Dodaj do ulubionych

Kolory slupskich kamienic

IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 03.10.04, 11:24
Hej,

Mam do Was pytanie. Czy podobaja sie Wam kamienice ktore obecnie sa
remontowane i malowane na jasno brazowe, jasno zolte kolory czy wolelibyscie
zeby mialy bardziej zdecydowane kolory? Zdenerwowalo mnie kiedy pomalowano
charakterystyczna kam,ienice na kopernika przy starej bazie MZK na jasno-
brazowo podczas gdy kiedys byla mocno zielona. Dlaczego teraz wszystko maluje
sie na jedno kopyto? Przeciez kiedy kamienice stoja obok siebie nawet trudno
zauwazyc ze to sa dwie rozne kamienice a nie jedna. Przeraza mnie to. Gdzie
sa kolory normalne zolte, zielone, czerwone? Za Niemcow malowano domy na
zdecydowane zielone, buraczkowe, granatowe i nikt nie powie mi ze przy naszej
aurze to zle wyglada bo do dzisiaj tak pomalowane domy sie wyrozniaja.

Oczywiscie bardzo cieszy mnie ze w ogole odnawiaja stare kamienice i wole
oczywiscie to niz pozostawienie ich samym sobie.
Obserwuj wątek
    • zuzanna6 Re: Kolory slupskich kamienic 03.10.04, 12:03
      Witaj! Wiesz, prawdą jest, że cieszą mnie te wszystkie nowe elewacje i Słups
      ostatnio pieknieje z dnia na dzień. Przezyłam szok na ulicy Wileńskiej, tam
      było zawsze tak szaro i smutno, jak zaczeli odnawiac te kamienice to ulica
      stała sie piekna i teraz dopiero widać wszystkie rzeźby i inne ozdoby, nie
      wiedziałam, że te kamienice są tak piękne ! Nie było tego widać. A pastelowe
      kolory dodają ciepła i przytulności. I nie zastanawiałam sie nad praktycznością
      tych kolorów, ale masz racje, ciekawe jak trwała jest ta farba, jak tu ciągle
      leje - by tylko te piekne pastele nie nabrały szarych smug zbyt szybko - bo jak
      znowu dopiero to wszystko bedą malować za 100 lat.....
      • Gość: Tafla Re: Kolory slupskich kamienic IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 08.10.04, 19:23
        A podoba Ci sie odnowiona kamienica na Armii Krajowej 4?
        • zuzanna6 Re: Kolory slupskich kamienic 08.10.04, 19:47
          yyyy, nie pamiętam....sorki, nie moge wpaść na to jak wygląda, może nie
          zwróciłam uwagi....nie moge skojarzyc, musze wybrac sie na spacer i zobaczyc
          • Gość: Tafla Re: Kolory slupskich kamienic IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 08.10.04, 21:37
            Mozesz ja latwo rozpoznac bo wciaz jest w rusztowaniu. I jest na rogu Armii
            Krajowej i Partyzantow (sklep na rogu, poza tym wedliniarski). Na przeciwko
            dawny Bank Rzeszy z Kebabem tureckim.
            • andy_sz Re: Kolory slupskich kamienic 09.10.04, 15:29
              Nie wiem jak wyglaa ta kamienica, Tafla, bo dawno w Slupsku nie bylem, ale
              ciekawie o tym poczytac, a przy okazji dowiedziec sie gdzie byl bank Rzeszy,
              Milo goscic na forum takich znawcow, mam nadzieje ze bedziesz z nami
              czesciej :-), a generalnie cala ulica Armii Krajowej jest ciekawa.
              • sna7 Re: Kolory slupskich kamienic 11.10.04, 20:36
                Witam.
                Jestem zachwycona zmianami w naszym miescie.
                Jest coraz piękniej. Nie uważam, aby kolory ciepłe były niewłasciwe, fakt jak
                długo takie pozostaną zależy też od nas, postarajmy się zadbać o to aby takie
                pozostały na bardzo długo.
                Ciekawi mnie jak podoba Wam się nowa ulica Sienkiewicza, tzn w nowej szacie.
                Pozdrawiam serdecznie.
                • cejli Re: Kolory slupskich kamienic 11.10.04, 20:41
                  Nie wiem jak innym,ale mnie ul.Sienkiewicza podoba się bardzo.Ten skwer
                  pośrodku alei jest bardzo ładnie zadbany,podoba też mi się,że oni tak
                  codziennie zmieniają tą datę z kwiatów.Fajne to jest.Cejli.
                  • andy_sz Re: Kolory slupskich kamienic 12.10.04, 00:09
                    Heh, tym kwiatowym kalendarzem juz nieraz zachwycalismy sie na naszym forum,
                    naprawde fajna sprawa.
                    • matalijka Re: Kolory slupskich kamienic 23.10.04, 09:07
                      Tafla,mi się podobają zdecydowane kolorki.Np. kamienice na Garncarskiej (ta
                      różowa,jak nic się nie zmieniło,to wydział PAPu się tam mieści) no i ładny
                      żółty kolorek powstaje na odnawianej kamienicy na Kilińskiego (hotel Atena).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka