Dodaj do ulubionych

Muzulmanie groza holocaustem!

04.02.06, 11:48
eurojihad.org/name-News-article-sid-1984.html
Obserwuj wątek
    • kryzar Re: Muzulmanie groza holocaustem! 04.02.06, 11:56
      do takich stron podchodzę i dużym sceptyzmem
      • pia.ed Re: Muzulmanie groza holocaustem! 04.02.06, 12:06
        www.liberator.org.pl/l/html/modules.php?name=News&file=article&sid=2863&mode=thread&order=0&thold=0

Przeciez te scenki sa prawdziwe! Sama ogladalam je w telewizji.
        • sagittarius954 Re: Muzulmanie groza holocaustem! 04.02.06, 13:14
          Tak to się zaczyna , zdawałoby się niczym,Jeśli jednak ktoś poczuł się zagrożony
          lub znieważony rysunkami powinien szukać sprawiedliwości w sądzie, grożenie zaś
          porwaniami, atakami terrorystycznymi, jeszcze bardziej izoluje islam w oczach
          świata zachodniego-chodzi mi o zwykłych ludzi.
          • natla Re: Muzulmanie groza holocaustem! 04.02.06, 13:22
            A wystarczyłyby głośne i wyraźne przeprosiny. Wg mnie to idiotyczna prowokacja
            islamskich dewotów i fundamentalistów, choć nie tylko. Oby nie była powodem
            kolejnych tragedii.
            A swoja droga, najwięcej krwi sie wylało w imie Boga....jakiegokolwiek. Wiem,
            ze truizm, ale dobrze sobie to uzmysłowić.
            W końcu radyjko też dzieli kraj w imię.....
            • sagittarius954 Re: Muzulmanie groza holocaustem! 04.02.06, 14:15
              religiapokoju.blox.pl/html/1310721,262146,14,15.html?8,2005
              Ale jak tutaj nie bać się islamu kiedy wszyscy tam fanatycy, z takimi ludźmi nie
              ma dyskusji.
              • pia.ed Re:Religia pokoju? 04.02.06, 17:57
                religiapokoju.blox.pl/html
                • sagittarius954 Re:Religia pokoju? 04.02.06, 18:05
                  Może po prostu my ich nie rozumiemy ??
                  • natla Re:Religia pokoju? 04.02.06, 19:20
                    Nawet na pewno ich nie rozumiemy i dlatego te 2 różne cywilizacje powinny żyć
                    obok siębie, nie wchodząc sobie w drogę. Tym bardziej, że tam to właściwie sami
                    fanatacy, których u nas nie brakuje również.
                    Przykro mi, że w "Rzeczypospolitej " znaleźli się nie myslacy dziennikarze. To
                    juz nie jest kwestia wolnosci słowa, tylko odpowiedzialnosci.
              • felinecaline Re: Muzulmanie groza holocaustem! 04.02.06, 19:25
                "Wszyscy Muzulmanie to fanatycy" jest rownie prawdziwym stwierdzeniem jak z
                tego samego gatunku: "wszyscy Polacy" to Katolicy" Nie slyszeliscie o tych
                Polakach, ktorzy wcale za fanatykow sie nie uwazajac czuli sie
                zniewazeni "instalacja" Nieznalskiej? Wydaje mi sie, ze nader sporo Polakow
                wyznaje moralnosc Kalego: kiedy my (katolicy) atakujemy ich (Islam) to jest OK,
                kiedy Oni (Muzulmanie" wystepuja przeciwko nam (Katolikom) to juz ble i fuj i o
                pomste do nieba wola.
                • hania48 Re: Muzulmanie groza holocaustem! 04.02.06, 19:47
                  Masz rację Felinecaline!
                  A obrażanie innych, kpienie z ich świętości żle świadczy o tych, którzy to czynią! My europejczycy sami mamy wystarczająco dużo tematów z własnego podwórka, które można i należy wykpić. Dlaczego tego nie czynimy? Widzimy belkę w cudzym oku ... I - nie czyń drugiemu....
                  • regine Re: Muzulmanie groza holocaustem! 04.02.06, 20:39
                    Ale nie znając ich, czyli Muzułmanów, to nie znaczy, że możemy kpić z ich
                    religi i proroka, jakim był dla nich Mahomet.
                    Nie rozumię tłumaczeń, że wolna prasa może wszystko równać z błotem,
                    robić pośmiewisko z religii.
                    Istnieją pewne granice, których nigdy nie należy przekraczać.
                    Ale przeraża mnie to co dzieje się, są fanatykami, prawda że grożą też.
                    Ale dziś żądali tylko przeprosin, dostali odpowiedź odmowną.
                    • regine Re: Muzulmanie groza holocaustem! 04.02.06, 21:35
                      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3147589.html
                      Premier K.Marcinkiewcz przeprasza Muzułmanów, redaktor naczelny gazety Gauden,
                      twierdzi, że wolność prasy mu pozwala na opublikowanie zdjęć.

Redaktor naczelny "Rzeczpospolitej" Grzegorz Gauden broni stanowiska gazety,
                      która w sobotnim wydaniu przedrukowała karykatury Mahometa, opublikowane
                      najpierw w duńskim dzienniku, a potem w innych gazetach europejskich. Gauden
                      powiedział w sobotę PAP, że nie zgadza się z opinią premiera Kazimierza
                      Marcinkiewicza.
                      "W wolność mediów w Europie usiłują ingerować politycy państw islamskich.
                      Publicznie palone są flagi Danii, a terroryści grożą zamachami i porywaniem
                      obywateli krajów, w których wolne i niezależne od państwa dzienniki w imię
                      solidarności opublikowały karykatury. Wolna prasa i wolne państwa nie mogą ulec
                      temu szantażowi" - napisał Gauden w sobotniej "Rzeczpospolitej" w komentarzu do
                      materiału opatrzonego karykaturami Mahometa.

"Moje stanowisko w komentarzu od redakcji było bardzo jasne. Trudno mi coś
                      więcej dodać, bo to jest istota naszych motywów" - powiedział Gauden w
                      sobotniej rozmowie z PAP.
                      -Paranoja....

======================================================
                      ~~Gdy nie masz nic do ofiarowania, ofiaruj uśmiech ~~
                      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=23923
                      • felinecaline Re: Muzulmanie groza holocaustem! 04.02.06, 22:51
                        Czekam wobec tego, by Gauden opublikowal reprodukcje "instalacji" Nieznalskiej
                        albo "papieza pod meteorytem" na pierwszej stronie Rzplitej. odwazy sie? I
                        jakie beda opinie czytelnikow?
                    • pia.ed Re: Muzulmanie groza holocaustem! 04.02.06, 21:37
                      Oni nie czekaja na przeprosiny, tylko chca pretekstu do nastepnych atakow
                      terrorystycznych!

Ktos ich juz przepraszal i co? Stwierdzili ze przeprosiny byly NIESZCZERE!

A dzis spalili ambasade szwedzka w Damaszku. Dlaczego?

Szwecja nie jest w zaden sposob zamieszana w publikacje,
                      przeciwnie - przyjela 400 000 muslimow, pozwolila na wybudowanie
                      kilku meczetow, przy kazdym wiekszym cmentarzu protestanckim
                      jest miejsce pogrzebowe dla muzulmanow.
                      To dzicz, nic innego!

• czarny.humor Nie rozumien tych ludzi, ani tej kultury. 04.02.06, 22:17
      Nie znam tej religii i nie mam zdania na ten temat. Nie wyśmiewam, nie poniżam, nie aprobuję metod, ale też nie dezawuuję i nie kwestionuję jej prawa do istnienia.

Jednak wydaje mi się przerażające, że jeden duchowny może tłumaczyć Koran tak, a drugi inaczej, że wierny , który uwierzył temu drugiemu i w imię wiary zabije innego, może się uważać za zbawionego!!

Mówią, że to religia pokoju i zabijają, lub godzą się na zabijanie oraz usprawiedliwiają zabijanie - w okrutny w dodatku sposób - w imię tej religii i w imię Boga??!!!

Największą szkodę w końcu muszą ponieść oni sami, ich rodziny, narody i współwyznawcy.

Nie rozumiem!!
      I nie chcę tego zrozumieć, ani poznać!!
      • felinecaline Re: Nie rozumien tych ludzi, ani tej kultury. 04.02.06, 22:53
        Ze nie chcesz poznac to wielka szkoda, moze bys zrozumial (co nie znaczy, ze w
        jakikolwiek sposob usiluje tu "nawracac niewiernego). tak najczesciej jest, ze
        czegos nie znamy, nie rozumiemy wiec sie boimy i krutykujemy w ciemno.
        • kryzar Re: Nie rozumien tych ludzi, ani tej kultury. 05.02.06, 08:26
          Też nie znam i nie rozumiem postępowania i wiernych i ich szefów, ale także nie
          rozumiem postępowania wielu naszych wiernych. Przecież w Raddiu Maryja również
          sam szef nawoływał do golenia głów kobietom, które poddały się zabiegowi
          przerwania ciąży. Zawsze jest pierwszy krok, a potem jakoś leci. U nas się
          jeszcze nic nie stało, ale i warunki były mniej sprzyjające.
          Co będzie teraz gdy radio i jego władca ma za plecami państwo z orężem?
          Tutaj ktoś przywołał Nieznalską. Jej sprawa sądowa stale się toczy i dla mnie
          wyrok będzie wskaźnikiem niezależności sądów.
          Każdy fanatyzm religijny/ i nie tylko/ jest okropny i okrutny
        • czarny.humor Re: Nie rozumien tych ludzi, ani tej kultury. 05.02.06, 18:22
          Jestem jeszcze winien Felinecaline wyjaśnienie mojej niechęci do poznania islamu.

Otóż nie ma w tym jakiejś ukrytej fobii, czy strachu.
          Przynajmniej uświadomionych! smile)

Tak, jak nie znam się na wielu innych zagadnieniach, np. rzeźba, astrologia, melioracja, hodowla jedwabników, czy życie i przygody misia Kolargola, tak zupełnie mnie nie nęci gruntowne poznanie islamu.
          Zapewne to wielka szkoda! Każda z tych i wielu, wielu innych jeszcze dziedzin, których nie znam ni w ząb, po bliższym poznaniu mogłaby mnie zainteresować i wciągnąć. Jednak pozostanę chyba w stosunku do nich w życzliwej i tolerancyjnej obojętności. smile))

Do krytyki też sie nie biorę, ale zastrzegam sobie prawo oceny moralnej i nie tylko, widocznych skutków oddziaływania tych dziedzin w życiu.

Nie znając się na rzeźbie - mogę powiedzieć, czy mi się podoba, czy nie.
          Nie znając się na melioracji - mogę stwierdzić, że powódź, to straszny żywioł.
          Nie znając się na astrologii - ...
          Nie znając ...

smile))
      • margo.pf 1.2.3... 05.02.06, 09:26
        1...
        Interpretacja biblii byla jedyna z glownych przyczyna apertheidu w Republice
        Poludniowej Afryki i wszedzie tam gdzie przewazali protestanci. To samo odnosi
        sie do wypraw krzyzowych i przywleczenia do Europy przez bogobojnych rycerzy
        wielu chorob, w tym syfilisu. O licznych ofiarach w szeregach "niewiernych" nie
        wspominam, bo to w koncu byl cel wycieczki. Swieci inkwizytorzy rowniez nie
        krepowali sie w jej swobodnej interpretacji.
        2...
        W swojej wypowiedzi dunski premier stwierdzil , ze rzad dunski nie moze wyrazic
        jakichkolwiek przeprosin z tej prostej przyczyny, ze sa panstwem demokratycznym
        i wyrazenie takowych bedzie ingerencja w wolnosc prasy. I to jest wlasnie
        demokracja. Prawdziwa demokracja.
        3...
        W kilku z powyzszych postow wyrazona zostala opinia, ze nalezy szanowac cudze
        uczucia religijne i powstrzymac sie od krytyki, karykatury i komentarzy na ich
        temat. Hm ... a co z uczuciami ateistow?
        4...
        Kiedys, 25 lat temu widzialam w okupowanym przez studentow hallu pewnego
        rektoratu spacerujacych pod reke czerwonego docenta historii z redemptorysta.
        Wierzcie mi, do dzis zaluje mego dobrego wychowania i poszanowania cudzych
        uczuc religijnych. A tak mialam chec strzelic docenta w pysk a braciszka kopnac
        w zadek.
        ...
        tien ... odnosnie naszej grupy wiekowej i starszych wciaz chodzi za mna to
        pytanie: kto niegdys nalezal do tego zms, zsmp, szsp, zmw i innych?
        I od lat nasuwa mi sie ta sama odpowiedz, ze to chyba ci sami, ktorzy calkiem
        przynalezac mieli mi za zle, ze nie bywalam ani w kosciele ani na ich
        zebraniach.
        ...
        Gwoli informacji podam na koniec, ze karykatury ukazaly sie we wrzesniu. Nalezy
        wiec zastanowic nad tym, kto trzymal sprawe pod pokrywka przez 4 miesiace i
        komu pasowalo rozdmuchanie jej wlasnie dzisiaj ???
        • natla Re: 1.2.3... 05.02.06, 09:57
          Margo, nie zgadzam sie absolutnie z pkt. 2 i 3. Obrażanie innych nie jest chyba
          cechą demokracji, a powtórzę, że obrażanie fanatyków jest głupotą. Natomiast
          nie wiem co do tego mają ateisci. Są chrześcijanie, muzułmanie, ateiści itd.,
          wszyscy mają swoje poglądy religijne i niechaj sobie z tym żyja w swoich
          światach.
          To tak jak jedna pani ma mieszkanie pomalowane na żółto, druga na zielono,
          trzecia na niebiesko i zaczynają roznosić na siebie plotki, wyśmiewać się
          nawzajem....Demokracja im na to pozwala, tylko po co one to robią? Moze głupi
          przykład, ale o to mi mniej więcej chodzi.
          Nigdy nikt nie miał mi za złe, że nie należę do takiej czy innej organizacji,
          a ja tego nawet nie zauważyłam wink)
          Pod punktem 1 i ostatnim zdniem podpisuję się obiema kończynami.
          • pia.ed Re: Jyllandposten. 05.02.06, 10:44
            A to redaktor dzialu kultury, ktory wywolal te cala burze ...
            www.expressen.se/index.jsp?d=356&a=519719
            O sprawie rysunkow pisalo sie caly czas, choc moze nie w polskiej prasie.
            Przedsiebiorstwu mleczarskiemu "Arla" pozamykano wszystkie wytwornie
            w Saudioarabii.
            Zaczeto tez bojkotowac towary dunskie.
            • pia.ed Re: Jyllandposten. 05.02.06, 10:46
              www.expressen.se/content/1/c6/51/97/20/a943c3a6.jpg
          • kryzar Re: właściwie powinnam wkleić 05.02.06, 13:39
            do "otwieram dziś gazetę", ale doszłam do wniosku, że bardziej pasuje tutaj.
            serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34474,3146982.html?as=1&ias=2
            Jest trochę długie do czytania na monitorze, ale wg mnie warto.
            • natla Re: właściwie powinnam wkleić 05.02.06, 14:52
              No taaak....to napisałam Magdalena Środa, madra kobieta.
              A swoja drogą przerazona jestem tym co pisze. Ja się czegoś takiego domyslam,
              a ona mnie w tym upewnia. Choć mimo wszystko wydaje mi się to nierealne. Czy
              społeczeństwo da sie tak ogłupic? Czy doradcy rządowi i prezydenccy typu pan
              Legutko maja szanse na rozwinięcie skrzydeł? Kurcze....to jest pytanie....
        • czarny.humor Re: 1.2.3... 05.02.06, 15:51
          Margo.

1...
          To wszystko prawda, bezdyskusyjne fakty.
          Historia, ale także teraźniejszość - niestety.
          Napisałaś tu te słowa, w reakcji na moją niechęć poznania Koranu i zrozumienia jego różnych interpretacji.

Wiem, że nie o to Ci chodziło, ale wyszło na to, że tym wpisem usprawiedliwiasz islamski terroryzm. Nie uważasz chyba (ale tak to niestety brzmi) przecież, że niewątpliwe krzywdy doznane przez muzułmanów od chrześcian, żydów,..... świata zachodnich demokracji wreszcie – usorawiedliwiają i tłumaczą ten terroryzm??! Tak to niestety zabrzmiało – przeczytaj raz jeszcze „na chłodno” swój wpis w kontekście mojego.
          Można dyskutować z tezą, że te i inne fakty historyczne i współczesne, w ogromnym stopniu wywołują, podtrzymują, karmią ów terroryzm i nienawiść. Ale – wybacz – kontekst Twojej wypowiedzi, jest jednak zupełnie inny. Choć sądę, że nie zamierzony.
          Myślę, że przy okazji potępienia islamskiego terroryzmu, chciałaś dać prztyczka także innym religiom – zwłaszcza chrześcijaństwu.
          Prztyczek Ci wyszedł wyrażnie, potępienie terroru wcale!

A tak na marginesie – święci inkwizytorzy nie interpretowali swobodnie Pisma Świętego, tylko realizowali kościelną, OFICJALNĄ linię polityki „nawracania” niewiernych i głoszących herezje. Obecna – całkowicie negatywna ocena inkwizycji nie jest chyba dla nikogo tajemnicą, a zmiana tej oceny była możliwa, jak sądzę dlatego, że na czele Kościoła stoi jeden przywódca i do niego należy interpretacja Pisma. W islamie, gdzie każdy imam może wg własnego rozumienia Koranu wysłać wiernego na „zbawienną” śmierć i przy okazji mordować niewinnych – nawet współwyznawców, taka powszechnie obowiązująca wykładnia nie jest możliwa.

2...
          W tym punkcie – tak jasno przedstawionym – pełna zgoda!!
          W europejskim, a więc także moin rozumieniu, takia interpretacja tego kawałka demokracji jest dla mnie też bezdyskusyjna.
          Protesty muzułmanów są oczywiście zasadne, ale ich forma niedopuszczalna i powinna być bezwzględnie karana. Kropka – nie widzę tu pola do dyskusji.

3...
          Oczywiście, że uczucia ateistów muszą być równeż szanowane i poważnie traktowane!! Zwłaszcza, że ateiści najczęściej robią (mniej lub bardziej – raczej „mniej” świadomie) z tegoż ateizmu rodzaj religii właśnie. I to bardzo ortadoksyjnej i z regóły są niezwykle na tym punkcie wyczuleni
          Tutaj muszę wpisać - lekko jednak poprawione – dwa zdania z mojej poprzedniej wypowiedzi:
          „Nie znam dostatecznie dobrze tej religii i nie mam ostatecznego zdania na ten temat, tak jak i większość jej zagożałych wyznawców. Nie wyśmiewam, nie poniżam, nie dezawuuję i nie kwestionuję jej prawa do istnienia, ale też nie aprobuję niektórych jej metod.”
          Pełna zgoda.

4...
          No!! – tu muszę wkleić Twoją wypowiedź w całości:

„Kiedys, 25 lat temu widzialam w okupowanym przez studentow hallu pewnego
          rektoratu spacerujacych pod reke czerwonego docenta historii z redemptorysta.
          Wierzcie mi, do dzis zaluje mego dobrego wychowania i poszanowania cudzych
          uczuc religijnych. A tak mialam chec strzelic docenta w pysk a braciszka kopnac
          w zadek.”

Wybacz, ale jeśli tak wygląda Twoje rozumienie tolerancji, demokracji, poszanowania innych poglądów i dobrego wychowania wreszcie, to ja wysiadam.

Sam (już to na tym forum gdieś pisałem) miałem wspaniałych przyjaciół w skrajnie odległych obozach politycznych i światopoglądowych. Ani ich, ani moje poglądy nie przeszkadzały nam szanować się nawzajem, kłócić nieraz zaciekle i chodzić wspólnie na podryw. Nigdy tez nie były powodem jakiegoś zachowania nieprzyzwoitego, ani haniebnego.
          Raz jeszcze proszę Cię o wybaczenie.
          Ale w opisanej przez Ciebie studenckiej sytuacji, odwagą i dobym wychowaniem wykazali się jednak tylko ci strajkujący studenci. Odwagą, bo strajkowali w tamtych czasach, a dobrym wychowaniem, bo nie
          Trzasskali nikogo po pysku i kopali po zadkach!!
          Twoja postawa, taka jak ją opisałaś – a nie mam najmniejszego powodu, żeby Ci nie wierzyć – była klasycznie koniunkturalna i oportunistyczna. Mam wielkie uznanie i szacunek dla owego docenta i redemptorysty, jeśli w tamtym czasie potrafili się bez skrępowania przyjaźnić. Bliższe mi są posawy i poglądy np. Kuronia, Lityńskiego i wielu innych też przekonanych ateistów, którzy mieli i mają (to, że Kuroń nie żyje, nie oznacza przecież, że ich stracił) przyjaciół wśród duchownych i wiernych wszystkich chyba religii oraz wśród członków wszystkich opcji polotycznych.
          Twoje święte oburzenie i potępienie „czerwonego docenta”, nie przeszkadzało Ci jak mniemam, z przemiłym uśmiechem podsuwać mu indeks w celu wpisu zaliczenia?!

Tak myślę.
          Mam nadzieję, że te moje wywody nie wywołają z Twojej strony nieprzekraczalnej niechęci do mnie i moich poglądów oraz niemożności wymiany zdań w różych innych - neutralnych kwestiach.

Aha! – jeszcze muszę Ci powiedzieć coś, co jest dla Ciebie bardzo ważne i pozwoli Ci precyzyjnie zakwalifikować mnie do odpowiedniej szuflady oraz we właściwym jak sądzę świetle spojrzeć na moje postrzeganie świata.
          Otóż byłem w ZMSie i później w ZSMP. Wybacz, że piszę dużymi literami, ale przesądził o tym fakt, że są to skróty – nic więcej.
          Jestem też człowiekiem wierzącym – najprościej mówiąc – choć na ten temat z całą pewnością mógłbym się ostro pokłócić i z jakimś moherowym wyznawcą Rydzyka, i z nie prymierzając – takim samym wyznawcą Jerzego Urbana.

Napisz – proszę, jeśli możesz – co z tej wiedzy i z tego faktu, wynika dla Ciebie.
          • natla Re: 1.2.3... 05.02.06, 16:34
            Dobra Czarny, wytłumacz mi pkt 2, bo oboje jesteście zgodni, a ja nie. Dla mnie
            to nie jest objaw demokracji, tylko głupoty z odcieniem faszyzmu.
            Pomijam tu sprawe ewentualnej wlaki z terroryzmem, bo środek chyba nie ten.
            • czarny.humor Re: 1.2.3... 05.02.06, 17:42
              Myślę Natlo, że rozważając tę sprawę, troszeczkę zboczyłaś z toru myślenia.

Margo napisała, iż premier wydał oświadczenie „... rzad dunski nie moze wyrazic jakichkolwiek przeprosin ... (bo) wyrazenie takowych bedzie ingerencja w wolnosc prasy.”. Trudno się z tym nie zgodzić. Jeśli prasa narobiła bajzlu, to jaka wtym wina rządu?
              Gdybym – załóżmy – ja naubliżał sąsiadowi z sąsiedniego bloku, bo nie podoba mi się jego ukochany dziadek, a on z chorej zemsty, zaczął by szykanować i bić członków mojej rodziny, rozwalać huśtawki na placu zabaw i podpalać biurowiec, to prezes spóldzielni powinien go przepraszać??!! Reakcja całkowicie niezdekwatna do przewinienia i skierowana przeciwko zupełnie niezaangażowanym, postronnym osobom.

W moim rozumieniu demokracji takie postępowanie jak duńskiego rządu jest absolutnie prawidłowe.

Dopóki prasa nie łamie prawa, rząd, ani nikt inny nie może się wtrącać w treść jej komentarzy i poglądów.
              To oczywiście nie każe rządowi milczeć na dany temat, albo nie krytykować głupoty stanowiska prasy i jej karygodnej krótkowzroczności.
              Zamiast przeprosin, widziałbym tu jednak raczej oświadczenie rzecznika, że rząd nie podziela takich poglądów, szanuje wolność wszystkich wyznań i jednocześnie domaga się, a nawet wręcz stoi na straży wzajemnego poszanowania między innowiercami i w związku z tym będzie ścigał z całą surowością wszelkie wykroczenia i przestępstwa wywołane tą sytuacją przez obie strony konfliktu, a poglądy wyrażone przez prasę, potępia i się od nich odcina.

Ta głupota z odcieniem faszyzmu jak piszesz, jest w tej sprawie. Bezsprzecznie!
              Ale najpierw ze strony nieodpowiedzialnej prasy, a potem fanatyków islamskich. Obie strony się wzajemnie nakręcają i radykalizują, co nie doprowadzi do niczego dobrego.
              • natla Re: 1.2.3... 05.02.06, 17:55
                No tak, w tym kontekście, to racja. Nie zastanawiałam się nad tym kto
                przeprasza i jak przeprasza. Fakt. Po prostu przyjełam do wiadomości
                przeprosiny i cześć.
                • sagittarius954 Re: 1.2.3... 05.02.06, 18:05
                  Sorki, że się wtrące, jak ktoś chce wojny to mu byle pretekst wystarczy , rząd
                  silny to taki, który nawet jak źle zrobi to nie przeprosi, jeno wyśle na wojnę
                  okrągły milion mięsa armatniego,trzeba było coś przewidziec w polityce i zabrać
                  z Iraku naszych żołnierzy a nie przepraszać za jedną gazetę , na Sejm takie
                  gierki wystarczają ale nie na politykę międzynarodową, islamczycy i tak poderżną
                  głowe komu będą chcieli . stop . spadam.
                  • czarny.humor Re: 1.2.3... 05.02.06, 18:39
                    Ależ Sagi! - każdy może powiedzieć swoje! Wcale się nie wtrącasz niechciany - wręcz przeciwnie. Nie masz za co przepraszać!! smile))

Interesujące są poglądy innych w każdej sprawie. Byle różnić sie bez inwektyw i napaści.

Na koniec chciałbym tu przytoczyc wiersz Mirka Czyżykiewicza, który juz kiedyś wpisałem w Wątku "Myśli, słowa ..." - "Giną ludzie". Wyjątkowo pasuje on do tego wątku, a ostatnie dwie jego zwrotki, powinny być moim zdaniem przetłumaczone na wszystkie języki świata i wpiasna do elementarzy.

„Giną ludzie”

W chwili kiedy przy kolacji
                    Bronisz niedorzecznych racji
                    Żal za głupstwem topiąc w wódzie
                    Giną ludzie..

W przecudownych starych miastach
                    Strach w codzienny pejzaż wrasta
                    Śniąc o ocalenia cudzie
                    Giną ludzie.

W wioskach, których wcale nie ma
                    Bo śmierć przez nie przeszła niema
                    Wierząc swej nadziei złudzie
                    Giną ludzie.

Giną ludzie gdy głosujesz
                    Za spokojem i próbujesz
                    Bunt sumienia zbyć doktryną
                    Obcy giną.

W chwili, gdy rozrywki żądasz
                    W telewizji mecz oglądasz
                    Lub się pławisz w słodkiej nudzie
                    Giną ludzie.

Oto nowa jest idea
                    Jeszcze ludzkość nie zginęła
                    Chociaż w kainowym trudzie
                    Giną ludzie.

Wielbiąc każde przykazanie
                    Zapis świętych prawd w Koranie
                    Ewangelii i Talmudzie
                    Giną ludzie.

Wśród wyznawców każdej wiary
                    Są mordercy i ofiary
                    Twe milczenie wskaże teraz ...
                    Kogo wspierasz.
                    • pia.ed :Istambul 06.02.06, 00:06
                      Spalenie dunskiej flagi w Turcji ...

img.aftonbladet.se/nyheter/0602/05/turkfire.jpg
                      Czekam tylko kiedy Turcja wejdzie do Unii Euroejskiej. sad
                      • natla Re: :Istambul 06.02.06, 00:22
                        Ktoś mi mówił, że III wojna światowa ma przyjsć ze wschodu......oby głupia
                        karykatura nie była zapalnikiem.......
                        • natla Tfu, tfu, tfu przez lewe ramie....n/t 06.02.06, 00:23
                          • regine Re: Tfu, tfu, tfu przez lewe ramie....n/t 06.02.06, 01:31
                            Turcja już w UE, jest jedną nogą, już tylko patrzeć jak przyjmą ją w poczet
                            członków. A Turków w Niemczech i zachodniej Europie i tak zatrzęsienie...
                            Więc są blisko sad
                            Karykatura w jednej gazecie "wyciągnęła zawleczkę z granatu", o wielkiej,
                            fanatycznej sile...
                            Wiadomo było kogo się zaczepia, nie wiem jak to się skończy, naprawdę..
                            Bo ten "odbezpieczony granat", nie wiadomo co ma w środku i jaką moc rażenia..
                            • margo.pf Humorku :) 06.02.06, 08:57
                              Widze, ze odczytales tekst bardzo doslownie. Byc moze jego czesciowo ironiczne
                              zabarwienie bylo zbyt niesmiale ?

Ad.1.

« przeczytaj raz jeszcze „na chłodno” swój wpis w kontekście mojego. »
                              - zawsze czytam na chlodno ; uleganie emocjom wypacza tresc obu wypowiedzi .
                              Zarzucanie interlokutorom emocjonalnego podejscia do problemu tylko na
                              podstawie wlasnych przypuszczen nie nalezy do arsenalu szlachetnej sztuki
                              retoryki … a feee

« Wiem, że nie o to Ci chodziło, ale wyszło na to, że tym wpisem
                              usprawiedliwiasz islamski terroryzm. »
                              - sprecyzuj co pozwolilo tobie na taka interpretacje

« Myślę, że przy okazji potępienia islamskiego terroryzmu, chciałaś dać
                              prztyczka także innym religiom – zwłaszcza chrześcijaństwu. «
                              Chcialam smile) Jak kazdy dobrze wychowany czlowiek, uwazam, ze religia to
                              osobista sprawa. Stad trudno mi zgodzic sie z wszechobecnoscia jakiejkolwiek
                              religii w zyciu publicznym oraz z naginaniem calego spoleczenstwa do wymogow
                              religii wiodacej. Nie uwazasz, ze niewiele trzeba do tego by w Polsc
                              zapanowal integryzm katolicki ?
                              Integryzm to choroba religii. Wszystkich ! Rownie dobrze islamu jak i
                              katolicyzmu.

Ad. 3. Nie nalezy mylic ateizmu z “programmowym potepianiem w czambul”
                              wszystkiego co dotyczy jakiejkolwiek religii. Gdybys wiedzial ilez to razy
                              zyczliwi probowali mnie nawracac! I to wszyscy, katolicy, muzulmanie, zydzi,
                              protestanci i buddysci. Ci ostatni byli najbardziej taktowni.
                              Nawiazujac do artykulu Magdaleny Srody odrzucam dogmaty i opowiadam sie za
                              Sokratesem i mysleniem. Moje prawo.Tym bardziej, ze ateizm nie jest wstydliwa
                              choroba ani dewiacja, a jako takie odbiera je wiele uwazajacych sie za
                              tolerancyjne, osob.

Ad.4. Tez kopnalbys sobie widzac i slyszac jak obaj panowie omawiaja
                              manipulowanie protestujaca mlodzieza akademicka. Nie ma to nic wspolnego z
                              tolerancja i dobrym wychowaniem ani szacunkiem. Szacunek moge okazywac tym
                              ktorzy na niego zasluguja niezaleznie od opini politycznych czy wyznawanej
                              religii. Nie bede operowala nazwiskami, bo docent juz nie zyje. Za to ten
                              drugi, ten nie kopniety wciaz dziala za pomoca silnych radiostacji.

Wierz mi, ze otrzymalam bardzo staranne wychowanie. Problem polega na tym, ze w
                              miare uplywu lat stosuje je wybiorczo. Wedlug zaslug .Nie mam tez zadnych
                              pretensji do tolerancji. Wrecz odwrotnie !!!Nie znosze i tepie jak moge brak
                              myslenia i glupote oraz prymitywna rzadze wladzy. Szczegolnie u tych ktorzy
                              maja pretensje do wiedzy i wladzy.

Akapit o organizacjach mlodziezowych pisalam raczej w tym duchu:
                              “Hm....... naszla mnie tez taka refleksja, tym bardziej, ze forum wiekowo
                              odpowiednie. Wychodzac z zalozenia, ze wszyscy ci, ktorzy wyrosli, wychowali
                              sie i wyuczyli w prl-u to zwykle komunistyczne pomiotla, no to moi drodzy tylko
                              sobie w leb strzelic no bo to przeciez my !!! Jesli ci wszyscy dzisiejsi "bez
                              zarzutu" pozostawali w podziemiu i "nie uczestniczyli" to ulice w tamtych
                              czasach powinny byc puste. Wiecie, jak w Szwejku. Tylko hycel i psy bezpanskie.
                              A tak nie bylo. Tia ... zapomniala wolowina jak cielecina byla i tyle.To
                              zapomnienie powoduje, ze spoleczenstwo zamiast myslec o przyszlosci ulega
                              idiotycznej potrzebie zrobienia porachunkow. Jak po II wojnie. Golic kurwy
                              ktore spaly z okupantem !!! Jesli tak, to zakladam fabryke peruk, w ciagu roku
                              zostane milionerka smile)No bo teraz wielka moda na strzyzono - golono smile)Na tym
                              koncze, laskawej pamieci polecam sie i biegne rejestrowac moja firme
                              perukarska smile)”

jw smile) polecam sie laskawej smile)
                              • emma50 Re:dają "Rzeczpospolitej" dzień na przeprosiny 06.02.06, 11:37
                                "Polscy muzułmanie domagają się od dziennika "Rzeczpospolita" przeprosin za
                                publikację karykatur Mahometa. Jeżeli jutro na łamach gazety takie przeprosiny
                                się nie ukażą, Muzułmański Związek Religijny RP zapowiada wysłanie do
                                prokuratury zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa."

wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1342&wid=8178178&rfbawp=1139221728.350

• pia.ed Re:................. 06.02.06, 16:00
                                  Atak na ambasade austriacka. To wszystko jest swietnie zorganizowane!

img.aftonbladet.se/nyheter/0602/06/iran438.jpg
                                  • regine Re:.Grożą i wołają o wsparcie finansowe 06.02.06, 17:25
                                    Paranoja....
                                    Irak: Demonstranci domagają się fatwy za karykatury Mahometa
                                    wiadomosci.onet.pl/1255376,12,1,0,120,686,item.html
                                    Kilka tysięcy irackich szyitów demonstrowało w Kucie na południu kraju. Tłum
                                    domagał się od swych przywódców religijnych, aby wydali fatwę, upoważniającą
                                    muzułmanów do zabicia autorów karykatur proroka Mahometa. »

Palestyńczycy żądają 300 mln USD pilnej pomocy

wiadomosci.onet.pl/1255432,12,1,0,120,686,item.html
                                    Autonomia Palestyńska zwróci się do wysłannika wspólnoty międzynarodowej Jamesa
                                    Wolfensohna o szybką pomoc w kwocie 300 mln dolarów na funkcjonowanie
                                    administracji.
                                    Palestyna, zwłaszcza Hamas(ugrupowanie to wygrało wybory), popiera również
                                    ataki za opublikowane zdjęcia karykatury Mahometa. Ale rękę po pomoc, wie do
                                    kogo wyciągnąć....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka