Dodaj do ulubionych

CO Z TYM ZROBIĆ ?

17.01.05, 19:09
Mam problem....biały obrus cały haftowany przez moją
Mamę /rechalieu/zaplamiłam woskiem.Nie pomaga prasowanie przez papierową
serwetkę a boje sie przez gazetę.
Mamy juz nie ma....obrus ma dla mnie wartość sentymentalną,ma z 60 lat i jest
bardzo delikatny.
Pomocy.
Obserwuj wątek
    • natla Re: CO Z TYM ZROBIĆ ? 17.01.05, 19:24
      Nie mam pojęcia, ale spróbowałabym najpierw całkiem z kraja "wanisha".
      Prasowanie przez cokolwiek nigdy nie wywabiło do końca. A wrzątek? Chyba , że
      grozi rozlezieniem sie materiału.
      Mam nadzieję, że dziewczyny coś doradzą. smile
    • malwina52 Re: CO Z TYM ZROBIĆ ? 17.01.05, 21:44
      Sprobuj LUDWIKIEM - plyn do mycia naczyn,
      bywa naprawde skuteczny.
      • kla-ra Re: CO Z TYM ZROBIĆ ? 17.01.05, 22:12
        Jesli prasowanie nie pomoglo,to zostaje pralnia chemiczna.
        Inne srodki moga pogorszyc sprawe.
        • ona44 Re: CO Z TYM ZROBIĆ ? 17.01.05, 23:49
          miałam taką historię
          wydaje mi się,że pomogła benzyna lakowa/rozpuszczalnik/
          a może Klara ma rację zostaw to pralni
          • tesunia Re: CO Z TYM ZROBIĆ ? 18.01.05, 00:14
            podobnie u mnie na obrusie lnianym
            pozostaly poswiateczne plamy woskowe,
            po czerwonej swiecysad(
            • natla Re: CO Z TYM ZROBIĆ ? 18.01.05, 00:17
              Chyba Klara ma rację.
        • krista57 Re: CO Z TYM ZROBIĆ ? 18.01.05, 08:59
          Dziękuje,wciąż nie wiem co zrobię,ale na pewno sprobuje Ludwika i Vanisha.
          Przenigdy nie odwaze oddac go do pralni chemicznej.Wole zeby juz zdobił stół z
          tymi plamami albo odłoze do szafy,a w chwilach tęsknoty za
          przeszłościa/rodzice/ będę go wyjmować.
    • mada50 Re: CO Z TYM ZROBIĆ ? 19.01.05, 13:41
      jeśli delikatne środki nie pomogą ja bym uprała w proszku do białego z
      dodatkiem wybielacza Oxy-biel w umiarkowanch ilościach i temperaturze np.30
      st.C,wybierz wybielacz w niebieskim opakowaniu.
      • natla Re: CO Z TYM ZROBIĆ ? 19.01.05, 15:36
        Rozmawiałam wczoraj z panią w pralni chemicznej. Opisałam jej Twój problem
        i powiedziała, że bez problemu wszystko znika. Dopytałam się więc jej, czy
        jeżeli płótno jest stareńkie, przedwojenne to też. Zawahała się chwilę, ale
        powiedziała, że też.
        • axsa CO Z TYM ZROBIĆ ? 28.10.05, 17:16
          Moja znajoma zapewnia, że trzeba zaplamione miejsca kolejno zanurzać w bardzo
          gorącej, wręcz gotującej wodzie i natychmiast prasować. Pod spodem i na
          wierzchu powinny być serwetki. Co chwilkę zmienaić położenie plamy, żeby wosk
          mógł wsiąkać w nowe miejsca na serwetkach. Gazety raczej unikać, bo może
          nastąpić zaplamienie farbą drukarską
          • regine Re: CO Z TYM ZROBIĆ ? 28.10.05, 18:37
            Prasować, serwetki zmieniać, aż do skutku...Po jakimś czasie plama zniknie.
            Axsa najlepiej radzi smile)
            Gorzej, gdy wosk ze świecy posiadał kolor. Mam obrus z zieloną plamą. Niewiele
            ją widać ale została.
            • krista57 Re: CO Z TYM ZROBIĆ ? 28.10.05, 22:22
              Ależ dawno to było...zapomnialam o problemie.
              Obrus włożyłam do starej białej poszewki i ...wyprałam w proszku z delikatnym
              wybielaczem.Nie ma śladu.
              Obrus leży wyprasowany,na samym wierzchu półki z obrusami /zebym mogła go
              wyciągac i nacieszyć oko/.
              No....nie wiem czy kiedykolwiek przystroje nim stół...nastepnych srodków
              chemicznych moze nie "zdzierżyć'.
              • axsa Re: CO Z TYM ZROBIĆ ? 29.10.05, 07:56
                Jeśli ta część, która zwisa jest haftowana to możesz zaryzykować taką wersję
                użycia tego cudeńka:
                Obrus na stół,
                na niego folię wielkości blatu stołu
                /taką trochę grubszą można tanio kupić w sklepach ogrodniczych/
                a na folię np. białą serwetę takiej wielkości, żeby folia spod niej nie
                wystawała. Serweta może też być innego koloru.
                I niekoniecznie na imprezę, kiedy to nigdy nic nie wiadomo.

Może np. dla "cieszenia oka" w sobotę czy niedzielę spędzaną w domu.
                smile))
                • krista57 Re: CO Z TYM ZROBIĆ ? 29.10.05, 12:05
                  Nic z tego Aniu!
                  Obrusik jest cały w hafcie rechelieu/dosłownie cały/
                  więc proponowana wersja nie "wchodzi w gre".
                  Wyprasuję zalamania i kazę go sfotografowac.
                  • mira54 Re: CO Z TYM ZROBIĆ ? 30.10.05, 10:40
                    Moja mama plamy ze świecy prasuje goracym
                    zelazkiem przez flanelowa szmatke. Jak do tej pory
                    wszystkie schodzily.
                    • pia.ed Re: CO Z TYM ZROBIĆ ? 30.10.05, 13:00
                      A ja zachlapalam woskiem moje czarne, nowe i bardzo drogie polbuty sad
                      Stoja od roku w szafie, bo nie wiem jak ten wosk wywabic.
                      Probowalam lekko skrobac, ale warstwa jest bardzo cienka i skrobanie
                      nie pomoglo...
                      • goskaa.l Re: CO Z TYM ZROBIĆ ? 02.11.05, 07:19
                        Spróbuj delikatnie nagrzewać suszarką do włosów, a kiedy zmieni konsystencję -
                        wycierać np. ręcznikiem papierowym. W zasadzie możesz postarać się rozprowadzić
                        tę cieniutką warstwę wosku po całym bucie. Pasty do butów też zawierają woski.
                        Chyba że to nie wosk, a parafina z kolorowej świecy i zabarwiła skórę butów.
                        Wtedy można spróbować benzyną lakową (nie ekstrakcyjną).
                        A wtedy najpierw sprawdź na mało widocznym kawałku buta (np. obcas przy
                        podeszwie), czy benzyna nie odbarwia butów.
                        • axsa Re: CO Z TYM ZROBIĆ ? 02.11.05, 08:04
                          Tak, jeśli wosk wsiąkł w skóre, to tylko suszarka i serwetki lub ręczniki.
                          Jeśli jest na powierzchni to but do zamrażarki i po jakimś czasie spróbować g
                          skruszyć wosk, np. naciskając jakimś nieostrym przedmiotem.
                          • krista57 Re: CO Z TYM ZROBIĆ ? 14.12.05, 19:23
                            Idealnie biały haftowany richelieu obrus leży ns stole przykrytym
                            czyms złotym.Moze to troche drobnomieszczanskie,ale mi sie podoba.
                            Stól czeka na Swięta.
                            Chcecie zdjęcie ?
                            • del.wa.57 Re: CO Z TYM ZROBIĆ ? 14.12.05, 20:03
                              Jasne,ze chcemy,przynajmniej ja chce zobaczyć ten wcale nie
                              drobnomieszczański/obrusik/tez mam taki z haftem,który zaścielam zawsze na
                              swieta,ciesze sie,ze udało Ci sie to cudo uratowac Kristowink)
                              • del.wa.57 To cudeńko Krista!!!!!!! 15.12.05, 19:08
                                Piekny masz ten obrus,mam podobny chyba nawet ma więcej /dziur/nie wyobrazam
                                sobie swiąt wigilii szczególne bez /tego obrusika/..Piekny,bialutki,cacko
                                Kristawink))
                            • regine Re: CO Z TYM ZROBIĆ ? 14.12.05, 21:09
                              Pokaż to cudo, pokaż smile)) Jak zastawisz półmiskami, na święta, to nic nie
                              będzie potem widaćsmile)
                              • krista57 Re: specjalnie dla Delwy i Reginy... 15.12.05, 18:43
                                przesylam zdjęcia mojego sławnego obrusa
                                img504.imageshack.us/my.php?image=pc1502092em.jpg
                                Mam nadzieję,ze bedzie się podobał?
                                • tesunia Re: specjalnie dla Delwy i Reginy... 15.12.05, 19:15
                                  obrusik slodziutki....
                                  akurat pod kawcie z takimi lakociami jak pierniczkismile)
                                  • krista57 Re: specjalnie dla Delwy i Reginy... 15.12.05, 19:25
                                    no własnie pijemy przy nim wieczorną kawę
                                    img388.imageshack.us/my.php?image=pc1502102qx.jpg
                                    nie oparłam sie chęci ,zeby załączyc jeszcze jedno zdjęci!!!
                                    • tesunia Re: specjalnie dla Delwy i Reginy... 15.12.05, 19:29
                                      i masz racje,slicznie pasuje do calosci mebli,
                                      szkoda niemal go na codzien,
                                      ja wszystkie serwetunie i obrusiki pochowalam,zascielam tylko pod gosci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka