Dodaj do ulubionych

Świąteczna idylla

06.01.15, 16:12
Dzieciaki świętują całe dwa tygodnie. Część lekarzy - też drugi tydzień. Trochę krócej świętują urzędnicy, ale wszystko dzieje się na zwolnionych, śród-świątecznych obrotach. Nie wypada zmieniać obrazu idylli, więc też dziś świętujemy.
Wybraliśmy się na spacer i kawę w okolice Rynku, a przy okazji popatrzyliśmy na orszak trzech magów. Kolorowy, bo uczestnicy dostawali korony, kadzidełka, śpiewniki. Królowie dorożkami zjechali z trzech stron miasta i to było w zasadzie najbardziej widowiskowe.
Kilka zdjęć zrobiliśmy, a po przejrzeniu okazało się, że najbardziej fotogeniczny jest mój ulubiony Kopiec Kościuszki.

http://i61.tinypic.com/9pt0sz.jpg

http://i58.tinypic.com/2ly52pv.jpg

http://i59.tinypic.com/2ugl2ef.jpg
Obserwuj wątek
    • filip505 Re: Świąteczna idylla 06.01.15, 16:30
      ......to sie w polsce juz wyczyny obcych krolow swietuje???????,
      ale co to za wyczyn,przejechali sie dorozka,w zasadzie kareta,
      choc w orginale chyba piechota,albo wielbladem,lubimy swietowac,
      ale czemu zima,i obce "wyczyny"????????,
      • izis52 Re: Świąteczna idylla 06.01.15, 18:10
        Wielbłądów u nas niewiele, a zimowa aura niezbyt sprzyja tym zwierzakom. Odkąd ustanowiono wolnym od pracy dzień 06.01 - kościół i różne fundację organizują orszaki trzech króli, a raczej magów, u nas zwanych mędrcami. Pałętali się kiedyś po świecie i właściwie brak dowodów ilu ich było naprawdę i co robili ? W końcu ilość ustalono wg. darów. Orszaki są tradycją zachodu. U nas z różnym skutkiem próbują wpisać je w kalendarz świat B.N.
        • natla Re: Świąteczna idylla 06.01.15, 21:54
          Bogaty kraj mamy, to i świętuje co trochę smile Może jakieś kolejne święta narodzin, wizyt czy cudów. Na pewno nazbierałoby się tych 200 z hakiem do 365. Rozwiązany będzie parlament, rząd, sądy, szkolnictwo, zakłady pracy i wrócimy do absolutnej szczęśliwości .... we wspólnocie pierwotnej, w której tylko świętować będziemy.

Izis, mam nadzieję, że mufinki Ci sie udały i wnuk mnie nie dorwie kiedyś na ulicy wink
          Co do Kopca, to też mój ulubiony, zwłaszcza z "dachów na Długiej" wieczorem. Wygląda jak brylant!
      • misia007 Re: Świąteczna idylla 06.01.15, 18:10
        Jakie obce Filipie.W dalszym ciągu na wielu drzwiach pisze się święcona kredą KM B,może pamiętasz.A dzień dzis w Wawie tak piękny, ze gdyby nie gips tez bym poleciała popatrzeć.
        • filip505 Re: Świąteczna idylla 06.01.15, 22:18
          ......kiedys kolega mowil ze to Kaska,Maryska i Baska,inne nie wchodzic znaczylo,
          a mielismy w polsce krolow o takich imionach?????,nie przypominam sobie,
          wiec to raczej obce,krolewskie imiona,nam polakom,...a dobra zabawe popieram,
          ale czemu zima,
          • misia007 Re: Świąteczna idylla 07.01.15, 10:24
            No nasz Andre jako pacholę recytował " Kacper ,Melchior i ....Batory" a ten ostatni naszym królem i to niezłym był!Co do zimy to akurat tak na nas wypadło!
            • izis52 Re: Świąteczna idylla 07.01.15, 19:19
              Natlu, muffinki migdałowe - udały się znakomicie. Zostały skonsumowane przez naszego przystojniaka w większości tuż po wyjęciu z piekarnika. Niepedagogicznie dostał też pół kieliszka prawdziwego szampana na powitanie nowego roku, a wszystko dlatego, że zechciał spędzić z nami ten wyjątkowy wieczór smile. Rozmawiać z tobą - mogłabym godzinami, więc mam nadzieję, że nadrobimy to w najbliższym czasie.

Misiu, twój Andre musiał mieć już wtedy historyczną, patriotyczną podbudowę smile.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka