Dodaj do ulubionych

dobre rozmiary foremek

20.11.23, 22:44
Sluchajcie, musze sie obkupic w formy do ciast, bo nie stare nie dosc ze oblazlu to jeszcze maja glupie wymiary, zawsze sa albo za duze, albo za male. Na pierwszy ogien musze kupiw podluzna do piernika, taka kekesowke. Moja stara jest IMO dziwnie zwezajaca sie do dolu i jakas taka waska w ogole. Jak ktoras z was ma jakas idelna foremke to obmierzcie ja moze, i dajcie wymiary? I w ogole jakie formemki dobra gospodyni miec powinna? Nie chce kupowac miliona, ale tak ze trzy cztery, zeby pasowaly do wiekszosci przepisow, zebym nie musiala kombinowac z robieniem zapor z aluminium, co mi sie zdarza uncertain
Obserwuj wątek
    • bei Re: dobre rozmiary foremek 20.11.23, 22:49
      Rant cukierniczy regulowany, dzięki niemu masz tortownicę wieku rozmiarów, i świetnie w nim składa się torty.
      • bei Re: dobre rozmiary foremek 20.11.23, 22:52
        Keksówki- ale to Ty powinnaś wiedzieć jakiego rozmiaru są potrzebne. Ja najbardziej lubię szklane, bo można w nich podawać na stół teriny, galaretki, ciasta na zimno.
        Jeśli chodzi o formy prostokątne do placków, to jako pierwszą kup rozsuwaną, wówczas masz kilka rozmiarów w jednej.
        • melmire Re: dobre rozmiary foremek 20.11.23, 23:04
          Wiem tylko ze innego niz mam smile mieszkam we Francji a przepisy robie glownie polskie, i wydaja mi sie ze uzywamy ciut innych form. Mama mowi ze jej maja 14 cm szerokosci, tutejsze ledwo 10-11, i ten piernik zawsze wydaja mi sie jakis podejrzanie chudy (no i z wierzchu mi sie przypala, bo sila rzeczy rosnie wasko a wysoko!
          • mysiulek08 Re: dobre rozmiary foremek 21.11.23, 03:51
            pyatnie kiedy twoja mama kupowała te foremki, to teraz to wiesz , o produkcji decydują ksiegowi 🤣

jeśli sa wg ciebie za wąskie, to musza być dłuższe i takich szukaj
    • pepsi.only Re: dobre rozmiary foremek 20.11.23, 22:53
      Keksowki mam dwie, silikonowe, ale patrzyłam żeby były z grubego sylikonu ( nie z Biedronki!)

A blachę do ciasta ma dość starą , swoje przezyła, kupiłam ją w zestawie z przykryciem.
      Przykrycie plastikowe połamało się, a blaszkę nadal używam. 😄

Polecam z Ikea, mam tortownicę vardagen, i jest fajna, formę muffinkową mantag, i gdybym dziś miała kupić blachę, to pewnie byłaby z Ikea.
    • kruszysia Re: dobre rozmiary foremek 20.11.23, 23:07
      Możesz przecież przeliczyć ilość potrzebnych składników na swoje foremki (taki przelicznik znajdziesz np. na stronie "Moje wypieki" ale też na wielu innych stronach z przepisami.
      • melmire Re: dobre rozmiary foremek 20.11.23, 23:10
        Nie bardzo mam ochote sie bawic w odejmowanie ulamkow skladnikow, wolalabym miec lepsza forme.
    • mysiulek08 Re: dobre rozmiary foremek 21.11.23, 02:47
      formy od creuset 😋 keksowka ( w trzech rozmiarach dostępne) jest najbardziej 'kwadratowa' z które używałam, jakość jest ponad przeciętne, wypieka się wszystko doskonale, nie ma potrzeby używania papieru czy smarowania i obsypywania, teraz światowo 😁 jest 40% obniżki
      masz podane wymiary wewn i zewn

piekę od ponad 30lat, przerobiłam dziesiątki foremek a jak odkryłam LC to przepadałam😀 mam niezła kolekcje i. niezmiennie jestem zachwycona
    • rosie Re: dobre rozmiary foremek 21.11.23, 07:20
      Ja ostatnio kupiłam sobie emaliowaną blachę do pieczenia. Żadnej innej już nie chcę, mam ją ponad rok a wygląda jak nowa. Ciasta nie przesiąkają zapachem blachy, taka szarlotka może zostać w blaszce aż do ostatniego kawałka. Można myć w zmywarce, można szorować gdy coś się przypiecze. Wymiary to jest kwestia indywidualna, moje zawsze są za małe, ciasto zbyt szybka się kończy wink Keksówki mam szklane ale jak tylko spotkam stacjonarnie emaliowane to sobie wymienię.
      • melmire Re: dobre rozmiary foremek 22.11.23, 16:56
        pokaz blache! albo chociaz porzadniej opisz, bo teraz od ogladania foremek sie napalilam na wiecej smile
        • mysiulek08 Re: dobre rozmiary foremek 22.11.23, 17:10
          allegro.pl/kategoria/przybory-kuchenne-blachy-i-formy-do-pieczenia-110916?string=emaliowana
    • laluga Re: dobre rozmiary foremek 21.11.23, 15:01
      Ja na próbę kupiłam kiedyś węgierskie szkliwione i jestem nimi zachwycona. Bardzo dobre w użytkowaniu, nie używam już papieru do pieczenia, świetnie się myją i są lekkie. Kupiłam tu www.unigar.pl/formy-blachy-do-pieczenia/ ale myślę, że z innych miejsc też będą ok. Za to patelni nie polecam.
    • tilijka123 Re: dobre rozmiary foremek 21.11.23, 15:39
      Ja w Twojej sytuacji przejrzałabym przepisy, które używam i wypisałabym foremki jakie są do nich potrzebne. Ewentualnie przejrzała pod tym kątem przepisy, które mnie interesują na Moich wypiekach.

Rozważ zakup foremek regulowanych. Z tego co widziałam dostępne są i keksówki i prostokątne formy. To chyba najbardziej uniwersalne rozwiąznie.
    • mikams75 Re: dobre rozmiary foremek 21.11.23, 16:11
      keksowke mam rozsuwana - polecam. Na domowy uzytek korzystam z najmniejszej, na jakies szkolen imprezy - rozsuwam na maksa.
    • mikams75 Re: dobre rozmiary foremek 21.11.23, 16:15
      a jeszcze co do idealnych rozmiarow - zalezy ile jecie, ile was jest, jak czesto miewasz gosci i czy goscie z duzym apetytem. Ja kiedys dokupilam male foremki, robie ciasta z polowy porcji, zeby tylek nie rosl wink Dla nas akurat np. po 2 kawalki w weekend i mnie nie kusi w tygodniu. Jak maja byc goscie, to biore wieksze formy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka