polski_francuz 22.05.25, 15:46 europejska to Polska wlasnie. Polscy emigranci to dobrze wiedza, teraz dowiedza sie o tym czytelnicy The Economist w numerze z konca maja 2025. PF Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
borrrka To się czuje 22.05.25, 16:13 Szczególnie pewna zawiść ze strony Niemców. Są w tragicznej sytuacji "w temacie" inżynierów i neurologów z Somalii. My mamy "banderowców", a ci są względnie dobrze wykształceni i świetnie się integrują. No i fatalna infrastruktura bratniego Rajchu versus nasze nówki na każdym kroku. Na forum jest tylko aussiedlerstwo, ale z prawdziwymi Niemcami gadam codziennie i to ja im tłumaczę "będzie dobrze". Bo to sprawny Naród w trudniejszych (nawet nie trudnych) sytuacjach. Niemiec potrafi:) Odpowiedz Link Zgłoś
borrrka PS. Bez szaleństw jednakowoż 22.05.25, 16:16 Bo jak kacapstan nas napadnie, trzeba będzie zaczynać od zera. Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: To się czuje 22.05.25, 16:23 borrrka napisa�: > No i fatalna infrastruktura bratniego Rajchu versus nasze nówki na każdym kroku. Zapomniales jeszcze wspomniec o zamknietych granicach, taka mamy demokracje 'pelna geba'. Odpowiedz Link Zgłoś
marecky81 Re: To się czuje 22.05.25, 19:22 Jakie zamknięte granice? W majówkę jechałem do Berlina, na granicy na A18 postawili tylko znaki ograniczające prędkość do 30 km/h na odcinku pół kilometra. senioryta13 napisa�: > Zapomniales jeszcze wspomniec o zamknietych granicach, taka mamy demokracje 'pe > lna geba'. Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: To się czuje 23.05.25, 10:13 marecky81 napisa�(a): > Jakie zamknięte granice? W majówkę jechałem do Berlina, na granicy na A18 posta > wili tylko znaki ograniczające prędkość do 30 km/h na odcinku pół kilometra. Rusz glowa, dla kogo w Polsce sa zamkniete granice? > senioryta13 napisa�: > > > > Zapomniales jeszcze wspomniec o zamknietych granicach, taka mamy demokrac > je 'pe > > lna geba'. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Jeszcze 20 lat 22.05.25, 16:25 borrrka napisa�: "Szczególnie pewna zawiść ze strony Niemców." Polska potrzebuje jeszcze 20 lat by przegonic Niemcy analizuje niemiecki dziennikarz-ekonomista. Niemiecki rozwoj zahamowal ze wzrostem znaczenia i wartosci ekonomicznej przemyslu cyfrowego... PF Odpowiedz Link Zgłoś
borrrka Warszawka już przegoniła Berlin na razie 22.05.25, 16:41 Ale dalej, to nie byłbym tak pewny. Niemcy są nieźli w wielu dziedzinach, a najlepsi, to hybryda niemiecko-polska. Mamy też dziedziny niebywałej przewagi polskiej, czy może słowiańskiej. Ostatnio spędziłem sporo czasu szukając niemieckiego odpowiednika słowa "bałwanić się". Wreszcie zstępna, filolog niemiecki, stwierdziła, iż niemieckie DNA takich pojęć nie przewiduje:) Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Warszawka już przegoniła Berlin na razie 22.05.25, 18:58 borrrka: > Ostatnio spędziłem sporo czasu szukając niemieckiego odpowiednika słowa > "bałwanić się". Sich bloßstellen ? Albo wytłumacz, co po polsku rozumiesz przez bałwanienie się. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
borrrka Słowo bałwanić się pochodzi ze Szwejka 22.05.25, 19:35 "Przestańcie się bałwanić, Szwejku." Był mawiał nadporucznik Lukasz, gdy Szwejk raczył go kolejną anegdotą w swoim stylu. "Herumspinnen" jest zaledwie zbliżone, ale to nie to. Znaczy reagowanie w sposób ironicznie-niepoważny. Uniemożliwiający racjonalną wymianę zdań. Słowa o takim wydźwięku nie ma w germańskim. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k jest 22.05.25, 20:20 borrrka napisa�: > Słowa o takim wydźwięku nie ma w germańskim. Sich bloßstellen ? sich lächerlich machen… JEST. PS. zajmij sie moze tfoja ulubiona Ukraina i Rosja - to ci lepiej idzie. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: To się czuje 22.05.25, 19:01 borrrka napisa�: > Szczególnie pewna zawiść ze strony Niemców. > Są w tragicznej sytuacji "w temacie" inżynierów i neurologów z Somalii. > My mamy "banderowców", a ci są względnie dobrze wykształceni i świetnie się int > egrują. > No i fatalna infrastruktura bratniego Rajchu versus nasze nówki na każdym kroku > . > Na forum jest tylko aussiedlerstwo, ale z prawdziwymi Niemcami gadam codziennie > i to ja im tłumaczę "będzie dobrze". > Bo to sprawny Naród w trudniejszych (nawet nie trudnych) sytuacjach. > Niemiec potrafi:) No i fatalna infrastruktura bratniego Rajchu versus nasze nówki na każdym kroku???? Niemcy maja nieporownywalnie duzo lepsza infrastrukture niz Polska. Nie widziales drog na Zachodzie Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
borrrka Widziałem wszystkie drogi 22.05.25, 19:23 Poza dojazdem do Kłodzka. To zresztą nie moje zdanie, a Niemców. Nawet koleje polskie stają się lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Widziałem wszystkie drogi 22.05.25, 19:44 borrrka napisa�: > Poza dojazdem do Kłodzka. > To zresztą nie moje zdanie, a Niemców. > Nawet koleje polskie stają się lepsze. worldpopulationreview.com/country-rankings/road-quality-by-country Nie wyglada ze polskie drogi sa lepsze niz niemeickie. Takimi drogami jedzie sie dziesiatki kilometrow.Wyglada jakby od lat 60 tych nic sie nie zmienilio.Ta brukowana poniemiecka droga jest naprawdę droga przejazdowa miedzy wsiami.Na jechalem,navi pokierowalo. postimg.cc/gallery/7qXdXQ9 Czytasz za duzo polskiej propagandy sukcesu typu Polska Über Alles Odpowiedz Link Zgłoś
borrrka Wierzę tylko własnym oczom 22.05.25, 19:50 Polskie drogi są nowe i to się liczy. Niemieckie słabo remontowane. 20 lat temu taka dyskusja nikomu nie przyszlaby do głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Wierzę tylko własnym oczom 22.05.25, 20:03 borrrka napisa�: > Polskie drogi są nowe i to się liczy. > Niemieckie słabo remontowane. > 20 lat temu taka dyskusja nikomu nie przyszlaby do głowy. > Polskie drogi sa nowe ale jest ich w stosunku do calkowitej liczby malo.W Niemczech przy 13 tysiacach km autostrad znalazl bys 2 3 razy wiecej km ktore sa na poziomie nowych polskich niz w Polsce . Podobnie z drogami pozamiejskimi.W Polsce niektore sa w tak katastrofalnym stanie ze w Niemczech takich nie doswiadczysz. postimg.cc/gallery/7qXdXQ9 Jedziesz i jedziesz,brzydka pogoda,brzydkie drogi,brzydkie domy,brzydkie obejscia i myslisz ze jestes w Trzecim Swiecie.A to lipiec 2024 rok. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Wierzę tylko własnym oczom 22.05.25, 20:08 caesar_pl napisa�: > borrrka napisa�: > > > Polskie drogi są nowe i to się liczy. > > Niemieckie słabo remontowane. > > 20 lat temu taka dyskusja nikomu nie przyszlaby do głowy. > > > Polskie drogi sa nowe ale jest ich w stosunku do calkowitej liczby malo.W Niemc > zech przy 13 tysiacach km autostrad znalazl bys 2 3 razy wiecej km ktore sa na > poziomie nowych polskich niz w Polsce . > Podobnie z drogami pozamiejskimi.W Polsce niektore sa w tak katastrofalnym stan > ie ze w Niemczech takich nie doswiadczysz. > postimg.cc/gallery/7qXdXQ9 > Jedziesz i jedziesz,brzydka pogoda,brzydkie drogi,brzydkie domy,brzydkie obejsc > ia i myslisz ze jestes w Trzecim Swiecie.A to lipiec 2024 rok. To nie ten link na gorze lecz ten ponizej. postimg.cc/gallery/b85txP4/a65a05c6 Odpowiedz Link Zgłoś
hordol ??? 23.05.25, 07:39 teoretyzując(póki co) czy jeśli dogonimy niemcy to będziemy bardziej szczęśliwi? Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Powalczyc warto 23.05.25, 10:01 hordol napisa�a: " teoretyzując(póki co) czy jeśli dogonimy niemcy to będziemy bardziej szczęśliwi?" Statystyki czy ekonomia nie sa o szczesciu ale o wysilku. Poza tym, powalczyc zawsze lepiej na na polu ekonomicznym niz na polu bitwy. PF Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Rosnaca potega 22.05.25, 16:53 Potęga jak ta lala. Ostatnio potega jechała pocztowym wagonem do klienta i wracała pocztowym wagonem. Odpowiedz Link Zgłoś
borrrka No, nam nie dają latających dywanów:) 22.05.25, 16:59 Już nie czujesz, że w Bolandzie skromność w cenie. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: No, nam nie dają latających dywanów:) 22.05.25, 19:30 borrrka napisa�: > Już nie czujesz, że w Bolandzie skromność w cenie. > postimg.cc/ykFcGLp7 Jakież to typowo polskie. Odpowiedz Link Zgłoś
borrrka Słabo znasz Niemców 22.05.25, 19:44 Mojej znajomej Aussiedlerce , dentystce, na początku sąsiedzi nieba by przychylili. Biedactwo z Ostbloku:) Ale gdy zmieniła samochod na nówkę Maybacha, love osłabł znacznie. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Słabo znasz Niemców 22.05.25, 19:49 borrrka napisa�: > Mojej znajomej Aussiedlerce , dentystce, na początku sąsiedzi nieba by przychyl > ili. > Biedactwo z Ostbloku:) > Ale gdy zmieniła samochod na nówkę Maybacha, love osłabł znacznie. > > Widocznie ta dentystka miala w sobie wiecej polskiego niz slaskiego i chciala sie Maybachem popisac przed innymi Aussiedlerami.Mogla chociaz trzymac go w garazu aa nie na ulicy przed gabinetem.Troche skromnosci by jej nie zaszkodzilo. W Niemczech gabinetow dentystycznych i lekarzy ogolnych jest mnóstwo.Walcza o przezycie więc ten jej Maybach moze ja dodatkowo zrujnowac. Odpowiedz Link Zgłoś
borrrka Kupiła, bo mogła sobie pozwolić 22.05.25, 19:56 Ale głównie dla klientów. By czuli, jak dobrą jest specjalistka. To akurat 100% Ślązaczka i jej wiszą takie gesty z autem, ale po prostu dentysta w Duesseldorfie musi "czymś" takim jeździć. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: No, nam nie dają latających dywanów:) 22.05.25, 20:35 To ty, borrrka nie czujesz, że szef rzadu Rzeczpospolitej zostal potraktowany jak lokaj przez uzurpatorów z upadajacych państw. Odpowiedz Link Zgłoś
borrrka Nie, nie czuję 22.05.25, 20:39 Jeśli już, to raczej czuję, że dzięki 2 mln Ukraińców pracujących w Bolandzie mój Kraj ciągle znośnie funkcjonuje. I nie musimy sięgać po neurologów z Somalii. Odpowiedz Link Zgłoś
pijatyka Re: uzurpatorów z upadajacych państw 26.06.25, 12:33 To wy, felusiak, nie czujecie, że lewitujecie #lunatic Odpowiedz Link Zgłoś
jk2007 Re: Rosnaca potega 22.05.25, 19:55 felusiak1 napisa�: > Potęga jak ta lala. Ostatnio potega jechała pocztowym wagonem do klienta i wracała pocztowym wagonem. Oddzielny wagon dla polskiego przywódcy stał się symbolem potwierdzającym istnienie „Europy dwóch prędkości”, w której Polska – wbrew uprawianej przez koalicję październikową propagandzie – znalazła się w drugim wagonie. Szczególnie symboliczne było również inne wideo, na którym można było zaobserwować, jak niemiecki kanclerz Merz rozmawiając z premierem Starmerem, „odsyła” Tuska do pociągu (wskazuje mu palcem drogę, na co ów pokornie oddala się od grupy). Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Rosnaca potega 22.05.25, 20:23 Gdyby zamiast Merza był Trump pokazujacy palcem to borrrka powiesiłby wszystkie psy na nim i napewno nie pisalby o skromności. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Rosnaca potega 30.07.25, 10:43 Dobrze że nie w bydlęcym. W Rosji już dawno temu Ławrow przyjmował polską, włąściwie to należałoby powiedzieć, PISowską, delegację w czworakach OBOK pałacyku MSZ. PiSi przełknęli, obliznęli się i cieszyli, że barin w ogóle ich zauważył. A "OPA" Zelenskiego powiedziala, że polskim dziennikarzom wywiadów się nie udziela (Karolina Pajączkowska próbowała przez rok). Pierwszy wywiad był na początku tego roku, kiedy zmieniały się kalkulacje, ale ciut później wszystko wróciło do normy. Niemcy najważniejsze, a "swoją zachodnią granicę Ukraina będzie negocjować z Niemcami w Lembergu" - szef ukraińskiego IPN Ihor Juchnowski. A na Litwie też dość podobna atmosfera. Polskie mocarstwo lubiane i poważane. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Rosnaca potega 22.05.25, 19:14 polski_francuz napisa�: > europejska to Polska wlasnie. Polscy emigranci to dobrze wiedza, teraz > dowiedza sie o tym czytelnicy The Economist w numerze z konca ma > ja 2025. > > PF > Rosnie potega na Unijnych Dotacjach.Jesli w ciągu 20 lat doastalo sie Netto 10 niemieckich Marshalli to powinno sie byc najbogatszym panstwem Europy.A Polska nalezy do najbiedniejszych w Unii.W koncu w 2004 Polska byla odbudowana z dobra infrastruktury,Niemcy byl calkowicie zniszczone i wykradzione. Wskaźnik rozwoju społecznego, WRS, HDI (od ang. Human Development Index, w dosł. tłum. „wskaźnik rozwoju ludzkiego”) – syntetyczny miernik opisujący stopień rozwoju społeczno-ekonomicznego poszczególnych krajów. Wskaźnik HDI ocenia kraje na trzech obszarach: „długie i zdrowe życie” (long and healthy life), „wiedza” (knowledge) i „dostatni standard życia” (decent standard of living) 2023 Niemcy - 5 miejsce na Swiecie Polska - 35 miejsce na Swiecie Odpowiedz Link Zgłoś
borrrka Ja rozumiem te problemy 22.05.25, 20:05 Minęły czasy , gdy ujek z efu dał 100 DM i było tyla radości. A dziś koledzy z familoka dorobili się i mają nie gorzej, a często lepiej. Ślązacy są bystrzy, ale u siebie idzie im lepiej:) Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Ja rozumiem te problemy 22.05.25, 20:17 borrrka napisa�: > Minęły czasy , gdy ujek z efu dał 100 DM i było tyla radości. > A dziś koledzy z familoka dorobili się i mają nie gorzej, a często lepiej. > Ślązacy są bystrzy, ale u siebie idzie im lepiej:) Ja przywoze slodycze i kawe Jacobs.Czekolada Milka,Giotto czy Raffaello jest w Polsce nie do zaplacenia.W porownaniu z zarobkiem oczywiscie.Dzisiaj daje sie 100 euro to jest prawie 10% sredniej polskiej pensji,ktora wynosi 5 tys zl netto. Ja jade na urlop zagraniczny 3-4 razy do roku i wydaje ok.8-10 tys euro a w Polsce dziwia sie jak mozna tyle kasy marnowac?Przeciez mozna by kupic fajny samochod albo meble lud okna plastikowe i meble.Przeciez na urlop raz wystarczy,to nudne tak na plazy lezec..he,he.. Odpowiedz Link Zgłoś
borrrka Nudne, jak cholera 22.05.25, 20:23 Tu się zgadzamy. Musieliby mi tę pare tysięcy EURO zapłacić, to może bym leżał. Albo i nie. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Ja rozumiem te problemy 22.05.25, 20:59 Ale w Polsce 100 euro kupuje wiecej niż 200 euro w Reichu. Innymi słowy te 5 tys. zlotych jest warte 2500 euro. Ja porównuję do USA. W Polsce wszystko jest tańsze oprocz elektroniki i samochodów. Na dobrą sprawę dolar jest wart 2 złote. To znaczy polak w Polsce za swoje 2 tysiace kupi tyle ile ja za $1000 w USA. Odpowiedz Link Zgłoś
jorl11 Re: Ja rozumiem te problemy 22.05.25, 22:49 felusiak1 napisa�: > Ale w Polsce 100 euro kupuje wiecej niż 200 euro w Reichu. Innymi słowy te 5 ty > s. zlotych jest warte 2500 euro. Nieprawda, w Polsce ceny sa prawie jak w Niemczech albo i wyzsze. Po Covidzie sie tak narobilo. Mowie o zywnsci. ja bywam czesto w Polsce niczego praktycznie nie kupuje a moglbym jak wracam > Ja porównuję do USA. W Polsce wszystko jest tańsze oprocz elektroniki i samocho > dów. Na dobrą sprawę dolar jest wart 2 złote. To znaczy polak w Polsce za swoje > 2 tysiace kupi tyle ile ja za $1000 w USA. W USA macie sporo drozej jak w Niemczech mi wychodzi Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Ja rozumiem te problemy 23.05.25, 06:50 OK. To powiedz mi jorel co jest u mnie droższe niż u ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
jorl11 Re: Ja rozumiem te problemy 23.05.25, 07:39 felusiak1 napisa�: > OK. To powiedz mi jorel co jest u mnie droższe niż u ciebie. > Jak mowisz ze w Polsce jest 2 razy taniej jak w USA a ja widze ze w Polsce jak co jest tylko niewiele taniej jak w SE wiec prosty rachunek mowi ze w USA jest wyraznie drozej jak w DE. Za trudne? Wiedze ze mnie nie wygasiles czyli naklamales palancie Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Ja rozumiem te problemy 23.05.25, 20:20 Ponawiam pytanie. Co jest u mnie droższe niż u ciebie? Jeśli nie potrafisz odpowiedzieć to powiedz wprost, NIE WIEM. To nie jest grzech. Zabawa z koniem to grzech. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Ja rozumiem te problemy 24.05.25, 16:31 felusiak1 napisa�: > Ale w Polsce 100 euro kupuje wiecej niż 200 euro w Reichu. Innymi słowy te 5 ty > s. zlotych jest warte 2500 euro. > Ja porównuję do USA. W Polsce wszystko jest tańsze oprocz elektroniki i samocho > dów. Na dobrą sprawę dolar jest wart 2 złote. To znaczy polak w Polsce za swoje > 2 tysiace kupi tyle ile ja za $1000 w USA. > Ale Polak za Urlop na Kanarach zaplaci to samo co Niemiec czyli 1 euro 4,25 zlotych ale Niemiec za 1 tydzien Urlopu z lotem zaplaci 1000 euro a Polak 4500 z.To prawie polska pensja median a w Niemczech 1/3 Pensji median. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Malo ich juz tam zostalo 22.05.25, 20:42 borrrka napisa�: > Ślązacy są bystrzy, ale u siebie idzie im lepiej:) Malo juz ich tam zostalo. - wiekszosc siedzi na "wakacjach" w Dortmundzie. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k P_F lubie Twoj patriotyzm. ale... 22.05.25, 20:58 wszystko co Polacy moga osiagnac - to 70-75 % poziomu niemieckiego PKB (per capita) roznice nie wynikaja z wyksztalcenia (w PL moze byc ono i wyzsze, niz w DE...) ale ze wzgledow mentalnosciowych. Slowianie - to nie Germanie i solidnosci im brak... PS. to i tak dobrze - jesli przegonimy Italiancow i dobijemy do Francuzow :) Odpowiedz Link Zgłoś
jorl11 Re: P_F lubie Twoj patriotyzm. ale... 22.05.25, 22:25 j-k napisa�: > wszystko co Polacy moga osiagnac - to 70-75 % poziomu niemieckiego PKB (per cap > ita) > > roznice nie wynikaja z wyksztalcenia (w PL moze byc ono i wyzsze, niz w DE...) > > ale ze wzgledow mentalnosciowych. > > Slowianie - to nie Germanie i solidnosci im brak... Niezle pizdzisz. Teraz jest prawie 2,5 razy wiekszy PKB/leb w DE jak w PL. A dlaczego? Bo Polska jest w tzw „pulapce sredniego rozwoju“ I dlatego ze nie ma przemyslu prawdziwego. Gdzie sie konstruuje produkty a potem je produkuje. Ale to dla ciebie za trudne j-k, daj se siana looserze. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Czasy sie zmieniaja 22.05.25, 22:31 j-k napisa�: " wszystko co Polacy moga osiagnac - to 70-75 % poziomu niemieckiego PKB (per capita) roznice nie wynikaja z wyksztalcenia (w PL moze byc ono i wyzsze, niz w DE...) ale ze wzgledow mentalnosciowych. Slowianie - to nie Germanie i solidnosci im brak... PS. to i tak dobrze - jesli przegonimy Italiancow i dobijemy do Francuzow :)" Niemcy robili i robia samochody i maja dobry przemysl chemiczny. Gorzej z informatyka. Ale, ja nie mam opinii n/t kiedy Polska dogoni Niemcy. Opinie sa z artykulow w prasie anglosaskiej i niemieckiej. Opinie sa interesujace i warte i dyskusji i zastanowienia. PF Odpowiedz Link Zgłoś
jorl11 Re: Czasy sie zmieniaja 22.05.25, 22:46 polski_francuz napisa�: > Niemcy robili i robia samochody i maja dobry przemysl chemiczny. Gorzej z infor > matyka. Przeciez nie wiesz jak jest w Niemczech z informatyka PF. ja wiem gadanie ze w Polsce w administracji panstwowej jest ladnie, te eObywatel itd. Tu sie zgadzam mnie wiecej bo ostatnio nawet zalatwialem dla corki w papierach bo sie rozwodzila a ze ma jeszcze obywatelstwo polskie trzeba bylo w Polsce tez zalatwiac. Ale administracja panstwowa to malutka czesc gospodarki Niemiec. W kapitalistycznych przedsiebiorstwach w Niemczech informatyka jest szczytowa. Ja sam w latach 80tych, pod koniec co prawda, przestawilem kontrole urzadzen w produkcji na uzycie PC do tego. Sam setki tys linijek kodu napisalem.Tak samo inne firmy, a znam wiele. Cale bazy danych juz w XXw byly solidne w przedsiebiorstwach. Zreszta procesory w urzadzeniach juz w latach 90tych byly a potem zawsze praktycznie. To tez informatyka przeciez. ksiegowosc w firmie caly zakres zamowiec, ofert, list materialowych dawno wszystko w komputerze. Na produkcji np. obrabiarki gdzie jakies czesci byly wykonywane zadne rysunki a ekrany teraz Urzedy to daleko nie wszystko. Do tego w Polsce z Unii duzo pieniedzy dawano wlasnie na informatyke w administracji panstwowej. inaczej niczego praktycznie by nie bylo, to tak na marginesie Nie znasz sie ale dziobem trzaskasz, jak twoj kumpel j-k, niezly palant. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Jörl, jestes belkotka srodowiskowa tego forum 23.05.25, 12:34 jorl11 napisa�: > Nie znasz sie ale dziobem trzaskasz, jak twoj kumpel j-k, niezly palant. Jörl, jestes belkotka srodowiskowa. ale milo czyrac, ze zauwazyles, ze administracja panstwowa w Pl jest sprawniejsza (bo lepiej scyfryzowana) , niz w tfoim reichu. Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K. PS. po raz pierwszy postawilem noge na ziemi niemieckiej (tej za Odra) w roku 1972. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: P_F lubie Twoj patriotyzm. ale... 23.05.25, 07:34 j-k napisa�: > wszystko co Polacy moga osiagnac - to 70-75 % poziomu niemieckiego PKB (per cap > ita) > > roznice nie wynikaja z wyksztalcenia (w PL moze byc ono i wyzsze, niz w DE...) > > ale ze wzgledow mentalnosciowych. > > Slowianie - to nie Germanie i solidnosci im brak... > > PS. to i tak dobrze - jesli przegonimy Italiancow i dobijemy do Francuzow :) --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- a musimy koniecznie przegonić niemców? tak czy siak ze względu na rosnącą zamożność naszego kraju coraz więcej imigrantów legalnych/nielegalnych będzie DOBROWOLNIE wybierać polskę jak swoje miejsce stałego pobytu Odpowiedz Link Zgłoś
j-k oczywiscie, ze nie.. 23.05.25, 12:36 hordol napisa�a: > a musimy koniecznie przegonić niemców? oyczwiscie, ze nie. dobicie w przyszlosci do poziomu francuskiego - zupelnie by mi wystarczalo. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: oczywiscie, ze nie.. 23.05.25, 16:53 mieszkam w pl i osobiście sobie nie krzywduję Odpowiedz Link Zgłoś
jorl11 Re: Rosnaca potega 22.05.25, 22:23 polski_francuz napisa�: > europejska to Polska wlasnie. Polscy emigranci to dobrze wiedza, teraz > dowiedza sie o tym czytelnicy The Economist w numerze z konca ma > ja 2025. Jak widze to w twoim linku jest jeden pasujacy do twojego zachwytu o Polsce www.economist.com/europe/2023/11/02/beefing-up-polands-armed-forces O ten chodzilo tobie? Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Rosnaca potega 22.05.25, 22:34 jorl11 napisa�: "rel="nofollow">www.economist.com/europe/2023/11/02/beefing-up-polands-armed-forces</a> O ten chodzilo tobie?" Poszukaj w internecie ostatniego numeru The Economist. Jest wiecej artykulow n/t Polski w tym numerze. PF Odpowiedz Link Zgłoś
jorl11 Re: Rosnaca potega 22.05.25, 22:51 polski_francuz napisa�: > jorl11 napisa�: > > "rel="nofollow">www.economist.com/europe/2023/11/02/beefing-up-polands-arme > d-forces</a> O ten chodzilo tobie?" > > Poszukaj w internecie ostatniego numeru The Economist. Jest wiecej artyk > ulow n/t Polski w tym numerze. ja wzielem twoj link. I w tej gazecie szukalem o zbrojeniach Polski bo chyba o tym mowa byly. I znalazlem ten co zalinkowalem. jak inny z twojego ale linku to podaj. Nie pizdzij teraz kretaczu Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Rosnaca potega 23.05.25, 00:04 jorl11 napisa�: " ja wzielem twoj link. I w tej gazecie szukalem o zbrojeniach Polski bo chyba o tym mowa byly. I znalazlem ten co zalinkowalem. jak inny z twojego ale linku to podaj. Nie pizdzij teraz kretaczu." Potrzebujesz wskazowek? Idz do kiosku z prawa na jakims berlinskim dworcu i poszukaj ostatniego The Economist z okladka jak w mim wstepnym poscie. I poczytaj sobie caly numer. Zbrojenie i potega polskiej armii jest jednym elementem polskiego wzrostu ale nie jedynym. "Pizdzisz kretaczu" to po poznansku znaczy klamiesz? Rzadko to mi sie zdarza i nie tym razem. Ale przyznaje smutno mi z powodu tego numeru The Economist nie jest:) A Twoje wzburzenie rozumiem. Cos wybrales ale sie pomyliles. Zdarza sie PF Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Rosnaca potega 23.05.25, 01:30 Dobrze przynajmniej że poinformowałeś że kupiłeś ten The Economist w kiosku, a nie opłaciłeś roczną prenumeratę internetową tej propagandówki. Odpowiedz Link Zgłoś
jorl11 Re: Rosnaca potega 23.05.25, 09:15 polski_francuz napisa�: > jorl11 napisa�: > > "rel="nofollow">www.economist.com/europe/2023/11/02/beefing-up-polands-arme > d-forces</a> O ten chodzilo tobie?" > > Poszukaj w internecie ostatniego numeru The Economist. Jest wiecej artyk > ulow n/t Polski w tym numerze. Czyli cos napiszesz, w tym przypadku przytoczyles link do jakies gazety a potem krecisz i nie chcesz sie odniesc do mojego pytania wlasnie na temat tego twojego linku. Dlatego nazywam ciebie kretacz i ze pizdzisz Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Rosnaca potega 23.05.25, 10:07 jorl11 napisa�: " Czyli cos napiszesz, w tym przypadku przytoczyles link do jakies gazety a potem krecisz i nie chcesz sie odniesc do mojego pytania wlasnie na temat tego twojego linku. Dlatego nazywam ciebie kretacz i ze pizdzisz." Rusz leniwym poznanskim du..skiem i kup i przeczytaj ostatni The Economist. Poza tym, tu nie jest niemiecka firma gdzie poznanski przechrzta mogl ponizac polskich wpolpracownikow... w koncu krecilem kogel-mogel za mlodu a zawodowo to obracam te i inne idee w glowie. PF Odpowiedz Link Zgłoś
jorl11 Re: Rosnaca potega 23.05.25, 10:10 polski_francuz napisa�: > Rusz leniwym poznanskim du..skiem i kup i przeczytaj ostatni The Economist. Przytoczyles link i chce sie dowiedziec co z tresci tego linku ma mowic o polski_francuz napisa�: >Re: Rosnaca potega Rozumie ze Polski przeciez. Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Rosnaca potega 23.05.25, 10:16 polski_francuz napisa�: > europejska to Polska wlasnie. Polscy emigranci to dobrze wiedza, teraz > dowiedza sie o tym czytelnicy The Economist w numerze z konca ma > ja 2025. Zadam ci proste pytanie: Do kogo w Polsce naleza shopping malls? (tzw. w Polsce galerie) Odpowiedz Link Zgłoś
jorl11 Re: Rosnaca potega 23.05.25, 10:27 senioryta13 napisa�: > Zadam ci proste pytanie: Do kogo w Polsce naleza shopping malls? (tzw. w Polsce > galerie) A potrafisz sama na to swoje pytanie odpowiedziec droga s13? Poza tym wypadaloby jakos dokladniej. Taka galeria to jest jakis tam budynek, nawiasem tanio zbudowany, w nim sa sklepy roznych firm ktore od wlasciciela galerii wydzierzawiaja dla siebie odpowiednie powierzchnie sklwpowe. I wtedy jest pytanie czy chodzi tobie do koga naleza te galerie w Polsce 1. o Galerie, budynek 2. o Sklepy w niej za trudne, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Rosnaca potega 23.05.25, 11:52 jorl11 > Poza tym wypadaloby jakos dokladniej. Taka galeria to jest jakis tam budynek, n > awiasem tanio zbudowany, w nim sa sklepy roznych firm ktore od wlasciciela gale > rii wydzierzawiaja dla siebie odpowiednie powierzchnie sklwpowe. > > I wtedy jest pytanie czy chodzi tobie do koga naleza te galerie w Polsce > 1. o Galerie, budynek > 2. o Sklepy w niej > > za trudne, prawda? Nie, nie za trudne. Pytanie bylo do francuza, bo to on pisze o polskiej potedze, to taki maly sprawdzian tej potegi. Skoro zadales juz pytanie, odpowiem, ze chodzi mi o jedno i drugie. Jeszcze kilka lat temu, Polacy mysleli, ze 'Biedronka' to oczywiscie polski sklep. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Galerie 23.05.25, 16:33 senioryta13 napisa�: " Zadam ci proste pytanie: Do kogo w Polsce naleza shopping malls? (tzw. w Polsce galerie)" Maja swoich wlascicieli. Moze sa jakies, ktore naleza do Trumpa czy innych miliarderow cementowych:) PF Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Galerie 23.05.25, 17:17 polski_francuz napisa�: > senioryta13 napisa�: > > " Zadam ci proste pytanie: Do kogo w Polsce naleza shopping malls? (tzw. w P > olsce galerie)" > > Maja swoich wlascicieli. Moze sa jakies, ktore naleza do Trumpa czy innych mili > arderow cementowych:) Na proste pytanie nie potrafisz odpowiedziex, a zalozyles watek o polskiej potedze. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Proste? 23.05.25, 17:26 senioryta13 napisa�: " Na proste pytanie nie potrafisz odpowiedziex, a zalozyles watek o polskiej potedze." Pytanie o wlasciciela nie jest proste. Dlaczego? Czesto sie kryje wlasciciel pod firma za morzami, jest niekiedy wielu wlascicieli. W koncu niekiedy sa to inwestyccje bankowe...Poczytej lepiej The Economist to lepiej zrozumiesz:) PF Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Polska potega? 23.05.25, 17:52 polski_francuz napisa�: > Czesto sie kryje wlasciciel pod > firma za morzami, jest niekiedy wielu wlascicieli. W koncu niekiedy sa to inwestyccje bankowe. Jezeli jest tak jak piszesz, ( a jest) to nie jest juz polska potega. Trzeba przyznac, ze te galerie sa b. ladne, nowe, ale towar zza granicy. Sklepow polskich w takich galeriach jak na lekarstwo, a tzn., ze Polacy nie maja w nich co sprzedawac, ale na potege kupuja i kapital jest wywozony za granice. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Polska potega? 23.05.25, 18:37 senioryta13 napisa�: " Jezeli jest tak jak piszesz, ( a jest) to nie jest juz polska potega. Trzeba przyznac, ze te galerie sa b. ladne, nowe, ale towar zza granicy. Sklepow polskich w takich galeriach jak na lekarstwo, a tzn., ze Polacy nie maja w nich co sprzedawac, ale na potege kupuja i kapital jest wywozony za granice. " Kapital jest zainwestowany w Polsce, tez Polska dostaje podatki z zakupow, nieruchomosci itp. W koncu taki jest kapitalizm, popros Jorla to Ci wytlumaczy:) A by Ci przyblizyc, Szwajcaria zyje z podatkow bankowych i ma sie dobrze... PF Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Polska potega? 23.05.25, 19:59 polski_francuz napisa�: > senioryta13 napisa�: > > > " Jezeli jest tak jak piszesz, ( a jest) to nie jest juz polska potega. Trzeba > przyznac, ze te galerie sa b. ladne, nowe, ale towar zza granicy. Sklepow pols > kich w takich galeriach jak na lekarstwo, a tzn., ze Polacy nie maja w nich co > sprzedawac, ale na potege kupuja i kapital jest wywozony za granice. " > > Kapital jest zainwestowany w Polsce, tez Polska dostaje podatki z zakupow, nier > uchomosci itp. W koncu taki jest kapitalizm, popros Jorla to Ci wytlumaczy:) A > by Ci przyblizyc, Szwajcaria zyje z podatkow bankowych i ma sie dobrze... Poleciales za daleko. Widze, ze ten wagon pocztowy Tuska nic ci nie dal do myslenia. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Polska potega? 24.05.25, 10:05 senioryta13 napisa�: " Poleciales za daleko. Widze, ze ten wagon pocztowy Tuska nic ci nie dal do myslenia." Zgazam sie z ponizszym wpisem borki, ze wracamy gdzie bylismy. Czy staniemy sie znow mocarstwem? Mialbym troche stracha, ze sie to skonczy zaszajbowaniem jak te sprzed rozbiorow. Trzeba znac swoje miejsce i to nasze nie jest teraz zle. Moze jeszcze damy w morde ruskim i to byloby bardzo dobrze:) PF Odpowiedz Link Zgłoś
borrrka Chciałbym podsumować 23.05.25, 19:13 Jako polski szowinista. Myślę, że nasza poczciwa Bolanda po prostu wraca na przynależne sobie miejsce: trochę przedmurza, trochę lokalnej potęgi - ale baaardzo lokalnej, trochę przekaźnika cywilizacji. I do tego "przekazywania" potrzebujemy bratniego Rajchu jako lennika:) Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Chciałbym podsumować 23.05.25, 20:22 Pełna zgoda. My jedziemy w pocztowym wagonie a lennik w salonce z kolegami. Odpowiedz Link Zgłoś
borrrka Kompleksy ściany wschodniej? 24.05.25, 10:32 Tak długo trzymają? Mnie naprawdę takie myślenie sie nie zdarza:) Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Kompleksy ściany wschodniej? 24.05.25, 16:34 borrrka napisa�: > Tak długo trzymają? > Mnie naprawdę takie myślenie sie nie zdarza:) > > NIemcy sa po Szwajcarach i Luxemburczykach najbogatsi w Europie.Chodzi o sile nabywcza czyli ile mozna sobie kupic za pensje. To wlasnie boli Polakow. Odpowiedz Link Zgłoś
borrrka Polacy mają to w d..., bo im rośnie, a spada w D.. 24.05.25, 18:13 To ludzie widzą i ujka z efu już nie ma:) A nawiasem mówiąc, dochod per capita jest właśnie wyższy w Irlandii. A biedna była, jak Polska za Gomułki.. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Polacy mają to w d..., bo im rośnie, a spada 24.05.25, 19:35 borrrka napisa�: > To ludzie widzą i ujka z efu już nie ma:) > > A nawiasem mówiąc, dochod per capita jest właśnie wyższy w Irlandii. > A biedna była, jak Polska za Gomułki.. Chodzi o dochod per capita porownujac ceny.I tu Niemcy sa troche biedniejsi niz Szwajcarzy. Wiec nie dziw sie ze cale polskie wsie jada do Niemiec na wykopki,czy zbior szpargli. Jak za Saksow w 1698 roku,gdy August Mocny Saksonski kupil sobie polska korone.Od tego czasu mamy powiedzenie - jedziemy na Saksy. Odpowiedz Link Zgłoś
borrrka Jestem blisko związany z Dolną Saksonią 24.05.25, 21:45 To centrum szparagów - od paru lat nikt z Polski już nie przyjeżdża, bo się nie opłaca. Być może w innych rejonach jacyś ludzie ze Sląska ciągle pracują, ale cel trudno wytłumaczyć. Może lekarz zalecił więcej ruchu. Jakby nie liczyć, wykwalifikowanemu pracownikowi słabo się opłaca - Ukraińcy mocno obniżyli poziom płac. W Szwajcarii pracuje masa niemieckich specjalistów wysokiej klasy, więc musi się opłacać, choc są traktowani marnie. Z góry. Słyszałem skargi. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Jestem blisko związany z Dolną Saksonią 24.05.25, 22:02 Pozostaniesz zasranym Ukraincem twoje bulgotanie jako ulanek nadwislanski wsadz sobie w 4 litery Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Jestem blisko związany z Dolną Saksonią 25.05.25, 14:06 borrrka napisa�: > To centrum szparagów - od paru lat nikt z Polski już nie przyjeżdża, bo się nie > opłaca. > Być może w innych rejonach jacyś ludzie ze Sląska ciągle pracują, ale cel trudn > o wytłumaczyć. > Może lekarz zalecił więcej ruchu. > Jakby nie liczyć, wykwalifikowanemu pracownikowi słabo się opłaca - Ukraińcy mo > cno obniżyli poziom płac. > > W Szwajcarii pracuje masa niemieckich specjalistów wysokiej klasy, więc mus > i się opłacać, choc są traktowani marnie. > Z góry. > Słyszałem skargi. biznes.interia.pl/praca/news-niemiec-zatrudnia-polakow-podzielil-sie-smutna-refleksja,nId,7954862 Dlaczego znow lejesz wode? wiadomosci.wp.pl/polacy-na-szparagach-niemiec-poddal-sie-po-kilku-godzinach-7148823737322016a Niemcy pracuja w Szwajcarii ale nie przy zbiorach szparagow,chlopcze,lecz jako lekarze,profesowie na uczelniach. Po za tym wiekszosc Niemcow robotnikow w Szwajcarii to mieszkancy pogranicza,zarabiaja we Frankach a udaja w Euro,u siebie. Eurostat - OECD Podręcznik metodologiczny dotyczący parytetów siły nabywczej Określenie parytetów siły nabywczej jest wspólnym wysiłkiem wszystkich krajów uczestniczących w programie porównawczym, a jakość wyników zależy zarówno od ich własnych danych, jak i danych wszystkich innych krajów uczestniczących. Nie zweryfikowano jednak danych jednostkowych, a jedynie średnie krajowe ceny poszczególnych artykułów razem wzięte. Nawet na najbardziej dogłębnym poziomie publikacji publikowane są jedynie wyniki wysoce zagregowane. Pensja w wysokości 4000 franków szwajcarskich ma zostać przeliczona na kwotę w euro o równoważnej sile nabywczej (czerwiec 2022 r.). Formuła: Kwota w euro o równoważnej sile nabywczej = PPP DE / PPP CH *Kwota w walucie obcej Obliczenie: Kwota w euro o równoważnej sile nabywczej = 1,0676 / 1,6998 * 4000 = 2512,30 Obywatel Szwajcarii zarabiający 4000 franków szwajcarskich musi wynegocjować w Niemczech pensję w wysokości 2512,30 euro, aby móc kupić taką samą liczbę towarów i usług, jak w Szwajcarii. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Jestem blisko związany z Dolną Saksonią 26.05.25, 14:09 borrrka napisał: NIby jestes tlumaczem jezyka polskiego na niemiecki i tlumaczyc Szlezierow,ktorzy sa glupkami. Jestes sam glupek,masz kompleksy w stosunku do Niemcow i zazdroscisz Szlezierom. Odpowiedz Link Zgłoś
jorl11 Re: Rosnaca potega 24.05.25, 10:51 borrrka napisa�: > Jeśli już, to raczej czuję, że dzięki 2 mln Ukraińców pracujących w Bolandzie m > ój Kraj ciągle znośnie funkcjonuje. W Polsce jest na dzien dzisiejszy duzo ponizej 1 miliona ludzi z Ukrainy. Nie klam palancie. Do tego ciaga staraja sie dostac z Polski do mnie do Niemiec. Fakt ze teraz niemieckie wladze niechetnie takowych przyjmuja i sa odsylani do Polski. Ale tez fakt ze ludzi z Ukrainy w Niemczech przybywa mimo odsylania dalej Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Rosnaca potega 24.05.25, 11:46 Polski dług publiczny rośnie, zarówno nominalnie, jak i w stosunku do PKB. Rosną też koszty jego obsługi. Chodzi o dziesiątki i setki miliardów złotych. hehhehe potega ulankow nadwislanskich na pump Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Rosnaca potega 30.07.25, 10:23 Dług to jedno, ale popatrzmy na koszty jego obsługi w stosunku do budżetu. W zadłużonych Francji, Niemczech, i w Polsce. Zobaczymy, że stajemy się supermocarstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Rosnaca potega 24.05.25, 17:58 W zeszlym roku, KE stwierdzila, ze Polska nie spelnila zadnego warunku aby przyjac euro. Bulgaria ma szanse przyjac euro w 2026r, w czerwcu ma byc raport. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Rosnaca potega 24.05.25, 21:13 Jak rosnaca potega nie spelnia???????? Odpowiedz Link Zgłoś
j-k No to Laska Boska 26.05.25, 14:46 senioryta13 napisał: > W zeszlym roku, KE stwierdzila, ze Polska nie spelnila zadnego warunku aby przy > jac euro. No to Laska Boska - ze nie spelnia :) Odpowiedz Link Zgłoś
pijatyka Re: Polska nie spelnila zadnego warunku dla € 27.07.25, 22:07 Polska aktualnie nawet nie stara się o przyjęcie € - dlaczego miałaby się spinać, żeby spełniać warunki? Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Rosnaca potega 26.06.25, 20:29 lepiej żebyś kompromitował siebie, a nie wypowiadał się za nas Polaków. Jeszcze trochę i będziesz bredził o 10 potędze gospodarczej świata Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Rosnaca potega 30.07.25, 10:19 Widać to szczególnie w PKB i zarobkach w Polsce i Niemczech. Jeszcze w enuncjacjach co bardziej głupich i nastawionych na jeszcze głupszą publiczność jutuberów. I w wątkach takich jak ten. Odpowiedz Link Zgłoś
pijatyka G20 - o Polsce życzliwie w tym kontekście mówią... 18.09.25, 22:48 ...prawie jednocześnie dwa wiodące w tym gremium państwa - USA i Chiny. Można sobie wypominać różne braki i niedostatki, ale takie rzeczy się same nie robią... Odpowiedz Link Zgłoś