Dodaj do ulubionych

woda mineralna i osteoporoza

21.06.05, 10:12
Ktore polskie wody mineralne zawieraja duuzo wapnia? Min.120-140mg jednostek
czy jak to zwal w L? Ja uzupelniam moj wapn wylacznie naturalnie i oprocz
jedzenia twarozkow, serkow, brokulow etc. pije wody w ktorych duzo wapnia.
Wybieram sie na 2-3 tygodnie do Polski i dobrze byloby wiedziec jaka
alternatywe moge znalezc.
Obserwuj wątek
    • malwina52 Re: woda mineralna i osteoporoza 27.06.05, 10:47
      W leczeniu osteoporozy najważniejsza jest profilaktyka. Wiemy, że
      pierwiastkiem, od którego zależy kondycja naszych kości jest wapń. Jego
      niedobór powoduje ubytek substancji budulcowej kości, co prowadzi do
      zmniejszenia wytrzymałości kości na złamania. Aby temu zapobiec, należy
      stosować odpowiednią dietę, bogatą zarówno w wapń, jak i witaminę D, która
      ułatwia jego przyswajanie. Prawidłowa podaż wapnia i witaminy D jest ważna
      szczególnie dla nas 50 dziesieciolatkow. Profilaktyka i leczenie za pomocą
      preparatów wapniowo - witaminowych ma udowodnioną skuteczność działania.
      Ja zajadam sie nabialem, na wody jakos nie zwracalam uwagi.
      Popatrze, ale mysle ze to minimalne sladowe ilosci wapna tam sie znajduja.
      • wiktoria53 Witamina D, a osteoporoza. 27.06.05, 12:10
        Nurses' Health Study: Witamina D ważniejsza niż wapń

Nowy raport z Nurses' Health Study (NHS)pokazuje, że w profilaktyce złamania
        szyjki kości biodrowej u kobiet po menopauzie spożycie witaminy D w postaci
        pokarmów i suplementów może odgrywać ważniejszą rolę niż spożycie wapnia.2
        Badanie objęło ponad 72000 kobiet po menopauzie, z których 98% białego koloru
        skóry. Przez 18 lat obserwowano dietę uczestniczek badania. Ponieważ na zdrowie
        kości wpływa wiele czynników trudno było w badaniu kontrolować wszystkie
        zmienne. Na przykład wapń i witamina D mogą poprawiać zdrowie kości, a nadmiar
        witaminy A (retinolu, nie beta-karotenu) może negatywnie wpływać na kości. Gdyż
        mleko jest często wzbogacane w witaminę A i D trudno ocenić jego wpływ na
        kości. Naukowcy z NHS przyjęli kilka różnych modeli, aby uwzględnić wiele
        zmiennych czynników mogących mieć wpływ na złamania szyjki kości udowej.

Przetestowano po sześć modeli dla wapnia żywieniowego (przyjmowanego jedynie z
        pokarmu) i całkowitego (np. pokarm oraz suplementy). Ze wszystkich 12 modeli
        jedynie jeden wykazał statystycznie znaczną3 funkcję ochronną wapnia: wapń
        całkowity na poziomie 1200 mg/dzień i większym, w porównaniu z dawką mniejszą
        niż 600mg/dzień, wiązał się z 30% niższym ryzykiem wystąpienia złamania.
        Modelami były przedziały wiekowe.

Witamina D za to wykazała działanie ochronne w 8 z 12 modeli. Żywieniowa dawka
        witaminy D większa niż 6,2 mcg/dzień, w porównaniu z dawką mniejszą niż 2,5
        mcg/dzień, wykazała zmniejszenie ryzyka o 33-43% we wszystkich 6 modelach.
        Całkowita dawka witaminy D 12,5 mcg/dzień i większa, w porównaniu z mniejszą
        niż 3,5 mcg/dzień, wykazała zmniejszenie ryzyka o 37% w 2 z 6 modeli.

Autorzy tego raportu omówili także inne kliniczne badania na temat
        suplementacji witaminy D i jej wpływu na zdrowie kości i zauważyli, że wyniki
        były zróżnicowane. Witamina D najwidoczniej jest bardziej istotna, gdy
        występuje niskie spożycie wapnia (co jest typową sytuacją w większości diet
        wegańskich).

Badacze na koniec piszą tak: "Zaobserwowaliśmy znacznie mniejsze ryzyko
        wystąpienia złamania szyjki kości udowej u osób z wyższym spożyciem witaminy D,
        bez względu na to czy pochodzi ona z pożywienia czy też pożywienia połączonego
        z suplementami. Ogólnie rzecz biorąc spożycie wapnia nie wskazywało na
        jakikolwiek związek z ryzykiem wystąpienia złamania". Mimo to, autorzy wierzą,
        że stałe spożycie wapnia jest niezbędne dla zapewnienia zdrowia kości (choć nie
        podają dokładnych zaleceń).

Czy promienie słoneczne w okresie letnim są wystarczającym źródłem witaminy D?

Zalecana dawka spożycia witaminy D dla ludzi w wieku 1-50 lat wynosi 5 mcg***,
        a dla ludzi powyżej 50 roku życia 10 mcg***. Większość ludzi spożywa tą
        witaminę w postaci ryb i produktów witaminizowanych. Dieta wegańska bez
        suplementów lub żywności wzbogaconej zawiera jej mało lub nie zawiera jej wcale.

Choć witamina D występuje w niewielu pokarmach, powszechnie uważa się, że
        ludzie nie powinni się o nią martwić, gdyż jej źródłem są promienie słoneczne.
        Przez wiele lat uważano, że ludzie, którzy zażywają dużo słońca latem uzbierają
        wystarczające zapasy witaminy D, aby starczyło jej na zimniejsze miesiące.
        Jadnak dzisiaj często z domu trafiamy od razu do auta, potem do biura,
        następnie spowrotem do auta i do mieszkania. A kiedy już jesteśmy na słońcu
        zdaża się, ża mamy na sobie krem przeciwsłoneczny. Starzenie się i ciemna
        karnacja skóry także zmniejszają produkcję witaminy D przez promienie
        słoneczne. Najnowsze badania poddają w wątpliwość twierdzenie, że ludzie są w
        stanie zmagazynować na zimę wystarczające jej ilości, szczególnie jeśli żyją
        poza tropikalnym klimatem.

Tegoroczne badanie Heaneya i innych4 wykazało, że zdrowi mężczyźni żyjący w
        Nebrasce zaczynając eksperyment z zalecanym zapasem witaminy D zimą nadal
        potrzebowali dziennie 12 mcg tej witaminy, aby zapobiec zmniejszaniu się tego
        zapasom. Ważniejsze może okazać się to, w jaki sposób zmienia się w zimie
        poziom PTH:

Vitamin D na dzień PTH

Mniej niż 5 mcg urosło 6%

25 mcg pozostawało takie samo

125 mcg pozostawało takie samo

250 mcg zmniejszyło się 24%

Fakt, że dzienne spożycie witaminy D wynoszące 250 mcg powodowało spadek
        poziomu PTH wskazuje, że ci meżczyźni mogli nie mieć idealnego poziomy witaminy
        D nawet na początku zimy. 250 mcg witaminy D na dzień to duża dawka. Obecny
        dopuszczalny limit spożycia witaminy D dla dorosłych wynosi 50 mcg na dzień.
        Heaney twierdzi: "Dostępne dowody wskazują, że dopuszczalny górny poziom [50
        mcg/dzień] jest za niski. Jak już nadmieniliśmy zaprezentowane dane pokazują,
        że średnie dzienne zapotrzebowanie jest być może dwa razy wyższe".
        • bubliczka Re: Witamina D, a osteoporoza. 28.06.05, 10:08
          Obywam sie bez chemii czyli tabletkowego wspomagania. Naturalnie chodzi o
          profilaktyke i zapobieganie a nie o patologie. Pije wode, ktora w 1 l ma 348
          jednostek wapnia - jezeli pije 2 l dziennie plus nabial plus warzywa, ktore
          dostarczaja sporo wapnia wiec nie musze siegac pod tabletkowy wapn. Moje wody
          sa albo francuskie albo niemieckie, bedac w Polsce dla ciekawosci sprawdze,
          ktore sa bogate wlasnie w ten pierwiastek.
          • malwina52 Re: Witamina D, a osteoporoza. 28.06.05, 10:36
            probowalam wejsc w jakis ranking wod
            mineralnych i dopatrzec ale akurat
            zawartosci wapnia nie bylo,
            wyglada na to ze Ty bedac tu goscinnie
            przedzej niz my sie dowiesz smile))))
            ale kupujac wode teraz sprawdzam
            oprocz zawartosci sodu i zawartosc wapnia
            • tesunia Re: Witamina D, a osteoporoza. 28.06.05, 10:46
              tez myslalam nad tym problemem,
              niemniej mysle sobie,ze tu trzeba by miec zdrowe nereczki,
              ktore by niepogorszyc zlym wybowrem wody,
              sa kamienie nerkowe o roznej stroktorze chemicznej i nie wszystkie wody
              mineralne sa wskazane dla takich ludzi.
              takie jest moje rozumowanie.
              • malwina52 Re: Witamina D, a osteoporoza. 28.06.05, 11:03
                a ja mam ograniczona pojemnosc zoladka,
                za duzo wody nie moge pic,
                a wiem ze powinno sie wypijac i to duzo,
                ale dostaje wodnej bekawki smile)))))
                • tesunia Re: Witamina D, a osteoporoza. 28.06.05, 11:06
                  hi,hi,..malwiko ..czyli zabki Ci w brzusiu skaczawink) ??

ja moge wypic, 2 l.plynow,pozniej mecza mnie czeste odwiedziny w "kaciku";
                  • malwina52 Re: Witamina D, a osteoporoza. 28.06.05, 11:14
                    ja to nazywam motylkami,
                    ale efekt ten sam,
                    z jedzeniem nie mam takich problemow,
                    mam cos chyba z kaczki bo moge
                    duzo zjesc na sucho
                    • tesunia Re: Witamina D, a osteoporoza. 28.06.05, 11:39
                      malwinko,z tego co wiem kaczuchy lubia ciapcie wodnawink)

ale jedzac bez popijania jest wskazane i zdrowe,
                      nalezy napisc sie przed lub po posilku,
                      wdlug zalecen zdrowego odzywiania,
                      ma to cos zwiazek z sokami trawiennymi.
                      • wiktoria53 Woda niegazowana 29.06.05, 08:01
                        Nie chciałabym nikogo wprowadzać w błąd, ale jestem wręcz przekonana, że w
                        jednym z programów: pytanie na śniadanie, jeden ze znawców tematu wypowiedział
                        się na temat zawartości wapnia w wodzie, a mianowicie, że nie powinno być
                        wapnia więcej jak 20 mg ,a ponieważ woda żywiecka jest najbliższa temu, więc
                        zalecana jest dla dzieci.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka