Dodaj do ulubionych

Burmistrz Piaseczna stracił mandat

03.04.07, 22:23
miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,4036731.html
Burmistrz Piaseczna stracił mandat

Odebrał mu go wojewoda. Radni nie chcieli tego zrobić, mimo że burmistrza w
styczniu skazał sąd.

- Wojewoda wydał we wtorek zarządzenie stwierdzające wygaszenie mandatu
burmistrza Piaseczna Józefa Zalewskiego - poinformował wczoraj Maksym Gołoś,
jego rzecznik.

Mandat Zalewskiego powinni wygasić piaseczyńscy radni, bowiem sąd w styczniu
uznał, że burmistrz Piaseczna złamał prawo, nie wpisując cztery lata temu w
oświadczeniu majątkowym, iż społecznie pełnił funkcję prezesa miejscowego
klubu sportowego. Zdaniem sądu powinien to zrobić, bo klub prowadził
działalność gospodarczą, więc automatycznie oznacza to, że do takiej
działalności powinien przyznać się i burmistrz.

Radni bronią jednak burmistrza. W styczniu odmówili wygaszenia jego mandatu. W
lutym wojewoda kazał im to zrobić. W marcu podjęli uchwałę o wstrzymaniu się z
wykonaniem nakazu do czasu rozpatrzenia sprawy przez wojewódzki sąd
administracyjny. Dlatego wojewoda sam unieważnił mandat Zalewskiego.

Popierająca burmistrza rada ma 30 dni na zaskarżenie decyzji wojewody do WSA.
Na jego wyrok może jeszcze poskarżyć się do Naczelnego Sądu Administracyjnego.
Do werdyktu NSA burmistrz będzie mógł pozostać na stanowisku. Jeżeli sądy
administracyjne uznają, że Zalewski powinien stracić mandat, w Piasecznie
odbędą się przedterminowe wybory.

Józef Zalewski latem przyszłego roku odzyska prawa wyborcze. Jeżeli wybory
odbędą się wcześniej, samorządowiec, który od trzynastu lat był członkiem
kolejnych zarządów Piaseczna, a od sześciu burmistrzem tej gminy, nie będzie
mógł w nich wystartować.
Obserwuj wątek
    • barman28 no w koncu 04.04.07, 11:44
      nareszcie ktos zadziałał i moze zmieni cos w tym miescie. Bo zyje sie tu
      okropnie. Idzmy za cosem i rozwiazmy cala rade
      • radow_praca Re: no w koncu 04.04.07, 14:18
        barman28 napisał:

> nareszcie ktos zadziałał i moze zmieni cos w tym miescie. Bo zyje sie tu
        > okropnie. Idzmy za cosem i rozwiazmy cala rade

A jak w wyborach znowu przejdą ci sami to znowu ich rozwiązać.
        Gronkiewiczowej też ten sam wojewoda mandat wygasił. Na niewiele się to zdało.
        • bellazza Re: no w koncu 04.04.07, 14:21
          Trochę inna sprawa. Co innego zatajenie, a co innego spóźnienie się.
      • beti002 Re: no w koncu 04.04.07, 14:30
        barman28 napisał:

Bo zyje sie tu okropnie.

Zgadzam sie z Tobą. Mieszkałam już w naprawde wielu miastach w Polsce i powiem
        szczerze, ze tak okropnego miasteczka jak Piaseczno nigdy nie spotkałam.
        Miasteczko strasznie zaniedbane, ludzie (oprócz nielicznych) w ogóle nie dbają
        o swoje obejścia, chaszcze zarośnięte, nieuprzątnięte, a straż miejska w ogóle
        na to nie reaguje. W innych miejscowościach mandaty za bałagan nakładają, a
        tu... zupełna olewka. Chwasty wyższe od człowieka czasem... Nie mówiąc, ze w
        zimie w ogóle nie jest odśnieżone. Gdziekolwiek się wyjdzie po prostu smród,
        bród i ubóstwo... Ale jakie władze, tak jest.
        • barman28 Re: no w koncu 04.04.07, 14:41
          Co racja to racja. Po prostu syf. Dworzec PKP - blllleeeee, przejazdy kolejowe -
          syf, drogi rozwalone, wszystko zarosniete, nie ma kanalizacji - syfff. A
          zapowiadalo sie tak fajnie.
      • zalesie5 BLOG... RADNYCH - tak trafiłem na coś takiego 05.04.07, 20:00
        radni piszą blog zobaczcie www.slowik.k9.pl
        • pszczolka10 Re: BLOG... RADNYCH - tak trafiłem na coś takiego 05.04.07, 21:23
          Ach ten Słowik-człowiek omnibus, ale mówią ,że jak od wszystkiego to do niczego
          • kpt5 Re: BLOG... RADNYCH - tak trafiłem na coś takiego 06.04.07, 11:43

Obserwuję bacznie Jego poczynania w Starostwie. Funkcja którą piastuje jest
            niezwykle odpowiedzialna i dająca duże możliwości. Proponuję zwrócić uwagę na
            Tego młodego człowieka, bo mam wrażenie że się sprawdzi. Przez tych kilkanaście
            dni od chwili objęcia funkcji odnalazł się znakomicie (mam informacje z
            pierwszej ręki) Z osądem poczekajmy kilka miesięcy.
    • marcin-borkowski Re: Burmistrz Piaseczna stracił mandat 04.04.07, 18:56
      W swoim serwisie (link w stopce) również poruszyłem ten temat i komentarze ludzi
      oglądających tą stronę są podobne jak na tym forum.

Rozmawiałem z kilkoma osobami (mieszkańcy Piaseczna) i swój wybór na burmistrza
      Piaseczna (w ostatnich wyborach samorządowych) tłumaczą: "bo nie było
      odpowiedniego kontrkandydata". Czy teraz w przedterminowych wyborach będzie?

Ciekawy jestem: czy znajdzie się ktoś odpowiedni na objęcie stanowiska
      Burmistrza Piaseczna? Może ktoś zna odpowiednią osobę? Wydaje mi się, że jeszcze
      się chyba taki nie urodził, co by wszystkim dogodził (a może się mylę i o czymś
      nie wiem) :)

--
      M@rtin
      www.powiat-piaseczynski.info
      • beti002 Re: Burmistrz Piaseczna stracił mandat 04.04.07, 19:36
        marcin-borkowski napisał:

> > Ciekawy jestem: czy znajdzie się ktoś odpowiedni na objęcie stanowiska
        > Burmistrza Piaseczna? Może ktoś zna odpowiednią osobę? Wydaje mi się, że
        jeszcz
        > e
        > się chyba taki nie urodził, co by wszystkim dogodził (a może się mylę i o
        czymś
        > nie wiem) :)

Wiesz, tu nie chodzi o dogodzenie wszystkim.
        Tutaj chodzi o to żeby w Piasecznie zaczeło się w końcu coś dziać na korzyść
        mieszkańców. Do tej pory nie widziałam nic, coby władza robiła w Piasecznie.
        No moze z wyjątkiem kilku uliczek przed wyborami (ale to chyba na pokaz było-
        żeby nie mówiono że nic nie robimy). Zajrzyj do innych miast i miasteczek. Aż
        miło na spacer wyjść (bo jest gdzie wyjść, nie tak jak w Piasecznie), czysto,
        miło i przyjemnie. Miasteczka rosną i to nie w kolejne bloki (sypialnie -
        których przyjecie do eksploatacji wiele pozostawia do życzenia) ale również
        rozbudowują się w przdszkola, szkoły, powstają nowe firmy. A w Piasecznie....
        tylko sypialnia i to brudna, usyfiona, meliniarska, bez przedszkoli, szkół,
        trawniki nie koszone przez prawie cały rok, zarośniete chwastami płoty,
        samochody parkujace na chodnikach, tak że nie mozna przejść (po co nam straż
        miejska i policja... nie wiem), nie mówię już o dworcu PKP, który zarasta nie
        powim czym. Dużo by wymieniać. Za to krótkoby wymieniać co władza zrobiła.
        Przyjeżdża do mnie rodzina, znajomi... wsyd mi z nimi wyjść gdziekolwiek. Do
        tej pory, gdziebym nie mieszkała było milo i czysto, zadbanie. A tutaj...
        Znajomy ostatnio mnie zapytał, czy tutaj w ogóle ktoś sprawuje władzę... czy
        tylko siedzi na stołku...
        Dlaczego inne miasteczka robią sie coraz milsze, coraz bardziej zadbane? Tam
        tez władza wszystkim nie dogodzi, ale coś robi i ludzie to widzą. A w
        Piasecznie... szkoda gadać.
        • ek1111 Re: Burmistrz Piaseczna stracił mandat 04.04.07, 19:41
          Nie wiem, beti, gdzie mieszkasz, ale współczuję. Nie stać cię na lepsze miejsce?
          • beti002 Re: Burmistrz Piaseczna stracił mandat 04.04.07, 20:24
            Mieszkać to mieszkam fajnie. Tylko to miasto mnie po prostu przytłacza. I gdyby
            nie ładne mieszkanie (102m2), to już by mnie tu na pewno nie było. Jak wychodzę
            na Piaseczno, czy to obrzeża, czy centrum, to po prostu... (nie będe mówić co
            mi sie chce. Mieszkałam już w wielu miastach, ale to naprawdę jest okropne....
            Przepraszam jeśli uraziłam kogoś, ale naprawdę jak tylko będę miała okazje,
            wyprowadzam sie stad. Piaseczno kojarzy mi sie z meliniarskim miastem.
            • gabryella Re: Burmistrz Piaseczna stracił mandat 04.04.07, 20:56
              Panie Marcinie z całym szacunkiem, ale nigdy nie widziałam żeby radni biegali za
              mieszkańcami heheh, mają dyżury i telefony można zadzwonić i się umówić, też
              pok. 28 w urzędzie, chociaż to duży błąd że tego nie ma na stronie urzędu gminy
              (postaram się jutro ustalić kto kiedy, chociaż chyba w gazecie lokalnej KP były
              te informacje). Poza tym dopiero zaczęli urzędowanie w tym składzie.
              • marcin-borkowski Re: Burmistrz Piaseczna stracił mandat 05.04.07, 11:02
                gabryella napisała:
                > nigdy nie widziałam żeby radni biegali za mieszkańcami

Mi nie chodziło o bieganie za mieszkańcami, ale przydałaby się większa otwartość
                na rozmowę i wychodzenie od czasu do czasu z inicjatywą. Co z tego, że Radni
                siedzą w Urzędzie skoro nie każdy masz czas, żeby się z nimi spotkać. Prowadzę
                prywatny serwis informacyjny wszystkich gmin w powiecie piaseczyńskim -
                przeglądam wszystkie dostępne witryny w naszym powiecie i chyba najbardziej
                otwarci są Radni Gminy Lesznowola. Przykład podawałem: www.marcinkania.pl
                oraz dodatkowo: www.mariarogowska.pl

gabryella napisała:
                > chociaż to duży błąd że tego nie ma na stronie urzędu gminy

Na stronie Urzędu Gminy mało co jest, a już na pewno zaniedbywane są
                aktualności. Dlaczego nikt nie wie jakie interpelacje składają Radni do Gminy i
                co robią w sprawie mieszkańców Piaseczna? Może źle szukam, ale nie mogę tego
                znaleźć na stronie Gminy Piaseczno. Radni wyszli do mieszkańców przed wyborami i
                wtedy każdy był otwarty, jednak po uzyskaniu wymaganej ilości głosów zapadła
                cisza. Dlaczego wchodząc na stronę Radnego Lesznowola widzę co on robi dla
                mieszkańców (jego wyborców) jak i dla samej gminy?
                Na stronie każdy może przeczytać wszystkie złożone interpelacje, które napisał
                po rozmowie z mieszkańcami lub z własnej inicjatywy:
                www.marcinkania.pl/index.php?op=123 Dodatkowo w newsach cały czas to
                opisuje i do publicznej wiadomości zamieszcza dokumenty. Jeżeli ktoś jest
                zainteresowany, to od razu wie co się dzieje w Lesznowoli. Co się dzieje w
                Piasecznie dowiedzieć się można raczej z tego forum lub z Gazeta.pl a nie z
                oficjalnej strony gminy lub radnych... Gdzie podziewają się Radni Piaseczna?
                Zamknęli się w pokoju nr 28 i czekają na co...?

--
                M@rtin

• piaseczno1429 Re: Burmistrz Piaseczna stracił mandat 06.04.07, 09:57
                gabryella napisała:
                chociaż to duży błąd że tego nie ma na stronie urzędu gminy

Jest na stronie gminy
                www.bip.piaseczno.eu/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=187&Itemid=302

• marcin-borkowski Re: Burmistrz Piaseczna stracił mandat 04.04.07, 20:16
          beti002 napisała:
          > Tutaj chodzi o to żeby w Piasecznie zaczeło się w końcu coś dziać na korzyść
          > mieszkańców. Do tej pory nie widziałam nic, coby władza robiła w Piasecznie.

Napisałaś piękne zdanie: "nie widziałam nic, coby władza robiła w Piasecznie".
          Właśnie przecież władza samorządowa, to nie tylko sam Burmistrz, ale również
          Radni Piaseczna, którzy byli wybierani przez mieszkańców. Czy Radni Piaseczna
          coś robią? Czy ktoś z samorządu Piaseczna informuje swoich wyborców: co robi i o
          co się stara na radach gminy? Składają jakieś interpelacje do Burmistrza,
          wychodzą do mieszkańców Piaseczna i rozmawiają z nimi? Może zapracowany jestem,
          ale nie widziałem tego w Piasecznie...

Dla przeciwieństwa zobaczcie jak działają Radni Gminy Lesznowola. Dla przykładu:
          Marcin Kania (Radny Gminy Lesznowola) - stworzył swoją stronę internetową:
          www.marcinkania.pl na której na bieżąco informuje swoich wyborców co robi
          i jakie interpelacje składa do Gminy. Dodatkowo reklamuje się w prasie
          regionalnej: Kurier Południowy (przykład ogłoszenia jakie pojawia się w prasie)
          www.marcinkania.pl/radny/marcin_kania_radny_gminy_lesznowola.html
          i wychodzi na przeciw mieszkańcom (rozmawia z nimi)

Powiedźcie mi (mieszkańcy Piaseczna) - czy jest jakiś Radny Gminy Piaseczno,
          który stara się rozmawiać z mieszkańcami Piaseczna i okolic? Czy samorząd musi
          wyglądać tak jak nasz parlament?

--
          M@rtin
      • ek1111 Re: Burmistrz będzie się odwoływał 04.04.07, 19:37
        Sprawa nie jest zakończona. Będzie odwołanie od decyzji wojewody.
        Burmistrz miał bardzo duże poparcie w wyborach, i decyzja wojewody jest co
        najmniej nie na miejscu, bo lekceważy wyborców, którzy nie wydają wyroków w myśl
        durnego prawa, tylko oceniają burmistrza ( i innych) po działaniu. Burmistrz
        wygrał wybory, bo nikt mu nie zarzucał ani nie udowodnił nieuczciwości,
        machlojek, działania na szkodę społeczną, przeciwnie, burza wybuchła wskutek
        ujawnienia jego społecznie użytecznej pracy, za ktorą nie pobierał
        wynagrodzenia. Niewielu jest społeczników w naszym coraz bardziej lichym kraju,
        i to nasze społeczeństwo doceniło.
        Rzeczywiście, nie było innego odpowiedzialnego kandydata. Kto nie wie, co robił
        przez lata burmistrz, niech się tym zainteresuje, a będzie zdziwiony, jak wiele
        można zrobić.
        Owszem, ta kobitka, która startowała, moze i nie była zła, ale jednak mało
        przekonywająca, i jak dla mnie, to osoba szukająca ciepłego miejsca na starość.
        Nic w tym złego, ale od kandydata oczekuje się więcej.
        Nad innymi kandydatami znęcać się nie będę, bo nie ma o kim mówić.
        Niektórzy tu psioczą na Piaseczno i to też jest ich prawo, ale oni niewiele do
        miasta wnieśli, niektórzy są tylko przelotem, zatem ich głos, choć jazgotliwy,
        nic konstruktywnego nie wnosi i o niczym nie świadczy.
        Jako stała mieszkanka Piaseczna uwazam, ze burmistrz nie zrobił wielu rzeczy,
        które mógłby zrobić, gdyby jacyś nieodpowiedzialni pieniacze nie chcieli być
        świętsi od papieża i nie ciągali go po sądach.
        Jeśli teraz będą powtórne wybory, to bedzie oznaką, że państwo polskie jest
        bogate nad wyraz i może rozrzucać pieniądze na lewo i prawo, zamiast je zużyć z
        pożytkiem. I będzie to drwina z demokracji i prawa.
        Że nie wspomnę o sprawiedliwości.
        • ek1111 Re: Burmistrz będzie się odwoływał 04.04.07, 19:44
          No i właściwie nie wiem, dlaczego niektórzy zostawiają hen gdzieś piękne i
          zasobne miejscowośi, aby osiedlić sie w Piasecznie.
          Masochizm czy inna dewiacja?
          • grelka_butelka Re: Burmistrz będzie się odwoływał 04.04.07, 21:04
            wiecie jaki macie problem? wasze dyskusje są idiotyczne. chcecie coś powiedzieć,
            do czegoś tam pewnie dla Was ważnego przekonać, ale mijacie sie z faktami prawie
            w każdym poście.
            beti002:ale również
            rozbudowują się w przdszkola, szkoły, powstają nowe firmy. A w Piasecznie....

rozumiem, że chodziło Ci o to, że miasto nie rozbudowuje ani szkół ani
            przedszkoli, a firm w Pnie również nie ma? może jednak wyjdz w końcu na ten spacer.
            w innym poscie stwierdziłaś, że nie jest odśnieżane... a wiesz ze to jest forum
            Piaseczna koło Warszawy? bo może miasta Ci się pomyliły.

do innych co mają problemy z czytaniem ze zrozumieniem: nie twierdzę, że to
            miasto jest świetne i nie twierdzę, że burmistrz jest najlepszy. ale jak już
            marudzicie zamiast coś zrobić (taki nasza narodowa cecha, wymaga dużo wysiłku,
            żeby jej się pozbyć, rozumiem) to podawajcie FAKTY, a nie to co Wam się przyśniło.
            tu nie ma koszy, tu nie ma skrawka chodnika, nie ma gdzie na spacer pójść, nie
            odśnieżają , a jak już się wezmą za remont np. Puławskiej to nie wiadomo po co
            bo i tak niczego to nie zmieni.
            załóżcie jakieś stowarzyszenie lepiej. albo inną inicjatywę.
            hm... może lepiej nie bo zamiast zrobić coś pożytecznego to ktoś będzie walczył
            o tramwaj wzdłuż Puławskiej. ahehehehehehe.
            uwielbiam Was czytać

Pozdrawiam serdecznie :)
          • traper12 Sukcesy Piaseczna 04.04.07, 21:17
            Sprawa niezgłoszenia to kwestia formalna, natomiast merytorycznie nie bardzo
            widzę czym wykazał się Twój ulubiony burmistrz. Mieszkam tu 8 lat i w tym
            czasie wybrukowano parę ulic, zrobiono parę chodników. Ok, jest basen,
            powiększyli wreszcie po latach szkołę. Jednocześnie tolerowano to wszystko co
            robił tu Multi-Hekk (nie muszę chyba pogłębiać sprawy - choćby koszmarne
            przegęszczenie na Słowiczej, byłem tam wczoraj parkując koło wielkiego
            ogrodzonego gruzowiska z napisem "teren przedszkola", przejeżdżając wcześniej
            koło walącego się słupa /to akurat nie MH/ witającego w Piasecznie na wprost
            Bondera, z widokiem na tonącego Titanica z przewróconym murkiem "bo ktoś w
            niego kopnął"). Jak buduje się tu blokowiska, to trzeba zadbać o
            infrastrukturę, poszerzyć Puławską (kilka lat temu), załatwić bilet strefowy,
            częste połaczenia kolejowe. Zbudować szkoły i przedszkola i to bez
            kilkuletniego poślizgu. Słyszałem kiedyś że ponoć jesteśmy jedną z
            najbogatszych gmin w Polsce. Niestety prorocze wydaje się być określenie
            widniejące na dworcu kolejki grójeckiej: "Piaseczno miasto wąskotorowe" ...

Dla takich rejonów jak np. Józefosław nie zrobiono praktycznie nic. Tam po p.
            Zalewskim przejechał dosłownie walec wyborczy. Dopiero teraz budują szkołę,
            kończą pośpiesznie nawierzchnie bo trzeba będzie gdzieś puścić objazdy.
            Osobiście p. Bernacka wydawała mi się bardziej przekonująca, tak czy inaczej
            nie sądzę by zmiana mogła miastu zaszkodzić.
            • grelka_butelka Re: Sukcesy Piaseczna 04.04.07, 21:47
              post trapera12 można potraktować jako przykład. to są argumenty, z którymi na
              przykład muszę się zgodzić. napisał fakty.
              ale nie powiększyli tylko jednej szkoły :) na szczęście. a niestety cała reszta,
              którą napisałeś to prawda :/
              • traper12 Re: Sukcesy Piaseczna 04.04.07, 22:13
                Grelka, faktycznie, masz rację, powstało choćby gimnazjum koło Jeziorki.

PS Pisząc zgryźliwie o ulubionym burmistrzu pisałem do ek1111, ale się
                rozpisałem i wskoczyłaś między nasze posty :-)
                • grelka_butelka Re: Sukcesy Piaseczna 04.04.07, 22:21
                  a ja wiem. domyśliłam się :)

co do tych szkół to może nie powstają nowe za bardzo, ale większość (bo nie wiem
                  czy wszystkie) ma nowe hale sportowe na przykład. starają się tez dobudowywać
                  sale lekcyjne jednak tu jest problem bo jest mało miejsca. a trudno dzieciakom
                  zabierać boiska :/
                  • arek.stanczak Re: Sukcesy Piaseczna 05.04.07, 09:36
                    Grelko_butelko, prosisz o FAKTY, które będą potwierdzałt nasze niezadowolenie -
                    więc proszę. FAKTem jest, że w Piasecznie gmina robi BARDZO MAŁO, w porównaniu
                    do innych gmin ościennych.

1) Marnej jakości drogi, które w dodatku buduje się co cztery lata (przed
                    wyborami). Zobacz jak została wybudowana ul Fabryczna na odcinku Wojska
                    Polskiego - Powstańców Warszawy. Oczywiście ten kto myśli że faktycznie została
                    wybudowana do Wojska Polskiego nieźle się rozczaruje.

2) Chodniki w mieście. Polecam po deszczu przespacerować się ulicą Wojska
                    Polskiego np. do Almy. Do wyboru mamy wydeptaną ścieżkę po jednej stronie ulicy
                    lub dziurawy, krzywy i świetnie nawodniony "chodnik" po drugiej stronie ulicy.

3) Śmietniki. Zauważyłem ostatnio w mieście kilka. Jeszcze 2-3 miesiące temu -
                    próżno było szukać na mieście JAKICHKOLWIEK.

4) Brak działań związanych z Multi-Hekkiem, a właściwie to są działania, ale w
                    przeciwną stronę niż byśmy sobie tego życzyli.

5) Czemu ilość mieszkańców Piaseczna w ciągu ostatnich 5 lat zwiększyła się o
                    20.000, a nie wybudowano ani jednej szkoły podstawowej ? Twój argument o
                    rozbudowie szkół (a właściwie sali gimnastycznej) jest dość śmieszny, biorąc
                    pod uwagę że dzieciaki chodzą do szkoły na 13:00-14:00 a wychodzą wogóle późno.

Reasumując, zapewne można powiedzieć, że sprawy o których mówię są mało ważne,
                    że ważniejsza jest rozbudowa oczyszczalni, czy załatwienie kwestii parku
                    miejskiego, albo dogadanie się w końcu ze Spółdzielnią "Jedność" w sprawie
                    kotłowni miejskiej. Zgoda. Tyle że dla nas - mieszkańców, ważne jest w
                    pierwszej kolejności to co WIDAĆ. Jeśli człowiek wychodzi w miasto i widzi
                    totalnie zapuszczone rejony (nie wspominając o miejscach które strach po zmroku
                    odwiedzać), to co ma myśleć o tym, że Gmina jest jedną z bogatszych w Polsce ?
                    Ze liczby kłamią ? Że pieniądze idą na inne rzeczy ? Może, że lokalna władza
                    nie potrafi ich porządnie spożytkować ? A może wszystko na raz ?

Prosisz o niezbite dowody, że Burmistrz ma coś wspólnego z Multi Hekkiem...
                    Pewnie gdybyśmy takimi dysponowali, zanieslibyśmy je do prokuratury, zdejmując
                    jednocześnie kamień z serca mieszkańcowm znienawidzonego Budownictwa Multi-
                    Hekkowego.

I na koniec sprawa najważniejsza. Nie głosowałem na obecnego burmistrza - więc
                    mam prawo być niezadowolony z tego, że znów go wybrano. A argument, że mam być
                    z niego zadowolony, bo nie było innych dobrych kontr-kandydatów, uważam za
                    jakiś ... żart ?
                    • barman28 Re: Sukcesy Piaseczna 05.04.07, 11:06
                      Jestem takiego samego zdania. Mieszkam na osiedlu domkow jednorodzinnych na
                      osiedlu OREZNA. Próżno tu szukać ulicy, chodnika, siwatla, kanalizacji - po
                      prostu czegokolwiek. To tak jak by wybudowac domy na polu i zostawic to wszystko
                      - niech sie dzieje co chce po prostyu. Przejazd przez tory ul. Jana Pawła - po
                      prostu skandal. - wychadzace druty itp. Ale cale miasto tak samo wyglada. buduje
                      sie bloki a tuz obok hale przemyslowe . A ten budynek co kiedys byl mleczarnia??
                      Duzo by mozna bylo pisac. szokda ze zainwestowalem tyle pieniedzy w budowe domu
                      w tym strasznym miejscu.
                      • radow_praca Re: Sukcesy Piaseczna 05.04.07, 12:16
                        barman28 napisał:

> Jestem takiego samego zdania. Mieszkam na osiedlu domkow jednorodzinnych na
                        > osiedlu OREZNA. Próżno tu szukać ulicy, chodnika, siwatla, kanalizacji - po
                        > prostu czegokolwiek. To tak jak by wybudowac domy na polu i zostawic to
                        wszystk
                        > o
                        > - niech sie dzieje co chce po prostyu. Przejazd przez tory ul. Jana Pawła - po
                        > prostu skandal. - wychadzace druty itp. Ale cale miasto tak samo wyglada.
                        buduj
                        > e
                        > sie bloki a tuz obok hale przemyslowe . A ten budynek co kiedys byl
                        mleczarnia?
                        > ?
                        > Duzo by mozna bylo pisac. szokda ze zainwestowalem tyle pieniedzy w budowe
                        domu
                        > w tym strasznym miejscu.

To znaczy, ze jak budowałeś to tego wszystkiego nie było? Czy nie zwracałes
                        uwagi na to a teraz okazało się że to twoje decyzje były nie do końca
                        przemyślane?
                        Druga rzecz to gdybym czuł się tak tragicznie mieszkając gdziekolwiek to
                        pierwsza rzecz to by było wystawienie na sprzedaż całości. Tym bardziej ze w
                        ciągu ostatnich dwóch lat ceny nieruchomości znacząco poszły w góre więc i
                        zarobić na tym można. I przeprowadzka w inne miejsce kraju. Tylko przestrzegam,
                        ze znalezienie w Polsce miejsca z:
                        - niedziurawymi i niezakorkowanymi drogami
                        - równiutenkimi chodnikami
                        - estetycznym i efektywnym oświetleniem
                        - itd
                        będzie graniczyło z cudem, o którym nie omieszkasz się nas poinformowac.

I tak gwoli uściślenia. Proponuje narzekającym na wszystko poranną podróż autem
                        z Legionowa do Warszawy. Albo slalomik po ulicach Otwocka. Slalomik by nie
                        urwac zawieszenia przy 40 km/h w dziurach głębokich na kilka centymetrów.
                        • arek.stanczak Re: Sukcesy Piaseczna 05.04.07, 14:11
                          > Tylko przestrzegam,
                          >
                          > ze znalezienie w Polsce miejsca z:
                          > - niedziurawymi i niezakorkowanymi drogami
                          > - równiutenkimi chodnikami
                          > - estetycznym i efektywnym oświetleniem
                          > - itd
                          > będzie graniczyło z cudem, o którym nie omieszkasz się nas poinformowac.
                          >
                          > I tak gwoli uściślenia. Proponuje narzekającym na wszystko poranną podróż
                          autem
                          >
                          > z Legionowa do Warszawy. Albo slalomik po ulicach Otwocka. Slalomik by nie
                          > urwac zawieszenia przy 40 km/h w dziurach głębokich na kilka centymetrów.

Ha. To dopiero argumenty.

Cieszmy się z tego co mamy, bo w Legionowie, Otwocku czy gdziekolwiek indziej
                          mają jeszcze gorzej. Brawo ! Analogicznie możnaby z uśmiechem zjadać
                          zzieleniałą wędlinę, bo są Państwa w których panuje głód.

Pani/Panie radow_praca : Zasadą dobrego smaku jest, by równać W GÓRĘ, a nie w
                          dół. Nie chodzi o to jednak, by innym gminom zazdrościć, tylko o to by brać
                          przykład z tego, co jest u nich lepsze. Nie wymagam już tego, by Piaseczno było
                          stolicą kulturalną mazowsza, by było kino (z prawdziwego zdarzenia), czy teatr -
                          bliskość stolicy wybacza te niedociagnięcia. Wymagam jedynie tego, by można
                          było z przyjemnością przejść przez miasto i być dumnym z tego, że mieszka się w
                          Piasecznie. By miasto dla obcych nie było kojarzone jedynie z AUCHAN i MULTI-
                          HEKKiem.

Skoro gmina jest w stanie zaoferować miejsca na budowę kolejnych marketów, to
                          może markety mogłyby się postarać o dofinansowanie choćby remontu dróg czy
                          budowy oświetlenia w okolicy. Czy na wszystko trzeba czekać 10 lat, jak w
                          przypadku Auchan i jego udziału w budowę bezkolizyjnego skrzyżowania przy
                          okazji rozbudowy Puławskiej ? Czy Lidl nie mogłby wyremontować obskurnego
                          kawałka Ul. Okulickiego pod swoim nosem, włącznie z budową chodników (których
                          brak) i przejściem na drugą stronę ulicy do osiedla na Al. RÓŻ ? Czy ALMA nie
                          mogłaby się zaangażować w budowę sygnalizacji świetlnej na skrzyżowaniu Wojska
                          Polskiego/Nadarzyńskiej ? A może gmina nie jest zainteresowana taką pomocą ?

Możnaby takich przypadków mnożyć mnóstwo. Nie mówię że wszystko jest proste i
                          na wyciągnięcie ręki, ale może radni i burmistrz mogliby wyjść czasem w miasto
                          i zastanowić się, czemu czas w niektórych miejscach zastrzymał się 20 lat temu.
                          • kpt5 Re: Sukcesy Piaseczna 05.04.07, 15:01

Brawo!!! Dodałbym jeszcze to, że gmina jest w stanie prowadzić rozbudowy szkół
                            i remonty kilku ulic jednocześnie z własnych środków, ale niestety tylko w roku
                            wyborczym. Tempo remontu ulic: Puławskiej (do skrzyżowania z Jana Pawała II) i
                            Fabrycznej było imponujące. Po wyborach Puławska wlekła się jeszcze przez kilka
                            miesięcy a Fabryczna stanęła i chyba się szybko nie ruszy.
                            • gabryella Re: Sukcesy Piaseczna 05.04.07, 17:15
                              Panie Marcinie trzeba się zapytać Pana Kani co poza byciem radnym robi bo tak
                              raczej tylko to, bo większość radnych jest aktywna zawodowo, sportowo,
                              społecznie, redaguje swoje gazety itp. itd. więc pisanie na swojej stronie
                              internetowej o 24-1 w nocy nie należałoby chyba do przyjemnych, bo kiedy czas na
                              sen. Sen to podstawa wypoczynku i regeneracji, nie chcę padających na nos i
                              niemyślących radnych. Druga sprawa, że nie każdy zna się na www. jak Pan. Można
                              napisać na mail do Rady Miejskiej swoje pomysły, propozycje czy opis miejsca
                              które zasługuje na oglądanie. Nie każdy czyta to forum, a przecież jak Pan
                              zadzwoni i się umówi na jakiś dzień i godzinę z wybranym radnym (nawet w
                              godzinach wieczornych) to chyba nie jest jakiś duży problem. Potem nam Pan
                              opisze co się udało omówić i załatwić, poprosić lokalną społeczność o pomoc w
                              działaniu. Przykładem może być sprzątanie mieszkańców zalesia dolnego czy
                              okolicznych wsi śmieci w lasach i przy posesjach, nie oglądają się na władzę
                              tylko zakasują rękawy. Też płacą podatki. Ale pewnie że lepiej pogadać i
                              ponarzekać, to każdy potrafi.
                          • radow_praca Re: Sukcesy Piaseczna 05.04.07, 17:49
                            >
                            > Ha. To dopiero argumenty.
                            >
                            > Cieszmy się z tego co mamy, bo w Legionowie, Otwocku czy gdziekolwiek indziej
                            > mają jeszcze gorzej. Brawo ! Analogicznie możnaby z uśmiechem zjadać
                            > zzieleniałą wędlinę, bo są Państwa w których panuje głód.
                            >

To były argumenty na to jak to tutaj jest źle a wszędzie indziej jest OK. Tak wynikało z postu przedmówcy, który przezywa traumę będąc zmuszonym tu mieszkac. Bo inaczej nie rozumiem jak dorosły człowiek moze sam siebie narażac na takie przezycia.

> Pani/Panie radow_praca : ....

OK. I chyba każdy sie z tym zgodzi. Zwłąszcza jak sie czyta w budżet gminy zwłaszcza po stronie dochodów. Bo faktycznie sa one bardzo duże w porównaniu z innymi gminami w Polsce choćby z gminami podwarszawskimi. I faktem jest, ze środki te są bardzo źle zarządzane a przynajmniej rzeczywistośc nie oddaje tego wizualnie. Ot choćby sprawa z oczyszczalnią i przetargiem na tę inwestycję. Chodziło mi o nieco inną rzecz. A mianowicie narzekanie na zamieszkanie tutaj zwłaszcza w domu jednorodzinnym. Decydując się na taką inwestycję, dla większości ludzi w tym kraju, inwestycję życia po prostu orientuję się we wszystkich aspektach życia. W najrózniejszy sposób: oglądam, rozmawiam z ludźmi, czytam prasę jak równiez fora internetowe. Tymczasem mam wrażenie że przedpiśca po prostu pobudował lub kupił dom bez głębszej analizy czy dane miejsce mu odpowiada. Teraz ma żal do całego świata za podjęcie błędnej decyzji.
                            Kolejna rzecz to fakt, ze jesteśmy pół roku po wyborach. Wyborach w pełni demokratycznych chyba że o czymś nie wiem. To my sami dokonalismy takich a nie innych wyborów i kolejne zdziwienie że zaczyna się znowu jazda po temacie "odwołać burmistrza a najlepiej całą radę". Jak dla mnie brzmi to śmiesznie bo wyobrażam sobie co byłoby po kolejnych wyborach.

I tyle w temacie. Podsumowując. Przy takich dochadach jak ma gmina tu faktycznie powinno wszystko wyglądać inaczej. Nie wygląda ale byla szansa zmienic wykonawców. Skoro ich nie zmieniono to znaczy ze społeczeństwu to odpowiada. Nie pozostaje nic jak zaakceptować ten stan rzeczy albo zmienić miejsce zamieszkania.
                    • bolek441 Re: Sukcesy Piaseczna 05.04.07, 11:30
                      podpisuje sie w 100% pod tym co napisał Arek!
                      • grelka_butelka Re: Sukcesy Piaseczna 05.04.07, 17:11
                        no. i o to chodziło. <brawo> z małymi wyjątkami :/ skąd Ty bierzesz te
                        śmietniki? śmietniki w Piasecznie są. a to że mieszkańcy je niszczą to inna sprawa.
                        brak kina teatru itd to bliskośc stolicy raczej tłumaczy, a nie rekompensuje.

poza tym to się zgadzam. skoro jesteśmy jedną z bogatszych gmin w kraju to
                        powinniśmy być jednym z ładniejszych miast. ale czy na pewno miasta o podobnej
                        wielkości sa dużo ładniejsze niż Piaseczno? takie raczej mocno zbliżone estetyką są.

to że z multi hekkiem jest coś nie tak to każdy widzi. ale kto wziął w łapę, od
                        kogo i kiedy to tego nie wiecie, ja tez nie wiem, wiec nie rozumiem dlaczego
                        oskarżacie burmistrza.

nie śledzę sytuacji szkół w Piasecznie, po prostu widzę, że coś się przy nich
                        zazwyczaj dzieje. a w ciągu ostatnich 5 lat powstało na pewno gimnazjum na końcu
                        Świętojańskiej. w Mysiadle jakaś nowa szkoła jest, ale chyba już długo. i nie
                        napisałam, że sytuacja ze szkołami w Pnie jest świetna więc się tak nie oburzaj :D

i ten fragment o tym, że masz być zadowolony z burmistrza to chyba nie do mnie.
                        bo co mnie to obchodzi z czego jesteś zadowolony? nie pisałam nic takiego.
                    • tm51 Re: Sukcesy Piaseczna 05.04.07, 17:30
                      Mogę jeszcze dodać politykę transportową, a w zasadzie jej całkowity brak.
                      Poztywym zdarzeniem był bój z ZTMem, ale chodziło o kasę. Jak do tej pory wiele
                      rozwijających się części miasta ma niewystarczająca komunikację. Nie ma pomysłów
                      na przyszłościowe rozwiązania, dopiero dzięki społecznej akcji pojawiła się
                      linia nocna, ale już z oferty ZTM nie skorzystano.
                      • radow_praca Re: Sukcesy Piaseczna 05.04.07, 17:52
                        Tak
                        Tyle, ze jak swego czasu PKS stworzył linię Patronat - Orężna - Bobrowiec to po kilku tygodniach okazało się że autobusy jeżdża dla samego jeżdżenia.
                        Podobnie ostatnio było z małym ekspresem i linią do Złotokłosu.
                        • tm51 Re: Sukcesy Piaseczna 05.04.07, 21:53
                          to kwestia odpowiedniej organizacji, chyba nie zaprzeczysz, że Józefosław i
                          Julianów nie generują odpowiednich potoków pasażerskich
                          • radow_praca Re: Sukcesy Piaseczna 06.04.07, 08:14
                            To czemu nikt prywatny nie wszedł w ten biznes?
                            • tm51 Re: Sukcesy Piaseczna 06.04.07, 10:10
                              jak to nikt prywatny? a Rojbus?
                              zresztą co? twierdzisz, że mieszkańcy Józefosławia nie zasługują na porządny
                              transport?
                              • radow_praca Re: Sukcesy Piaseczna 06.04.07, 11:53
                                No to jest ten transport tam czy go nie ma? :)
                                I czemu mam wrażenie że prywatny równa się chłam a publiczny wręcz odwrotnie?
                                • tm51 Re: Sukcesy Piaseczna 06.04.07, 15:17
                                  przecież pisałem: NIEWYSTARCZAJĄCY
                                  mieszkańcy chcą linii ZTMu, ale za to gmina musiałaby zapłacić, więc burmistrz
                                  olewał tamte rejony
                    • rowaj62 Re: Sukcesy Piaseczna 17.09.07, 19:29
                      A może żałujesz tego, że niewłaściwie zagłosowałeś.

ad 1 masz rację ale tam nie można wykupić kawałka terenu pod drogę a więc ni
                      można zrobić zgodnie z prawem drogi.
                      ad.2 też masz rację wczoraj na tym chodniku znów stał wielki czarny samochód
                      marki Nissan - ma ze dwie tony.
                      ad.3 śmietniki powinny być na posesji a nie na ulicy bo z tego czarnego
                      samochodu wyjęli worek śmieci i zrucili pod Almą. Nie stać ich na zapłacenie za
                      wywózkę śmieci wie je podrzucają gdzie bądź - a szkoda.

Jeśli chodzi o ilość mieszkańców to powinny być zakaz meldowania nowych
                      mieszkańców do 2050 roku.

• beti002 Re: Sukcesy Piaseczna 05.04.07, 00:12
              traper12 popieram Cię w 100%
              O to właśnie mi chodzilo, kiedy pisałam swoje posty.
              • grelka_butelka Re: Sukcesy Piaseczna 05.04.07, 17:12
                to trzeba było to napisać, a nie wymyślać własne fakty.
                • pszczolka10 Re: Sukcesy Piaseczna 05.04.07, 18:59
                  ja wychodze z zalozenia ze wszedzie dobrze tam gdzie nas nie ma. Byc moze mozna
                  zrobic w Piasecznie wiecej a nawet uwazam ze najwyzszy czas by zaczelo sie tu
                  cos dziać. co do Zalewskiego to został wybrany przez nas i tak naprawde nie mił
                  kontr kandydata.Jego sprawa sądowa to czysta zagrywka polityczna i tyle. co do
                  wyborów ciekawa jestem kto pokryje koszty kolejnych wyborow. Czy naprawde
                  jesteśmy az tak bogaci żeby organizować kolejne wybory? i co kogo tym razem na
                  burmistrza?
                  Bądźmy realistami nic nie da zmiana burmistrza jeśli nie zmieni sie
                  spoleczeństwo. To my musimy naszych radnych nekać i gnebic postulatami żeby w
                  koncu ruszyli tyłki i głowy znad biurek i zaczeli patrzeć co trzeba zrobic w
                  terenie.
                  A my tylko rzucamy oskarżenia,narzekamy na forum i co nam z tego,ano nic tyle
                  tylko że sobie pogadamy. Ja mieszkam w Piasecznie od 30 lat wiele sie tu
                  zmieniło, a wiele spraw nie drgneło od lat . Ale wiem że mozna cos zrobić jak
                  mieszkańcy sie zjednocza ,przestana na siebie donosić a zaczna działac.I tak
                  mamy w końcu zrobioną ulice,pieknie kostka wylozoną i chodniki.
                  Grunt to zgoda i chęc działania, a u nas za dużo pieniaczy a za malo ludzi z
                  pomyslem
                  • barman28 Re: Sukcesy Piaseczna 06.04.07, 07:31
                    No pięknie. Przeciecz właśnie wybraliśmy tych ludzi żeby to oni robili to za
                    nas. Przecież biorą za to pieniądze. To ja mam pracować za nich. Mam przychodzić
                    wieczorami i robić drogi bo im sie nie chce?? Nie potrzeba
                    nam ludzi którzy tylko biorą kase. A co do kosztów nasrtepnych wyborów. Jezeli
                    facet z premedytacja podaje nie prawdziwe dane w oświadczeniu majątkowym niech
                    teraz płaci za wybory!!!!!
                    • pszczolka10 Re: Sukcesy Piaseczna 06.04.07, 07:49
                      no i znowu tylko oskarżenia ale widać nasze społeczeństwo ma to w genach
                      oskarżać pomawiać i nic nie robić
                      • barman28 Re: Sukcesy Piaseczna 06.04.07, 08:18
                        Tylko nie oskarżenia koleznako. Ja pracuje i wiem za co biorę pieniądze. A co
                        moze mam pracować jeszcze za nich ?? MAm budowac drogi, kanalizacje, uzagadniac
                        plany??. Zobacz na bloga tego slowika. koles chodzi tylko sobia na spotkania
                        wielkanocne. nie napisal nic ze styara sie cos trobic - droga chodnik, swiatlo
                        na ulicy??? chyba coś sie komus pomyliło.!!!!!!!
                        • marcin-borkowski Re: Sukcesy Piaseczna 06.04.07, 09:50
                          barman28 napisał:
                          > Zobacz na bloga tego slowika. koles chodzi tylko sobia na spotkania
                          > wielkanocne. nie napisal nic ze styara sie cos trobic - droga chodnik, swiatlo
                          > na ulicy??? chyba coś sie komus pomyliło.!!!!!!!

Zgadzam się z przedmówcą! :)
                          Dla tych, którzy nie znają bloga: www.slowik.k9.pl

--
                          M@rtin
                          • teqilaa Re: Sukcesy Piaseczna 06.04.07, 11:34
                            Jesli panowie radni sa tacy obrotni i własne blogi zakładają to moze by
                            poczytali piaseczynskie fora?. Sama korzysc, poznaje nastroje i oczekiwania
                            mieszkanców nie ruszając tyłka ze stołka.

Żeby jedna z najbogatszych gmin "nie stać" było wyremontować rynku, wizytowki
                            miasta?
                            • marcin-borkowski Re: Sukcesy Piaseczna 06.04.07, 13:54
                              teqilaa napisała:
                              > Żeby jedna z najbogatszych gmin "nie stać" było wyremontować rynku, wizytowki
                              > miasta?

Jest post o tym na tym forum:
                              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=234&w=59837939
                              --
                              M@rtin
                    • radow_praca Re: Sukcesy Piaseczna 06.04.07, 08:21
                      barman28 napisał:

> A co do kosztów nasrtepnych wyborów. Jezeli
                      > facet z premedytacja podaje nie prawdziwe dane w oświadczeniu majątkowym niech
                      > teraz płaci za wybory!!!!!

Ale przeciez sprawa toczy się od dawna. Przed wyborami była już bardzo
                      nagłośniona. A mimo to wygrał wybory. No chyba że zrobił to z wykorzystaniem
                      niedemokratycznych zagrywek, o których ja nie wiem.
                      • kpt5 Re: Sukcesy Piaseczna 06.04.07, 09:18
                        Wybory wygrywa (poza kilkoma wyjątkami) ten kto jest w stanie częściej
                        pokazywać się w mediach i rozrzucić więcej ulotek gloryfikujących swoją skromną
                        osobę. Przekłada się to wprost proporcjonalnie na przeznaczone fundusze na
                        kampanię. Analizując ostatnie wybory na burmistrza (na podstawie obserwacji i
                        informacji w Internecie) mogę zaryzykować stwierdzenie, że Pan Zalewski
                        przeznaczył na kampanię wyborczą większe pieniądze niż pozostali kandydaci
                        razem wzięci (bilbordy, reklamy w prasie lokalnej, ulotki, okazyjna gazetka
                        itp.) Nasz teren jest niezwykle podatny na przedwyborczą kampanię. Większość
                        ludzi mieszka tu od niedawna i nie miało orientacji przed wyborami co do
                        naszej, piaseczyńskiej "sceny politycznej". Taki elektorat głosuje w większości
                        na osoby, które "więcej widać". To zostało już dawno udowodnione przez
                        socjologów na całym Świecie.
                        • radow_praca Re: Sukcesy Piaseczna 06.04.07, 09:26
                          Wg moich skromnych obserwacji kampania Zalewskiego nijak się miała do kampanii
                          np. Słowika. A jednak ten drugi mimo kolejnej kampanii robionej z dużym
                          rozmachem poniósł sromotną porazke w wyborach na burmistrza.

Nie przeczę, ze gdyby Bernacka miała lepsza lub droższą kampanię przed druga
                          turą to Ona własnie dzis byłaby burmistrzem. Niemniej w Polsce, w tym równiez w
                          naszej gminie nie zawsze duże koszty kampanii przekładają sie na sukces
                          wyborczy.
                          • kpt5 Re: Sukcesy Piaseczna 06.04.07, 10:08
                            Jedno wydanie "Gazetki Centrum" kosztowało więcej niż wszystkie plakaty Pana
                            Słowika. A wydania były (z tego co pamiętam 2). Z ostatnią Twoją tezą niestety
                            nie mogę się zgodzić. Niestety tak jest, że im większe pieniądze na kampanię
                            wyborczą tym lepszy efekt. Można powiedzieć, że czasami trafia się człowiek,
                            który swoim autorytetem jest w stanie wygrać wybory w pierwszej turze bez dużej
                            kampani, ale tak twierdzą ci którzy obserwują tylko efekty kampani. Od środka
                            wygląda to inaczej. Inna kwestia to źródło finansowania. Było już na tym forum
                            kilka postów na temat finasowania niektórych kamapnii w ostatnich wyborach na
                            burmistrza.
                            • pszczolka10 Re: Sukcesy Piaseczna 06.04.07, 12:35
                              no to wielbiciele Pana S będą mieli szanse go wybrac bo pewnie nie odpuści sobie
                              startu w wyborach niech pokaze co potrafi tylko zebyście nie płakali potem tak
                              jak po wyborach parlamentarnych i prezydenckich. Powodzenia mnie juz na wybory
                              nikt nie namówi. Jeszcze jedno nikt nikomu niekaze budowac dróg itp zwróciłam
                              tylko uwage ze naszym radnym brak bodzca a jak sie ich poneka i podkręci to
                              biorą sie do pracy
                              • grelka_butelka Re: Sukcesy Piaseczna 06.04.07, 18:49
                                o. odkryliście marchewkę. kampanie wyborcze są po to, żeby kandydaci się
                                pokazywali. jak się ktoś nie pokazuje to skąd wyborca ma wiedzieć, że może na
                                niego głosować? no proszę Was. to chyba nic złego, że ktoś miał lepszą kampanię
                                od kogoś innego.
                                co do wyboru burmistrza. mieszkam tu od urodzenia, a nie od paru lat i wybrałam
                                Zalewskiego. bo:1) sprawa, która została mu udowodniona nie przyniosła żadnej
                                szkody miastu. a Ty barman piszesz o tej sprawie jakby to było najgorsze zło.
                                super express też tak robi. podkręca fakty, wyolbrzymia problemy. 2)na kogo
                                innego? na słowika, tarchalskiego czy bernacką? a co takiego bernacka zrobiła?
                                widać ją co 4 lata na plakatach wyborczych. hohohoho. burmistrz roku. 3)musiałam
                                na kogos zagłosować.

no trudno. nie jest to mój wymarzony kandydat, ale niestety...tak marudzicie na
                                to miasto, a wymieniony w tym temacie Słowik mógłby tylko pogorszyć sytuację,
                                albo Tarchalski. przestalibyśmy być jedną z bogatszych gmin. tyle by się zmieniło.

ale tak. brak kontrkandydata nie usprawiedliwia wyboru Zalewskiego. bla bla bla.
                                miałam go sobie ulepić z gliny?
    • marcin-borkowski Re: Burmistrz Piaseczna stracił mandat 06.04.07, 19:01
      teqilaa napisała:
      > Jeśli panowie radni są tacy obrotni i własne blogi zakładają to może by
      > poczytali piaseczyńskie fora?

Radny Piaseczna Mariusz Słowik czyta to forum i nawet ten post. Linkuje do niego
      w informacji na blogu z dnia: 2007-04-03 W takim razie zapraszamy radnego do
      rozmowy.

--
      M@rtin
      • ek1111 Re: Burmistrz Piaseczna stracił mandat 06.04.07, 22:08
        Noooo! dyskusja nabrała rozmachu:)
        Warto przypomnieć, że o powodzeniu kandydata w wyborach decyduje nie tyle ilośc
        kasy przeznaczona na kampanię, ile ogólny jej przebieg.
        Trzeba przyznać, że Zalewski prowadził kampanię z klasą, podobnie ta kobitka z
        Żabieńca.
        W kampanii wyróżnił się też Słowik, niestety, bardzo negatywnie. Na naszym forum
        dał się ten człowieczek poznać i chyba nikt stąd na niego nie głosował. Dla mnie
        przerażające jest, że on w ogóle zdobył jakiś elektorat!
        No i trzeba mieć nie wiem jaki pomyślunek, ażeby nie widzieć różnicy w
        działalnosci dającej korzyści materialne a funkcją pełnioną społecznie. Skoro
        społeczeństwo w wyborach poparło Zalewskiego, to znaczy, że w większości nie
        widzi ŻADNYCH znamion przestępstwa, a skoro tak, to wojewoda - urzędnik
        państwowy - powinien brać to pod uwagę i z tym społeczeństwem się liczyć.
        Być może jest gdzieś w okolicach Piaseczna lepszy kandydat od Zalewskiego. Rzecz
        w tym, że nie zgłosił swojej kandydatury.
        Na pewno też burmistrz mógłby lepiej i efektywniej rządzić, ale oskarżanie go
        nawet o buble MH to nieporozumienie! Tu pretensje należy mieć do starostwa,
        które wydaje zezwolenia i wykonuje odbiór budynków. Ale kto by się tym
        przejmował, wszak chyba nikt nie wie, jak sie nazywa starosta, a burmistrz
        zyskał sławę, m.in. dzięki Słowikowi :)
        I prawdą jest to, co pisze pszczólka, że radnych trzeba gnębić o drogi, chodniki
        i inne takie, w przeciwnym razie oni zapominają, kto do czego służy.

• grelka_butelka Re: Burmistrz Piaseczna stracił mandat 06.04.07, 23:46
          zgadzam się :)
    • marcin-borkowski Re: Burmistrz Piaseczna stracił mandat 13.09.07, 20:49
      W czwartek Sąd Apelacyjny w Warszawie ostatecznie zamknął ścieżkę odwoławczą dla
      Burmistrza:
      www.powiat-piaseczynski.info/informacja-czy-piaseczno-bedzie-bez-burmistrza-jozefa-zalewskiego-,558.html
      Jaka będzie decyzja Wojewody?

Pozdrawiam
      Martin
      • tm51 Re: Burmistrz Piaseczna stracił mandat 15.09.07, 18:44
        fajnie by było jakby się udało połączyć wybory burmistrza z parlamentarnymi, ale
        pewnie za mało czasu zostało
        • jacekglm Re: Burmistrz Piaseczna stracił mandat 15.09.07, 19:06
          fajnie to by było jakby jednych i drugich nie było
          a za pieniądze wydane na ten cyrk można by zrobić sporo dobrego

no ale to nie w Polsce
        • marcin-borkowski Re: Burmistrz Piaseczna stracił mandat 17.09.07, 09:55
          tm51 napisał:
          > fajnie by było jakby się udało połączyć wybory burmistrza z parlamentarnymi

Raczej bez szans, bo jeszcze nie ma oficjalnej decyzji Wojewody. Po decyzji
          będzie musiał minąć odpowiedni czas na ogłoszenie wyborów, a w między czasie
          powołany zostałby komisarz.

Pozostaje dość ważne pytanie: czy wogóle jest ktoś kto będzie godnie sprawował
          tą funkcję?

Pozdrawiam
          Martin
          • miskaj77 Re: Burmistrz Piaseczna stracił mandat 17.09.07, 11:05
            Naprawdę potrzebny jest człowiek, który konkretnie i logicznie
            zajmie się naszym miastem, najważniejszymi problemami. W Piasecznie
            brakuje wielu rzeczy, porządnych chodników, a nie wspomnę o
            rozwiązaniach komunikacyjnych, które sa coraz bardziej uciążliwe, ze
            względu na przejeżdżające tiry przez środek miasta oraz ze wzlgędu
            na coraz większą liczbę samochodów osobowych, których przybywa z
            wiadomo jakich powodów. Ludzie z Piaseczna pracują, a tym samaym
            płacą podatki, które zasilają budżety samorządowe, a efekty ich
            wykorzystania są marne!! Nie ma nawet kina... :-(
            • rowaj62 Czy zaczęły się juz wybory ? 17.09.07, 19:18
              Chyba już są wybory bo przy drodze do Zalesia jest rozwieszony plakat wyborczy
              jakiegoś Słowika.
              • marcin-borkowski Re: Czy zaczęły się juz wybory ? 17.09.07, 20:25
                rowaj62 napisał:
                > Chyba już są wybory bo przy drodze do Zalesia jest rozwieszony plakat wyborczy
                jakiegoś Słowika.

Co jest dokładnie napisane na plakacie? Kilku radnych z Piaseczna kandyduje na
                posłów, tak więc może i Radny/Sekretarz Słowik kandyduje na posła?

Martin
            • waszka44 Re: Burmistrz Piaseczna stracił mandat 21.11.07, 22:25
              To bardzo niepokojąca bo ma polityczne podłoże wiadomość
              przewinienie burmistrza w porównaniu z wyczynami niektórych
              rządzących z różnych opcji to detalik a konsekwencje
              niewspółmierne ,może to wynik wyborów w Piasecznie przesądził o tej
              decyzji?
    • miafarrow Re: Burmistrz Piaseczna stracił mandat 19.09.07, 08:35
      miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,4500916.html
      Piaseczno nie ma już burmistrza - twierdzi wojewoda i szuka
      kandydata na komisarza. Prawnicy gminy każą czekać na wyrok
      Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego. Ale ten sprawą się nie
      zajmuje, bo... wojewoda nie przekazał mu skargi.
      Lada dzień do piaseczyńskiego ratusza i urzędu wojewódzkiego dotrze
      uzasadnienie wyroku sądu apelacyjnego, który badał, czy słusznie
      pozbawiono stanowiska burmistrza Józefa Zalewskiego. W kwietniu taką
      decyzję wydał wojewoda mazowiecki. Powodem było to, że sąd skazał
      Zalewskiego za złe wypełnienie oświadczenia majątkowego kilka lat
      temu.

Burmistrz odwołał się do sądu cywilnego i Wojewódzkiego Sądu
      Administracyjnego. Ten pierwszy kilka dni temu odrzucił skargę. -
      Józef Zalewski powinien wstrzymać się od zasiadania w zarządzie
      gminy. Jego decyzje mogą zostać od tej pory uznane za nieważne -
      uważa Maksym Gołoś, rzecznik wojewody. - Trwają poszukiwania osoby,
      której zostaną powierzone obowiązki burmistrza.

Tymczasem Miłosz Wilkanowicz z Państwowej Komisji Wyborczej hamuje
      wojewodę. - Zarządzenie wojewody można zaskarżyć tylko do WSA. Sąd
      okręgowy powinien uznać się za niewłaściwy do rozpatrywania skargi -
      mówi.

- Nam też się tak wydawało. Ale to wojewoda w piśmie pozbawiającym
      burmistrza stanowiska napisał, że odwołać można się i do sądu
      cywilnego, i do WSA. Więc na wszelki wypadek skorzystaliśmy z obu
      dróg - mówi Ryszard Świderski, prawnik piaseczyńskiego urzędu.

Wyrok sądu cywilnego sprawił, że piaseczyńscy urzędnicy
      zainteresowali się losem drugiej sprawy. - Skargę do WSA zgodnie z
      procedurą wysłaliśmy za pośrednictwem wojewody w regulaminowym
      terminie, 9 maja - opowiada piaseczyński prawnik. - Wojewoda
      powinien to pismo przekazać w ciągu 30 dni. Kilka dni temu nasz
      pracownik odwiedził WSA. Ustalił, że taka skarga w ogóle tam nie
      wpłynęła! - oburza się.

Maksym Gołoś nie potrafił nam powiedzieć, co się stało ze skargą
      burmistrza. Jeżeli okaże się, że dokument nie trafił na czas do WSA
      nie z winy burmistrza, sąd nadal będzie musiał zająć się jego
      sprawą. Od wyroku WSA burmistrz będzie mógł odwołać się do
      Naczelnego Sądu Administracyjnego. Zdaniem PKW dopiero po tym wyroku
      w Piasecznie będzie można wyznaczyć komisarza i zorganizować
      przedterminowe wybory.

Źródło: Gazeta Wyborcza Stołeczna
      • 3fx Re: Burmistrz Piaseczna stracił mandat 25.10.07, 09:40
        Komisarz przejmie rządy w Piasecznie?

Wojewoda Jacek Sasin zwrócił się wczoraj do premiera o wyznaczenie
        komisarza, który zastąpi burmistrza Piaseczna. - Nie ma do tego
        prawa - utrzymuje burmistrz.

W styczniu sąd stwierdził, że Józef Zalewski, burmistrz Piaseczna,
        złamał prawo, błędnie wypełniając kilka lat temu oświadczenie
        majątkowe. Osoba prawomocnie skazana nie może pełnić funkcji w
        samorządzie. Piaseczyńscy radni nie chcieli odwołać burmistrza.
        Dlatego wojewoda Jacek Sasin w kwietniu zrobił to za nich. A wczoraj
        wysłał do premiera prośbę o powołanie w Piasecznie komisarza, który
        będzie rządzić gminą do przedterminowych wyborów samorządowych.

- Nie wierzę, by premier pozytywnie rozpatrzył wniosek wojewody. Nie
        ma do tego podstaw prawnych - przekonuje Józef Zalewski. Podkreśla,
        że od decyzji wojewody pozbawiającej go stanowiska odwołał się do
        Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego, który do dziś nie rozpatrzył
        sprawy. A eksperci Państwowej Komisji Wyborczej są zgodni, że
        komisarza można powołać dopiero wtedy, gdy zakończy się postępowanie
        w trybie administracyjnym.

Źródło: Gazeta Wyborcza Stołeczna

miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,4610895.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka