amii2 01.04.07, 00:36 Różne są wersje w mediach. Jak się pisze i wymawia? Przy okazji tarczy rakietowej słyszy się różne wersje nazwy tej miejscowości. Sięgnęłam po mapy itp. a tam też dwie wersje. Więc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Arex Re: Redzikowo czy Rędzikowo? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.07, 07:31 zdecydowanie Redzikowo to prawidłowa nazwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Redzikowo czy Rędzikowo? IP: 83.2.24.* 24.04.07, 22:56 Poprawnie jest Redzikowo!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sp;lit Re: Redzikowo czy Rędzikowo? IP: *.proxy.aol.com 25.04.07, 23:13 Zanim wyjechalem z Polski w '78 , bylo Rędzikowo ,... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arex Re: Redzikowo czy Rędzikowo? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.07, 17:36 To "zawsze" było Redzikowo, ale mówiło się i mówi do tej pory różnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magik Re: Redzikowo czy Rędzikowo? IP: *.eranet.pl 26.04.07, 18:40 A na studiach jakaś wykładowca mówił, że nazwa pochodzi od rędzika, takiego narzędzia do naprawy brony lub rędzic - typ gleby.I w Muzeum Pomorza na wystawie w młynie coś tam na taki temat było, ale dawno w Słupsku studiowałem, więc nie pamiętam. Ale wychodzi na to, że Rędzikowo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arex Re: Redzikowo czy Rędzikowo? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.07, 20:39 "Komisja Ustalania Nazw Miejscowości dopuściła używanie nazwy Rędzikowo jako nieoficjalnej wskazując jednak na prawidłowy zapis nazwy wsi: Redzikowo." www.slupsk.ug.gov.pl/test/redzikowo.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sp;lit Re: Redzikowo czy Rędzikowo? IP: *.proxy.aol.com 28.04.07, 17:39 Znak drogowy w '78 przed miejscowoscia , byl "Rędzikowo" ,... Na bilecie lotniczym (mam bilet przed soba) podobnie ,... ============================================================================== > To "zawsze" było Redzikowo, ale mówiło się i mówi do tej pory różnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arex Re: Redzikowo czy Rędzikowo? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.07, 23:49 To jeszcze o niczym nie świadczy. W Polsce pełno jest nazw, które pisze i wymawia się różnie. Miejscowości te figurują na różnych szczeblach administracji i w innych instytucjach pod różnymi nazwami. Inne niedalekie przykłady to np. Gałąźnia Wielka i Gałąźnia Mała, które też nazywane były często Gałęźniami, przez ę. Nie wiem jak jest z porządkowaniem tych spraw, ale ja dopiero od kilku lat widzę, że ktoś się za to wziął. Taki zwykły mały polski bałagan. Pewnie jeszcze jest co nieco do posprzątania. Prawdopodobnie to wzrost komputeryzacji zmusił do ujednolicenia tych nazw w różnych systemach informatycznych. Tak przynajmniej mniemam. Odpowiedz Link Zgłoś
morphinum Re: Redzikowo czy Rędzikowo? 11.05.07, 22:44 Od zawsze bylo Redzikowo.. Od nazwy osobowej Redzie.. Radzik.. Pisalam prace magisterska o Redzikowie. :) Odpowiedz Link Zgłoś
ksztab01 Re: Redzikowo czy Rędzikowo? 12.05.07, 10:19 W 1945 r. Komisja Ustalania Nazw Miejscowości dopuściła używanie nazwy Rędzikowo jako nieoficjalnej wskazując jednak na prawidłowy zapis nazwy wsi: Redzikowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arex Re: Redzikowo czy Rędzikowo? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.07, 09:30 Pisałem o tym wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrok63 Re: Redzikowo czy Rędzikowo? IP: *.25.114.49.ipv4.supernova.orange.pl 01.03.20, 18:37 Służyłem w jednostce w 1983-1984, wówczas miejscowość nazywała się Rędzikowo. We wszystkich dokumentach, które posiadam figuruje jako Rędzikowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kurra Re: Redzikowo czy Rędzikowo? IP: *.medcom.com.pl 02.03.20, 15:16 W latach 1977 a 1989 podróżowałam często pomiędzy Lęborkiem a Miastkiem. Na tablicy z nazwą miejscowości zawsze było Rędzikowo. Stąd moje zdumienie kiedy w obecnych czasach zobaczyłam Redzikowo. Myślałam, że to w celu ułatwienia Amerykanom pisowni. Dla mnie pozostanie na zawsze w pamięci Rędzikowo. Wryło się i koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
potezny_semita Re: Redzikowo czy Rędzikowo? 25.11.24, 22:18 Rędzikowo do czasu aż zmienili tą wiochę na Amerykańską bazę, to i polski znak usunęli z nazwy. Odpowiedz Link Zgłoś