Dodaj do ulubionych

prośba o pomoc

13.12.05, 19:26
działam we wspólnocie mieszkaniowej i dostałam dziś pismo od lokatora, gdzie
straszy mnie art.191 paragraf 2k.k.
Kto mi podpowie co to znaczy, bo kontakt z naszym radcą prawnym będę mieć
dopiero w czwartek. Jeżeli ktoś może pomóc będe wdzięczna
A teraz prośba druga - nie mogę znależć na klawiaturze znaku paragrafu, więc
muszę pisać słownie. Co z czym mam przydusić
Wiem, ze mogę liczyć na forumowiczów i czekam z niecierpliwością
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • tesunia Re: prośba o pomoc 13.12.05, 19:36
      a moze cos tu znajdziesz,
      wystarczy moze spytac?

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=523
      pozdrawiam cieplutko
      • malwina52 Re: prośba o pomoc 13.12.05, 20:20
        start
        programy
        akcesoria
        narzedzia systemowe
        dotrzesz do tablicy znakow
        tam znajdziesz paragraf

jesli dobrze pamietam to alt+0167 powinien wyjsc paragraf
        § mi wyszlo takie cos
        ale alt lewy
      • kryzar Re: prośba o pomoc 13.12.05, 20:21
        dziękuję za pomoc, napisałam też na forum prawnym, ale najpewniejsze to
        piędziesięciolatki, forum seniorum.
        Pozdrowienia
    • mira21 Re: prośba o pomoc 13.12.05, 19:51
      mam przed sobą Kodeks karny, stan prawny na dzeń 1 stycznia roku 2002 i cytuję:
      Art 191.(zmuszanie, wymuszanie zwrotu wierzytelności), paragraf 2 (na mojej
      klawiaturze też nie ma tego znaku, jak pisałam w wordzie, to umiałam znaleźć, a
      tu musiałabym chyba kopiować):
      "Jeżeli sprawca działa w sposób określony w paragraf.1 w celu wymuszenia zwrotu
      wierzytelności, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5."
      a paragraf.1:
      "Kto stosuje przemoc wobec osoby lub groźbę bezprawną w w celu zmuszenia innej
      osoby do określonego działania, zaniechania lub znoszenia, podlega karze
      pozbawienia wolnosci do lat 3."

Nie jestem prawnikiem, mam jedynie kodeksy pod ręką.
    • czarny.humor Aktualny kk 13.12.05, 20:09
      Paragraf ten i w nim przywołane, znajduję się w aktualnym kk w rozdziale 21 - Świadkowie.

Art. 191. § 1. Przesłuchanie rozpoczyna się od zapytania świadka o imię, nazwisko, wiek, zajęcie, miejsce zamieszkania, karalność za fałszywe zeznanie lub oskarżenie oraz stosunek do stron.
      § 2. Świadka należy uprzedzić o treści art. 182, a o treści art. 183 oraz art. 185, jeżeli ujawnią się okoliczności objęte tymi przepisami.
      § 3. Jeżeli zachodzi uzasadniona obawa użycia przemocy lub groźby bezprawnej wobec świadka lub osoby najbliższej w związku z jego czynnościami, może on zastrzec dane dotyczące miejsca zamieszkania do wyłącznej wiadomości prokuratora lub sądu. Pisma procesowe doręcza się wówczas do instytucji, w której świadek jest zatrudniony, lub na inny wskazany przez niego adres.

Art. 182. § 1. Osoba najbliższa dla oskarżonego może odmówić zeznań.
      § 2. Prawo odmowy zeznań trwa mimo ustania małżeństwa lub przysposobienia.
      § 3. Prawo odmowy zeznań przysługuje także świadkowi, który w innej toczącej się sprawie jest oskarżony o współudział w przestępstwie objętym postępowaniem.

Art. 183. § 1. (86) Świadek może uchylić się od odpowiedzi na pytanie, jeżeli udzielenie odpowiedzi mogłoby narazić jego lub osobę dla niego najbliższą na odpowiedzialność za przestępstwo lub przestępstwo skarbowe.
      § 2. Świadek może żądać, aby przesłuchano go na rozprawie z wyłączeniem jawności, jeżeli treść zeznań mogłaby narazić na hańbę jego lub osobę dla niego najbliższą.

Art. 185. Można zwolnić od złożenia zeznania lub odpowiedzi na pytania osobę pozostającą z oskarżonym w szczególnie bliskim stosunku osobistym, jeżeli osoba taka wnosi o zwolnienie.

Mam nadzieję, że Ci pomogłem, choć w przypadku wspólnoty mieszkaniowej, taka groźba Twojego "pisarza" wygląda na bezsensowną raczej.

smile))
      • natla Re: Aktualny kk 13.12.05, 20:20
        & = shift + 7
        • kryzar Re: podziękowania 13.12.05, 20:29
          najserdeczniejsze. Nawet nie przypuszczłam, że tak szybko otrzymam tyle
          odpowiedzi. Muszę się wytłumaczyć po co mi paragrafy. Otóż jeden z udziałowców
          wspólnoty dosyć duzy/20%/ i nie płaci za nic, a teraz straszy mnie kk, bo my
          jako wspólnota żądamy przed sądem 2 letniej zaległości w opłatach. Powiało
          grozą, a spotkanie z prawnikiem mam dopiero w czwartek.
          • czarny.humor Re: podziękowania 13.12.05, 21:32
            Jeżeli sprawa toczy się już przed sądem, to pisemko tego mądrali, powinno się bezwzględnie znaleźć w aktach sprawy i jest moim zdaniem do umiejętnego wykorzystania w procesie. Odpowiedź na pismo wysłałbym bardzo szybko nawet jutro - niech myśli, że się go boisz. Bardzo grzecznie, a nawet z pewną dozą udanej obawy spytałbym o sposób rozumienia tego pima i ewentualne propozycje załagodzenia sporu. To go ośmieli do pozaprawnego działania i odkrycia niecnych zamiarów, których jeszcze nie znasz.

Ewidentnie nie wygląda to na propozycję ugodowego załatwienia sprawy.

Kodeks karny to pasjonująca lektura, a ja z racji mojego nicka lubię poczytać sobie do poduszki:

Rozdział 23
            Oględziny. Otwarcie zwłok. Eksperyment procesowy.

Zawsze mnie to uspokaja i wprowadza w dobry nastrój.

Pozdrówki
            smile))
    • toskania8 porada fachowa 13.12.05, 22:38
      W dokładnie aktualnym brzmieniu ten przepis brzmi następująco:

Art. 191. § 1. Kto stosuje przemoc wobec osoby lub groźbę bezprawną w celu
      zmuszenia innej osoby do określonego działania, zaniechania lub znoszenia,
      podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
      § 2. Jeżeli sprawca działa w sposób określony w § 1 w celu wymuszenia zwrotu
      wierzytelności,
      podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
      orzeczenia sądów

to co zacytował czarnyhumor, to jest kodeks postępowania karnego, to trochę co
      innego.
      Pogrózek się nie bój, stosowanie groźby bezprawnej jest wyraźnie prwnie
      zdefiniowane, to co Ty robisz, na pewno tym nie jest. Więc to strachy na lachy
      a Ty spokojnie rób swoje.
      a na marginesie paragraf robi się tak : § przytrzymać lewy alt i na bloku
      cyferek z prawej stony wystukać 0167. Działa.

• czarny.humor Re: porada fachowa 13.12.05, 22:46
        Fakt!!
        Sorry - zamieszałem trochę.

Ale i tak lubię ten przytoczony rozdział z kpk.

smile))
        • kryzar Re: dzięki 14.12.05, 07:15
          stokrotne dzięki. Wiedziałam, że "piędziesięsiolatki to my..." nie zawiodą.
          Trochę mi przeszła i złość i strach przed kk , ale nie miałam gdzie sprawdzić.
          Kontakt z naszym wspólnotowym prawnikiem będę miała dopiero jutro. Jeszcze raz
          dziękuję za wsparcie i zawiadamiam, iż dzięki wam spałam spokojnie.
          Dochodzę do wniosku, że wspólnoty to szatański wynalazek, przynajmniej w moim
          przypadku. Mam nadzieję, że z tego wybrniemy możliwie szybko z forsą na
          wspólnotowym koncie.
          Pozdrowienia cieplutkie z samego rana dla wszystkich forumowiczów
      • kryzar Re: porada fachowa 14.12.05, 07:39
        § - hurra udało się, jeszcze raz stokrotne dzięki.
        Jakie to proste tylko trzeba wiedzieć gdzie przycisnąć. Duża buźka
        • axsa Re: porada fachowa 14.12.05, 08:12
          Jeszcze jeden sposób na §
          Jeśli jesteś w WORDzie to z górnego menu wybierasz
          WSTAW
          SYMBOL - otwiera sie cała tabełka różnistych znaków
          szukasz §, klikasz i
          WSTAW
          Trocę skomplikowane, ale...
          Jak już go znajdziesz to możesz nadać mu swój skrót, znacznie krótszy niż 0167.
          np alt z jakąś literą.
          Każdy znaczek z tej tabeli można tak sobie oswoić /uswoić/.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka