Dodaj do ulubionych

numeracja szydełek

10.05.07, 17:03
Zaczynam naukę szydełkowania. Kupiłąm trzy różne szydełka (Tulip): 1,75; 1,5;
1,3. W czasopismach o robótkach ręcznych (np. Diana) spotkałam się jednak z
numerami 4,5,6. Przeszukałam internet. Znalazłam takie objaśnienia:
maranta.livenet.pl/forum/viewtopic.php?t=1273&postdays=0&postorder=asc&highlight=numeracja&start=25
oraz
makatka.pl/joomla/index.php?option=com_content&task=view&id=263&Itemid=31

Pytanie brzmi: czy 4, to 1,25mm czy też 2,5mm?
Jakie szydełko jest najbardziej uniwersalne i najbezpieczniejsze dla
początkującej?
Obserwuj wątek
    • julita414 Re: numeracja szydełek 10.05.07, 18:09
      ja osobiście używam szydełek z plastikową rączka, lub oklejam plastrem jeśli
      jest metalowe, a co do numeracji to w zależności od grubości nici, ale zawsze
      ciensze niż np podaja na opakowaniu nici, bardzo dużo robire 16 lub nawet 18 -
      mam te szydełka jeszcze po babci
    • bogdap1 Re: numeracja szydełek 11.05.07, 09:28
      Dziewczyny ja robie jedynie na tulipanach , z plastkiowym zakończeniem nie podchodzi mi , umieściłam na fotosiku wszystkie szydełka , jak by co to mozna je zobaczyć www.bogdap1.fotosik.pl/
      Co do grubości szydełka to zawsze dobieram sama nie sugeruje sie tym co jest napisane w gazecie.Natomiast co do drutów to tylko na żyłce bo cenie sabie wygode i nic mogą być plastkiowe .A szydełko trzymam tak jak druty bo najpierw robiłam na drutach i tak mi zostało Pozdrawiam.
      • mona817 Re: numeracja szydełek 11.05.07, 11:41
        Jasne, że nie należ sie sugerować opisem smile
        Ostatnio w którejś gazecie znalazłam wzór, ale jak się wczytałam to padłam.
        Szydełko cienkie, nici też a oni piszą, że 86 o. da ok 85 cm. Chyba jak będe te
        oczka palcem przerabiać big_grin
    • pantarejka Re: numeracja szydełek 11.05.07, 16:45
      Uff!
      Dziękuję Wam bardzo. Kupiłam jeszcze jedno grubsze szydełko do sweterków. Przy
      wyborze szydełka pozostaje wiec polegac na sobie... Dziękuję za zdjęcie
      szydełek. To mi wiele wyjaśniło smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka