mira21 22.06.05, 18:12 Pomóżcie! Otóż nie wiem skąd jest cytat: "....zapytajmy człowieka (albo: zapytam człowieka), a człowiek siadł, w zadumę wpadł i nic nie odpowiedział..." Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
natla Re: człowiek 22.06.05, 18:57 .......znam ten cytat bdb, ale skad? .......... moze słowa jakiejś piosenki??......z literatura mi się nie kojarzy. Odpowiedz Link
mira21 Re: człowiek 22.06.05, 19:15 Prawdopodobnie jest to rymowany utwór o zwierzętach, dla każdego wieku,....a może Julian Tuwim? Odpowiedz Link
korrka Re: człowiek 22.06.05, 19:29 Ballada o szczęściu słowa i muzyka: S. Magdalena Nazaretanka -------------------------------------------------------------------------------- Był sobie las, zielony las, a w lesie sejm burzliwy, bo zwierząt chór prowadził spór, co znaczy być szczęśliwym. Więc bury miś, kudłaty miś, pomedytował krótko: szczęśliwym być to miodek pić i mieć porządne futro. Pracować wciąż i piąć się wzwyż - orzekła mała mrówka, a ślimak rzekł: mieć własny dom z garażem i ogródkiem. A polny wiatr, obieżyświat, przyleciał z końca świata: Szczęśliwym być, to znaczy żyć, nie robić nic i latać! Zasępił się posępny sęp i rzecze zasępiony: - a czy ja wiem? szczęśliwszy ten, kto ma silniejsze szpony! Przyleciał kos i zabrał głos i rzekł niewiele myśląc: - szczęśliwym być, to z losu drwić i gwizdać na to wszystko! Aż nagle ktoś na pomysł wpadł, wśród sporów i dociekań: - a może by, a może tak, zapytać się człowieka? I właśnie tu, aż mówić wstyd skończyła się ballada, bo człowiek siadł, w zadumę wpadł i nic nie odpowiada. Odpowiedz Link
mira21 Re: człowiek 22.06.05, 22:26 Droga Korrko! Bardzo serdecznie dziękuję w imieniu własnym i Problemodawczyni. To nasze Forum jest niezawodne - tu wielkie dzięki dla Ciebie! Odpowiedz Link
tofika Re: człowiek 22.06.05, 22:33 nie mozna absolutnie tu i owdzie , na tym forum nie poczytac, elokwencja wciaz coraz bardziej wspina sie , i jak tu sie nie cieszyc....)) Odpowiedz Link
malwina52 Re: człowiek 12.08.05, 08:41 Człowiekowi często zdaje się, że się już skończył, że się w nim nic więcej nie pomieści. Ale pomieszczą się w nim jeszcze zawsze nowe cierpienia, nowe radości, nowe grzechy. Autor: Maria Dąbrowska, Noce i dnie Odpowiedz Link
malwina52 Re: człowiek 12.08.05, 08:45 albo to ))) Człowiek we własnym życiu gra zaledwie mały epizod. Autor: Stanisław Jerzy Lec Odpowiedz Link
regine Re: człowiek 08.01.06, 00:48 "Człowiek, to brzmi dumnie" Jak trudno, naprawdę, być człowiekiem....Żyjąc wśród ludzi.... Odpowiedz Link
axsa Re: człowiek 08.01.06, 07:43 "To człowiek człowiekowi najbardziej potrzebny jest do szczęścia" (Holbach). Odpowiedz Link
del.wa.57 Re: człowiek 08.01.06, 12:27 ''Człowiek-człowiekowi wilkiem'' tez gdzies to czytałam,ale nie pamietam czyje to,czyż nie prawdziwe?? /czasami/ Odpowiedz Link
del.wa.57 Re: człowiek 08.01.06, 12:30 ''Najdoskonalszą miarą człowieka jest jego serce a nie rozum.'' /Jozeph Fohat/ Odpowiedz Link
takanietaka Re: człowiek 08.01.06, 12:41 "CZŁOWIEK-dwunóg nieupierzony "-definicja filozofa greckiego _______________________________________________________ ** nigdy nic nie wiadomo ** Odpowiedz Link