24.05.06, 23:25
Moja świeżo odnalezina wspaniała przyjaciółka z lat studenckich robi
wspaniałe prezentacje.
Ta, którą Wam chcę pokazać jest bardzo na czasie. Ciekawe, czy też na Was
zrobi wrażenie.
Ma ponad 8000 kB, ale warto. Oglądajcie szybko, bo za tydzień zniknie.
s000.wyslijto.pl/?file_id=63321303552771544058
Obserwuj wątek
    • vogino55 Re: Ojczyzna 25.05.06, 00:06
      Pół godziny ściągania ale warto było,,,,
      Wojciech
      • regine Re: Ojczyzna 25.05.06, 00:18
        No i wyrwałaś mnie z łóżka, ale warto było, bo przepiękne smile
        Dziękuję smile)
    • banitka51 Re: Ojczyzna 25.05.06, 01:45
      wzruszające...a kto to śpiewa?
      • maladanka Re: Ojczyzna 25.05.06, 02:06
        Natlo,ukłony i podziękowania dla przyjaciółki - zamiast spac to o 2-giej w nocy
        po raz enty oglądam...
        • wiktoria53 Re: Ojczyzna 25.05.06, 06:41
          Piękne!A spiewa Andrzej Rosiewicz.
          • jana2706 Re: Ojczyzna 25.05.06, 07:19
            dzieki,bardzo piekne smile
            • e-baba Re: Ojczyzna 25.05.06, 23:37
              Natla, prezentacja jest wspaniała. Piekne, nastrojowe zdjęcia wspaniale
              ilustrują piosenkę.
              I chciałabym parę słów poświęcić tej właśnie piosence. Kiedyś, może około 2-3
              lat temu, zaśpiewał ją w swoim programie, na zakończenie, Marcin Daniec - w
              swym góralskim stroju. Urzekła mnie bardzo. Ale mimo, że starałam sie później
              ogladać wszystkie programy Dańca aby usłyszec tę właśnie piosenkę - nigdy mi
              sie to nie udało. Nie pamietałam słów, tylko nastrój i częściowo melodię, ale
              przede wszystkim nastrój tej piosenki. I dziś, dzięki Tobie ja usłyszałam.
              Wprawdzie w innym wykonaniu, ale słowa pozostały te same. Bardzo Ci, Natlo,
              dziekuję za ten prezent. Słuchałam piosenki i ogladałam slajdy dzisiaj już 4
              razy, a jeszcze będa na pewno ze 2. Bo nastrój i przesłanie tej piosenki gdzies
              tak we mnie bardzo głeboko tkwił przez cały czas. Zasypany szarą odziennością,
              ograniczoną do konieczności załatwiania codziennych prozaicznych spraw, wylazł
              dzis ze mnie na światło dzienne. Obudził we mnie dawno zapomniane poczucie
              patriotyzmu i uczucia do tej mojej ziemi. Wiem, że to wielkie i szumne słowa,
              ale ja tak to czuję. Patrząc na to, co wokół i na tych, którzy wokół (tych,
              którzy uważają, że mają monopol na rząd dusz i tych, głosno krzyczących o
              milości bliźniego, jednoczesnie kopiących go gdzie popadnie) wydawało mi się,
              że to nie jest mój kraj. Że jest to jedynie miejsce, gdzie przypadlo mi żyć,
              ale równie dobrze mogłabym zyć gdzie indziej.Nie widzieć tego wzajemnego
              szczucia, tego okrutmego braku tolerancji dla jakiejkolwiek inności. Dzisiaj
              jednak posłuchałam tej piosenki i ponownie, jak kiedyś uważalam, stwierdziłam,
              że tu właśnie jest moje miejsce. Choć tak tu cięzko, choć ludzie na ulicach
              tacy szarzy, zastraszeni i pozbawieni nadziei - to nie chcę stąd wyjeżdżać. Bo
              to jest też moje miejsce. Może kiedyś będzie i tu będzie lepiej. Wiara góry
              przenosi, choć trzeba jej pomóc.
              Oj, rozpisałam się bardzo, ale taka nostalgia - choć przecież jestem tutaj -
              za Ojczyzną moich marzeń mnie ogarnęła, że musiałam się "wygadać".
              Dziekuję Ci, Natlo, że tyle myśli wyższych u mnie wywołałaś.
              • del.wa.57 Re: Ojczyzna 27.05.06, 17:36
                Dzięki Natlo,prezentacja jest wspaniała,trwało trochę(zapis)ale warto było
                czekać.
                Cmok..cmok,słowa uznania dla przyjaciółkismile
                • dankarol Re: Ojczyzna 27.05.06, 17:45
                  Dzięki za prezentację. Zgrałam na dysk i jak nie mogłam wejść na forum
                  słuchałam i oglądałam. Oglądając i słuchając robi się tak jakoś miło
                  • wiktoria53 Re: Ojczyzna - Inwokacja z "Pana Tadeusza" 27.05.06, 22:03
                    s000.wyslijto.pl/download.php?file_id=57595351826581667568&t=5759535182658166756813213
                  • krista57 Re: Ojczyzna 27.05.06, 22:32
                    Dziękuje Natlo,bardzo się wzruszyłam.
                    Piekna ta nasza ojczyzna...zresztą ebaba pięknie to ujeła w słowa.
                    • natla Re: Ojczyzna 27.05.06, 22:46
                      Dlatego Wam tę prezentacje "mojej" Terski bardzo chciałam pokazać.
                      Stwierdziłam, że wspaniale uświadomiła drzemiące gdzieś we mnie (i jak się
                      okazuje, nie tylko we mnie) uczucia.
                      • gwiazda37 Re: Ojczyzna 27.05.06, 23:56
                        Natla, bardzo Ci dziękujemy za tę prezentację.....czegoś mi brakowało, teraz
                        już wiem czego...miło jest wrócić do wspomnień....
    • czarny.humor Re: Ojczyzna 28.05.06, 13:47
      A mnie się to nie otwiera.

O!!

Buuuu!!

smile))
      • czarny.humor Otworzyło mi się!! 29.05.06, 03:07
        Przesłuchałem parę razy z dużą przyjemnością i jeszcze posłucham i pooglądam nieraz, bo piosenka i zdjęcia istotnie piękne.

Ale!!

Nie mam pojęcia jak się robi takie prezentacje - pewnie to trudna sztuka - i nie chciałbym uchodzić za czepialskiego, ale jednak coś mnie tu razi.
        Znacznie wyżej oceniam intencje, emocje i pokazanie swoich patrotycznych odczuć (które niewątpliwie udzielają się odbiorcom) Twojej przyjaciółki, niż warsztat.
        Zdjęcia są piękne, ale chyba jednak nie wszystkie z Polski (ten zamek we mgłach nad morzem??), a to wydaje mi się tu zasadniczym dysonansem. Poza tym, razi mnie takie pokazywanie odpowiednich obrazków akurat w momencie, kiedy są konkretne słowa w tekście. Jak w tekście bocian, to i na zdjęciu, jak mgły, to mgły, jak bez, to bez, jak pszeniczny chleb, to łany pszenicy, a jak mazurki i Fryderyk, to Żelazowa Wola. Myślę, że to duży minus tego dzieła i należałoby się tego wystregać w przyszłości. Lepiej, żeby te same zdjęcia były jednak porozrzucane przypadkowo, a nie tak poukładane. To tak, jak kiedy dzieci śpiewają piosenkę. Jak śpiewają o chmurach, ptakach, niebie, to pokazują rączkami w niebo, jak o sercu, to kładą rączki na piersi. Co w ostateczności przystoi dzieciom w ich spontaniczności, to jednak w dorosłym życiu trąci nieraz nieznośną naiwnością i infantylizmem.
        Mam nadzieję Natlo, że przekażesz Teresce te uwagi i że nie sprawią Jej one przykrości. Bo chyba nie chodziło tu o wychwalanie i klakę, tylko o wrażenia i subiektywną ocenę każdego z nas. A może te uwagi i Ona uzna za trafne i przydatne? - mam nadzieję.

A tak na marginesie:
        Tę piosenkę Twoja przyjaciółka zapewne wzięła z TV "TRWAM", gdzie od dawna Andrzej Rosiewicz się mocno udziela. Kilka dni temu, był tam nawet program z jego udziałem, w którym śpiwał również tę piosenkę i odpowiadał na pytania widzów. Niezależnie od oceny tej stacji i jej politykierstwa, trzeba przyznać, że piosenki i pieśni patriotyczne są tam na porządku dziennym i przeważnie w super wykonaniu.
        Słyszałem tam kiedyś "Modlitwę Obozową" - może Twoja przyjaciółka ma tę pieśń??
        Byłbym zobowiązany.

Pozdrowienia dla Was obu.
        I bez urazy - mam nadzieję.

smile))
        • czarny.humor Re: Otworzyło mi się!! 29.05.06, 04:30
          No!! Może się trochę czepiałem nie?
          Ten zamek, to pewnie nie nad morzem, tylko nad jeziorem. I pewnie jednak gdzieś w Polsce co?? Nie rozpoznaję go zupełnie, ale wieeerzę, wieeerzę!
          No!!
          I ten pomnik Frycka to też wcale nie Żelazowa Wola nie??

Przesłuchałem dwa razy...
          No to dobranoc!

smile))
          • natla Re: Otworzyło mi się!! 29.05.06, 09:07
            Humorku, dzięki za te słowa. Tereska mnie bardzo prosiła o krytyczne spojrzenie
            i na pewno się nie obrazi (bo oczywiście jej przekopiuję). Zresztą chyba nas
            troszke podczytuje, bo dałam jej adres, tylko nie ma czasu pisać. Czynna
            kobitka zawodowo.
            Natomiast mnie się podoba to "dziecinne " zgranie obrazu i tekstu. Nie
            widziałam takiej prezentacji. Wszystkie znane mi są poukładane właśnie
            przypadkowo. Jasne, że gdyby tylko takie robiła, to byłoby infantylne.
            Muszę dodać, że ona jest osobą bardzo wierzącą, ale tak normalnie, zdrowo, (czy
            myślisz, że wytrzymyłabym całe studia z "napuszoną dewotką"? wink)))))))))))a po
            niedawnych strasznych przejściach po prostu ucieka "w Boga".
            Widziałam jej kilka prezentacji......bardzo osobistych, więc nie mogę Wam
            pokazać. Każda z nich jest perfekcyjnie zrobiona, przynajmniej dla mnie.
            Ona po prostu ucieka w te prezentacje od rzeczywistości.
            Ja też miałam początkowo uwagi do niektórych "momentów" jej prezentacji, póki
            nie wyjaśniła mi dlaczego, a zresztą te "momenty" bdb ilustrują całość.
            Dziewczyna ma niesamowite poczucie humoru i jak wyjdzie z dołka, to na mur
            zrobi dla nas coś wesołego. Wogóle, to wspaniała osoba, tylko na zakręcie życia.
            Dopiero poczyta o naszych uwagach za tydzień - 10 dni, bo w ramach terapii
            wyjechała na objazdówkę do Włoch.
            Rozpisałam się o niej nie dlatego, żeby jej "bronic", bo nie ma przed czym,
            tylko, żeby łatwiej było zrozumieć jej nastrój.
            • czarny.humor Re: Otworzyło mi się!! 29.05.06, 09:18
              Pozdrów kumpelkę od nas i życz dystansu i równowagi..

smile))
              • natla Re: Otworzyło mi się!! 29.05.06, 09:51
                To ocywiście bez złośliwego podtekstu? wink)))
                Wiem, jak myślisz. Ale miej do mnie trochę zaufania. smile
                • czarny.humor Re: Otworzyło mi się!! 29.05.06, 10:47
                  Natluś!!
                  JA?? I ZŁOŚLIWOŚĆ??!!

No i ufam Tobie bardziej niż sobie samemu!!

smile))
                  • natla Re: Otworzyło mi się!! 29.05.06, 11:12
                    No to prawidłowo wink)))
                    • wiktoria53 Ojczyzna... 21.07.06, 10:35
                      Autentyczny artykuł w jednej z francuskich gazet...

Polska.
                      Oto znajdujemy się w świecie absurdu. Kraj, w którym co piąty mieszkaniec
                      stracił życie w czasie drugiej wojny swiatowej, którego 1/5 narodu żyje poza
                      granicami kraju i w którym co 3 mieszkaniec ma 20 lat. Kraj, który ma dwa razy
                      więcej studentów niż Francja, a inżynier zarabia tu mniej niż przeciętny
                      robotnik. Kraj, gdzie człowiek wydaje dwa razy więcej niz zarabia, gdzie
                      przeciętna; pensja nie przekracza ceny (!) trzech par dobrych butów, gdzie
                      jednocześnie nie ma biedy, a obcy kapitał się pcha drzwiami i oknami. Kraj, w
                      którym cena samochodu równa sie trzyletnim zarobkom,a mimo to trudno znaleźć
                      miejsce na parkingu. Kraj, w którym rządzą byli socjalisci, w którym świeta
                      kościelne są dniami wolnymi od pracy (!). Cudzoziemiec musi zrezygnować tu z
                      jakiejkolwiek logiki,jeśli nie chce stracić gruntu pod nogami. Dziwny kraj, w
                      którym z kelnerem można porozmawiać po angielsku, z kucharzem po francusku,
                      ekspedientem po niemiecku, a ministrem lub jakimkolwiek urzędnikiem państwowym
                      tylko za pośrednictwem tłumacza. Polacy..!
                      Jak wy to robicie...?.....
        • natla Re: Otworzyło mi się!! 29.05.06, 09:10
          Aha, i jeszcze jedno. Mam obiecaną od niej naukę prezentacji po powrocie
          z Włoch.
          Wszystko Ci przakażę.........za drobną odpłatnością wink))))))))))))))
          Jedno wiem, że to jest baaaaaardzo czasochłonne, jeżeli ma być na poziomie.
          • czarny.humor Re: Otworzyło mi się!! 29.05.06, 09:20
            smile))))

No!!
            Fajosko!!

smile))
            • tesunia Re: Ojczyzna 29.05.06, 10:30
              superowo.....
              pozdrawiam cieplutko Tereske zyczac wszystkiego dobrego.
          • fleur1 Natlo mam prośbę 28.02.07, 10:56
            Jestem zainteresowana prezentacją, o której była mowa wyżej
            i jak masz ją jeszcze to mi ją podeslij proszę.
    • malwina52 Ojczyzna... 28.02.07, 10:28
      Gdzies usłyszałam radosną wiadomośćsmile
      (jakże trudno dziś o taką),
      że nasza piękna ojczyzna
      staje się coraz bardziej popularna wśród turystów.
      Przytoczono ilosciowe dane, (ktorych juz nie pamietam)
      dotyczące ilości cudzoziemców,
      którzy coraz gromadniej odwiedzają nasza polską ziemię,
      a są wśród nich przedstawiciele przeróżnych narodowości,
      nawet Japończycy.
      • regine Re: Ojczyzna... 28.02.07, 10:56
        Jest piękna, chyba nikt nie zaprzeczysmile Polacy są też dobrymi ambasadorami,
        naszego kraju poza granicami (proszę wykluczyć polityków).
        A Japończycy, to naród ciekawy świata, wszędzie ich jest pełno jako turystów.
        Polska kojarzy się im najbardziej jednak z Chopinem...Ile w każdą letnią
        niedzielę przybywa ich do Żelazowej Wolismile Przyjeżdzają tam jak do sanktuarium.
        W jakiej ciszy, skupieniu i z wielkim nabożeństwem słuchają koncertów, które
        latem odbywają się na świeżym powietrzu. Podziwiam ich za to smile W parku,
        okalającym dom Chopina jest wspaniałe nagłośnienie, w każdym zakątku. Byłam
        kilkakrotnie na tych niedzielnych koncertach, które zaczynają się o godzinie
        12:00. Widziałam, stoją jak posągi, siedzą na ławkach, trawie i murkach,
        zasłuchani w polonezy i mazurki, grane na świeżym powietrzu smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka