sagittarius954 02.10.10, 10:25 Sto lat ich nie smakowałem , przy sobocie warto dać wytchnienie uciążliwościom dietetycznym i takie ze słoninką i wędzonym boczusiem opchnąć jeszcze gorące O ile mi się uda przenieść zdjęcie z aparatu tel. na kompa podzielę się z wami pysznościami Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
an.ta Re: Pyzy, pyzy, pyzy robię .... 02.10.10, 12:28 A ja rosół, a z mięsa rosołowego będą pierogi, a z warzyw sałatka jarzynowa. . Na dwa dni mam posiłki dla rodziny z głowy Odpowiedz Link
misia007 Re: Pyzy, pyzy, pyzy robię .... 02.10.10, 17:28 A ja barszcz ukraiński i naleśniki z serem i żurawinami.Tez na 2 dni. Odpowiedz Link
iwet170 Re: Pyzy, pyzy, pyzy robię .... 02.10.10, 22:55 A ja, kurczaka na butelce, pieczonego w piekarniku i bukiet warzyw. Pychota Odpowiedz Link
trevistas Re: Pyzy, pyzy, pyzy robię .... 02.10.10, 23:50 Co prawda nie umiem robic pyz.. Ale za to bardzo je lubie; zwlaszcza z miesem...) Odpowiedz Link
filip505 Re: Pyzy, pyzy, pyzy robię .... 03.10.10, 03:29 ....sagi,czy pyzy to kartacze,jak tak to zazdroszcze,wiem ze w roznych regionach roznie sie to nazywa,ciasto z tartych ziemniakow ,w srodku mieso,o to chodzi???,takie jak u MAMY robi tylko jeden moj kolega,niestety zapracowany wiec tylko na swoje urodziny dla mazurskiej wiary. Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Pyzy, pyzy, pyzy robię .... 03.10.10, 06:26 Oczywiście że tarte surowe i mieszane z gotowanymi Akurat preferuję ser w środku wielkiej pyzy , jak zaciśniesz pięść to mniej więcej wielkość pyzy Takie dwie i wystarcza Mięsne będą następnym razem Odpowiedz Link
super222 Re: Pyzy, pyzy, pyzy robię .... 03.10.10, 08:57 Już drugi raz pytam: jaki ser?, biały czy żółty? Zrobić pyzy...hm, bardzo czasochłonne i pracochłonne. Nie napisałeś, że tarte ziemniaki trzeba wycisnąć w ściereczce tak, żeby była masa prawie twarda. Dopiero do tej masy dodajemy gotowane ziemniaki. Musi być zachowana proporcja, bo inaczej rozlecą się, albo będą twarde jak kule armatnie. Robie pyzy małe...bo i moja pięść jest mniejsza. Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Pyzy, pyzy, pyzy robię .... 03.10.10, 11:49 to mam podać cały przepis ? EEE... chyba znacie go więc nie będę truł , ale super co do tego sera to dosłownie taki sam jak kiedyś robiło się na naleśniki albo pierogi , jajko czyli żółtko, ser biały, cukier a tak cukier , a pyzy ?Tradycyjne polskie , też jak za dawnych czasów , masz rację wyciskane ,ale z dodaniem krochmalu z tego soku który się odstał . a proporcje moje są garnkowe . Jeden garnek Obranych i ugotowanych ziemniaków oraz wyciśniętych przez praskę . Dokładnie 3/4 kuwety startych ziemniaków co daje około 6 kg . Masę ugotowanych , tartych jajka i troszkę mąki też nie zawadzi do podsypywania ciasta , żeby były smaczniejsze sól do posolenia garstka , moja garstka , razem z e startą cebulką też dla smaku . Oczywiście pakuje się ser w środek jeszcze placka , później zawija się tworząc wielkie strusie jajo i gotuje w wodzie osolonej zreszta troszkę ,ale nie przesadzamy z tym soleniem pamiętając o tej garstce wsypanej do ciasta . Podaje się polane mieszanką stopionej słoniny i wędzonego boczku , na patelni . Robota ręczna , wielce perwersyjna bo utyćkani jesteśmy w masie tartej , mące rozlewającym się jajku jajo płynie między palcami,i szczypty garstki dokładanie , no i kobieta obok no i wiecie tego tak hmmhmmm hm i dalej się gotuje je i wypoczywa cały wieczór aż do godziny 20 kiedy to następny deser przygotowujemy Odpowiedz Link
super222 Re: pilne...do Sagittariusa ! 04.10.10, 07:56 W jednym z postów zapowiedziałeś jakieś *szczególne* wydarzenie, które ma mieć miejsce około 20-tego października. Nie mogę tego postu znaleźć. Czy mógłbyś wkleić linka albo podać tytuł wątku? --- Odpowiedz Link
sagittarius954 Post 7.56 - odpowiedź 13.22 04.10.10, 13:21 forum.gazeta.pl/forum/w,23923,115799635,115799635,W_tym_roku_jeszcze_21_10_2010.html Proszę uprzejmie , ale po co ci on ? Odpowiedz Link
super222 Re: Post 7.56 - odpowiedź 13.22 04.10.10, 13:58 O 21 października napisałeś: ...dzień zapowiada się ciekawie. Poczekamy. Wątek stacza się w dół, a Ty nie wyjaśniłeś dlaczego ten dzień będzie *ciekawy*. Trzeba dalej czekać, czy mógłbyś coś na ten temat napisać? >...ale po co ci on ? zaintrygował mnie... Odpowiedz Link
super222 Re: 21.10.2010 - czwartek 21.10.10, 08:32 Pogoda straszna. Całą noc padał deszcz. Resztki liści, które wczoraj smętnie wisiały jeszcze na drzewkach, spadły tej nocy chmurnej i deszczowej. Dzisiejszej nocy skończyły się przesłuchania w XVI KCh (o czym wyżej w wątku chopinowskim), werdyktem jury, który wbudził u *znawców* od morza aż do Tatr sprzeciw, sprzeciw, sprzeciw... Nie pierwszy to raz w historii konkursów zdanie jurorów pozostaje w kolizji ze zdaniem społeczeństwa. To mi się podoba, bo przynajmniej widać *gdzieś* zainteresowanie muzyką naszego Wielkiego Chopina. Odpowiedz Link