wiktoria53 21.06.05, 16:26 Kobyła ma mały bok Wół utył i ma miły tułów Ma tarapaty ta para tam Marzena pokazała Zakopane z ram Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malwina52 Re: Palindromy 30.08.05, 09:56 Palindromy, czyli tak samo wprost i wspak. Moze sprobujmy forumnowej tworczosci ))))) zaczne od pojedynczych wyrazów, bo ze zdaniem to juz trudniej kajak radar Odpowiedz Link
axsa Re: Palindromy 30.08.05, 15:59 Do twórczości tego rodzaju się nie biorę. Mogę jednak podrzucić to co inni, w tym wzgledzie, stworzyli np: ŁAPAŁ ZA KRAN, A KANARKA ZŁAPAŁ. ANNA Odpowiedz Link
natla Re: Palindromy 30.08.05, 18:59 A ja Axsa z grubej rury, jak juz to już )) METAL MA WADY, BRAK SITKA TAM, A BABA MA TAKT I SKARBY DA WAM LATEM METAL MA WADY, BRAK SIŁY TAM, A BABA MA TYŁ I SKARBY DA WAM LATEM ZAKOPANE I CEL WIECZORU UROCZE I W LECIE NA POKAZ MOŻE JUTRO TA DAMA SAMA DA TORTU JEŻOM ILE ROMANOWI DAŁA ZA ŁAD IWONA MORELI WÓŁ UTYŁ I MA MIŁY TUŁÓW MA TARAPATY TA PARA TAM ILE TRANU U NART ELI ŁOI NAS ANIOŁ JA TUTAJ ZAKAZ ZARAZ MAM KOK OKO SOS ALA BÓB GAG MIM ZEZ JEJ Odpowiedz Link
malwina52 Re: Palindromy 30.08.05, 19:17 najbardziej zaintrygowalo mnie to z ta baba, o jakie skarby chodzi? Odpowiedz Link
axsa Re: Palindromy 30.08.05, 19:22 Istotnie - niecienka ta TWOJA RURA... )) ....... Palindrom innego rodzaju - każdy wers czytany wspak stanowi zaprzeczenie jego treśi RAKI Jan Kochanowski. Folgujmy paniom nie sobie, ma rada; Miłujmy wiernie nie jest w nich przysada. Godności trzeba nie za nic tu cnota, Miłości pragną nie pragną tu złota. Miłują z serca nie patrzają zdrady, Pilnują prawdy nie kłamią rady. Wiarę uprzejmą nie dar sobie ważą, W miarę nie nazbyt ciągnąć rzemień każą. Wiecznie wam służe nie służę na chwilę, Bezpiecznie wierzcie nierad ja omylę. Odpowiedz Link
malwina52 Re: Palindromy 31.08.05, 08:31 dobre ale nie wiedzialam, ze Jaś pisywal takie zagadki ))) Odpowiedz Link
axsa Re: Palindromy 30.08.05, 19:22 Tak wygladaja wersy zapisane od końca: Ma rada, sobie, nie paniom folgujmy; Przesada w nich jest, niewiernie miłujmy. Cnota tu za nic, nie trzeba godności, Złota tu pragną, nie pragną miłości. Zdrady patrzają, nie z serca miłują, Rady kłamają, nie prawdy pilnują. Ważą sobie dar, nie uprzejmą wiarę, Każą rzemień ciągnąć nazbyt, nie w miarę. Na chwilę służę, nie służę wam wiecznie, Omylę ja rad, nie wierzcie bezpiecznie. Odpowiedz Link
axsa Re: Palindromy 30.08.05, 19:22 Zapraszam do odgadnięcia palindromu ukrytego w tekście następującej historyjki: Żył sobie bardzo dzielny mat. Piratom cenne akta skradł I złotą klatkę wraz z papugą. Zdobyczą cieszył się niedługo. Herszt nocą wpadł ze swoją zgrają: Plądrują chatkę, akt szukają. Dobrze je skryła matka mata. Już splądrowana cała chata, A akt z planami skarbca brak. Nagle papuga skrzeknie tak: "Bracia piraci, zdradzę wam: M - - - m - - - - a - - - m - t - - !" /Jedna kreska odpowiada jednej literze/ Odpowiedz Link
malwina52 Re: Palindromy 31.08.05, 08:30 no nie moge zgadnac, poprosze o podpowiedz, cos ta papuga malomowna Odpowiedz Link
axsa Re: Palindromy 31.08.05, 09:42 Naprowadzam pytaniem: Czyja rodzicielka jest wspomniana w wierszyku? Odpowiedz Link
malwina52 Re: Palindromy 31.08.05, 10:56 to wiem mama mata ale nijak to mi z kreseczkami sie nie zgadza, nadal mam problem z mysleniem)))) Odpowiedz Link
axsa Re: Palindromy 31.08.05, 14:37 Palindromy to nie tylko słowa, liczby też. Znalazłoby się kilka w wątku - Dobijamy do kolejnego rekordu..... Niebawem będzie można odnotawać taki: 31013. jeszcze tylko ok 15 listów. Odpowiedz Link
axsa Re: Palindromy 02.10.05, 15:19 To też z palindromowej serii. www.chessbase.com/images2/2003/ambigram06.gif Co jakiś czas koło się obraca. Odpowiedz Link
malwina52 Re: Palindromy 14.11.05, 07:21 39393 udalo mi sie a to chyba liczbowy palindrom Odpowiedz Link
axsa Re: Palindromy 14.11.05, 07:39 Tak, jak najbardziej prawidłowy. Informacja o palindromowym wydawnictwie: We wrześniu 2005 wydano nową książkę z palindromami p.t. „Gór, ech chce róg”, autor Tadeusz Morawski, Wydawnictwo Gnome, ISBN 83-87819-34-4, 40-059 Katowice, ul. Drzymały18/6. We wstępie autor przytacza inne książki z palindromami: Juliana Tuwima „Pegaz Dęba”, Stanisława Barańczaka „Pegaz zdębiał” i Józefa Godzica „Echozdania czyli palindromy” Książka zawiera około tysiąca palindromów, kilkanaście „palindromaderów”dłuższych palindromów), osiemdziesiąt wierszy- palindromów i dwa „mega-palindromy” (dłuższy z nich przekracza dziesięć tysięcy liter!) Odpowiedz Link
axsa Re: Palindromy 14.11.05, 07:40 Znalazłam tez taki - graficzny: We wrześniu 2005 wydano nową książkę z palindromami p.t. „Gór, ech chce róg”, autor Tadeusz Morawski, Wydawnictwo Gnome, ISBN 83-87819-34-4, 40-059 Katowice, ul. Drzymały18/6.We wstępie autor przytacza inne książki z palindromami: Juliana Tuwima „Pegaz Dęba”, Stanisława Barańczaka „Pegaz zdębiał” i Józefa Godzica „Echozdania czyli palindromy” Książka zawiera około tysiąca palindromów, kilkanaście „palindromaderów”dłuższych palindromów), osiemdziesiąt wierszy-palindromów i dwa „mega-palindromy” (dłuższy z nich przekracza dziesięć tysięcy liter!) Odpowiedz Link
axsa Re: Palindromy 14.11.05, 07:42 Znalazłam też taki - graficzny - img367.imageshack.us/img367/3334/palindromb48ir.jpg Odpowiedz Link
malwina52 Re: Palindromy 14.11.05, 07:46 czesto zdarza mi sie na nudnych nasiadowkach cos bazgrac, olsnilas mnie, nie bazgram a palindromuje )))))) Odpowiedz Link
maladanka Re: Palindromy 13.01.06, 00:27 bardzo uczona nazwa,wyciągam z szuflady forumowej Odpowiedz Link
emma50 Re: Palindromy - o zwierzętach 13.01.06, 11:27 "i wabi wół ów i bawi ino gnam jak kajman goni a tu mam odę do mamuta ej, żyrafa ryż je kurka owa w żer, żre żwawo, a kruk? a kruk otyły to kurka? może jeż łże jeżom? sok! - atak os ino gile Roman na moreli goni a na lwicę nęci wlana jeż Lary tyra lżej orki makro - norka mikro wół skarb - brak słów jeż leje lwa - paw leje lżej napływ żab - aż wył pan tu ma makaka mamut leci bażant na żabi cel ej, Ulu, mysz symuluje Zulusa lama ma lasu luz może jadło tam Matoł da jeżom? może "jojo" jeżom? to kare tarpany by na Prater ? a kot? netto kilo ma sam Oli kot ten a z Okinawy na tany Wani koza Ada Jęk tę jętkę jada ej, u Lopka ryży rak poluje o, na ryby, raki - wikary by rano metrażowo sum musowo żartem i wołu Kaja da, jak ułowi a nam jaka trawa warta kajmana Ada, jeż łamaga małże jada ułowili psa, spili wołu a mi kret "Eter" kima jeż largo gra lżej a kto kota ma? to kotka za gepardy hipopotam - a to pop i Hydra, Pegaz w łóżku żaby, ryba, żuk, żółw wół utył, a mi kobyła ma mały bok i mały tułów łapał za tokaj a kota złapał może jaja? - baba baja jeżom Ada jest estetką. Baca Bąk te tse-tse jada. Nowy wór apetytu: karp, rak. Utyte parówy won. rada nam kobyła mały bok ma na dar" Tadeusz Morawski www.palindromy.pl/ Odpowiedz Link