super.222 Re: Rok 2014 - Rokiem Oscara Kolberga 02.01.14, 07:39 W lutym przypada 200 rocznica urodzin tego wybitnego badacza polskiego folkloru. 6 grudnia 2013 roku Sejm jednogłośnie przyjął uchwałę. Oscar Kolberg Jako pierwszy zebrał i uporządkował według regionów wiedzę na temat polskiej twórczości ludowej - muzyki, tańców, zwyczajów i mowy. Utrwalił około 10 tysięcy melodii ludowych Odpowiedz Link
aga-kosa Re: Rok 2014 - Rokiem Oscara Kolberga 02.01.14, 09:06 Zasłużeni. Włożył wiele trudu aby ocalić od zapomnienia naszą Polską duszę. W czasach mojego dzieciństwa tak zwane kołchoźniki nadawały piosenki ludowe. Orkiestra Feliksa Dzierżanowskiego "rżnęła" w każde południe. Któregoś wieczora zadzwonił wnuk czwartoklasista z prośba o ludowe piosenki z mojego dzieciństwa. Nie wyobrażacie sobie jakiego mi klina zabił. Człowiek czasem słucha tylko parodii ludowych piosenek a i to w wersji wyłącznie dla dorosłych. Czy u Was po kolędzie będą chodzić kolędnicy czy tylko ksiądz. aga Odpowiedz Link
super.222 Re: Rok 2014 - Rokiem Oscara Kolberga 02.01.14, 13:47 www.mkidn.gov.pl/np/pages/posts/rok-kolberga-2014-4360.php Organizację Biura Obchodów Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego Bogdan Zdrojewski powierzył Instytutowi Muzyki i Tańca. Odpowiedz Link
super.222 Re: Rok 2014 - Rokiem Oscara Kolberga 05.01.14, 10:30 Ten grób poddany zostanie renowacji w roku 2014. Znajduje się na Cmentarzu Rakowickim w Krakowie. Odpowiedz Link
super.222 Re: Rok 2014 - Rokiem Oscara Kolberga 05.01.14, 11:15 Logo roku Oscara Kolberga. Taki ... skowronek. Odpowiedz Link
super.222 Re: Rok 2014 - Rokiem Oscara Kolberga 06.01.14, 15:40 Koncerty inauguracyjne Roku odbędą się: - 21 lutego w Przysusze - udział wezmą marszałek Sejmu Ewa Kopacz i min. kultury Bogdan Zdrojewski; - 24 lutego w Warszawie. W dniach 22 - 23 maja odbędzie się w Poznaniu międzynarodowa konferencja naukowa pt. Dzieło Oskara Kolberga jako dziedzictwo narodowe i europejskie. Patronat honorowy nad konferencją objął Prezydent RP Bronisław Komorowski. Odpowiedz Link
aga-kosa Re: Rok 2014 - Rokiem Oscara Kolberga 06.01.14, 16:51 Powinnam Kolberga nie lubić. W czasie mojej młodości na pierwszą publiczna zabawę młode dziewczyny szły z rodzicami. Zagrano walca i mój ojciec - doskonały tancerz -poprosił mnie do jakiegoś walca. Jak w bajce o Kopciuszku; - jak jedno hyc to drugie nic... Męczył się ze mna przez chwilę a potem odprowadzając mnie na miejsce powiedział mi po cichu: - Kolberg w swoich zbiorach miał taka piosenkę: " Wolał bym się przebić kołkiem niż tańcować z takim wołkiem Kręcisz mi się koło boku niby torba od obroku" Popłakałam się i mimo, że upływa pięćdziesiąt lat od tamtego incydentu, stale pamiętam a najgorsze jest to, że walca nadal nie potrafię zatańczyć. aga Odpowiedz Link
super.222 Re: Rok 2014 - Rokiem Oscara Kolberga 06.01.14, 18:49 Opanowanie sztuki *walcowania* do łatwych nie należy. A wierszyk ładny, ludowy ... Za kilka tygodni ten wątek powinien zapełnić się twórczością ludową, tak skrzętnie odkrywaną przez patrona roku 2014. Odpowiedz Link
super.222 Re: Rok 2014 - Rokiem Oscara Kolberga 10.01.14, 08:59 www.polskieradio.pl/13/53/Artykul/1020630,2014-rokiem-Kolberga-Polacy-nie-wiedza-kim-byl W końcu 1967 roku, w ramach wydawanej 80-tomowej serii 'Dzieł wszystkich' Oskara Kolberga - jako ich tom 60-ty, pierwsze wydanie Przysłów. czterotysięczny nakład został szybko wykupiony. Drugie wydanie - Ludowej Spółdzielni Wydawniczej - było uzupełnieniem na zapotrzebowanie. Zbiory przysłów powstały w latach od 1852 do 1890. Od strony autorskiej oraz ilościowej cały zbiór przysłów przedstawia się następująco: - Oskar Kolberg - 2600 - Józef Konopka - 8287 i inni - w sumie 12.963 przysłów Był jednakże Kolberg inicjatorem i pośrednikiem w akcji zbierackiej. Małą - w porównaniu z Konopką - ilość przysłów ogłoszoną w tomach Ludu usprawiedliwia przyjaźń, jaka łączyła tych dwóch panów, a najbardziej opieka, jaką Konopka roztaczał nad Kolbergiem, któremu zapewnił mieszkanie w swoim domu, a przygotowywał właśnie własne wydanie przysłów. Odpowiedz Link
super.222 Re: Rok 2014 - Rokiem Kolberga - przysłowia 10.01.14, 15:20 Adam - Gdy Ewa kądziel przędła, Adam ziemie kopał, kto tam był szlachcic wtenczas i kto komu chłopał? - Na święty Adam - tzn. nigdy, gdyż nie ma świętego Adama - Zakon świętego Adama - stan małżeński. Agata - Chleb świętej Agaty od ognia strzeże chaty - Sól świętej Agaty broni z ognia chaty (Na świętą Agatę święcono chleb i sól, które w razie pożaru obnoszono dookoła domu i ciskano w płomienie., miały mieć własność uśmiercania ognia lub odwracania wiatru w przeciwną stronę. . (Mazowsze) - Gdzie święta Jagata, bezpieczna tam chata. - Świętej Agaty - uschną szmaty Andrzej św. - Na świętego Andrzeja dziewkom z wróżb nadzieja - Na świętego Andrzeja trza kożuch dobrodzieja. - Noc Andrzeja świętego przyniesie nam narzeczonego. - Święty Andrzej grzechem, święta Katarzyna śmiechem. (nie należy zabawiać się tańcami w rozpoczynającym się adwencie, co jeszcze ujdzie na św. Katarzynę. Anna. - święta Anno, uproś wnuka, niech ma każdy, czego szuka. Odpowiedz Link
marii51 Re: Rok 2014 - Rokiem Oscara Kolberga 10.01.14, 16:50 PANI ADMIN JAK ZWYKLE... CIEKAWIE INTERESUJĄCO - WIARYGODNEJ TRESCI UJMUJĄCO PROWADZI WĄTEK( dlatego właśnie CHOPINA tak skrżętnie przechowuję , bo można wracać i czytać. ), Miłosza..tak, tak. Akurat życiorys trzeba było mi znać - nauka muzycznych wiadomości wymagała do oceny w LP.NIE OBYŁO SIĘ BEZ REPERTUARU - WYJAZDY CHÓRU NA PEGEEROWSKIE SWIETLICOWE IMPREZY ZA .. PRL. Odpowiedz Link
aga-kosa Re: Rok 2014 - Rokiem Oscara Kolberga 10.01.14, 17:20 Mam spisane słowa od kolędników z okolicy Brzeska. Kiedy już wszystko odśpiewali, upominali się dowcipnie o podarki: " O tą kolędę pięknie prosimy jak nam nie dacie - sami weźmiemy i będziemy wygadować, żeście skąpcy, nic nie chcą dać... Kolęda!" A jak już dostali następowały życzenia: " Niech gospodarz wesół będzie, że nas przyjął po kolędzie daj mu Boże długie lata i dobrego zięcia za to. Kolęda. ... i potem już wychodząc: " za kolędę dziękujemy, szczęścia zdrowia wam życzymy byśta państwo długo żyli a po śmierci w niebie byli. ag Odpowiedz Link
super.222 Re: Rok 2014 - Rokiem Oscara Kolberga 10.01.14, 19:11 Ago ... to przecież cudowne. Kto kocha mowę i zwyczaje ojczyste, nigdy nie będzie złym człowiekiem. To patriotyzm w najczystszej formie w czasie pokoju. Odpowiedz Link
super.222 Re: Rok 2014 - Rokiem Oscara Kolberga 10.01.14, 19:08 Marii ... Dopiero *wkręcam* się w temat ... a temat jak rzeka. Większość materiału ukazywać się będzie w połowie lutego, kiedy to wydawcy, instytuty, uczelnie będą przygotowane do przedstawienia swoich projektów. Przecież niedawno bo 6 grudnia 2013 roku Sejm przyjął uchwałę w sprawie j.w. Tak się trochę bawię w ten zimny czas, w aurze i w sercu. PS. Jaka tam adminka, gdzie mi do was. Ale obiecuję pilną być. Odpowiedz Link
super.222 Re: Rok 2014 - Rokiem Kolberga- dzieciństwo 14.01.14, 18:12 Rodzice: - ojciec Juliusz Kolberg - postać pod wieloma względami interesująca i wybitna. Syn radcy sądowego z Meklemburgii studiował w berlińskiej akademii budownictwa, następnie pracował przy topograficznym pomiarze ówczesnych Prus Południowych. Zajmował się też praca naukową, ze szczególnym uwzględnieniem tzw. "mapografii", przygotowując wiele pionierskich na gruncie polskim prac z tego zakresu. W roku 1819 został przez Stanisława Staszica powołany na stanowisko profesora Uniwersytetu Warszawskiego, na którym prowadził wykłady z geodezji, miernictwa, topografii i rysunków. Wyrazem społecznego uznania dla jego pracy i pozycji naukowej było powołanie go w roku 1831 na członka Warszawskiego Towarzystwa Przyjaciół Nauk. - matka - Karolina de Mercoeur - pochodziła z rodziny francuskich emigrantów, osiadłej w Polsce i spolszczonej. Juliusza Kolberga poślubiła w roku 1806. Była kobietą inteligentną, uzdolnioną muzycznie. Po śmierci męża potrafiła nie tylko wziąć na swoje barki wszystkie obowiązki związane z prowadzeniem domu, wychowaniem i wykształceniem synów, ale również stać się ostoją rodziny Synowie bardzo ją kochali. - Kolbergowie mieli pięciu synów. Na trwałe w dziejach kultury polskiej zapisali się trzej: Wilhelm, Oscar i Antoni. Do czasu przeniesienia się do Warszawy w roku 1819, Kolbergowie przebywali w Przysusze w powiecie opoczyńskim, gdzie 22 lutego 1814r. urodził się Oscar. W tej osadzie w zakładach bankiera Fraenkla był zatrudniony ojciec Oscara, z wykształcenia i zawodu inżynier. Odpowiedz Link
super.222 Re: Rok 2014 - Rokiem Kolberga- ludowe 14.01.14, 18:23 Jedno z powiedzonek ludowych zebrane przez Oscara, pochodzące z ziemi augustowskiej, którą odwiedził czterokrotnie w latach: 1858, 1860, 1869 i w 1870: "Żeby te wszystkie drzewa zebrać w jedno drzewo, co by to za drzewo było! Żeby te wszystkie góry zebrać w jedną górę, co by to za góra była! Żeby te wszystkie jeziora zebrać w jedno jezioro, co by to za jezioro było! Żeby nas chłopów zebrać w jednego chłopa, co by to za chłop był! Żeby wszystkie nasze siekiery zebrać w jedną siekierą, co by to za siekiera była! I gdyby to wielkie drzewo rosło na tej wielkiej górze, nad tym wielkim jeziorem, a ten wielki chłop ową wielką siekierą ściął to wielkie drzewo, i żeby ono upadło na to wielkie jezioro, co by to za plusk był!" ---------- Zapewne słyszeliśmy już tę opowiastkę, ale kto wie, że pochodzi ona ze zbiorów naszego patrona roku? Odpowiedz Link
super.222 Re: Rok 2014 - Rokiem Kolberga- bracia 16.01.14, 13:10 Wilhelm był najstarszym z braci, wziął po ojcu zdolności do nauk ścisłych, wielką pracowitość, życiowy rozsądek i poszanowanie pieniędzy. Po śmierci ojca, to on był głową rodziny i starał się kierować życiem swoich bliskich. Jako jedyny z braci ukończył Liceum z przepięknie napisanym świadectwem przez samego dyrektora szkoły (po Powstaniu z nakazu władz carskich Liceum zamknięto). Bracia Kolbergowie należą do liczącej się bohemy literackiej i kulturalnej. Wilhelm uchodzi za statecznego w życiu i zachowaniu. Studiował w Szkole Artylerii oraz na Uniwersytecie Warszawskim. Jako wybitny specjalista w zakresie hydrografii i inżynierii lądowej był członkiem komitetu budowy Kanału Augustowskiego oraz pracował przy budowie drogi żelaznej warszawsko-wiedeńskiej. Zeby poszerzyć swoje wykształcenie, wyjeżdża w roku 1838 do Wiednia gdzie pracuje przy regulacji Dunaju, a potem bada drogi żelazne w Niemczech Francji i Belgii. Będzie to zajęcie kontynuował do końca życia, ale już w Polsce, w zarządzie kolei W-W. Ma doskonałe warunki materialne, żeni się więc z 17-letnią Karoliną Gronau, pochodzącą z rodziny przybyłej z Niemiec. Żona urodziła mu dziewięcioro dzieci. Żyli na dostatniej stopie zamożnego świata inteligencji stolicy. Nigdy nie zaniedbywał obowiązków wobec swojego rodzeństwa, nawet wówczas, gdy "młodsi" przekroczyli już piąty czy szósty krzyżyk. U schyłku lat sześć dziesiątych Wilhelm był cenionym inżynierem i nie rezygnuje z hobbystycznych badań historii Warszawy. Od czterech lat nie żyje jego żona Emilia. Domem zajmuje się zaprzyjaźniona pani - przy pomocy dwóch dorosłych córek profesora. Czterech synów - 24 i 25 letni, najczęściej na utrzymaniu ojca, a dwóch najmłodszych też sprawia sporo kłopotów wychowawczych. Odpowiedz Link
super.222 Re: Rok 2014 - Rokiem Kolberga- bracia 18.01.14, 13:09 Najmłodszy z braci Antoni poświęcił się malarstwu. W latach 1837 - 40 uczy się fachu w Berlinie u profesora Eugeniusza Wacha. Malował sceny rodzajowe, a także obrazy religijne m.in. "Święta Emilia", który to obraz przyniósł mu srebrny medal I klasy i fundusz na wyjazd do Włoch, o czym marzy każdy artysta. Przebywał tam w latach 1842-1848. Nigdy nie wyzbył się duszy malarza-wygnańca, a to nie ułatwiało życia jemu i jego rodzinie. Nie bardzo wiadomo czym zajmował się podczas pobytu we Włoszech. Postanowił jednakże wrócić do Polski i w roku 1848 zatrzymał się w Paryżu. Tam po raz ostatni spotkał się z Fryderykiem Chopinem i namalował portret pianisty, na którym uchwycona została gorycz i cierpienie Chopina "...ja już tylko wegetuję i czekam ..." pisał do przyjaciela. Obraz olejny miał na odwrocie napis: "Portret Fryderyka Chopina, oryginał malowany z natury w Paryżu w roku 1848 przez Antoniego Kolberga". Obraz był własnością Warszawskiego Towarzystwa Muzycznego, przez Niemców umieszczony, wraz z innymi pamiątkami chopinowskimi, w gmachu Biblioteki Krasińskich. Spłonął w roku 1944. Kopia znajduje się w dworku w Żelazowej Woli. Wróćmy jednak do dalszych losów Antoniego. Po powrocie do Polski Antoni współpracował z Karolem Marconim (sławna rodzina) i chodził w konkury do *podmiejskiej* pięknej rezydencji, w której mieszkała wybranka jego serca - córka Marconich Eleonora. Panienka musiała dorosnąć do małżeństwa, wobec czego Antoni czekał na nią cztery lata. W roku 1848 miał już trzydzieści trzy lata, a ona była młodsza o 17 lat. Ale się doczekał i w roku 1852 odbył się ich ślub będący wydarzeniem towarzyskim. Małżeństwo rozpadło się po 16 latach kiedy już mieli czworo dzieci, a najmłodszy Antoś zaledwie 4 lata. Do najbardziej znanych obrazów należą - "Dziewczyna oparta o klatkę" - "Chłopiec uciekający z drzewem do lasu. Odpowiedz Link
skuter44 Re: Rok 2014 - Rokiem Oscara Kolberga 18.01.14, 22:20 A grób Oskara Kolberga źle świadczy o jego miłośnikach i gospodarzach krakowskiego cmentarza. Odpowiedz Link
super.222 Re: Rok 2014 - Rokiem Oscara Kolberga 19.01.14, 06:34 Jednym z punktów programu uroczystości patronackich jest odnowienie. Jeżeli utrzymam ten wątek, to obiecuję wkleić zdjęcie po renowacji. Odpowiedz Link
super.222 - Rok Oscara Kolberga - twórczość 20.01.14, 15:17 Tak się zaczytałam w losy tych Kolbergów, że muszę skupić się na najważniejszym temacie tzn. Oskara. Myślę, że po skończeniu tematu łatwiej będzie zrozumieć całą tę wrzawę, jaka niewątpliwie nastąpi w drugiej połowie lutego, kiedy zaczną się właściwe obchody patronackie. Ze zdziwieniem odkryłam, że nic o Kolbergach nie wiedziałam ... podobno 95 procent społeczeństwa nic nie wie. Dobrze więc, że uchwala się takie programy, coś przecież w pamięci mi/nam zostanie. - - - - - - - - - Zainteresowanie Kolbergów kulturą ludową wypływało z modnego wówczas trendu, z którym w latach młodzieńczych mieli okazję zapoznać się i pokochać. Znaczącą rolę w tym należy przypisać znajomości z Fryderykiem Szopenem i jego twórczością pianistyczna i kompozytorską. Początkowo Oskar organizuje sobie wycieczki w okolice Warszawy i pilnie obserwuje przyrodę, ludzi i ich zwyczaje. Ale już w latach pięćdziesiątych wyjazdy Oskara w teren nie są już wycieczkami. Organizuje je metodycznie, korzystając z gościnności i pomocy zaprzyjaźnionych dworów lub plebanii. Z czasem więc jego zainteresowania - jako hobby - stają się sposobem na życie, niestety w biedzie. Nie zaniechał swoich podróży nawet w czasie Powstania Styczniowego i zwiedza: Kujawy, Poznańskie, Płockie, Tatry, Beskidy, Ruś Czerwoną, Pokucie ... Otrzymuje konkretną pomoc finansową od Krakowskiego Towarzystwa Naukowego. W roku 1868 zostaje powołany na członka tego Towarzystwa, a w trzy lata później opuszcza Warszawę i osiedla się na stałe w majątku Konopków we wsi Modlnica pod Krakowem. Z biegiem lat z romantycznego zbieracza pieśni, stał się badaczem epoki pozytywizmu ; zgromadził i utrwalił dla potomności bezcenne dobra narodowej kultury.- Odpowiedz Link
super.222 Re: - Rok Oscara Kolberga 22.01.14, 12:14 Znana była powszechnie postać Kolberga w wytartej opończy, siadującego na Plantach i karmiącego wróble. Miał duże kłopoty ze wzrokiem, musi oczy oszczędzać. Zamieszkał u serdecznego przyjaciela doktora Izydora Kopernickiego, który z czasem stracił złudzenia, że uda się Kolberga uratować. Widział puchnięcie nóg, niedomogi krążenia i słabą pracę serca; były to oznaki początku końca. Śmierć nastąþiła 3 czerwca 1890 w obecności przyjaciół: doktora Kopernickieg i kapłana ewangelickiego. Wyprowadzenie zwłok nastąþło z domu doktora o godzinie 17-tej dnia 5 czerwca. Udział wzięli: rektor Uniw. Jagiellońskiego z profesorami, prezes Akademii Umiejętności hrabia Stanisław Tarnowski, młodzież akademicka. Od bramy cmentarnej trumnę niosła młodzież, a jej chór śpiewał pieśni. Pomnik wzniesiony później, został sfinansowany z dochodów uzyskanych z koncertów, zorganizowanych z inicjatywy W.Żeleńskiego. Na płycie znajduje się napis: Oskarowi Kolbergowi, zasłużonemu Ojczyźnie - rodacy. Polskę całą przeszedł, lud poznał i ukochał. Zwyczaje jego i pieśni w księgi złożył". Odpowiedz Link
super.222 Re: - Rok Oscara Kolberga - testament 22.01.14, 12:25 Nie wiem czy już gdzieś napisałam, że Oskar Kolberg nigdy się nie ożenił - jeżeli nie, to dopisuję, że zmarł jako stary kawaler. Ten niezwykle skromny człowiek pozostawił gotówkę, w sumie 2.500 rubli, z której część przeznaczył na wydanie swoich dzieł, 200 rubli na koszta pogrzebu, 500 na cele dobroczynne dla kościoła ewangelickiego, jak również pewną sumę dla zecerów z drukarni uniwersyteckiej, resztę na spłatę długów. Spuścizna Oskara to: - 38 tomów, w których znajdują się 1.250 pieśni, 500 bajek, 2.700 przysłów. Praca jego życia LUD pozostanie wiekopomnym dziełem jakiego nie posiada żaden inny kraj. Na tym kończę ten wyrywkowy opis życia i działalności Patrona Roku 2014. Dużo jeszcze usłyszymy i przeczytamy po inauguracji uroczystości, co nastąpi w drugiej połowi lutego. Wszystko, co wpadnie mi w oczy, będę tutaj wpisywać. Odpowiedz Link
super.222 Re: - Rok Oscara Kolberga - Marconi 24.01.14, 12:00 W moim ukochanym uzdrowisku w Busku Zdroju najważniejszym budynkiem jest Sanatorium *Marconi*. To taki *pępek uzdrowiska*, gdzie zdążają wszyscy. Obiekt wybudowany przez znanego architekta włoskiego pochodzenia Henryka Marconiego został oddany do użytku w 1836 roku. Wnętrza przedstawiłam w wątku *cichosuperkowym*, ale są to już wnętrza unowocześnione, wręcz wytworne. W latach 80-tych, byłam tam na kuracji i - proszę mi wierzyć - skromność wyposażenia pokoi była zaskakująca. Wracam - po tej dygresji - do głównych postaci Kolbergów i ich związków z rodziną Marconich, wielce zasłużonych w tworzeniu pięknych obiektów pałacowych i kościołów. Henryk Marconi wezwany został przez gen. Paca i zlecono mu dokończenie pałacu w Dowspudzie w Augustowskim, a następnie przebudowę dawnego pałacu Radziwiłłów przy ulicy Miodowej - także dla gen.Paca (...Wart Pac pałaca, a pałac Paca.) Wkrótce stał się sławny i posypały się zamówienia z terenu całego Królestwa Kongresowego. Nie sposób wyliczyć zrealizowanych projektów, budowy i przebudowy, które są dziełem Henryka Marconiego. Marconi był ożeniony ze Szkotką Małgoratą Heighton, córką jednego z urzędników w pałacu w Dowspudzie, którą poznał podczas przebudowy tego pałacu. Henrykowie mieli ośmioro dzieci, z których Karol stał się serdecznym przyjacielem Antoniego Kolberga, a później ożeniony z siostrą, stał się członkiem tej rodziny. Karol i Antoni wspólnie namalowali Salę Zebrań w Towarzystwie Kredytowym Ziemskim, pracowali w Hotelu Europejskim, gdzie na popiersiach i medalionach Antoni uwiecznił portrety osób z rodziny Kolbergów i Marconich. Odpowiedz Link
super.222 Re: - Rok Oscara Kolberga -Karolina 27.01.14, 16:28 Opisałam już losy Antoniego Kolberga do czasu jego rozwodu z Eleonorą Marconi. Małżeństwo było ewangelickie i rozwód uzyskano bez trudu. Czwórka dzieci z tego małżeństwa pozostała przy matce, a Antoni zamieszkał z matką, która opiekowała się już dwiema wnuczkami z nieformalnego związku jednego z synów (ale to zupełnie inna historia). Gdy Antoni miał lat 50, był stanu wolnego, zakochał się w jednej z tych babcinych wnuczek - Karolinie. Panna miała lat 24, pięknością nie była, bez majątku, utrzymywała się z własnej pracy, pociągała ją praca społeczna, miała wszakże młodość ... Nawiązał się romans, któremu - w pewnym sensie - nie sprzeciwiała się babcia dziewczyny i matka Antoniego. Możliwość zamążpójścia Karoliny uwalniała babcię od odpowiedzialności za jej los, który gotował pannie staropanieństwo i chociaż znała przywary Antoniego - w zasadzie udawała, że nie wie o niczym. Po siedmiu latach takiej sielanki postanawiają zawrzeć potajemnie związek małżeński. Prawdopodobnie ten fakt trzymaliby długo jeszcze w tajemnicy, gdyby nie mające się urodzić dziecko. Gdy więc już nie było wyjścia, mając na względzie ówczesną moralność mieszczańską, zdecydowali się na oficjalny ślub w kościele ewangelickim. Rozpoczyna się dla Karoliny najgorszy czas w jej życiu. Jeszcze w przededniu ślubu stara się podołać pracy zarobkowej, prowadzeniu domu, opiece nad staruszką babcią, a jednocześnie rozwikłać swoje problemy sercowo-matrymonialne na przekór niechętnej rodzinie. Z rozwodem i powtórnym ożenkiem Antoniego nie mógł pogodzić się najstarszy z braci Wilhelm.Cała rodzina okazywała Karolinie niechęć - na zawsze pierwsza żona pozostawała *Antoniową*,a druga na zawsze tylko Karoliną. Babcia nie przewidziała, że jak trudne życie stało się udziałem tej kobiety. Na tym małżeństwie nic nie zyskała, spadł zaś ogrom obowiązków. Wobec tak jawnie okazywanej niechęci całej rodziny Kolbergów, pociechę otrzymywała od wujka Oskara, który nigdy nie występował przeciwko i - na ile pozwalały mu możliwości- wspierał Karolinę niejednokrotnie finansowo i prowadził z nią korespondencję - mieszkał już bowiem w Krakowie. Odpowiedz Link
super.222 Re: - Rok Oscara Kolberga -Karolina 31.01.14, 16:01 Opisałam los Karoliny, drugiej żony Antoniego Kolberga w okresie gdy była już panną ponad dwudziestoletnią, trzeba mi jednak wrócić do historii jej pochodzenia, i to, w jaki sposób znalazła się w rodzinie Kolbergów. Młodszy syn Kolbergów - o tym samym imieniu co ojciec Juliusz - w wieku lat 19-20 otrzymał posadę w administracji dóbr w Nieborowie, w przepięknej magnackiej posiadłości. Właścicielem posiadłości był trzeci syn księstwa Radziwiłłów - nie żyjących już - Michał Gedeon jeden z naczelnych wodzów Powstania Listopadowego i odznaczony oficer napoleoński. Skazany przez cara na konfiskatę dóbr i zesłanie do Jarosławia, powrócił do Nieborowa w 1841 roku jako zgrzybiały starzec. Pod jego nieobecność majątkiem władał bratanek, będący w łaskach u cara, zachował się jednak przyzwoicie i oddał majątek prawowitemu właścicielowi Michałowi Gedeonowi Radziwiłłowi. Gdy Juliusz Kolberg przybył do Nieborowa, minęły już czasy największej świetności tej wielkopańskiej rezydencji. Prawdziwą perłą w majątku był park o niepowtarzalnym uroku z jeziorem, kwiatami i egzotycznymi krzewami. Prawdopodobnie z synową jednego z Radziwiłłów Juliusz nawiązał płomienny romans, a owocami tego romansu stały się dwie malutkie dziewczynki, którym nadano zmyślone lub zapożyczone nazwisko de Gallache. Juliusz zmarł w wieku dwudziestu pięciu lat w malutkiej miejscowości na Białorusi i nie wiadomo co tam robił, ani jaki był powód jego śmierci. Czy zmogła go jakaś choroba, czy popełnił samobójstwo. W Nieborowie pozostały owe dwie dziewczynki, prawdopodobnie pod opieką mamek. Nie zachowały się żadne zapiski, z których dowiedzieć by się można kiedy i w jakich okolicznościach dzieci Juliusza znalazły się pod opieką jego matki. Tak więc mała Karolina Matylda, urodzona w Nieborowie "fałszywa" panna de Gallache, a prawdziwa panna Kolberg, zawarłszy małżeństwo z Antonim Kolbergiem, weszła na dobre do rodziny swego ojca Juliusza. Jak napisałam w poprzednim poście, droga jej życia w tej rodzinie nie była usłana różami. Cenił ją i kochał - poza babcią - jedynie Oskar. Odpowiedz Link
super.222 Re: - Rok Oscara Kolberga - zapiski bieżące 18.02.14, 07:32 18 lutego 1970 (44 lata temu) w Polsce zakończono wydawanie 50-tomowej edycji Dzieł wszystkich Oskara Kolberga. W 1960 roku uchwałą Rady państwa zostało zaakceptowane wydanie Dzieł. Przygotowanie wydania powierzono specjalistom różnych dziedzin - etnografom, etnomuzykologom, muzykologom i filologom. W 1961 rozpoczęto wznowienie wszystkich tomów "Ludu..." Odpowiedz Link
super.222 Re: - Rok Oscara Kolberga - zapiski bieżące 19.02.14, 14:43 www.kolberg2014.org.pl/pl/2014/aktualnosci/uroczysta-inauguracja-roku-kolberga-2014 Wklejam program, bo może kogoś zainteresuje. Jeżeli nie wszystko, to przynajmniej jakaś część. Nie widzę transmisji telewizyjnej, ale może później, w powtórkach, albo na TVP Kultura. Odpowiedz Link
aga-kosa Re: - Rok Oscara Kolberga - zapiski bieżące 19.02.14, 18:04 Ponieważ zbliżają się urodziny Oskara Kolberga byłam dzisiaj w bibliotece - jedynej dla dwunastotysięcznego miasta i gminy. Poprosiłam o materiały związane z Kolbergiem - większość ludowych piosenek, które znam ma sprośne zakończenie i można je śpiewać tylko w obecności dorosłych ludzi nad ranem przy ognisku. Pani w bibliotece powiedziała, że nie ma nic po literkach NIC na temat tego zbieracza folkloru. Powiedziała, że nikt tym się teraz nie interesuje. Znaczyłoby, że nie nauczę się przyzwoitych piosenek? aga Odpowiedz Link
super.222 Re: - Rok Oscara Kolberga - zapiski bieżące 24.02.14, 17:05 Czinda dô, kaszëbskô kapela grô - kapela ludowa w PM 5 Toruń'2014 Z okazji Roku Oskara Kolberga wystąpiła w Przedszkolu Miejskim nr 5 im. J. Tuwima w Toruniu kapela ludowa, prezentując melodie i przyśpiewki z różnych regionów Polski. Ludzie od kultury to mają ' pomysła '. Biedne dzieci. Przecież te maluchy nic a nic nie rozumieją. PS. Ago - tylko w sieci można coś znaleźć. W bibliotekach pustki. Znalezione dla mnie dwie pozycje o życiu Patrona i jego rodziny, wykorzystałam w tym wątku i więcej już nie mam siły szperać. Wydaje się, że całe uroczystości to dwa koncerty - w Przysusze i i Warszawie - których nawet kanał Kultura nie zarejestrował. Odpowiedz Link
super.222 Re: - Rok Oscara Kolberga -przyśpiewki 24.02.14, 17:28 Z Sandomierskiego - ze zbiorów Kolberga. Na weselach śpiewają: Powiedzieli ludzie, ludzie Żurowianie, że nasza Maniusia ślubu nie dostanie. Ślub wzięła, ślub wzięła i swojego Marcelka do serca przyjęła. Prosili nas na wesele na barani gnat, z jednej strony opalony, z drugiej pies objadł. Prosili nas na wesele, na baranie kiszki, radzi byśmy byli jedli, nie dali miski. Odpowiedz Link
super.222 Re: - Rok Oscara Kolberga - po cichu, po cichu .. 27.02.14, 19:34 ... po wielkiemu cichu (Turnau) odbył się w Warszawie koncert inaugurujący obchody Roku Oskara Kolberga. Nigdzie żadnej wzmianki ... a potem żal, że nikt nie zna tego wybitnego Polaka. kultura.wp.pl/title,W-Filharmonii-Narodowej-zainaugurowano-Rok-Oskara-Kolberga,wid,16431423,wiadomosc.html?ticaid=11247c Odpowiedz Link
aga-kosa Re: - Rok Oscara Kolberga - po cichu, po cichu . 06.03.14, 19:09 Dzisiaj na dniu kobiet jedna z pań zaśpiewała: Ludzie mówią, żem ja płoch bo się we mnie czterech kocha ja nie widzę w tym nic złego lepiej czterech niż żadnego. Pani była chyba z kieleckiego. aga Odpowiedz Link
super.222 Re: - Rok Oscara Kolberga - po cichu, po cichu . 07.03.14, 12:15 www.youtube.com/watch?v=zjmtpKQwU30 Ago-koso Wklejam w linku żebyś wiedziała na 100 proc., że jest to aranżacja dokonana przez samego Kolberga. Specjalnie dla Ciebie, bo mi tutaj towarzyszysz. Pozdrówka. Odpowiedz Link
aga-kosa Re: - Rok Oscara Kolberga - Kto zna dalej 17.03.14, 19:25 Miała matka syna nie mogła mu radzić musiała chłopaka na jajkach posadzić Koko koko koko kukuryku 2x Poszedł na zabawę panny go nie chciały bo za chłopcem w tańcu kurczęta biegały Koko koko koko kukuryku.. Babusia ( tak się w Wielkopolsce o wiekowych paniach mówi ) nie znała dalej. aga Odpowiedz Link
super.222 Re: - Rok Oscara Kolberga - Kto zna dalej 20.04.14, 19:46 Dni Kolbergowskie 2012 - Relacja z Przeglądu Odpowiedz Link
marii51 Re: - Rok Oscara Kolberga - Kto zna dalej 12.05.14, 15:31 super.222 jeśli rzeczywiście już identyczna wiadomośc była- zlikwiduj www.dziennik.com/publicystyka/artykul/rok-oskara-kolberga.-200.-rocznica-urodzin Odpowiedz Link
super.222 Re: - Rok Oscara Kolberga - Kto zna dalej 12.05.14, 17:20 Nie zlikwiduję, bo może kogoś zainteresuje. Wiesz, że w takich wątkach jak ten (autorskich) nie lubię linków. Nawet trzy zdania, ale własnymi słowami. Masz przecież talent poetycki (nie zaprzeczaj) spróbuj napisać chociaż dwie zwrotki jako ciąg dalszy piosenki zacytowanej przez aga-kosę. Przeszukuję sieć, ale nie znajduję ... co było dalej. Odpowiedz Link
super.222 Re: - Rok Oscara Kolberga - Kopernicki 17.05.14, 09:09 Izydor Kopernicki - ur. 17.IV.1825 - zm. 24.IX.1891 O Oscarze Kolbergu W żadnym kraju i żadnym narodzie nie obdarzyła tak nauka praca jednego człowieka. Odpowiedz Link
super.222 Re: - Rok Oscara Kolberga - 03.06.14, 07:28 3 czerwca 1890 roku w Krakowie zmarł Oskar Kolberg patron Roku 2014. Odpowiedz Link
super.222 Re: - Rok Oscara Kolberga - Opole 08.06.14, 16:34 Wczorajszy, sobotni koncert "Folkowo i kabaretowo" mieli ubarwić Blue Cafe i Donatan i Cleo. A tematem przewodnim miał być Rok Kolbergowski. Niestety, próba konfrontacji z występującym kabaretem nie udała się - pisze dziennikarz i śle apel do przełożonych, żeby może przyznali mu dodatek do pracy w warunkach *szkodliwych*. Wiadomo, dziennikarz po to został tam wysłany żeby obserwować i napisać recenzję. My sobie możemy nacisnąć mały guziczek i w pokoju mamy cisze i ciemność niczym nie zmąconą. A takie dziennikarz musi ... PS. Za ten "kolbergowski", to moje współczucie zmniejszyło się o 50 procent. Odpowiedz Link
super.222 Re: - Rok Oscara Kolberga - nagrobek 11.06.14, 21:32 www.mkidn.gov.pl/media/_img/content2014/20140606_nagrobekKolberga.jpg Odpowiedz Link
super.222 Re: - Rok Oscara Kolberga - nagrobek 11.06.14, 21:36 3 czerwca 2014 roku na Cmentarzu Rakowickim w Krakowie został uroczyście zaprezentowany po renowacji nagrobek Oskara Kolberga. Renowacja nagrobka została sfinansowana ze środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego i wpisana została jako zadanie do wykonania w Roku Kolberga. Odpowiedz Link
super.222 Re: - Rok Oscara Kolberga - nagrobek 12.06.14, 07:01 W poście z dnia 5.01.2014 umieściłam zdjęcie nagrobka Kolberga przed renowacją. Odpowiedz Link
super.222 Re: - Rok Oscara Kolberga - Lato na wsi 2014 01.07.14, 07:51 Bezpłatne warsztaty plastyczne w Roku Kolberga. www.kolberg2014.org.pl/pl/2014/aktualnosci/lato-na-wsi-2014 Odpowiedz Link
super.222 Re: - Rok Oscara Kolberga - na ludowo 12.07.14, 07:35 ninateka.pl/film/trzy-po-trzy-animacja-smf Odpowiedz Link
super.222 Re: - Rok Oscara Kolberga - na ludowo 12.07.14, 07:37 Za szybko kliknęłam. Są to śliczne ludowe wycinanki, które jak w tańcu pląsają i powodują kolorowy zawrót głowy. Filmik wycisza ... Odpowiedz Link
super.222 Re: - Rok Oscara Kolberga - Roztocze 15.07.14, 07:02 ninateka.pl/film/muzyka-odnaleziona-odc-4-roztocze Odpowiedz Link
super.222 Re: - Rok Oscara Kolberga - digitalizacja archiwum 31.07.14, 15:06 ... rękopisów Oskara Kolberga. Biblioteka Uniwersytecka w Poznaniu oraz Biblioteka Jagiellońska w Krakowie rozpoczęły digitalizację materiałów z archiwum rękopiśmiennego Oskara Kolberga. Projekt jest jednym z priorytetowych zadań Roku Kolberga 2014. Realizowany jest we współpracy z Instytutem Muzyki i Tańca, a finansowany przez Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Dziesiątki tysięcy rękopisów zostanie zeskanowanych i udostępnionych on-line. (24.VII.2014. Biuro Obchodów Roku Kolberga). Odpowiedz Link
aga-kosa Re: - Rok Oscara Kolberga - digitalizacja archiwu 26.08.14, 14:53 W niedzielę wysłuchałam zespołu śpiewaczego z kapitalnymi przyśpiewkami. Zespół był z powiatu szamotulskiego - Chełmianki. " Moja matuś daj mi igły zaszyję se nie dam nigdy Córuś moja nie lamentuj weź se laku zapieczętuj Kup se laku za dwa centy będziesz miała spokój święty Jak ci będą lak zdejmować wtedy będziesz lamentować. Rozśmieszyło mnie to śpiewanie do łez. Ciekawe, czy takie perełki u Kolberga też się znajdują. W mojej bibliotece dalej nic Kolberga nie ma. A żal. aga Odpowiedz Link
super.222 Re: - Rok Oscara Kolberga - digitalizacja archiwu 05.09.14, 18:26 Bardzo mizernie zapowiada się dorobek Roku Kolberga. Odpowiedz Link
aga-kosa Re: - Rok Oscara Kolberga - digitalizacja archiwu 06.09.14, 19:02 Opowiadasz mizernie ?! To skandal. Upominam się w bibliotece od lutego o książki. Niestety nikt nie postarał się o zakup. Codziennie mam włączone radio jedynkę - jeszcze nie usłyszałam jednego zdania o Roku Kolberga. . A to będziemy pamiętać tylko tyle, że Chopin swoją twórczość opierał na twórczości ludowej. Może jeszcze Wandę Wiłkomirska z jej oberkami da się słyszeć. Chociaż jej 85 urodziny tylko dwójka zauważyła. aga Odpowiedz Link
super.222 Re: - Rok Oscara Kolberga - digitalizacja archiwu 10.09.14, 12:08 Piszesz, że biblioteki niczego o Kolbergu nie kupują. Bo przecież niczego nie wydano w *tym roku*. A ja ten wątek utrzymam do końca roku Pozdrówka *wkurzona* Ago Odpowiedz Link
super.222 Re: - Rok Oscara Kolberga - coś drgnęło ... 18.09.14, 09:58 www.tvp.pl/kultura/propozycje/szlakiem-kolberga-tymon-tymanski/16818696 Odcinek 2. - Zbigniew Wodecki. Odpowiedz Link
super.222 Re: - Rok Oscara Kolberga - coś drgnęło ... 18.09.14, 10:09 PS. W dzisiejszym programie z tego cyklu w TVP KULTURA o godzinie 12-tej Tymon Tymański... Odpowiedz Link
super.222 Re: - Rok Oscara Kolberga - Tymon Tymański 18.09.14, 19:27 Szlakiem Kolberga zajechał na Podhale. aj aj aj nie mom jaj zaśpiewano zza kadru na rozpoczęcie. Gościa oprowadzał Krzysztof Trebunia-Tutka i pokazywał jak się gra na piscołkach, a później na kozie z trzema piscołkami. Po krótkiej podróży samochodem (a jakże) złożyli wizytę pani Stanisławie Galica-Górkiewicz znanej muzykantce-prymistce, laureatce wielu nagród w dziedzinie góralskiej muzyki. Grała na skrzypcach i mówiła, że takie pociąganie smyczkiem to nie jest takie proste pociąganie, bo muzyka góralska opiera się na sobie tylko znanych kanonach. Dużo nie rozumiałam, wiec wymądrzać sie nie będę. Łona chciała A łon nie chcioł Zapioł portki I polecioł. To taka przyśpiewka, jakich wiele wykonuje się przed orkiestrą. Następnie panowie udali się na halę i spotkali się z bacą i owieckami. Owiecki usiłował doić pan Tymon, ale mu to nie wychodziło, co ze zrozumieniem przyjęte zostało przez urodziwą góralkę . Podróż na Podhale Szlakiem Kolberga zakończyła się o zmierzchu, przy ognisku. W prezencie górale wręczyli przepiękny pas góralski. I już na koniec transmisji przepiękny fragment jakiejś ballady. W sumie udana inicjatywa. W niedzielę Zbigniew Wodecki. Odpowiedz Link
super.222 Re: - Rok Oscara Kolberga - Zbigniew Wodecki 21.09.14, 14:51 festivalmazurki.pl/singer/albina-kuras/ W rzeszowskiem: w dzisiejszy odcinku z cyklu *Szlakiem Kolberga* poznaliśmy wybitną wiejską skrzypaczkę i pieśniarkę Albinę Kuraś i kilka osób z jej rodziny. Zbigniew Wodecki przepięknie zagrał *Zacznij od Bacha*, a pani Albina ze wzruszenia głosu wydobyć nie mogła. Ale jak już doszła do siebie, to zaśpiewała głosem pełnym, radosnym, co świadczyło o niebywałej wprost kondycji tej wiekowej pani. - Zbysiu, a ile ty masz lat? - zapytała z odwagą osoby świadomej swojego wieku i znaczenia (patrz ile odznaczeń zdobyła - w linku). - Mam lat sześćdziesiąt - odpowiedział Wodecki. - A jo mom ... siąt - powiedziała z dumą pani Albina. W rozmowie z artystą powiedziała, że ma zapisanych 367 utworów ludowych z terenu rzeszowskiego, a Kolberg 300 - 400. W linku można przeczytać wszystko o rodzinie muzykalnej od dziada pradziada, a ja na zakończenie ujawnię, że na stole ustawionym na podwórku, przykrytym białym obrusem widziałam upieczone udka kurczaków. Następnie pan Wodecki odjechał pięknym samochodem do Krakowa. Odpowiedz Link
super.222 Re: - Rok Oscara Kolberga - Zbigniew Wodecki 24.09.14, 15:43 Jutro w TVP Kultura powtórka programu "Szlakiem Kolberga - Zbigniew Wodecki" o godzinie 12.05. Zachęcam do obejrzenia, bo warto. Odpowiedz Link
super.222 Re: - Rok Oscara Kolberga - Gaba Kulka 28.09.14, 09:48 Dzisiaj TVP Kultura, godzina 11.30. Warto. Odpowiedz Link
super.222 Re: - Rok Oscara Kolberga - Gaba Kulka 29.09.14, 07:36 Co ja zrobiłem, że sie ożeniłem Zamiast Maryśki, wziąłem Agatę Jak jo teroz bede żył. Gaba Kulka odwiedziła panią Marię Siwiec- śpiewaczke ludową z okolic Radomia. W smętnym i biednym wnętrzu wiejskiego domku, wykonywały piosenki ludowe tego regionu. Pani Gaba uczyła się wyrabiać ciasto na drożdżówkę oraz uczyła się tańczyć oberka w ramionach wiejskiego tancerza. Jak nie umioł tańczyć, to nie mógł sie ożenić. Bo co to za taki, co tańcować nie umie - mówiła z ożywieniem pani Maria Siwiec. W tym trudnym życiu na wsi, tylko muzyka mi pomaga i ona mnie trzyma - zapewniała śpiewaczka. Odpowiedz Link
super.222 Re: - Rok Oscara Kolberga - Krzesimir Dębski 04.10.14, 21:11 Jutro o godzinie 11.25 w TVP Kultura w programie z cyklu Szlakiem Kolberga. Kompozytor, skrzypek jazzowy i dyrygent. Odpowiedz Link
super.222 Re: - Rok Oscara Kolberga - Czesław Mozil 12.10.14, 09:29 Godzina 11.30 TVP KULTURA. - Szlakiem Kolberga. Odpowiedz Link
super.222 Re: - Rok Oscara Kolberga - Czesław Mozil 12.10.14, 18:02 Dzisiejsze spotkanie miało miejsce na Kujawach w domu Sławomira Czekalskiego - grającego na harmonii. Mój dziadek grał, mój tata grał i ja od dziecka też gram. Panowie razem uczyli się zagrać, ale im to nie bardzo szło, to dołączyła śliczna skrzypaczka i było już lepiej. Rozmowa toczyła się w większości na plantacji kukurydzy, niestety pan Mozil mówi tak niewyraźnie, że nie wiem na jaki temat. Pewnie o tej kukurydzy ... Artysta ugotował i podał na stół jakieś takie cóś, co przypominało węgierski gulasz, było ostre i nie znalazło uznania u Czekalskiej. Niewiele mogę napisać o dzisiejszej wizycie, ale za to przepisałam piosenkę, której melodia przewijała się podczas programu, Biały murzyn Każdy bogaty chce mieć murzyna Ten niech się męczy niech się zarzyna Niech myje kible czyści kanały ale się przez to nie stanie biały A nam się zdaje że to rzecz prosta żeby tak białym na stałe zostać Że się dorobisz to nic nie zmienia będziesz murzynem na pokolenia Bo biały murzyn ma czarne ręce najmniej zarabia pracuje więcej Bo biały murzyn ma czarne dłonie Proszę, wyjeżdżaj ja ci nie bronię. ~~~~~~~~~ Odpowiedz Link
super.222 Re: - Rok Oscara Kolberga - Mateusz Pospieszalski 18.10.14, 13:29 Jutro - w niedzielę - podobnie jak w ubiegłą z cyklu "Szlakiem Kolberga" Mateusz Pospieszalski odwiedzi jakiegoś ludowego muzyka. Artysta gra na saksofonie, fletach, klarnecie basowym, instrumentach klawiszowych, akordeonie, śpiewa. Jest kompozytorem i aranżerem. Odpowiedz Link
super.222 Re: - Rok Oscara Kolberga - Mateusz Pospieszalski 20.10.14, 12:43 To nie był udany odcinek. Straszna bieda w chałupie, a gospodarz tylko by na saksofonie grał. Nie szanuje żony, która sama usiłowała wynieść z chałupy starą pralkę *franię*. Artysta też nie potrafił nawiązać interesującego dialogu. Pospieszalski był na wsi kieleckiej i musiał długo szukać, żeby znaleźć takie lichutkie gospodarstwo wiejskiego grajka. Odpowiedz Link
super.222 Re: - Rok Oscara Kolberga - Misia Furtak 30.10.14, 12:52 wokalistka i basistka laureatka paszportu "Polityki" w kat. muzyka popularna i '"Fryderyka" w kategorii debiut roku. Ma 32 lata - jest więc - jak dotychczas - najmłodszą uczestniczką programu o Kolbergu. Była we wsi Kosudza w Lubelskiem. W otoczeniu kobiet w różnym wieku śpiewała kilka piosenek. A u moi memy zielono grusia a pod tą grusią pod tą zieloną biała podusia. Pani Misia jest piękną brunetką, ma niezwykły głos i w stroju wieśniaczki prezentowała się zachwycająco. Mieszka w Warszawie w bardzo *małym metrażu*, w punkcie niezwykle hałaśliwym. Kobiety opowiadały o tym, że piosenki przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Wieś była biedna, żaden nie miał roweru ani motoru. Był kiedyś taki jeden co miał rower, ale on był wójtem - uzupełniła najstarsza pani. Program mi się podobał. Kobiety widać obyte z występami, żadnej tremy.. W najbliższą niedzielę można będzie zobaczyć program z Anną Marią Jopek. Odpowiedz Link
aga-kosa Re: - Rok Oscara Kolberga - Misia Furtak 02.11.14, 12:26 Dzisiaj były Kurpie. Ciarki chodziły mi po plecach. aga Odpowiedz Link
super.222 Re: - Rok Oscara Kolberga - AM Jopek 13.11.14, 16:04 N ie widziałam odcinka z Anną Marią Jopek. Trudno. Odpowiedz Link
super.222 Re: - Rok Oscara Kolberga - Mela Koteluk 13.11.14, 16:07 W minioną niedzielę był program z tą wokalistką. W roku 2013 została laureatką Fryderyków 2013 w kategoriach; - Debiut Roku i Artystka roku. Odwiedziła jakieś kobiety, które nie pasowały do tego programu. Wyłączyłam. To jakieś nieporozumienie. Odpowiedz Link
super.222 Re: - Rok Oscara Kolberga - Stanisław Soyka 16.11.14, 08:41 ... Dzisiaj, o zwykłej porze w TVP Kultura. Odpowiedz Link
super.222 Re: - Rok Oscara Kolberga - Stanisław Soyka 16.11.14, 18:18 Przysucha - najstarszy w Polsce skrzypek i ... najlepszy jako muzykant na weselach. O tych weselach, na których grał nieraz i dwie doby, wspominał kilka razy podczas nagrania. Chodziło się po tych weselach,Po całych nocach nie śpie i wspominam. Od małego dziecka żem grał na skrzypkach. Najpierw to miałem takie zrobione z deseczki. Matka moja śpiewała, a ja jej wtórowałem na tych skrzypkach. Ona śpiewała na 19 weselach jako pierwsza druchna - - opowiada staruszek. - A mazurki pan zna? - pyta zasłuchanego Soykę. - Nie nie znam mazurków, odpowiada i wyznaje, że był taki czas kiedy uczył się gry na tym instrumencie, ale później *poszedł w śpiew*. - Pan bedzie basował, a ja gram. I popłynęła melodia pod dyktando muzyka. Panowie rozmawiali o różnych sprawach, nie zawsze związanych z muzyką, jak np.: takie rozważanie: - Do piekła sie człowiek przyzwyczai, czy nie? Piosenkarz wyznał, że takie muzykowanie wydawało mu się spotkaniem w jakimś dalekim kraju. Jest zafascynowany i musi przemyśleć to wszystko w czym brał udział. Na zakończenie wklejam melodię, która przewijała się w programie, jakby na przypomnienie widzom, że ten Soyka znanym piosenkarzem jest. Tolerancja - Stanisław Soyka Odpowiedz Link
super.222 Re: - Rok Oscara Kolberga - pod choinkę ... 20.11.14, 12:01 ... i na pamiątkę ROKU KOLBERGA www.muzykatradycyjna.pl/pl/publikacje/item/988-promocja-dw%C3%B3ch-ksi%C4%85%C5%BCek-z-okazji-roku-kolberga-2014.html Odpowiedz Link
aga-kosa Re: - Rok Oscara Kolberga - pod choinkę ... 20.11.14, 19:21 Nakład 1000 szt ?! Mój ojciec nam śpiewał piosenkę o "Kusym Janku" co chodził z toporkiem, siekierką się opasywał podpierał się workiem, studnie miał za piecem itd aga Odpowiedz Link
super.222 Re: Ostatnie akcenty Roku Kolberga 2014 07.12.14, 11:52 11 grudnia 2014 w Studio Koncertowym Polskiego Radia im. Witolda Lutosławskiego w Warszawie odbędą się uroczystości oficjalnie zamykające obchody Roku Kolberga 2014 w Polsce. Po raz 39. wręczona zostanie Nagroda im. Oskara Kolberga "Za zasługi dla kultury ludowej" wybitnym przedstawicielom środowiska kultury tradycyjnej. Uroczystość połączona będzie z wręczeniem medali Zasłużony Kulturze "Gloria Artis" przyznanych w roku Oskara Kolberga. To będzie tzw. cześć oficjalna. Odpowiedz Link
super.222 Re: Ostatnie akcenty Roku Kolberga 2014 07.12.14, 13:14 W części artystycznej wystąpia zespoły ludowe, które w kolejnych postach przedstawię na pamiatke: Zespół Jarzębina z Kocudzy - Kto w Niedzielę Gorzałeckę Pije Odpowiedz Link
super.222 Re: Ostatnie akcenty Roku Kolberga 2014 07.12.14, 13:19 Kapela Tęgie Chłopy Kieleckie Śpiwa chłop) Witkowskich Odpowiedz Link
super.222 Re: Ostatnie akcenty Roku Kolberga 2014 07.12.14, 18:20 Tyndyryndy 2013 FKiŚL w Kazimierzu 2013 Orkiestra dęta ze Zdziłowic Orkiestra dęta ze Zdzisłowic z Roztocza. Odpowiedz Link
super.222 Re: Ostatnie akcenty Roku Kolberga 2014 08.12.14, 09:35 W drugiej części uroczystości odbędzie się spektakl pt. "Orszak weselny/żałobny rapsod", w którym wezma udział zespoły ludowe m.in. te, które prezentowałam wyżej. O godzinie 19.00 spektakl zostanie powtórzony i otwarty dla publiczności. Spektakl będzie transmitowany 'na żywo" na antenie programu 2 PR. Podsumowanie Roku Kolberga planowane jest w lutym 2015 roku, gdyż trwają jeszcze działania związane z jubileuszem 200 rocznicy urodzin etnografa. Dobrnęłam do końca Roku. Sporo się nauczyłam, wiele skorzystałam. Nie mogę powiedziec, że stałam sie fanką muzyki ludowej, ale mi ona nie przeszkadza w życiu. Odpowiedz Link
aga-kosa Re: Ostatnie akcenty Roku Kolberga 2014 14.12.14, 16:38 Wróciliśmy z jarmarku i na TV Planete załapaliśmy się na końcówkę" Muzyki odnalezionej" Znalazłam w internecie na muzykaodnaleziona - You Tube i9 teraz słucham ze szczęką na kolanach. Polecam aga Odpowiedz Link
marii51 Re: Ostatnie akcenty Roku Kolberga 2014 14.12.14, 20:44 usłyszałam w tv,że zostały rozdane nagrody im,Kolberga- ale nie mogę wyszukać ... Odpowiedz Link
super.222 Re: Ostatnie akcenty Roku Kolberga 2014 15.12.14, 11:01 www.opoczno.pl/aktualnosc-3378-Gloria_Artis_dla_Zofii_Pacan.html. . Zakładam, że przeczytasz i będziesz wiedziała za co pani Zofia Pacan otrzymała nagrodę "Gloria Artis". Odpowiedz Link
super.222 Re: Ostatnie akcenty Roku Kolberga 2014 15.12.14, 11:02 www.opoczno.pl/aktualnosc-3378-Gloria_Artis_dla_Zofii_Pacan.html Odpowiedz Link
marii51 Re: Ostatnie akcenty Roku Kolberga 2014 15.12.14, 11:46 mam , jeśli powtarzam się to proszę zlikwidować superciu... Odpowiedz Link
super.222 Re: Ostatnie akcenty Roku Kolberga 2014 15.12.14, 12:27 ZlikwidowaC? Gdzieżbym śmiała ... Odpowiedz Link
super.222 Re: Ostatnie akcenty Roku Kolberga 2014 29.12.14, 15:54 Oficjalne zakończenie Roku Kolberga 2014 Zakończenie Roku Oskara Kolberga. Słabe nagłośnienie, malutki materiał filmowy. Odpowiedz Link
aga-kosa Re: Ostatnie akcenty Roku Kolberga 2014 31.12.14, 14:03 Wczoraj na imprezie mieliśmy gości z kieleckiego. Znam jedna przyśpiewkę, więc się chciałam pochwalić: Matuś moja, był tu Maciek - chciał w donicy wiercić maczek Córuś moja, dać mu było - dyć by ci jej nie ubyło... A na to Kielecczanka: Moja matuś, wy też macie przyjdzie jutro to mu dacie... No cóż, jutro już Nowy Rok - może się tym razem "COŚ" trafi A Oskarem kończąc: Szczęścia zdrowia Wam życzymy na ten Nowy Rok, na ten Nowy Rok. ) aga Odpowiedz Link