malwina52 21.06.05, 08:32 republika.pl/miasto_gniezno/pliki1/slow_slow.htm Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bubliczka Re: mamy lato!!!!! 21.06.05, 09:22 Lato, lato, lato czeka....pamietacie ten hit? Slysze glos ale nie pamietam kto spiewal. Wydaje mi sie,ze to filmowa piosenka - "Szatan z siodmej klasy" moze? Z kalendarza rytualow calorocznych prawie wszystko zupelnie mi nieznane, no naturalnie - swieto Kupaly - tak, no a jak kupala to wianki trzeba by przygotowac na noc swietojanska. Czy bywa taki festyn wiankowy nad Wisla w Warszawie drogie Warszawianki? Odpowiedz Link
malwina52 Re: mamy lato!!!!! 21.06.05, 09:32 Noc Swiętojańska najkrótsza noc w roku szkoda ja przespac ))))) Odpowiedz Link
regine Re: mamy lato!!!!! 23.06.05, 00:42 To mi się normalnie coś pokiełbasiło???? Zawsze wianki ,jak "byłam piękna i młoda", Puszczałyśmy na wodę 23/24 czerwca???? To jak to właściwie jest???? Już się pogubiłam zupełnie.... Starość ,nie radość....Wstyd się przyznać( Odpowiedz Link
august2 Re: mamy lato!!!!! 23.06.05, 02:05 macie racje lato pelna para. U nas w gorkach przygrzewa od paru dni. W domu wlaczamy klimatyzacje. Troche komfortu nie zaszkodzi.. Czy w Polsce buduja domy z klimatyzacja? Odpowiedz Link
malwina52 Re: mamy lato!!!!! 23.06.05, 07:15 prywatnie jak buduja to napewno o tym pomysleli, w blokach raczej nie, bo nie slyszalam Odpowiedz Link
pia.ed Domy z klimatyzacja? 24.06.05, 00:17 Nie wiem jak w Polsce, ale w Szwecji o tym nie slyszalam. Szwedom wystarcza SAMOCHOD z klimatyzacja! Odpowiedz Link
regine Re: Domy z klimatyzacja? 24.06.05, 00:43 Wiem,że w Polsce wszystkie (prawie),nowoczesne biura ,urzędy,czy sklepy posiadają klimatyzację.W domach prywatnych ,instalowana jest też, ale indywidualnie .Każdy na swój koszt.Ze względu na smog, większość osób instaluje ją w większych miastach,w mniejszych rzadziej.Tam można po prostu otworzyć okno lub ustawić wentylator.Większość aut w Polsce też ma klimatyzację... Odpowiedz Link
malwina52 Re: prognoza na lato 23.06.05, 07:54 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60935,2778364.html- Naprawdę ładnie zrobi się pod koniec czerwca i taka aura powinna utrzymać się przez całe wakacje, przy czym lipiec zapowiada się lepiej niż sierpień. Średnia letnia temperatura sięgnie 25-27 st. C. Będzie też kilka dni naprawdę upalnych, gdy termometry wskażą 30 st. - mówi Ryszard Kozieł z warszawskiego IMGiW. Odpowiedz Link
malwina52 Re: prognoza na lato 23.06.05, 10:02 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60935,2778364.html Odpowiedz Link
regine Re: A jednak z moją z pamięcią jest OK!!!!! 23.06.05, 11:30 Gazeta.pl > Wiadomości > Deser > Na deser Czwartek, 23 czerwca 2005 Dziś Noc Świętojańska Fot. Grzegorz Kwołek / AG jack 23-06-2005, ostatnia aktualizacja 22-06-2005 20:49 Dziś od Morza Śródziemnego aż po Skandynawię będzie świętowana jedna z najbardziej niezwykłych nocy w roku - Noc Świętojańska Wiąże się ona z letnim przesileniem. Odkąd pradawni astronomowie wyznaczyli pierwszy dzień lata na około 24 czerwca, w wigilię tego wydarzenia odbywały się na Starym Kontynencie niezwykłe obrzędy. W tradycji słowiańskiej w tę jedyną noc, zwaną też Nocą Kupały, czczono płodność i obfitość. Przyjęta więc później nazwa - Noc Świętojańska jest myląca. Jan Chrzciciel ma bowiem niewiele wspólnego z praktykowanymi od czasów przedchrześcijańskich obrzędami, takimi na przykład jak staropolskie wędrowanie na najwyższą w okolicy górę. Nasi przodkowie rozpalali tam ogień, który, jak wierzyli, miał przedłużyć światło słoneczne. Innym zwyczajem było szukanie kwiatu paproci. Pod pretekstem szukania czegoś, co nie istnieje, młodzi szli do lasu, aby w tę jedyną noc oddawać się uciechom. Praktykowanym wciąż zwyczajem jest puszczanie wianków. Dziewczyny do dziś puszczają je na wodę wraz z zapaloną świecą. Jeśli wianek płynie bez przeszkód lub wyłowi go jakiś chłopak, oznacza to szybki ślub i szczęśliwe życie. Jeśli utknie w zaroślach lub świeca zgaśnie, wróży to nieszczęście i staropanieństwo. Jak w XVI wieku pisał ksiądz Marcin z Urzędowa, dopełnieniem ceremoniału najkrótszej nocy w roku były zioła. Wierzono, że raz w roku nabierały szczególnych, medycznych właściwości. Silną wiarę w skuteczność ziół miały młode kobiety, które przepasywały się nimi trzykrotnie wokół talii i piersi. Miało to wpłynąć na zachowanie urody przez długi czas. Odpowiedz Link
malwina52 Re: bo lato rozpala..... 24.06.05, 08:32 "Bo lato rozpala każdego górala, I ogień wyzwala w każdym z nas. Gdy słońce się śmieje, serducho goreje, Za Tobą szaleje cały czas." opolski przeboj Golcow, fajny Odpowiedz Link
malwina52 Re: lato sie konczy!!!!! 25.08.05, 07:45 chyba bedziemy za nim wszyscy tesknic, bo kto nie lubi ciepelka i dlugich dni Odpowiedz Link
walderka Re: lato sie konczy!!!!! 25.08.05, 07:47 Malwinko, chyba masz rację, to lato to już tylko kalendarzowe, bo za oknem widok mało przypominający lato, a raczej jesień, szaro, słońce schowane.Dobrze że nie pada i jest dość ciepło. Odpowiedz Link
malwina52 Re: mamy lato!!!!! 28.08.05, 10:27 a jednak wrocilo lato, nie dziwie sie bocianom, ze zwoluja narady rodzinne i debatuja czy odlatywac, im tez szkoda lata, korzystajcie ze sloneczka, milych plenerowych wrazen Odpowiedz Link
kla-ra Re: mamy lato!!!!! 31.08.05, 08:23 Tak,do konca tygodnia maja byc piekne letnie dni. Wyciagam rower i ciesze sie sloneczkiem. Odpowiedz Link
axsa Re: mamy lato!!!!! 31.08.05, 09:54 ... jutro pierwszy dzwonek w zaczynającym się roku szkolnym... )) Odpowiedz Link
tesunia Re: mamy lato!!!!! 31.08.05, 09:58 pamietam ubiegle ostanie dni sierpnia, bylo goraco,ze bikini bylo tylko jedynym strojem w ogrodzie, czego nie mozna powiedzec o terazniejszych ostanich dniach, choc sloneczko swieci ,wieje co powoduje ochlodzenie cialka) Odpowiedz Link
malwina52 Re: mamy ostatni dzien lata! 22.09.05, 07:08 trzeba go pieknie pozegnac, zeby zechcialo wrocic zielone i sloneczne )) Odpowiedz Link
malwina52 Re: mamy ostatni dzien lata! 22.09.05, 10:01 ladnie ))) ja chyba pozegnam je w fotelu Odpowiedz Link
vogino55 Re: mamy ostatni dzien lata! 22.09.05, 22:54 Jeszcze 1 1/2 godziny lata,,,,,,,,, Wojciech Odpowiedz Link
natla Re: mamy ostatni dzien lata! 22.09.05, 23:05 Lato się skończyło wspaniałym akordem......mam nadzieję, że słoneczna jesień tez wejdzie z hukiem ) Odpowiedz Link
august2 Re: mamy ostatni dzien lata! 23.09.05, 04:23 czy wejscie z hukiem to znaczy "z grzmotami"... czy z deszczowa szaruga..? Odpowiedz Link
pia.ed Re: mamy ostatni dzien lata! 23.09.05, 10:28 Lato sie jeszcze nie skonczylo, przynajmniej w Szwecji. Weekend ma byc bardzo cieply, pogoda do opalania sie, kapieli i siedzeniu wieczorami nad brzegiem morza. Tak w kazdym razie planuje ta prawie piecdziesiecioletnia pani na zdjeciu . www.kvp.se/index.jsp?a=440376 Odpowiedz Link
goskaa.l Re: Witaj, jesieni!!! 23.09.05, 11:38 W Szczecinie także piękna, ciepła i słoneczna pogoda. Jutro poszukam jesieni na wodzie (choć już od dwóch tygodni rośliny nadwodne przybierają barwy jesienne). A w niedzielę bedę jej szukać na obrzeżach lasu (niestety, na grzyby nie ma co liczyć, nie padało). Odpowiedz Link
august2 Re: witaj Santa Ana 29.09.05, 21:05 ..od wczoraj wieje tradycyjny wiatr od pustyni 'Santa Ana' i... temperatura prawie 40 stopni.. czyli lat w pelni.... Odpowiedz Link
tesunia Re: witaj Santa Ana 29.09.05, 21:16 ech...ciepelko, chciala bym by trwalo wiecznie ) Odpowiedz Link
malwina52 Re: witaj Santa Ana 30.09.05, 07:19 mile jest ciepelko ale z umiarem )) nie lubie sie pocic, Auguscie czy wsrod swojej garderoby masz kozuszek????? Odpowiedz Link
tesunia Re: witaj Santa Ana 30.09.05, 09:41 dzis jeszcze sloneczko swiec, zapowiadaja nadciagajace sloty .. brrrrrrrrrrr.....bedzie zimno nie lubie marznac( Odpowiedz Link
august2 Re: Malwina 30.09.05, 18:13 Malwino, niestety nie posiadam kozucha... Z cieplejszych rzeczy to mam sweter, kurtke ale nie za gruba.. Rekawiczki i nauszniki sa niepotrzebne Sniegu nie lubie (niemile wspomnienia) i tylko czasmi jedziemy w pobliskie gory zeby go zobaczyc. Odpowiedz Link
malwina52 Re: Malwina 01.10.05, 10:29 tez nie lubie zimy, najchetniej bym ja przespala, alez Ty masz oszczednosci skoro nie masz wydaktow na zimowa odziez)))) Odpowiedz Link
august2 Re:jeszcze bardzo cieplo 01.10.05, 21:21 masz racje, na futra nie musze wydawac. Poniewaz wciaz bardzo cieplo.. mamy dzis party naszej grupy na plazy Pacyfiku z pieczeniem kielbas i muzyka gitarowa. Pomimo iz nie czuje sie za dobrze .. jechac trzeba. Szkoda przepuscic okazji. Odpowiedz Link
malwina52 Re:jeszcze bardzo cieplo 01.10.05, 21:40 i ogrzewaj nas wiadomosciami jak sie ma sloneczko u Ciebie, milej zabawy i czuj sie zawsze dobrze usciski Odpowiedz Link