01.06.13, 19:36
hej dziewczyny, mam pytanie jak robicie firanki szerokością czy wysokoścą, i ile nici wam by posło na wys.150a szer.200cm.
nie wiem czy dobrze wybrałam ale chce robic z dmc 10,
jak ktoś robił to prosze o swoje spostrzezenia,
wybieram sie na wakacje co prawda w lipcu ale to juz za miesiąc, nad Polskie morze, wiec jak bedzie pogoda taka jak dziś to musze miec duzą robótke na zabicie czasu
dzieki i pozdrawiam
ania
Obserwuj wątek
    • zajbel Re: firanka 02.06.13, 09:32
      To zależy od wzoru, ale zazdroski i krótkie robiłam od boku natomiast dzielone i z zębami na wysokość. Czyli jak kto chce ale przy wzorze jest schemat i lepiej robic wg schematu. Nić 10 może być wyjdą sztywniejsze, grubszych bym nie poleciła.A ilośc nici zależy od gestości wzoru ale tak z 500 gramów musisz mieć.
      • julita414 Re: firanka 02.06.13, 11:12
        dzieki, juz zmówiłam na internecie dmc 10, narazie 400g, ale azawsze można bedzie dokupić, chce robic wzór sowy- zobacze co mi wyjdzie
    • amabel Re: firanka 02.06.13, 19:49
      Czy to reklama firmy?Tak po prawdzie to wyboru kordonków praktycznie nie masmileJa pooglądałam i dla mnie nie ma nic(a robię ciągle...teraz 2 metrowy obrussmile)
      Pozdrawiam
    • julita414 Re: firanka 02.06.13, 20:10
      dzieki za odpis, ale rzeczywiście kordonki to jakiejś firmy kogucik, jak mam zrobic cos porządnego to dołoże pare złotych do DMC i przynamnjiej wiem ze jak mi zbraknie do dokupię ten sam odcień.
      ale fajnie ze ktoś tu zagląda, choc powiem ze sama kiedys tzn 2 i wiecej lat wstecz duzo wiecej robiłam tzw robótek, wyszywanie krzyzykami, druty, szydełko a teraz tez dopadł mnie kryzys a hobby kosztuje i zauwazyłam ze na innych forach tez skromniej i mniej postów
      trzymajmy sie moze ten kryzys kiedys minie...
      pozdrawiam wszystkie dziergająco-szyjące
      • amabel Re: firanka 03.06.13, 09:34
        Dużej firanki jeszcze nie robiłam.Robię takie kuchenne zazdroski i np. na taką robioną filetem 3/4 okna na wysokość i około 1 m długości wychodzą mi niecałe dwa motki maji. Bardzo dobra nitka.
    • bogdap1 Re: firanka 03.06.13, 09:42
      Od dawna robię firanki i zazdrostki, a z tego co pamiętam, to na wielkość 75/ 250 z motywem kwiatowym zużyłam 14 motków ZEFIRA 10 ( www.ariadna.com.pl/index.php?id=71 )
      bo tylko z tych nici robię ,mam je sprawdzone i moim skromnym zdaniem gatunkowo są bardzo dobre.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka