu
        korkow calkowicie nie zalatwial, co z dojazdami do Okulickiego i
        Pulawskiej????? Jeszcze raz podkreslam ze to my mieszkancy takich osiedli
        nakrecamy koniunkture miasta, bo chociazby wydajemy pieniadze na ryneczku przy
        Szkolnej, (gdzie ceny sa wysokie),dajac prace ludziom, my sie meldujemy i
        przerejestrowujemy nasze auta. Gdzie z tycyh oplat sa pieniadze, ktore powinny
        byc wydane na inwestycje w miescie??? Napisz mi czym moze pochwalic sie
        Piaseczno??? gdzie sa pieniadze wydawane, bo przeciez to jest jedna z
        najbogatszych gmin!!!! nawet nie ma porzadnego pub'u czy restauracji!!
        jeszcze raz pytam co z poczta na szkolnej, przeciez to jest katastrofa co tam
        sie dzieje, tam czas sie zatrzymal ze 20 lat temu! gdzie sa jakies parki, bo to
        co jest to nie mozna tak nazwac! dlaczego nikt nie zrobi porzadku z
        taksowkarzami, ktorzy biora kase za dojazd na telefon??? moge tak wymieniac,
        jezeli masz cos do powiedzenia to prosze rzeczowe odpowiedzi!
        pozdrawiam wszystkich
        • szuflandia.wpi Re: osiedle Słowicza 15.11.04, 10:30
          Zapraszam na forum osiedlowe na www.pulsnet.pl/forum/

Wszystkie problemy, o których piszesz są nierozwiązane od co najmniej 5 lat i
          nikt nie zamierza nic robić. Dlatego ja (zresztą jak ogromna rzesza innych)
          znalazłem banalne rozwiązanie z tej sytuacji - wyprowadzam się ;o)
        • tm51 Re: osiedle Słowicza 15.11.04, 21:19
          keisub napisał:

> czesc tm51 !!!
          witam
          > jezeli chodzi o scislosc to nie ma ulicy Slowiczej a jest ul. Slowicza!!!!!!!!!
          > !

napisałem "nie mieszkam przy ulicy" Długiej(a nie Długa) Warszawskiej(a nie
          Warszawska) i na takiej samej zasadzie nie mieszkm przy ulicy Słiwiczej, anie
          "nie mieszkam przy ulicy Słiowicza"

> ja nie pisalem nic o przystankach autobusowych, dlatego nie wiem skad u ciebie
          > ten watek!

o przystankach napisałem w osobnym poście, nie dotyczył on Twojego, a temat
          poruszyłem bo Os. Słowicza ma kłopoty z dojazdem niezależnie od jego formy

>co do dojazdow, to wlasnie wina "smiesznych" wladz miasta
          ale developer też nawalił nie zapewniając właściwej infrastruktury, podobnie w
          Warszawie- zbudowano osiedle Tarchomin i teraz wszyscuy wiszą na Modlińskiej
          stojąc w wielkim korku,
          a co do władz to tak, ale dlaczego okreslałes tak miasto?
          > Jeszcze raz podkreslam ze to my mieszkancy takich osiedli
          > nakrecamy koniunkture miasta, bo chociazby wydajemy pieniadze na ryneczku przy
          > Szkolnej, (gdzie ceny sa wysokie),dajac prace ludziom, my sie meldujemy i
          > przerejestrowujemy nasze auta. Gdzie z tycyh oplat sa pieniadze, ktore powinny
          > byc wydane na inwestycje w miescie??? Napisz mi czym moze pochwalic sie
          > Piaseczno??? gdzie sa pieniadze wydawane, bo przeciez to jest jedna z
          > najbogatszych gmin!!!!
          diety dla radnych- modernizacje ulic na których oni mieszkają itp.
          > nawet nie ma porzadnego pub'u czy restauracji!!
          a to już od władz nie zależy
          poza tym polecam Gandalfa na Młynarskiej, restauracji tez sie kilka potowierało
          > jeszcze raz pytam co z poczta na szkolnej, przeciez to jest katastrofa co tam
          > sie dzieje, tam czas sie zatrzymal ze 20 lat temu!
          tam jest rzeczywiscie paskudnie, ale nie wiń tylko władz gminy(akurat nie za to)
          w końcu to też sprawa Poczty Polskiej

> jezeli masz cos do powiedzenia to prosze rzeczowe odpowiedzi!
          mam nadzieję, że moje za takie uznasz, ogólnie masz rację, ale w wielu
          przypdkach winisz niewłaściwe instytucje
          > pozdrawiam wszystkich
          ja też
        • gaba_2003 Re: osiedle Słowicza 16.11.04, 10:58
          Pomieszanie z poplątaniem wyszło z tego co piszesz, keisub.

Jest i ulica Słowicza, i Osiedle Słowicza - które tak naprawdę przy Słowiczej
          nie stoi tylko przy Albatrosów, Strusiej, Pelikanów i paru poprzecznych...

Na autobusy nie ma co narzekac - jeszcze nie tak dawno trasa była krótsza, kto
          sie wybierał do Warszawy robił sobie przebiezkę albo na petlę przy Szkolnej,
          albo pod Lamine. Już bym prędzej narzekała na ceny, kiedyś Piaseczno miało
          bilety MIEJSKIE - czyli jeździlibyśmy za 2,40 a nie 4.80.

Światła powinni zrobić wcześniej, fakt. Jak i wiele innych rzeczy.
          Wyjazd na Okulickiego to nie kwestia widzimisie władz gminy - Okulickiego to
          nie droga gminna - wyjazdy na nią nie sa w gestii gminy.
          Ceny na bazarku są wysokie? Hihi. Z którymi porównujesz? Z hipermarketami? Tam
          jest niewolnictwo to i ceny mają niższe. Na bazarku nikt cię nie zmusza byś
          kupował. Ja częśc zakupów własnie tam robię, np. buty dla dziecka, bo są lepsze
          niż w supermarkecie a niewiele droższe a czasem TAŃSZE - tak było np z
          tenisówkami latem.

Rozśmieszyłes mnie tym przemeldowywaniem i płaceniem podatków. Popatrz na
          rejestracje na samochodach zaparkowanych na osiedlu Słowicza! Rejestracja WPI
          nie jest tu częstym zjawiskiem.

Pieniądze w gminie niestety były wydawne na ... gmine. Czyli okoliczne wsie
          gdzie mieszkali panowie radni itd. Teraz i tak jest lepiej, wzięli sie wreszcie
          za miasto. Kanalizacja, nowe nawierzchnie ulic, rozbudowa szkoły podstawowej
          (choc tak naprawde drugą powinni postawić a nie rozbudowywać, no i przedszkola).

Restauracje, puby i poczta - to nie kwestia gminy!
          Zresztą - poczta na Szkolnej to groza, tam nie było remontu od 25 lat! Główną
          pocztę na drugim końcu miasta zburzyli do fundamentów i postawili od nowa - a
          kilkanaście tysięcy mieszkańców osiedli ma do dyspozycji tę obskurną dziurę! Za
          każdym razen jak tam jestem to patrze na płaty farby wiszace z sufitu, zacieki
          i te same od lat lampy z których światła tyle co kot napłakał! Ci ludzi powinni
          dostawac dodatek za pracę w warunkach szkodliwych dla zdrowia. A klienci zniżkę
          za obsługę w takich warunkach...

Marudzenie nic nam nie da.
          Ktoś tych radnych wybiera... A ile osób idzie do wyborów? Hm?
          Zacznij działac, skrzyknij ludzi :) Może się uda?
          Miasto którego mieszkańcom zalezy - a nie tylko narzekają - ma szanse
          wypieknieć. Spójrz na Warszwę - to miasto na które wszyscy narzekają i każdy
          patrzy tylko jak sobie dobrze zrobić. No i jak sie ma taki przykłąd pod
          bokiem...

PS A może sam załóż restuaracje w Piasecznie? Wtedy sie dowiesz czemu ich nie
          ma. Na osiedlu Słowicza było cos takiego jak MKwadrat - szybko sie zwinęli,
          pewnie nie mieli z czego sie utrzymać.
    • pomme Re: osiedle Słowicza 06.01.05, 13:02
      Ja tam mieszkałam ponad pótora roku (wynajem)i za żadne skarby nie kupiłabym
      tam mieszkania. Wszystkie koszmary o których nawet sie nie sni. Standard
      mieszkań fatalny, o parkowaniu po 18 mozna zapomnieć, ludzie wredni, w jednym z
      osiedlowych sklepików pani notorycznie próbowała nas kantować. Poza tym na
      naszych oczach budował sie "poduszkowiec" i w trakcie budowy raz zgarneli całą
      ekipę robotników bo byli nie mi sąsiedzi ze wschodu ( widziałam akcję służb
      granicznych). Jakoś multi-hek nie wzbudził mojego zaufania i dziwie sie ludziom
      którzy tam kupuja mieszkania
      • szuflandia.wpi Re: osiedle Słowicza 13.01.05, 13:36
        Opisywana akcja to, mam ogromne podejrzenia, byla inicjatywa samego inwestora -
        tak podobno się teraz w Polsce w "byznesie" robi - zatrudnia sie braci ze
        wschodu, daje glodowe kieszonkowe, a jak przychodzi czas wyplaty za cala budowe
        to sie "zalatwia" wszystko z "odpowiednimi władzami" i po kłoopocie. Taniej
        wychodzi. Podobno.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka