Dodaj do ulubionych

Konkurs filmowy

27.01.20, 14:13
Sagi podpowiedział mi temat naszej wspólnej zabawy. Zagłębimy się w czas, poruszymy naszą pamięć i - jak w każdej społeczności wspólne działając poczujemy się jeszcze bardziej w grupie. Co wy na to? Moja propozycja - zamieszczajmy tu skrótowy opis filmu lub jakiejś sceny z filmu, a reszta forumowiczów niechaj zgaduje. Kto zwycięży, daje opis swojego filmu, zostaje Mistrzem Kina F50. Jakieś głosowanie?
Obserwuj wątek
    • came_lia Re: Konkurs filmowy 27.01.20, 18:01
      Skrótowa scena -zgadujemy podając tytuł .Na koniec lutego ogłaszamy wyniki .
      • sagittarius954 Re: Konkurs filmowy 27.01.20, 18:17
        A nagroda ? Że tak cichutko sie upomnę ....

Będą jakieś edycje serie albo sezony ????big_grinbig_grin
    • engine8 Re: Konkurs filmowy 27.01.20, 18:37
      Ja sie ni episza poniewaz filmy ogladam rzadko - ostatni moze ze 3 4 lat temu... Szkoda czasu na "Politycznie poprawne filmy" i fantazje Hollywodzkich dyrektorow i ich reakcji na roznego rdzaju srodki dopingujace.
      Tak ze ja bede jedynie beirnym obserwatorem.. Kto wie moze sie czegos przy tym naucze?
      • came_lia Re: Konkurs filmowy 27.01.20, 19:01
        Jeden film dasz radę ,może być stary .Ja również mam mało czasu na oglądanie ale coś wybiorę.
      • banitka51 Re: Konkurs filmowy 27.01.20, 19:08
        engine - przypomnisz sobie filmy z dzieciństwa, młodości. Chyba, że kino było miejscem na randki, a ekran był nieistotny. Na współczesnych możemy się potknąć, bo sporo jest kręconych pod młodego widza, a nam 50+ szkoda czasu na problemy dawno rozwiązanesmile
        • sagittarius954 Re: Konkurs filmowy 27.01.20, 21:01
          banitko to zróbmy jeszcze tzrystopniowy konkurs i dopiero po trzecim nieodgadniętym razie podajemy tytuł filmu . Ja zaczynam big_grinbig_grin
    • sagittarius954 Pierwsza zagadka 27.01.20, 21:08

Film z roku o którym się mówi że powinien przynieść pecha .
      Nazwa angielska dwustopniowa - polska trzy wyrazy.
      Czas odgrywa ważną rolę .
      Choć mnie się wydaje że ten drugi czynnik jest ważniejszy .
      Mam go nawet w swoich zbiorach ...ale ta informacja nie wzbudzi w was detektywistycznych zapędów big_grin
      Niby nic nie wiadomo choć troszkę oczywiście tak big_grin
      • banitka51 Re: Pierwsza zagadka 27.01.20, 21:22
        Bardzo ogólne informacje. Pasuje "Niekończąca się opowieść", a może i kilkanaście innych tytułów z 1984r, podpowiedz coś, jakąś scenę. Albo co to - kryminał, bajka, romans. Adaptacja książki, nominacja do oscara? Sagi tajemniczy.. rzuć jakiś ochłap, bo się mózg zapętlił i się usmażysmilesmile
        • sagittarius954 Re: Pierwsza zagadka 27.01.20, 22:12
          Jutro rano . Przy wujku google należy dawkować informacje inaczej szybko znajdziecie big_grinbig_grin
      • sagittarius954 Re: Pierwsza zagadka stopiń II 28.01.20, 05:15
        Drugim czynnikiem ważnym filmu jest miłość .
        W filmie tym nieodzownym elementem staje się szafa . Którą to używają do swoich celów mężczyźni. Wchodząc do niej zamykają oczy i marzą a marzenia im się spełniają
        Gdybym miał w skrócie opowiedzieć film powiedziałbym tak . Pragnienie zdobycia kobiety posuwa mężczyzn do różnych działań ale gdyby je mieli powtórzyć zrobią to tylko eliminując czynnik na ktorym polegli wcześniej . No a co na to kobiety ? Gdyby o wszystkim wiedziały ...ale ten film musicie sami zobaczyć , oczywiście po odgadnięciu tytułu
        W razie niepowodzenia w następnym stopniu zagadki pokażę fotosy z filmu.
        • came_lia Re: Pierwsza zagadka stopiń II 28.01.20, 07:25
          Z szafą kojarzy mi się tylko tytuł ,,Trup w każdej szafie ''😁
          • banitka51 Re: Pierwsza zagadka stopiń II 28.01.20, 11:43
            I Narnia, ale to z pewnością nie ten film. Mam zwarcie, idę do dentysty. Może na fotelu dostanę olśnienia.
          • sagittarius954 Re: Pierwsza zagadka stopień III 28.01.20, 14:43

Nie podaję nazwisk i imion aktorów ani imion pod jakimi grają wybrane postacie . Było by bardzo proste i bardzo smieszne z mojej strony . Ale teraz podam wam fotosy z filmu od czegóż mamy mozliwość zrobienia screenu big_grin

Fotos nr jeden .

https://images90.fotosik.pl/310/5bfe8b6ef1ed8f18med.jpg

Fotos nr 2.

https://images91.fotosik.pl/310/a9df9dbbbc61d20fmed.jpg

fotos nr 3.

https://images90.fotosik.pl/310/07c7702addad02cbmed.jpg

fotos nr 4.

https://images92.fotosik.pl/310/db844e6f0b1c10a2med.jpg

Tadam . To narazie wszystko big_grin Prawda że łatwe? i proste big_grinbig_grin No czekam na szybką odpowiedź .
            • came_lia Re: Pierwsza zagadka stopień III 28.01.20, 16:25
              ,,Czas na miłość ''
            • banitka51 Re: Pierwsza zagadka stopień III 28.01.20, 17:47
              Camelia chyba zgadła? Nie wiem skąd to wrażenie, że rok 2013 miałby przynieść pecha, kompletnie się przekierowałam na starsze filmy, a tu nówka, jak dla mnie nie śmigana (nie widziałam "Czasu na miłość").
              • sagittarius954 Camelia zwycięzcą pierwszego konkursu Brawo:D 28.01.20, 17:50
                Camelia zgadła , banitka film odkryła no po prostu jestem zadowolony . Bardzo big_grinbig_grinbig_grin
                • filip505 Re: Camelia zwycięzcą pierwszego konkursu Brawo:D 28.01.20, 18:18
                  .....otatnio,ale chodzi raczej o lata ogladam filmy skandynawskie,niektore sa interesujace,
                  tytulow jak zwykle nie pamietam wiec nie podam,ale np niemieckich ciekawych jakos nie
                  moge spotkac,polskie czsami,mam polska tv internetowa wiec jest tego sporo,
                  • came_lia Re: Camelia zwycięzcą pierwszego konkursu Brawo:D 28.01.20, 18:33
                    Mieliśmy się zagłębić w czasie,i odświeżyć pamięć. A był to nowy film z 2013 roku.
                    • banitka51 Re: Camelia zwycięzcą pierwszego konkursu Brawo:D 28.01.20, 18:44
                      Camelio, gratulacje! Jako zwycięzca dajesz kolejną zagadkę!
      • came_lia Druga zagadka 28.01.20, 19:05

Taka scena :
        Dwaj mężyzni stoją w lesie ubrani w skafandry i kaski z butami tlenowymi
        - głosny śmiech pierwszego  z nich ha ha ha...zdejmuje kask ha ha
        - Oszalałeś!!! Pzyjmij śmierć jak mężczyzna, mówi drugi
        - bocian ...śmiejąc się wskazuje  palcem
         lecącego bociana na niebie .
        Jak on żyje to my też możemy.Bocian ha ha bo
        ciuś....
        • sagittarius954 Re: Druga zagadka 28.01.20, 21:08
          czekaj czekaj ....gdzie ja to słyszałem ...a może to ja mówiłem ?? Jak byłem na kacu ?/Nie ...nieeee
          Ale dajmy zwyciężyć banitce big_grinbig_grin: Panie przodem , ostatecznie mają pierwszeństwo ...big_grin
          • came_lia Re: Druga zagadka 28.01.20, 21:18
            Banitka zapewne wie ,dajmy szansę innym forumowiczów. Banitka odpowie jutro wieczorem.
            • sagittarius954 Re: Druga zagadka 28.01.20, 21:23
              Dobra świetna myśl Pozdrawiam dobranocką big_grin
            • banitka51 Re: Druga zagadka 28.01.20, 22:40
              Możemy pociągnąć. Jajeczka się nie odkręca, a odcina. No i do czego byli potrzebni mężczyźni...
              • came_lia Re: Druga zagadka 28.01.20, 23:00
                W nich jest coś takiego
                co zupełnie nie pozwala się skupić. To nawet
                fascynujące. Oni mi się dzisiaj śnili...
                • sagittarius954 Re: Druga zagadka 29.01.20, 05:30
                  Uważaj zostaniesz oszukana uncertain
                • banitka51 Re: Druga zagadka 29.01.20, 09:26
                  nasi tu byli!
                  • came_lia Re: Druga zagadka 29.01.20, 09:50
                    ,,Po pokazie w Minneapolis zostałem bardzo surowo oceniony przez feministki - wspomina gość "Stacji Kultura". - One nie odebrały tego filmu jako krytyki ustroju totalitarnego. Dla nich była to opowieść o wyższości mężczyzn nad kobietami. I mam wrażenie, że tak na Zachodzie film odbierany jest do dziś.''
                    • banitka51 Re: Druga zagadka 29.01.20, 10:52
                      feministki to w ogóle są surowe do bólu, czy komukolwiek/czemukolwiek oprócz sobie wydały pozytywną opinię?
                      Czy komuś udało się zapomnieć hasło do windy?
                      • banitka51 Re: Druga zagadka 29.01.20, 19:29
                        Jeśli do jutra nikt nie zgadnie tytułu, to ośmielę się podejść do próbysmilesmile Bo jakoś nie widzę, żeby ten film był dobrze znany... mylę się?
                        • sagittarius954 Re: Druga zagadka 29.01.20, 19:51
                          Ty już dzisiaj rowiązuj zagadkę i następną zapodaj big_grin
        • chris.w5 Re: Druga zagadka 29.01.20, 19:44
          came_lia napisała:
          > Dwaj mężyzni stoją w lesie ubrani w skafandry i kaski z butami tlenowymi

'Seksmisj
          • chris.w5 Re: Druga zagadka 29.01.20, 19:46
            coś zacięło się, 'Seksmisja'
            • sagittarius954 Re: Druga zagadka 29.01.20, 19:52
              Acha czyli zwyciężca konkursu zapodaje następny tajemniczy film chris do roboty.big_grin
            • came_lia Re: Druga zagadka 29.01.20, 20:02
              Przepraszam Chris za te buty 😁
              • chris.w5 Re: Druga zagadka 29.01.20, 20:09
                came_lia, nie ma za co, literówka, głowię się nad nową zagadką
                • came_lia Re: Druga zagadka 29.01.20, 20:15
                  Powodzenia 😊
                  • came_lia Re: Druga zagadka zwycięża Chris gratulacje 29.01.20, 21:11

• chris.w5 Re: Druga zagadka zwycięża Chris gratulacje 29.01.20, 21:17
                      came_lia, dziękuję, udało się, google pomógł
                • chris.w5 Trzecia zagadka 29.01.20, 20:19
                  z jakiego filmu pochodzi ta scena?

https://www.canalplus.pl/ms_galeria/galeria/31463_1.jpg
                  • banitka51 Re: Trzecia zagadka 29.01.20, 20:24
                    Wygląda na młodego Jana Nowickiego. Filmu nie znam. Podpowiedz jak Camelia - jakaś scena, jakiś dialog?
                    • chris.w5 Re: Trzecia zagadka 29.01.20, 20:32
                      banitka, podpowiadam, kultowy film polskiego kina okresu PRL
                      • banitka51 Re: Trzecia zagadka 29.01.20, 21:03
                        Może "Wielki Szu", chociaż określenie "kultowy" wywołuje u mnie dreszcze.
                        • came_lia Re: Trzecia zagadka 29.01.20, 21:06
                          A sceny były kręcone w Wrocławiu, gratulacje banitko 😊
                        • chris.w5 Re: Trzecia zagadka 29.01.20, 21:13
                          no proszę jak szybko i gładko poszło, zgadłaś banitka. Określenie 'kultowy' pochodzi z wikipedii.
                          Teraz Twoja kolej na zagadkę
                          • banitka51 Re: Trzecia zagadka 29.01.20, 22:21
                            wiem, że określenie "kultowy" jest "umocowane" w języku, ale mnie śmieszy, bo kult to poważniejsza sprawa. Nazywanie czegoś wbrew logice jest dla mnie nieprzyjemne. Jak zamiast wylewka prysznicowa - słuchawka, nazwana przez kogoś, kto już widział telefon, a pierwszy raz w życiu zobaczył prysznicsmilesmilesmile
                          • chris.w5 Szósta zagadka 30.01.20, 15:39
                            mam, wyskrobałem z pamięci z lat gdy chętnie chodziłem do kina.
                            Filmy tego reżysera obejrzałem chyba wszystkie, jakie były wówczas dostępne do obejrzenia.

Na początku wprowadzenie: oboje są po trzydziestce, ona ma małą córeczkę, on ma syna
                            w tym samym wieku. Oboje mają swoje dzieci w tej samej szkole z internatem.
                            W niedzielę w grudniu odwiedzają swoje dzieci i tam poznają się
                            • came_lia Re: Szósta zagadka 30.01.20, 18:56
                              Nic mi nie przychodzi do głowy
                              • banitka51 Re: Szósta zagadka 30.01.20, 19:04
                                USA chyba?
                                • banitka51 Re: Szósta zagadka 30.01.20, 19:08
                                  Chyba, że "Kobieta i mężczyzna" Leloucha?
                                  • chris.w5 Re: Szósta zagadka 30.01.20, 19:13
                                    banitka, super, zgadłaś, gratuluję, teraz Twoja kolej na zagadkę
                                    • sagittarius954 Re: Szósta zagadka 30.01.20, 19:20
                                      Przepraszam że się wtroncowywuję ,ale nowe zagadki zakładajcie od pierwszego postu banitki w tym wątku smile
                                      • came_lia Re: Szósta zagadka 30.01.20, 19:27
                                        Pomyliło się Chrisowi,admin by mógł poprawić?
                                        • sagittarius954 Re: Szósta zagadka 30.01.20, 19:29
                                          już nie i admin nie da rady big_grinbig_grin
                                        • chris.w5 Re: Szósta zagadka 30.01.20, 19:32
                                          came_lia napisała:
                                          > Pomyliło się Chrisowi

dlaczego? poprzednio Twoja była piąta
                                      • sagittarius954 Re: Szósta zagadka 30.01.20, 19:27
                                        Dajcie spokój lingwista jestem , czytam po dojczlandzku big_grinbig_grinbig_grinbig_grin
                                    • banitka51 Re: Szósta zagadka 30.01.20, 19:27
                                      Trudne to było, ale akurat ten film oglądałam kilka razy.
    • banitka51 Re: Konkurs filmowy 29.01.20, 22:25
      Czwarta zagadka. Była ogólnopolska fala krytyki, co do obsady. I już wiadomo...? Ona kiedyś polowała na owady.
      • chris.w5 Re: Konkurs filmowy 29.01.20, 22:44
        'Lalka' z Małgorzatą Braunek?

https://m.media-amazon.com/images/M/MV5BNDZjNDgwODctY2RiNS00YmJlLTk0NTctODYzMTk2NTAxNDYyXkEyXkFqcGdeQXVyODg0OTM4NTc@._V1_.jpg
        • banitka51 Re: Konkurs filmowy 29.01.20, 23:58
          Braunek się zgadza, adaptacji dotyczy, ale to nie ta historia. Film o czasach wcześniejszych sporo. Partnerował jej aktor, w którym poza Rodowicz kochały się dziewczyny w całej PRL.
          • chris.w5 Re: Konkurs filmowy 30.01.20, 00:06
            'Polowanie na muchy'
            • banitka51 Re: Konkurs filmowy 30.01.20, 01:16
              w tym jej partnerze z 'polowania' ktokolwiek oprócz jego matki i żony się kochał??
      • sagittarius954 Re: Konkurs filmowy 30.01.20, 05:22
        ale Tuhajbeja ?? Czy Heli Kurcewiczówny??
        • came_lia Re: Konkurs filmowy 30.01.20, 07:24
          Potop
          • banitka51 Re: Konkurs filmowy 30.01.20, 11:31
            Gratulacje!! Twoja kolej, Camelio! Tak nawiasem - chodziło o Oleńkę i idola ówczesnego Daniela Olbrychskiego (no ale tu sami młodzi, nie pamiętają tego).
            • came_lia Re: Konkurs filmowy piąta zagadka 30.01.20, 12:05

Z czego kobieta  może uszyc suknię aby wyglądać zachwycająco ?
              Przy  braku odpowiednich środków na gustowne materialy uszyla suknię która zachwyca do dziś.
              • banitka51 Re: Konkurs filmowy piąta zagadka 30.01.20, 13:26
                dla mnie - zabiłaś klina.. odpadam. Ponieważ szyję, zapamiętałabym ten film. Było coś w Dziewczętach z Nowolipek, ale do dziś koronka na aksamicie nie zachwyca.
                • came_lia Re: Konkurs filmowy piąta zagadka 30.01.20, 13:49
                  Sukienka była zielona
                  • came_lia Re: Konkurs filmowy piąta zagadka 30.01.20, 14:14
                    Materiał zgadlas uszyta została z aksamitu .
                    • banitka51 Re: Konkurs filmowy piąta zagadka 30.01.20, 14:15
                      Czyli z zasłony? a koronka była czarna? czy mieszam?
                      • came_lia Re: Konkurs filmowy piąta zagadka 30.01.20, 14:27
                        To nie była koronka ..
                        • chris.w5 Re: Konkurs filmowy piąta zagadka 30.01.20, 14:33
                          came_lia napisała:
                          > To nie była koronka ..

wygląda na scenę z filmu 'Przeminęło z wiatrem'
                          • came_lia Re: Konkurs filmowy piąta zagadka 30.01.20, 14:35
                            Gratuluję Chris 😁
                            • chris.w5 Re: Konkurs filmowy piąta zagadka 30.01.20, 14:40
                              came_lia, o cholera, znowu muszę coś wymyślić a ja tak dawno nie bylem w kinie
                              i TV nie oglądam, może potrwać
                              • came_lia Re: Konkurs filmowy piąta zagadka 30.01.20, 14:44
                                Tak jak ja 😁
                                • came_lia Re: Konkurs filmowy piąta zagadka 30.01.20, 15:00
                                  Chris na pocieszenie z wygranej piosenka 😊
                                  Oglądasz w wannie stare filmy
                                  I słuchasz w kółko jednej płyty
                                  Lubisz to co znasz i masz
                                  Zupełnie tak ja....

youtu.be/13MHvvplSDk

Tu sobie przypomnij coś co lubiłeś oglądaleś
                                  • banitka51 Re: Konkurs filmowy piąta zagadka 30.01.20, 15:06
                                    zmyliłaś mnie zachwytem do dziś...
                                    • came_lia Re: Konkurs filmowy piąta zagadka 30.01.20, 15:42
                                      Są sukienki ,,skarlet'' to chyba ten dekolt z przodu w szpic i zieleń ..chociaż to nie mój kolor
    • banitka51 Re: Konkurs filmowy 30.01.20, 19:31
      Siódma zagadka. Postaram się trochę skomplikować, żeby nie było tak łatwo zgadnąćsmile Dwóch facetów. Strzelaniny. Piękna muzyka.
      • sagittarius954 Re: Konkurs filmowy 30.01.20, 19:38
        Wio koniu wio koniu
        • banitka51 Re: Konkurs filmowy 30.01.20, 19:46
          Nie wiem, dlaczego pojawiasz mi się Sagi na niebiesko, ale jeśli to tytuł - to poniekąd nawiązujący do koni, których w filmie trochęsmile
          • sagittarius954 Re: Konkurs filmowy 30.01.20, 19:51
            Bo trzeba kliknąć w ten niebieski napisbig_grin
            • sagittarius954 Re: Konkurs filmowy 30.01.20, 19:54
              Rio Bravo
              • banitka51 Re: Konkurs filmowy 30.01.20, 20:05
                DWÓCH facetów. I nie śpiewają.
                • came_lia Re: Konkurs filmowy 30.01.20, 22:17
                  tango i cash
                  • banitka51 Re: Konkurs filmowy 30.01.20, 23:05
                    bardzo blisko, bo dwa nazwiska w tytule. Film oparty na realnych postaciach.
                  • banitka51 9 zagadka Konkurs filmowy 01.02.20, 17:11
                    Film o wyjątkowym klimacie. Produkcja USA. Duży dom na uboczu, w nim surowa matka z dwojgiem małych, kilkuletnich dzieci. Czekają na powrót męża/ojca z wojny.

• chris.w5 Re: Konkurs filmowy 30.01.20, 23:08
                  banitka51 napisała:
                  > DWÓCH facetów. I nie śpiewają

'Żądło'

https://podobnefilmy.com/img_pl/movie/thumb/d7/11653.jpg
                  • banitka51 Re: Konkurs filmowy 30.01.20, 23:22
                    Kocham ten film, ale to nie ten. Jesteś Camelio bardzo blisko, o milimetry...
                    • banitka51 Re: Konkurs filmowy 31.01.20, 01:11
                      Podpowiedź 1 - muzykę do filmu stworzył Kanadyjczyk
                      • came_lia Re: Konkurs filmowy 31.01.20, 10:49
                        youtu.be/IvSuAMwxHD0 nic nie pamietsm z yego filmu tylko tytul
                        • came_lia Re: Konkurs filmowy 31.01.20, 10:56
                          Nic nie pamiętam z tego fimu tylko tytuł
                          • banitka51 Re: Konkurs filmowy 31.01.20, 13:01
                            Myślałam, że to męski film, jak wszystkie o kowbojach, a tylko Ty Camelio się gimnastykujeszsmile
                            • banitka51 Re: Konkurs filmowy 31.01.20, 13:02
                              Podpowiedź 2 - jedno z nazwisk brzmi jak 'dzieciak'
                              • sagittarius954 Re: Konkurs filmowy 31.01.20, 18:21
                                Patt G i Billy K.

Jak przez mgłę kristofersona i coburna a przecież wtedy była lekka odwilż w kinach ...więc pomagałem siedząc w kinach od 14.30 do 23.00
                                • banitka51 Re: Konkurs filmowy 31.01.20, 18:32
                                  Sagi, ratujesz honor mężczyzn!!! Gratulację - Twoja kolej!
                                • sagittarius954 Re: Konkurs filmowy 31.01.20, 18:33
                                  Co dziwne jakoś nie trafiłem tego filmu na pirackich nagraniach ...zastanawiające...ale szybko musze nadrobić tą niebywałą wpadkę ...uncertain
                                • banitka51 Re: Konkurs filmowy 31.01.20, 18:33
                                  Ja bardziej mam w pamięci Redforda i muzykę Dylana.
                        • chris.w5 Re: Konkurs filmowy 31.01.20, 18:27
                          came_lia napisała:
                          > youtu.be/IvSuAMwxHD0 nic nie pamietsm z yego filmu tylko tytul

Steve McQueen, lubiłem go
    • sagittarius954 8 konkurs b prosty 31.01.20, 18:38
      Bardzo prosty bo każdy był w kinie i czytał książkę Biały kieł . O zwierzakach były filmy a ten jest ostatni i niesamowite sceny pękającego lodu w zatoce.

Prosze podac tytuł filmu i nazwisko odtwórcy głównej roli .big_grinbig_grin

Prościej byc nie może .

Ale zobaczcie ten film choć ma on przekłamania w stosunku do rzeczywistości , i to jest dopiero najciekawsze kiedy powstanie scenariusz o człowieku dochodzącego do prawdy ...no dobra zapędziłem się big_grin
      • banitka51 Re: 8 konkurs b prosty 31.01.20, 19:21
        Nie każdy, Sagi, nie każdy... Ale ten, kto zwycięży - z pewnością.smile
        • came_lia Re: 8 konkurs b prosty 31.01.20, 21:53
          Filip do odpowiedzi proszony
      • sagittarius954 Re: 8 konkurs I stopień uproszczenia 01.02.20, 05:42

Nazwa filmu to imię psa .
        Rzecz dzieje się przed wojną na terenie Alaski .
        Wyścig z czasem o życie .
        Nazwisko właściciela psa jak dla mnie to jakbym spotkał Fina .
        Historia podobno prawdziwa ,ale jak to Holyłudzie .....
        • came_lia Re: 8 konkurs I stopień uproszczenia 01.02.20, 11:33
          Wiem ,że to nie ten film ,, Bella i Sebastian" ,ale nie mogłam się oprzeć smile
          • sagittarius954 Re: 8 konkurs I stopień uproszczenia 01.02.20, 14:42
            Pieski są wdzięcznym materiałem dla filmu , to nie ten film ale dla ciekawości czytającego chętnie poczytam o nim w internecie :
        • sagittarius954 Re: 8 konkurs II stopień uproszczenia 01.02.20, 14:48
          Film rozpoczyna się na literkę T i ma tylko 4 litery .

Ale czy może byc prościej ??

no może jeszcze tak- odtwórca głównej roli grał sierżanta w Plutonie

A imienia nie mogę podac amerykańskie imiona są jakoś rzadko powtarzane u innych aktorów dlatego sa szybko ropoznawalni , nie to co my z Andrzejami i Januszamibig_grinbig_grinbig_grin
          • banitka51 Re: 8 konkurs II stopień uproszczenia 01.02.20, 14:55
            Togo?
            • sagittarius954 Re: 8 konkurs II stopień uproszczenia 01.02.20, 15:12
              Banitko Rewelka :!!!!!!!!!!!!!big_grinbig_grinbig_grinbig_grin
              I zapodajesz big_grin
              • banitka51 Re: 8 konkurs II stopień uproszczenia 01.02.20, 15:53
                to jeszcze musisz mi powiedzieć, jak umieścić post "od lewej" i z podtytułem '9 konkurs '
              • banitka51 Re: 8 konkurs II stopień uproszczenia 01.02.20, 15:58
                Przyznaję się, a echo bicia w piersi niesie się aż do Karkonoszy - nie widziałam tego filmu, ale mnie zachęciłeś, wyszukałam po obsadzie Plutonu... Trochę wstyd, bo to film zgadujemy, a nie tytuł, ale co tam, jedziemy!
                • sagittarius954 Re: 8 konkurs II stopień uproszczenia 01.02.20, 18:09
                  pisz post pod swoim pierwszym postem czyli do niego a jesli pragniesz zmienić tytuł naciśnij cytuj big_grin
                  • banitka51 Re: 8 konkurs II stopień uproszczenia 01.02.20, 19:10
                    jak pisze pod pierwszym postem, wywala mi sie z konkursu
    • banitka51 9 zagadka Konkurs filmowy 01.02.20, 19:11
      Film o wyjątkowym klimacie. Produkcja USA. Duży dom na uboczu, w nim surowa matka z dwojgiem małych, kilkuletnich dzieci. Czekają na powrót męża/ojca z wojny. Dzieci są chore.
      • banitka51 Re: 9 zagadka Konkurs filmowy 01.02.20, 20:43
        c.d. filmu - pewnego dnia do tego domu pukają 3 osoby, przyszły na służbę.
        • sagittarius954 Re: 9 zagadka Konkurs filmowy 01.02.20, 21:44
          ciekawa fabuła tego filmu na końcu okaże się że sama narratorka jest duchem .

ale tytułu jeszcze nie przypomniałem sobie ,ale ponieważ znam główną bohaterkę ...ale to już jutro big_grin

Dobranocbig_grin
          • banitka51 Re: 9 zagadka Konkurs filmowy 01.02.20, 22:06
            Ciepło, ciepło, ale tytuł! Podpowiedź dla tych, którzy jeszcze chcą zgadywać - służących jest troje - starsza kobieta, młodsza, niema i starszy pan. W domu zaczynają się dziać dziwne rzeczy - jakieś odgłosy szurania, drzwi zamknięte są otwarte, a okna zasłonięte - odsłonięte.
            • came_lia Re: 9 zagadka Konkurs filmowy 01.02.20, 22:32
              Opowiadaj dalej ,nic mi sie nie przypomina.
              • banitka51 Re: 9 zagadka Konkurs filmowy 02.02.20, 02:32
                Dzieci choroba to uczulenie na światło słoneczne, nie mogą wychodzić w ciągu dnia, a w domu zasłonięte są wszystkie okna. Matka uczy je w domu, przy lampie. W domu dzieją się coraz dziwniejsze 'nadprzyrodzone' rzeczy, matka odważa się wejść na strych, skąd dochodzą dźwięki szurania. Znajduje tam sporo starych fotografii. Na jednej rozpoznaje swoich służących.
                • came_lia Re: 9 zagadka Konkurs filmowy 02.02.20, 09:03
                  Coś mi się kojarzy z uczuleniem na światło ..ale nie pamietam dokladnie .Te dzieci wychodziły na dwór w nocy
                  • came_lia Re: 9 zagadka Konkurs filmowy 02.02.20, 11:52
                    ,,Dzieci stworzyły kreacje na miarę wytrawnych, dorosłych aktorów. "Inni" to film, który należy obejrzeć co najmniej dwukrotnie'' wygoglalam ale ja nie wygrywam tylko Sagi .Muszę to jeszcze raz obejrzeć.
                    • sagittarius954 Re: 9 zagadka Konkurs filmowy 02.02.20, 12:18
                      Ty wygrałaś howg big_grin
                      • banitka51 Re: 9 zagadka Konkurs filmowy 02.02.20, 12:36
                        Wybaczcie - gdzie TYTUŁ??
                        • banitka51 Re: 9 zagadka Konkurs filmowy 02.02.20, 12:37
                          Główną rolę grała Nicole, ex żona Toma. To chyba pomoże?
                          • came_lia Re: 9 zagadka Konkurs filmowy 02.02.20, 13:21
                            Podałam już tytuł ,,Inni" może miało być ,,The Others"
                            • banitka51 Re: 9 zagadka Konkurs filmowy 02.02.20, 14:48
                              Camelio, sprawdziłam wszystkie Twoje posty - o tytule zapomniałaś napisaćsad. Moim zdaniem zwyciężyłaś na spółkę z Sagim, więc dawajcie oboje po zagadce!!
                              • came_lia Re: 9 zagadka Konkurs filmowy 02.02.20, 14:55
                                Wpisałam 😊ale Sagi zgadł pierwszy od razu nie podsjac tytulu więc zaczynam ...
    • came_lia Re: Konkurs filmowy 10 zagadka 02.02.20, 14:58
      Dramat USA w rytmach disco o trudach dorastania  wynikających z tego powinności, realizacja marzeń,zagubieniu . ..
      Dodajemy ulubione sceny,ulubioną muzykę z filmu
      Tempo jednej z tych piosenek idealnie nadaje się do przeprowadzenia masażu.
      Wygrywa ostatni dobry wpis  za 24 godziny czyli jutro o 16 😊
      • banitka51 Re: Konkurs filmowy 10 zagadka 02.02.20, 16:28
        Są dziesiątko filmów nt, także w PL, więc szukam igły... Z pewnością nie widziałam, nie dam rady zgadnąćsmile
        • came_lia Re: Konkurs filmowy 10 zagadka 02.02.20, 16:53
          Kto jak kto ale Ty banitko pierwsza zgadniesz 😊
          Podpowiedź..cały tydzień pracuje a w sobotę ?
          • banitka51 Re: Konkurs filmowy 10 zagadka 02.02.20, 19:15
            Nie wiem, o jaki film chodzi. Niby pasuje Dirty dancing, ale muzyka nie disco. Trochę za mało danych, takich filmów są tysiące. W sobotę sprzątam, ale nie znam żądnego filmu o sprzątaniusmilesmile:
              • banitka51 Re: Konkurs filmowy 10 zagadka 02.02.20, 20:00
                Gorączka sobotniej nocy
                • came_lia Re: Konkurs filmowy 10 zagadka 02.02.20, 20:28
                  Zgadza się 😊
                  Amerykanie udowodnili, że rytm piosenki – 103 uderzenia na minutę – prawie idealnie pokrywa się zalecanym przez lekarzy tempem masażu serca (100 uciśnięć na minutę).

youtu.be/I_izvAbhExY
                  • banitka51 Re: Konkurs filmowy 10 zagadka 02.02.20, 23:27
                    czyli w karetce powinni puszczać tę piosenkę?smile
                    • came_lia Re: Konkurs filmowy 10 zagadka 03.02.20, 13:41
                      banitka51 napisała:

> czyli w karetce powinni puszczać tę piosenkę?smile
                      >
                      Podobno puszczają na kursach instruktazowych.Ulatwia to prace bo nie muszą liczyć.Metoda ta nie jest dobra dla wszystkich ,bo nie każdy ma poczucie rytmu.
      • came_lia Re: Konkurs filmowy 10 zagadka wygrywa Banitka 03.02.20, 13:44

• banitka51 Re: Konkurs filmowy 10 zagadka wygrywa Banitka 03.02.20, 15:02
          A na 11 zagadkę czekamy od Sagiego.. za współwygranie "Innych".
    • sagittarius954 11 konkurs jak zwykle prosty 03.02.20, 16:53
      Film powstał kiedy miałem 6 lat , kiedy go zobaczyłem w polskiej telewizji miałem może 10 -12 lat . I pytałem się siebie po co ci faceci przebierają się za baby .
      Podobno dla śmiechu a dzisiaj już robią to na poważnie . to jest dopiero ironia losu.
      No przecież już znacie tytuł ....
      • banitka51 Re: 11 konkurs jak zwykle prosty 04.02.20, 02:00
        Pół żartem pół serio?
        • sagittarius954 Re: 11 konkurs jak zwykle prosty 04.02.20, 05:07
          Zgadza się . big_grin
      • came_lia Re: 11 konkurs jak zwykle prosty 15.02.20, 21:35
        Nie robili to dla śmiechu ,zawsze był jakiś cel.Bardzo dużo było takich filmów.
        A tak na poważnie jak się przebierali to widziałam w pięknym film ,,Słodki Listopad"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka