ortodonta 22.03.07, 10:34 W związku ze sporą liczbą pytań do mnie w sprawie ap. lingwalnych, postaram się przybliżyć temat. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ortodonta historia 22.03.07, 10:49 Historia Dynamiczny rozwój techniki lingwalnej rozpoczął się w drugiej połowie ubiegłego wieku. W połowie lat osiemdziesiątych liczba zakładnch aparatów osiągnęła apogeum, sięgając 4 tyś przypadków rocznie w USA. O tamtej pory nastąpił gwałtowny spadek leczonych pacjentów głównie z powodów roznącj liczby przegrancy spraw sądowych przez lekarzy ,by spaść do poziomu poniżej 1 tyś przypadków rocznie na początku lat 90 tych. Główną przyczyną roszczeń pacjentów było niezadowolenie z efektów leczenia oraz duże problemy z wymową i urazami języka wywoływanymi przez standardowe zamki aparatów językowych. Zamki standardowe, są duże ,ograniczają miejsce dla języka i w związku z tym upośledzają mowę i działają drażniąco. Do dnia dziesiejszego w/w problemów nie udało się rozwiązać za pomocą zamków standardowych. Ich miniaturyzacja zmniejszała problemy z wymową, ale utrudniała osiągnięcie poprawnych wyników leczenia. Wychodząc naprzeciw tym problemom, firma TOP Service für Lingualtechnik GmbH rozpoczęła pracę nad wpełni zindywidualizowanym aparatem językowym. Po wielu koniecznych próbach klinicznych, pod koniec 2005r roku aparat incognito wszedł na rynek. Autor tego pracowania miał przyjemność uczestniczenia w jedynych do tej pory certyfikowanych kursach prowadzonych przez Dr. Dirk Wiechmann'a, właściela firmy TOP Service für Lingualtechnik GmbH . Pierwszy z serii kursów miał miejsce w 2003 roku w Szczecinie, długo przed oficjalnym wprowadzeniem aparatów INCOGNITO. Dało mi to możliwość śledzenia rozwoju firmy i techniki incognito na dugo przed zakończeniem prób klinicznych. www.piskorscy.pl/aparat_jezykowy.html Odpowiedz Link
ortodonta z czego wykonany jest aparat INCOGNITO 22.03.07, 15:36 Aparat wykonany jest ze stopu złota i irydu. Taki stop łączy żądane właściwości złota - łatwa obróbka ze względu na niską temp. topnienia, biokompatybilność (złoto nie uczula, jest to metal bardzo słabo reagujący chemicznie - zdarzają się natomiast uczulenia na nikiel zawarty w zamkach standardowych) oraz bakteriostatyczność (co ma duże znaczenie w przypadku aparatów ortodontycznych - na aparacie incognito nie "rosną" bakterie). Iryd nadaje twardość, co ważne jest ze względów mechnicznych. Dzięki temu zamki nie odkształcają się pod wpływem sił na nie działających. Odpowiedz Link
ortodonta fotki 22.03.07, 16:02 www.lingualtechnik.de/daten/images/incognito/typodont/01.jpg www.lingualtechnik.de/daten/images/incognito/production/063.jpg Odpowiedz Link
ortodonta Re: fotki - przed i prawie po leczeniu - 8 mcy 16.04.07, 11:42 img223.imageshack.us/img223/2749/incognitoprzedleczeniemtr8.jpg Odpowiedz Link
ortodonta co daje indywidualizacja aparatu? 22.03.07, 15:39 Aparat incognito to w pełni zindywidualizowany aparat językowy. Każdy jego element jest niepowtarzalny, wykonany indywidualnie dla konkretnego pacjenta i jego zębów. Nie ma dwóch takich samych aparatów incognito. Można tę sytuację porównać do garnituru szytego u krawca i do garniturów ze sklepu. Ten wykonany indywidualnie pasuje idealnie, te ze sklepu odzieżowego są wszystkie take same i często niesposób dobrać idealnie pasującego. Dzięki indywidualzacji aparatu można ustawić zęby w sposób zindywidualizowany dla danego pacjenta. Porawia to estetykę zgryzu i retencję, czyli zmniejsza ryzyko nawrotu wady. Indywidualizacja zamków pozwala na maksymalne zmniejszenie ich rozmiarów i nadania ich brzegom obłych kształtów. To zapewnia więcej miejsca dla języka, nie kaleczy go i nie powoduje długotrwałych problemów z mową. Odpowiedz Link
ortodonta Re: incognito -doświadczenia własne 23.03.07, 11:34 Ponieważ mam już sporą grupę pacjentów z ap. Incognito, przedstawię własne doświadczenia. - leczyć można każdą wadę. nie ma takich wad, z którymi ten aparat sobie nie radzi. w przypadku pacjentów wymagających leczenia ortodontyczno - chirurgicznego ( a są to najtrudniejsze przypadki), nie ma żadnych powodów nie leczyć tych pacjentów aparatem językowym. Są wręcz zalety takiego rozwiązania, bo na czas okołooperacyjny można zastosować dodatkowe elementy po stronie licowej zębów, co daje większe możliwości zestawiania ze sobą łuków zębowych. -dzięki aparatom incognito można uzyskać perfekcyjne ustawienie zębów, dużo dokładniejsze, niż w przypadku aparatów zakładanych na zewnętrznych powierzchniach zębów (wargowych)- mają one wszystkie wady aparatów standardowych/prefabrykowanych; - w przypadu ap. incognito problemy z wymową są marginalne. jeśli pojawia się wada wymowy zaraz po założeniu aparatu, to mija po kilku dniach, najdalej tygodniach, tak że na następnej wizycie kontrolnej (po miesiącu) praktycznie nie słychać jakiegokolwiek upośledzenia mowy; - język - praktycznie nie ma otarć i drażnienia języka. Jeśli są, to są winą lekarza, który nie dogiął łuku lub ligatury. Przy starannym zakładaniu i ligaturowaniu można i te problemy wyaliminować. w porównaniu ze standardowymi aparatami językowymi, którymi leczyłem wcześniej, różnica na korzyść incognito jest kolosalna! do tego dochodzi duuuużo większa precyzja w ustawianiu zębów, w związku z tym zrezygnowałem z lecznia standardowym aparatem językowym (ormco); - uwaga natury ogólnej- aparat jest jedynie narzędziem do leczenia wady zgryzu. Jakość leczenia zależy od wiedzy, doświadczenia lekarza i umiejętnego zastosowania koniecznych instrumentów do wyleczenia pacjenta. Najbardziej wyszykane techniki, nie poparte umiejętnościami, na nic się zdadzą. Terapia lingwalna to absolutnie górna półka spośród wszystkich technik ortodontycznych. Aby w pełni wykorzystać jej możliwości trzeba być biegłym w podstawach ortodoncji, diagnostyce i wszystkich pozostałych technikach. A to dlatego, że technica incognito to kompilacja elementów różnych technik leczenia ortodontycznego. Począwszy od techniki łuku prostego, łuków krawężnych, techniki ślizgowej, techniki niskiego tarcia (stosowaną w ap. Damona), łuków segmentowych, a także techiki klejenia pośredniego i bezpośreniego. W techice incognito bardzo trudna jest modyfikacja planu leczenia. Aparat projektuje się do realizacji konkretnego zadania (ustalonego wcześniej kierunku ruchu zębów), jeśli w toku leczenia zajdzie konieczność zmiany planu leczenia (co może być konsekwencją błędów popełnionych na etapie planowania), to może okazać się konieczne ponowne wykonanie aparatu. Incognito to formuła 1 w ortodncji. Warto najpierw dobrze prowadzić wszystkie mniej zaawansowane technicznie pojazdy by uniknąć bolesnej w skutkach kolizji. Odpowiedz Link
youloveme Re: incognito - aparat lingwalny - FAQ 17.10.07, 16:49 dlaczego najpierw zakłada sie ten aparat a dopiero po kilku tygodniach robi ekstrakcje?? pytam sie bo nie wiem jak mają się przsuwać zeby do czasu wizyty z ekstrakcja?? bede mieć wyrywane 2 zęby ( 6 i 5) i mam rozumieć że do czasu ich wyrwania nic się nie bedzie dziać?? bo myśle że moje żeby nie będą miały miejsca żeby się cofnąc/troszeczkę ruszyc( bo mam przodozgryz) Odpowiedz Link
ortodonta Re: incognito - aparat lingwalny - FAQ 18.10.07, 11:44 Usuwanie zębów po założeniu aparatu, jest IMHO, w większości przypadków lepszym rozwiązaniem. Już nie pamiętam kiedy usunąłem zęba przed założeniem aparatu, może 5 lat temu Wielokrotnie o tym pisałem, dzięki takiemu postępowaniu można rozpocząć od razu zamykanie luki i za nim kość się wygoi i zmineralizuje zęby zostaną przesunięte. mniejszy opór kości - bo dopiero rośnie - znacznie przyspiesza leczenie. Czyli schemat postępownia jes taki: aparat, po 1mcu przygotowania zębów usuwamy i od razu zakładamy sprężynę do zamykania luki. usuwając przed założeniem, traci się 1,5 ca a w tym czasie wygojona kość po zębie stawia spory opór i wydłuża leczenie. Odpowiedz Link
s1orto Re: incognito - aparat lingwalny - FAQ 30.10.07, 23:00 Nie powinno się wykonywać ekstrakcji przed założeniem aparatu z powodów technicznych, gdyż po ekstrakcji zęby rozpoczynają samoczynny dryf. nawet niewielkie przesunięcia bardzo utrudniają, lub uniemożliwiają prawidłowe pozycjonowanie aparatu w ustach. Szpary poekstrakcyjne faktycznie najlepiej zamykać prawie od razu, gdyż zęby przemieszczają się wtedy szybciej (tak jak wynika z jednego z postów). Odpowiedz Link
d.girl Re: incognito - aparat lingwalny - FAQ 12.11.07, 15:36 hmmm czemu polowa postow z tego tematu zostala skasowana? powtorze moje pytanie z innego tematu, bo tam nikt go nie zauwazyl... czy wielu z Was ma Incognito na gornych zebach? - wydaje mi się, ze gorny luk bardziej znieksztalca mowe niz dolny, dlatego chcialabym sie spytac o Wasze opinie. A poza tym, jak wyglada wymowa w jezyku angielskim? - wiadomo, ze tam mamy kilka innych dzwiekow typu 'th'. Wiele osob mowi, ze nie da sie nie seplenic noszac ten aparat. Jak to jest naprawde? Odpowiedz Link
ortodonta Re: incognito - aparat lingwalny - FAQ 12.11.07, 16:07 Witam, niestety można przykleić tylko 3 wątki i wolał bym aby posty w nich dotyczyły literalnie tematu. Stąd kasuję, szczególnie, gdy dyskusja zaczyna być mocno poza tematem - tak tu się zaczęło dziać. Co do wymowy, to górny upośledza nieznacznie bardziej jak dolny, choc to indywidualna sprawa. Upośledzenie jest przejściowe. trwa około 2-4 tyg. Artykulacja angielskich głosek jest nieco lepsza. W polskim upośledzone są głównie te, gdzie język przykłada się do przedniej czśści podniebienia (s, z, c, dz; ś, ź, ć, dź; sz, ż, cz, dż). Z "th" jest łatwiej, bo język układa się między rozwartymi łukami zębowymi a tam jest tylko cienka baza zamka. Odpowiedz Link
starapokrzywa cena? 21.11.07, 13:24 proszę napisać cenę całego tego przebiegu leczenia (tj.zakładanie-zdejmowanie-wizyty kontrolne itp.) Odpowiedz Link
ortodonta Re: cena? 22.11.07, 16:54 konsultacja, wyciski, fotografie=250zł aparat na jeden łuk zębowy =7000zł wizyta kontrolna 150-200zł (średnio x8) aparat retencyjny na jedną szczękę =400zł Odpowiedz Link