maladanka 28.02.05, 12:58 Może byliście tam,może jesteście w stanie pomóc? www.bieszczady-s.fr.pl/akt_pcina.php www.przystanek.bieszczady.info.pl/ Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kla-ra Re: Spłonął "Przystanek Cisna" 28.02.05, 13:45 Nie bylam w Cisnej. Stracic dom,to jest nieszczescie. Dobrze,ze podrzucilas strone. Odpowiedz Link
natla Re: Spłonął "Przystanek Cisna" 28.02.05, 15:28 Byłam kilkanaście lat temu w Cisnej na jedynych i wspaniałych wakacjach w Bieszczadach. Domu nie pamiętam. Myślę, że moglibyśmy się jako forumowicze zdeklarować na jakieś kwoty. Konto mamy podane, można tym ciekawym ludziom łatwo pomóc. Nie jest ważna kwota, każdy grosz sie im przyda, a my możemy bez uszczerbku coś dla nich zrobić. Ja w kazdym razie deklaruję wpłatę. I fajnie by było gdybyśmy podawali informację, że to od forum "pięćdziesięciolatki to my". Niech odbudowują, dalej tworzą sztukę i robią ludziom przyjemność. Odpowiedz Link
maladanka Re: Spłonął "Przystanek Cisna" 28.02.05, 16:05 Natlo jesteś wspaniała! Ale co do wpłat to ja decyzję pozostawiam darczyńcom czy chcą zaznaczać,że są z forum. Czasem nie muszą być pieniążki zaraz, jak staną trochę na nogi,to np.garnek,obrus itp.też się przyda. A może jak się odbudują,to zrobimy tam zlot?! Odpowiedz Link
natla Re: Spłonął "Przystanek Cisna" 28.02.05, 16:16 Ale oczywiście Maleństwo! Ja nic nikomu nie każę>)) Tylko proponuję, a każdy zrobi to co uważa za stosowne. A zlot tam? Super pomysł! ))) Odpowiedz Link
obecna48 Re: Spłonął "Przystanek Cisna" 28.02.05, 17:06 A ja byłam kiedys w tym domu, mieszkali tam dawno temu moi przyjaciele. Wiem, że mieszkańcy gminy są poruszeni tym nieszczęściem.. tym bardziej, że to nie pierwszy raz.. co kilka lat płonie jakiś dom. W Wetlinie, w Smereku, teraz trafiło w Cisną.. Wczoraj rozmawiałam z przyjaciółmi z tamtych stron.. są poruszeni, i tym pożarem, i tym że zmarł śmiercią samobojczą najbardziej znany w gminie góral, Staszek Staszel, to jemu kiedys spłonął w Wetlinie dom razem z gromadką dzieci.. akilka lat temu zginął pod ciągnikiem kilkunastoletni syn.. To są niewyobrażalne dramaty.. Starsze małżeństwo ze Smereka,emigranci z dużego śląskiego miasta, którzy też tak stracili cały dorobek życia, stanęli na nogi i przetrwali dzięki temu, że otrzymali ogromne wsparcie od miejscowych ludzi i turystów (!). Każdy dawał co mógł, a latem gromada młodych mężczyzn, część to byli turyści, pomagała przy odbudowie niewielkiego domeczku.. i zyją sobie w swoim zaciszu w miarę spokojnie.. ale ten pożar bardzo ich zmienił, i stosunek do rzeczy materialnych. W kilka godzin znikł dorobek ich życia, młodym jest łatwiej, a oni nie byli juz młodzi.. stracili wszystkie swoje rodzinne pamiątki, pamietam jak bardzo nad tym boleli.. Tym, którzy stracili wszystko, przydatne jest wszystko.. więc jeśli ktos może to niech śle nawet drobiazgi, niech im ten dom powstanie od nowa jak najszybciej. Odpowiedz Link
mada50 Re: Spłonął "Przystanek Cisna" 28.02.05, 18:54 w jednej chwili stracić cały dorobek to wielka tragedia,dobrze,że tym razem nikt nie zginął, przypomina mi się powódź w 97r gdy ludzie wszystko potracili,szok,bezradność, we środę będę na poczcie,wypisałam już przekaz pocztowy i podoba mi się pomysł Natli,żeby wpisać w nazwie zleceniodawcy "forum GW pięćdziesięciolatki to my" (jeśli to będzie możliwe),zamiast imienia i nazwiska. Odpowiedz Link
krista57 Re: FORUM GW PIĘĆDZIESIECIOLATKI TO MY 28.02.05, 20:00 swietny pomysł Natlo i Mado...ja w srode tez ide na pocztę lub do banku przesłac jakąś kwote. Nie mam sentymentu do Bieszczad,nigdy tam nie byłam....słyszałam tylko niesamowiete historie. Dla pogorzelcow mam wspolczucie i z tego co opisuje ich przyjaciel byli to zapaleńcy.Takich ludzi darzę ogromnym szacunkiem...dlatego trochę złotowek pojdzie od mnie. Odpowiedz Link
maladanka Re: FORUM GW PIĘĆDZIESIECIOLATKI TO MY 01.03.05, 14:21 podbijam do góry - może jeszcze ktos przeczyta - może poslecie link znajomym? Odpowiedz Link
natla Re: FORUM GW PIĘĆDZIESIECIOLATKI TO MY 05.03.05, 10:52 Też podrzucam, żeby Was zmobilizować. Odpowiedz Link
mira21 Re: FORUM GW PIĘĆDZIESIECIOLATKI TO MY 05.03.05, 14:28 Osadziło mi sie w myslach to nieszczęście. Na pewno zainteresuję sie blizej i innych też. Odpowiedz Link
natla Re: FORUM GW PIĘĆDZIESIECIOLATKI TO MY 09.03.05, 23:04 Podrzucam dla przypomnienia. Odpowiedz Link
kla-ra Re: FORUM GW PIĘĆDZIESIECIOLATKI TO MY 10.03.05, 23:08 W czerwcu bede chciala pojechac na 3-4 dni w tamte strony. Nigdy nie bylam w Bieszczadach. Opowiem znajomym moze uda sie zorganizowac zbiorke rzeczy. Odpowiedz Link
natla Re: FORUM GW PIĘĆDZIESIECIOLATKI TO MY 10.03.05, 23:15 Wiesz jak to jest z rzeczami. Jak z prezentami ślubnymi, mnóstwo powielonych , niepotrzebnych rzeczy, kasa jest lepsza. ) Odpowiedz Link
chminka Re: FORUM GW PIĘĆDZIESIECIOLATKI TO MY 10.03.05, 23:28 to byl piekny dom, czy w polsce nie ma obowiazku ubezpieczenia domow? Odpowiedz Link
chminka Re: FORUM GW PIĘĆDZIESIECIOLATKI TO MY 10.03.05, 23:49 powinnam sie chyba wytlumaczyc dlaczego nie deklaruje pomocy finansowej, bo poprostu uwazam tak jak wyzej napisalam ze ten dom powinien byc ubezpieczony jako biznes. z tego co zrozumialam to byl dom wypoczynkowy, czyli przynosil im dochod. proszac o pozyczke powinni wpisac kiedy te pozyczke beda mogli splacic. inaczej wygladalaby prosba o wsparcie finansowe , wtedy mozna zlozyc sie na mieszkanie, a nie na nowy biznes, bo o takiem domu ja tez marze, no moze nie w bieszczadach, ale gdzies na poludniu..i prawde mowiac musze jeszcze troche popracowac, aby marzenie moje sie spelnilo.. i jeszcze jedno mnie zastanowilo jak duzo ludzi im uzyczylo pomocy, a mowi sie ze tyle dzieci glodnych w polsce chodzi. Odpowiedz Link
maladanka Re: FORUM GW PIĘĆDZIESIECIOLATKI TO MY 11.03.05, 10:44 ..nie wiem jak było z ubezpieczeniem,nie znam tych ludzi, ale zawsze jest problem z odzyskania czegokolwiek z ubezpieczenia - przewaznie się okazuje,że jest jakiś szczegół,który sprawia,ze albo się nie należy,albo jest obniżone.To są polskie biurokratyczne realia,których ktoś,kto nie zyje w Polsce, nie jest w stanie zrozumieć. A tłumaczyć się nie masz powodu.Zamieściłam ten link,bo inaczej pomóc nie mogłam. Odpowiedz Link
mada50 Re: Spłonął "Przystanek Cisna" 11.03.05, 11:10 to prawda,że ludzie nie ubezpieczają swojego mienia,w czasie powodzi w 1997r premierostwo stracił pan Cimoszewicz gdy powiedział,że państwo nie pomoże tym,którzy nie ubezpieczyli swego mienia, jednak to nie zwalnia nas z pomocy i okazania dobrego serca ludziom,którzy w jednej chwili wszystko stracili, ubezpieczenie jak wiadomo nigdy nie pokryje całości strat,a na bierząco z dnia na dzień pokrzywdzeni przez los ludzie mają potrzeby. Odpowiedz Link
r.sipior Re: Spłonął "Przystanek Cisna" 23.03.05, 19:55 Byłem tam, znam ich. Pomóżcie im ONI by Wam pomogli. Czy dom był ubezpieczony? Guzik mnie to obchodzi, chciałbym tam wrócić. Nieszczęście Kasi i Andrzeja bardzo mnie uderzyło. Życzę im szczęścia i wsparcia. Odpowiedz Link
maladanka Re: Spłonął "Przystanek Cisna"- rusza odbudowa 28.06.05, 16:47 Chciałam przypomnieć... może kogoś poprowadzą wakacyjne ścieżki i będzie mógł jakoś pomóc? www.twojebieszczady.pl/akt_pcina.php www.przystanek.bieszczady.info.pl/ziemia.inc.php Odpowiedz Link
natla Re: Kochani, dostałam piękne podziękowania.... 01.07.05, 20:25 .........Dawno się tak nie ucieszyłam niczym, jak dzisiaj liścikiem od właścicieli byłego Przystanku. Przepisuję słowo w słowo, ale najpierw opis kartki: kartka pomalowana brązowym kolorem na kształt okna, doklejony daszek i w oknie żółty kwiatek w brązowym też dzbanku. Wszystko zrobione kilkoma pociągnieciami grubszego (ramy) i cienkiego pędzelka jest lekkie i śliczne. Na tle owegoż okienka takie słowa pisane ręką kobiecą: "Kochani 50-latkowie! Dziękujemy serdecznie za Waszą obecnosć i pomoc finansową. Mamy nadzieję, że pozwolicie nam kiedyś zwrócić dług. Mamy piwnice i drogę dojazdową. Cieszymy sie każdym dniem pełnym pracy nad naszym domkiem. Już teraz serdecznie zapraszamy do nas. Życzymy też udanego lata pełnego słońca i radości. Kasia, Andrzej i Agatka Rozmysłowicz" Cóż, pani Kasia chyba nie zdaje sobie sprawy, co napisała. Tak zwariowane towarzycho może sie im zwalić na kark naprawde.)))))) A co byście powiedzieli na zjazd np. 2-dniowy w Cisnej.....oczywiście na własny koszt. Byłoby sprawiedliwiej......wszyscy mielibyśmy daleko )))))).no moze poza Maleństwem, ale dzięki temu raz byłaby gdzieś pierwsza i nie dzwoniła z tyłu ))) Myślę, że Kasia i Andzrej nie zablokowali konta ) i że kasa jest im potrzebna ciągle, bo zakupili worek bez dna....)Może jeszcze ktoś z nas pomoże im odszukać chociaż dno................ Odpowiedz Link
kla-ra Re: Kochani, dostałam piękne podziękowania.... 01.07.05, 20:49 Natla, jakie to mile i serdeczne. Przychylam sie do Twojej propozycji.Moge od wrzesnia. Odpowiedz Link
natla Re: Kochani, dostałam piękne podziękowania.... 01.07.05, 20:57 Czujesz to? Początek pażdziernika pogodny dzień i my??? I Ci przemili ludzie przed swoim nowym domkiem......nie za szybko im go wybudowałam??? ))) Nie mam o tym pojęcia. Odpowiedz Link
natla Re: Kochani, dostałam piękne podziękowania.... 02.07.05, 16:37 Podrzucam, bo nie wiem, czy czytacie, a to takie miłe. Odpowiedz Link
kla-ra Re: Kochani, dostałam piękne podziękowania.... 02.07.05, 22:43 Moze byc pazdziernik. Mili ludzie,oby im sie wszystko po ich mysli ulozylo. Danusiu,czy sa tam grzyby? Odpowiedz Link
maladanka Re: Kochani, dostałam piękne podziękowania.... 16.11.05, 07:50 Nie udało mi się pojechać do Przystanku Cisna, może w zimie, ale chciałam przypomnieć wątek i pokazać jak rośnie nowy dom www.przystanek.bieszczady.info.pl/ziemia.inc.php Odpowiedz Link
tofika Re: Kochani, dostałam piękne podziękowania.... 16.11.05, 17:27 Danus,super ..bardzo dobrze,, musze ,musze tam w przyszlosci przyjechac, moze jeszcze kogos namowie,,, Odpowiedz Link