eurytka 21.12.10, 09:10 Święta nieodłącznie związane są z szopką, a ona ma dwa znaczenia Przecież się mówi nieraz, ale szopka!. "żartobliwie: rzecz niepoważna; heca" Jaka rolę grasz w tym spektaklu? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eurytka Re: na odwyrtkę 21.12.10, 09:46 O obroku i żłobie na razie myślę. Stajenkę przystrajam, gospodarzem jestem. Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: na odwyrtkę 21.12.10, 11:47 Wrzosowa zabrała mi rolę To ja będę żłóbkiem , albo ... wozem który osioł ciągnie , a to z tego spektaklu ?? Voxave ?Ubawiłaś mnie setnie , o matuniu Odpowiedz Link
euro-walonki Re: na odwyrtkę 21.12.10, 13:55 A ja gwiazdą...nie, nie tą na betlejemskim niebie, bo mam lęk wysokości, ale taką w doniczce, co stoi sobie gdzieś w bocznej nawie, ktoś ją od czasu do czasu podleje, ktoś się uśmiechnie, że oko cieszy, a tak w ogóle to służy tylko po to, żeby robić świąteczny nastrój i całą resztę ma w nosie. Odpowiedz Link
wrzosowapolana Re: na odwyrtkę 21.12.10, 16:05 euro-walonki napisała: > A ja gwiazdą...nie, nie tą na betlejemskim niebie, bo mam lęk wysokości, ale ta > ką w doniczce, co stoi sobie gdzieś w bocznej nawie, ktoś ją od czasu do czasu > podleje, ktoś się uśmiechnie, że oko cieszy, a tak w ogóle to służy tylko po to > , żeby robić świąteczny nastrój i całą resztę ma w nosie. No, co Ty, kobieto, chcesz się zdać na łaskę jakiegoś wikarego?! Raczej Cię oleje, niż podleje. Odpowiedz Link
natla Re: na odwyrtkę 21.12.10, 16:30 No dobra, to ja będe rolbić za słup podtrzymujacy powałę stajenki. To bezpieczne i ważne stanowisko w stajence. No! Odpowiedz Link
misia007 Re: na odwyrtkę 21.12.10, 16:32 Ja mogę robić za baranka, tez chyba były.tylko białego nie czarnego!! Odpowiedz Link
euro-walonki Re: na odwyrtkę 21.12.10, 19:43 wrzosowapolana napisała: > > No, co Ty, kobieto, chcesz się zdać na łaskę jakiegoś wikarego?! Raczej Cię oleje, niż podleje. Jak mnie oleje, to będę robić za słomę. Tę, co mu z butów wychodzi. Albo za świąteczną atmosferę. Za wszystko, byle nie trzeba było uczyć się żadnej roli na pamięć, bo mi się nie chce. Odpowiedz Link
eurytka Re: na odwyrtkę 21.12.10, 20:03 To miał być wybór miedzy sianem a owsem Po owsie to byś miała, no wiesz, co, te tam ku.... To dobrze, że zdecydowana jesteś, wrzosowapolano. Tak miedzy ukręconym piernikiem a piekarnikiem, przypomnijmy sobie wierszyk: Bajeczka o osiołku Fredro Aleksander Osiołkowi w żłoby dano, W jeden owies, w drugi, siano. Uchem strzyże, głową kręci. I to pachnie, i to nęci. Od któregoż teraz zacznie, Aby sobie podjeść smacznie? Trudny wybór, trudna zgoda - Chwyci siano, owsa szkoda. Chwyci owies, żal mu siana. I tak stoi aż do rana, A od rana do wieczora; Aż nareszcie przyszła pora, Ze oślina pośród jadła - Z głodu padła. Odpowiedz Link
wrzosowapolana Re: na odwyrtkę 22.12.10, 06:10 euro-walonki napisała: > wrzosowapolana napisała: > > > > No, co Ty, kobieto, chcesz się zdać na łaskę jakiegoś wikarego?! Raczej C > ię oleje, niż podleje. > > Jak mnie oleje, to będę robić za słomę. Tę, co mu z butów wychodzi. Zemsta jest słodka Odpowiedz Link
wrzosowapolana Re: na odwyrtkę 21.12.10, 16:02 Sagi, osioł nie ciągnie żadnego wozu!!!! Możesz być Jezuskiem, to Cię powiezie. Byle Matka Boska jakaś lekka była. Odpowiedz Link
polnaro Re: na odwyrtkę 21.12.10, 16:41 A ja nie wiem, poczekam na Trzech Króli, bo jakoś ....tylko mira, tak, tylko to. Chcę być jak ona, chcę, ale....trudne to okropnie. Odpowiedz Link
eurytka Re: na odwyrtkę 21.12.10, 16:50 Ciągle słyszę twój przeraźliwy głos wrzosowapolano, jakiego osła trzeba Ci sprowadzić: www.youtube.com/watch?v=5-oWrUJa_YE Odpowiedz Link
eurytka Re: na odwyrtkę 21.12.10, 17:17 Zastanawianie się nad wyborem między słomą i sianem do wyboru, jeszcze Cię to ośliczko czeka Jestem gospodarzem, bo muszę, ale lepiej pasuje mi rola zmęczonej szkapiny. Na razie ! Odpocząć muszę. Odpowiedz Link
filip505 Re: na odwyrtkę 22.12.10, 20:21 ....szopka to zartobliwe przedstawianie rzeczywistosci badz historji,z prwda ma niewiele wspolnego, medjalnie nosna i lubiana, oslem w rozumieniu amerykanskim moglbym byc, w polskim wole nie. Odpowiedz Link
polnaro Re: na odwyrtkę 22.12.10, 21:15 Filipie, opisz różnicę między tym amerykańskim osłem a polskim; to może być ciekawe - proszę. Odpowiedz Link
filip505 Re: na odwyrtkę 27.12.10, 05:00 ....polnaro,osiol w USA jest symbolem uporu,pozytywnego uporu w dazeniu do celu,jest symbolem partji demokratycznej,republikanow jest slon,symbol sily. Odpowiedz Link
wrzosowapolana Re: na odwyrtkę 27.12.10, 07:29 Szkoda, że w godle tego nie mają A w ogóle, czy Amerykanie mają jakieś godło? Odpowiedz Link
euro-walonki Re: na odwyrtkę 27.12.10, 10:50 Mają. Nawet takiego samego ptaka, jak Polacy Odpowiedz Link
polnaro Re: na odwyrtkę 27.12.10, 11:45 Dziękuję Filipie, nie pamiętałam kompletnie. Jednak osła oceniam bardzo, bardzo dobrze; widziałam pracujących b. dużo i jakoś żaden się nie upierał, pewnie mają swój rozum i wiedzą kiedy to się opłaca Odpowiedz Link