Dodaj do ulubionych

Dolina Rospudy

19.07.06, 11:25
Dolina Rospudy jest zagrożona przez planowaną budowę autostrady. Szczegóły we
wczorajszej i w dzisiejszej GW.
Podaję link do wpisu protestujących:
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/0,74178,3491896.html
Ja już się wpisałam.
Obserwuj wątek
    • natla Re: Dolina Rospudy 19.07.06, 11:32
      Załatwione, jestem 14659-ta smile
      • bar_nata Re: Dolina Rospudy 19.07.06, 14:17
        Ja też .....21800smile
        • yoanna Re: Dolina Rospudy 19.07.06, 14:41
          Nie wiem która..ale jestemwink
          • maladanka Re: Dolina Rospudy 19.07.06, 17:19
            28 tysięcy cos tam jestem -
            • tofika Re: Dolina Rospudy 19.07.06, 17:39
              juz..29289..bylam
              • kryzar jest nadzieja 19.07.06, 17:54
                wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3494731.html
                może UE pomoże
                • malwina52 Re: jest nadzieja 20.07.06, 06:46
                  jestem 41772
                  oby pomogła UE
                • wirella Re: jest nadzieja 20.07.06, 06:47
                  podpisałam nr 41764
                  • e-baba Re: jest nadzieja 20.07.06, 20:59
                    Już jest ponad 66 tysięcy podpisów. A mówi się, że polskie społeczeństwo jest
                    bierne i potrafi tylko krytykować.
                    Może i wpisanie sie na listę protestujących nie jest wielkim wyczynem, bo nie
                    wymaga ani poświęcenia czasu, ani pieniędzy, ale ważne, że tak olbrzymia licza
                    osób uznała za swój społeczny obowiązek określenie swojego stanowiska w tej
                    sprawie.
    • kryzar Re: Dolina Rospudy 22.07.06, 08:56
      mieszkańcy Augustowa też zbierają podpisy.
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3500223.html
      A mnie ciekawi kto wpadł na taką lokalizację drogi szybkiego ruchu i kogo to jest projekt.
      • natla Re: Dolina Rospudy 22.07.06, 09:39
        Może lepiej nie wiedzieć. Na pewno kolejny "mądry człowiek", a raczej ludzie,
        bo ktoś zaprojektował , a ktoś przyjął projekt do realizacji.
        • kryzar Re: Dolina Rospudy 23.07.06, 15:59
          a czy projektantów zniszczenia jedynego siedliska bociana czarnego można nazwać patriotami?
          I "oni" chcą nas uczyć patriotyzmu
          Cieszę się, że tyle osób już podpisało protest, lecz niestety złudne jest myślenie o zmianie planów.
          • krista57 Re: Dolina Rospudy 24.07.06, 18:39
            Akcja ogarnia wszystkich!
            Jestem 107 181 numerem.
            Internautów jest ponad 10 milionów...żeby tak chociaż połowa...
            • natla Re: Dolina Rospudy 24.07.06, 19:07
              Zdaje sie, że potrzeba 100 000 głosów politykom na krzesełka....to moze i to
              juz pomoze dolinie?
              • kryzar i podpisy na nic się nie zdały 29.07.06, 07:01
                wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3514725.html
                władza ma swoich wyborców w d.... i nie myśli nawet negocjować.
                Niszczymy się sami, a jestesmy krajem bardzo ubogim w wodę
    • malwina52 Spychacze wjadą w Dolinę Rospudy 19.10.06, 08:28
      wiadomosci.o2.pl/?s=257&t=284477
      Wojewoda podlaski Jan Dobrzyński wydał w środę decyzję, że obwodnica Augustowa
      poprowadzona przez Dolinę Rospudy nie zaszkodzi środowisku.
      W praktyce oznacza to, że na początku przyszłego roku nad Rospudą mogą pojawić
      się spychacze. Na pierwszy ogień pójdzie 20 tysięcy drzew. Pod piłami drwali
      padną również gniazda ginących w Polsce ptaków, m.in. orlika krzykliwego -
      alarmuje dziennik.

Zdaniem przedstawicieli organizacji ekologicznych wybudowanie 17- kilometrowej
      trasy w praktyce oznaczać będzie zagładę doliny.

• kryzar w sobotę rano o godz.8:00 16.11.06, 15:22
        z W-wy Gdańskiej wyjeżdża pociąg do Augustowa. Wyjazd organizuje Greenpeace
        Dolina Rospudy wg Adama Wajraka z wyborczej jest jedynym tego rodzaju terenem bagiennym w Europie/ na wsód od Uralu/.Więcej informacji w linku
        www.greenpeace.org/poland/kampanie/via-baltica-nie-t-dy-droga/pociag-do-rospudy
        • tofika Re: w sobotę rano o godz.8:00 18.11.06, 14:44
          jest!sa wiadomosci!!!
          Sa .. moze akurat, moze akurat pomoze,,wszystko razem, z Warszawy tez pojechal
          pociag, W Brukseli jest rozmowa... brawo...
          • tofika Re: w sobotę rano o godz.8:00 18.11.06, 14:45
            www.greenpeace.org/poland/kampanie/via-baltica-nie-t-dy-droga/pociag-do-rospudy?mode=send
            swiezutki link..
            • natla Cytat "z premiera"......... 19.11.06, 09:17
              ....."Odnosząc się do protestów ekologów w sprawie Doliny Rospudy, J.Kaczyński
              stwierdził, że po rozmowie z osobami znającymi tamte tereny ocenia, że "jest to
              sprawa, którą wyolbrzymiono".

"Trochę obawiamy się takich decyzji, które mogłyby stanowić precedens i później
              uniemożliwić realizację programu drogowego (...). Nie będziemy w stanie
              wykorzystać środków na ich budowę"- mówił premier. Według niego, Polska musi
              drogi budować, bo jest to warunek rozwoju.".
              Wyszło, że tam niczego nie ma, chyba pustynia jakaś ...... okropna ta
              nieświadomosć.
              • tofika Re: Cytat "z premiera"......... 19.11.06, 09:25
                a niech to.. wczoraj tak zachowal "wazniak" tam miejscowy,
                zadnych on nie uznaje! protestow,
                co tam mu znacza jacys ludzie ktorzy walcza o nienieszczenie srodowiska
                naturalnego..
                przyjechali poswiecili swoj czas,, jego to nic a nic nie obchodzi.. miejscowego
                wladce i pana, jesli premier go popiera,, no to,,jasne ze oni Gora.._ wierze
                caly czas, musi cos stac , musi nastapoic jakis przelom, zeby te ptaki i
                zwierzeta i cale najczystsze srodowisko ekologiczne zostalo ochronione, wierze
                i juz!) a on mowi---jechac kopac i niszczyc.. ide zaglosowac ..przeciw.. Ale
                to takie poprostu smutne,,brak slow..sad
                • tofika Re skrocilam link do 19.11.06, 09:28
                  oddajmy glosy /p
                  w obronie Doliny Rospudy
                  tiny.pl/r2p7
                • tofika Re: Cytat "z premiera"......... 19.11.06, 09:40
                  i sie zapylkalam ,nie wiem jak zaglosowac przeciw,
                  ale zarejestrowalam walczyc w obronie ekologii..
                  • natla Re: Cytat "z premiera"......... 19.11.06, 09:49
                    Tofciu, w pierwszym poscie tego wątku podpisywaliśmy. Zobacz.
                    • kryzar może UE pomoże 12.12.06, 17:04
                      i Dolina Rospudy zostanie nie tknięta
                      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3787112.html
                      • tofika Re: może UE pomoże 13.12.06, 11:19
                        Jaka dobra wiadomosc,
                        a juz mialam malutka nadzieje po tym jak rzadzacy Podlasiem Przychylnie
                        wlaczyli do budowy,
                        jednak trzeba az UE , bo my nie potrafimy sami madrze przeanalizowac, nie
                        potrafimy!!jakie to smutne,
                        kto? kto jak nie my mamy pilnowac naszych ekologicznych miejsc
                        musialam interweniowac , gdy podczas zbierania w lesie grzybow zobaczylismy z
                        mezem stosy odpadow kulinarnych.. stosy w srodku lasu, oczywiscie winnego nie
                        znalezionosad , nie zlecono tez nikomu by zakopac pod ziemie tych tworzacych
                        niesamowitych fetorow..
                        nagminne wysypywanie workow smieci Z sesji prywatnych! do pobliskich lasow jest
                        poprostu , a gdyby sluzby lesne , poszukaly , zawsze wsrod smieci mozna znalezc
                        adres wlasciciela.. brak pomyslow, brak odpowiedzialnosci za to ..ze brudzisz
                        nie tylko komus ale i sobiesad
                        -wiem przeciez ze sa ludzie odpowiedzialni za taki stan rzeczy , pobieraja
                        wyplate za prace w ochronie srodowiska, i coz wykonuja ja tylko przy biurkusad
    • malwina52 Obwodnica przejdzie jednak przez Rospudę 06.02.07, 08:09
      Minister środowiska Jan Szyszko zgodził się ostatecznie na budowę obwodnicy
      Augustowa. Pierwsze buldożery mogą się pojawić nad Rospudą już pod koniec
      lutego

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3898851.html
      • kryzar Re: Obwodnica przejdzie jednak przez Rospudę 06.02.07, 11:19
        jak zwykle, głupota górą
    • wirella Re: Dolina Rospudy 06.02.07, 21:29
      +
      • kryzar a może nie przejdzie? 14.02.07, 13:42
        serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,3916782.html
        dobrze, że zajął się sprawą nasz rzecznik. Zobaczymy co z tego wyniknie
        • kryzar a tu mapka ilustrująca o co chodzi 14.02.07, 14:01
          www.darzbor.v24.pl/via-baltica/index.htm
          • filomena1 Goskaa i dolina 14.02.07, 17:07
            Gosku,
            Z mysla o Tobie wkleilam w temacie walentynkowym cytat z Bloga Agaty Passent, w ktorym pisze z
            okazji Walentynek, ze z milosci do przyrody bedzie pisac i slac listy w obronie Doliny Raspudy,
            zamiast siedziec dzisiaj w knajpce .
            Niestety gdzies ten wpis i watek wcielo. Utonal w morzu ;°)))
            • mira21 Re: Goskaa i dolina 19.02.07, 23:20
              Powitanka po długim niebycie!!!!
              Ten wątek musi być na każdej stronie - tak uważam, bo mnie krew zalewa, że
              g.... minister i drudzy inni nie zmieniaja zdania po uswiadomieniu, tylko
              trzymają młodzież na mrozie. O d.... potłuc tę naszą mądrą demokracje, władze z
              mojego też wyboru. No, po prostu słów i kropek mi brak. Jasna Choinka, chyba
              trzeba zabrać się do organizacji przyzwoitych bojówek ekologicznych, a nie
              tylko cacy, cacy i herbatkami szefunia traktować.
              • natla Re: Goskaa i dolina 20.02.07, 00:45
                Hej Mireczko, fajnie , że jesteś. Myslałam, ze o nas zapomniałaś.
                Doszłam do wniosku, że to też musi być jakaś sprawa korupcyjna, bo trwa to juz
                10 lat, w ciągu których dawno mogli zmienić plany drogi na takie , które nie
                załatwią Rospudy jak i pomogą mieszkańcom. To się w głowie wszystko nie mieści.
                • natla Chrońmy Doline Rospudy (wątek Charcerzyka) 20.02.07, 12:00
                  charcerzyk 20.02.07, 09:17

Witam, bardzo bym prosił wszystkich szanownych użytkowników mających na sercu
                  dobro ostatnich dziewiczych i pięknych miejsc w Polsce o zaangażowanie się w
                  akcje, to tylko chwila a możesz pomóc ocalić ten dziewiczy rejon przed
                  idiotycznymi decyzjami rządzących "inteligentów" !
                  www.dolina-rospudy.pl/index.php
                  Roześlij ten link do znajomych , czym Nas więcej tym rośnie Nasza siła.
                  Pozdrawiam

natla 20.02.07, 10:31

Charcerzu, my juz dawno "walczymy", mamy "w poblizu" wątek na temat tej
                  haniebnej decyzji.
                  Podpisujemy i wysyłamy maile gdzie się da.
                  Nie wierzę, ze to haniebne rozwiązanie przejdzie. Nie pojmuje skad ten upór,
                  przecież mozna drogę poprowadzić z daleka od doliny i Augustowa.
                  Pozwolisz, ze wieczorkiem przerzucę Twój wątek do wątku o Rospudzie?

(Juz to zrobiłam smile)
                  • kryzar Re: Chrońmy Doline Rospudy (wątek Charcerzyka) 20.02.07, 12:10
                    www.gddkia.gov.pl/article/raporty_i_analizy/obwodnica_augustowa//index.php?id_item_tree=0dfb0931f24ec4625c76729f2be01623
                    a tu można zobaczyć jak to widać od strony ministerstwa, kto i kiedy podpisywał
                    • charcerzyk Re: Chrońmy Doline Rospudy (wątek Charcerzyka) 20.02.07, 15:15
                      www.darzbor.v24.pl/vb/index.php

podpisz protest i podaj dalej

Tak jak juz napisalem...
                      Popieram akcje calym sercem. Inwestycje powinny byc planowane w poszanowaniu
                      Przyrody. Szcegolnie, ze istnieja alternatywne trasy przebiegu autostrady.
                      Mokradla Doliny Rospudy sa unikatowe na skale europejska. Inwestycja oraz pale
                      przbijajace poklady torfu sa aktem glupoty i nieznajomosci sie na planowaniu w
                      srodowisku i zrownowazonym rozwoju. Tylko w Polsce takie projekty przechodza.
                      Komus musialo bardzo zalezec na tym rozwiazaniu. Powodzenia z protestem i
                      dzieki za zaangazowanie!!!

Przepraszam za zamieszanie z nowym tematem.

Pozdrawiam wszystkie Ciotki
                      Grzegorz
                      • natla Re: Chrońmy Doline Rospudy (wątek Charcerzyka) 20.02.07, 15:28
                        Ja Ci dam "WSZYSTKIE"!!! wink)))
                        Pilnuj swojej....ukochanej wink)
                        • kryzar może coś się zmieni? 20.02.07, 15:32
                          www.zw.com.pl/zw2/index.jsp?place=Lead04&news_cat_id=16&news_id=149178&layout=1&forum_id=25227&page=text
                          Unia listy pisze tylko aby w porę doszły
                          a ciotką, w domyśle starą, się nie czuję
                          • natla Re: może coś się zmieni? 20.02.07, 15:35
                            Nie Krysiaczku, Charcerzyk myślał o konkretnej ciotce, którą dla niego
                            jestem smile)
                            Zaangażowanego prawidłowo mam dzieciaka, nie? Studiuje na antypodach Europy,
                            a mysli o polskiej przyrodzie.....moja krew. wink)))
                            • regine Re: może coś się zmieni? 20.02.07, 16:12
                              A mogę być mu i ciotką, co mi tam smile
                              Toczy się bój o wazniejsza sprawę, dla nas Wszystkich.
                              Tak trzymaj Charcerzyku !!!
                              • mira21 Re: może coś się zmieni? 21.02.07, 00:54
                                Czy tylko młodzi mają tyle zapału, żeby protestować zdecydowanie i
                                konsekwentnie? Gdyby było więcej aktywnego poparcia ze strony różnych grup
                                wiekowych to "władza" musiałaby się opamiętywać - mimo wszystko, a tak to ma
                                lekceważący stosunek do wielu ważnych kwestii. Dlaczego nie zabierze głosu
                                Prezydentowa? A dziś ma być w Rospudzie siarczysty mróz, powinni zwinąć obóz,
                                bo cóż więcej mogą zrobić? Mamy ponoć rok Wyspiańskiego, a więc chochoły winny
                                obudzić się i odważnie ruszyć. Zresztą nie ma alternatywy. Albo wszyscy
                                będziemy aktywni i czujący albo zrobimy z siebie ofiary losu, a ta garstka przy
                                żłobkach będzie bezustannie karnawałować.
                                • regine Re: może coś się zmieni? 21.02.07, 02:13
                                  Nie mogłam znaleźć tego artykułu, w którym naisano, \że Maria Kaczyńska jest
                                  przeciw budowie autostrady w Dolinie Rospudy. Podobno była na wiecu, który
                                  odbył się w Warszawie...Może jutro odnajdę i wkleję...
                                  • mira21 Re: może coś się zmieni? 21.02.07, 10:48
                                    Dla Ciebie Reginko - też nie moge odszukac, tym bardziej, że przy kompie jestem
                                    moment, dzis i tak mam luksus, bo normalnie, to od 9.00 do 18.00 jestem w
                                    pracy. A z niepokoju o to, co w Rospudzie, dygocę i dlatego, że Augustowianie
                                    grozili (vide: blog Wajraka) i dlatego, że taki tam mróz, a jest tam moje
                                    najmłodsze dziecko. I wcale nie ma najcieplejszych i najlepszych zabezpieczeń,
                                    tylko to, to zdołał w pośpiechu zabrać. Tego min. Szyszkę to już prawie
                                    nienawidzę, ale nabrałam szacunku dla Pani Marii Kaczyńskiej; oby tylko
                                    wykazała stanowczość.
                                    • kryzar tylko szkoda, że tych protestów nie było 21.02.07, 10:58
                                      10 lat temu, gdy projektowano drogę . Wtedy byłoby łatwiej. Ciekawi mnie gdzie byli wówczas politycy, którzy tak chętnie się teraz pokazują z zieloną wstążczką.
                                      Przecież ci co podpisywali wszelkie zezwolenia widzieli mapę , a sama nazwa "Ministerstwo ochrony środowiska" do czegoś zobowiązuje
                              • czarny.humor Natura mąąąądra jest!! 21.02.07, 11:40
                                regine napisała:

> A mogę być mu i ciotką, co mi tam smile
                                > Toczy się bój o wazniejsza sprawę, dla nas Wszystkich.
                                > Tak trzymaj Charcerzyku !!!

Qrczę!!
                                A ja nie mogę być mu ciotką!
                                Ale - zresztą nie wiem, czy bym chciał. smile))
                                Czy ja - w moich latach - mógłbym jeszcze przywyknąć do egzystencji po zmianie płci?? I co z seksem??!!

Ale na drzewo chętnie bym dał się wciągnąć (o włażeniu nie ma mowy) i przykuć.
                                Solidnym łańcuchem przykuć, cobym nie pacnął jak przejrzała klapsa. smile))

Patrzcie jak przyroda sprzyja ekologom tam w dolinie. Zima tylko na chwilę ma przyjść w tych dniach, a potem znów będą mogli sobie oszczędzić na opale.
                                I nawet ich komary, ani gzy nie kąsają!!! smile))

Natura jest mąąąądra! Natura rozumie! Natura to nie polityk!!

No!!

A tak dla formalności, bo nie lubię się chwalić, to odpowiedni druczek też już dawno wysłałem.

No!!

smile))
                                • kryzar ja już nic nie rozumiem 21.02.07, 20:53
                                  wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3935919.html
                                  pewnie Marysieńka wierciłą dziurę w brzuchu i pierwszy zmienił zdanie
                                  A co powie drugi?
                                  • mira21 Re: ja już nic nie rozumiem 21.02.07, 21:54
                                    Ja boję się takiej ukrytej taktyki: jeden, ten od działań praktycznych zgadza
                                    się na zniszczenie, ten drugi, "reprezentacyjny", broni niby (bo trudno
                                    uwierzyc, że naprawdę) nature, a trzeci, ten lokalny powoła się na rację
                                    demokratycznej samorządności i wyśle buldożery. Płacić będą najbiedniejsi
                                    Polacy, a biznesmani obrastać w tłuszczyk i tylko sprawiedliwość Boska coś tam
                                    podrówna, ale nieszybko, bo, wiadomo, nierychliwa.
                • goskaa.l UEi dolina 22.02.07, 06:42
                  Stawros Dimas potwierdził, że Komisja chce przyspieszyć wszczętą w grudniu
                  przeciw Polsce procedurę, "by zapobiec nieodwracalnym szkodom". Podczas
                  spotkania w Brukseli z ministrem środowiska Janem Szyszką Dimas zapowiedział,
                  że niezwłocznie wyśle do polskiego rządu list z takim ostrzeżeniem. Komisarz
                  oświadczył, że jeśli reakcja polskiej strony będzie niesatysfakcjonująca,
                  Komisja rozpocznie przyspieszoną procedurę, by zapobiec wyrządzeniu szkód w
                  środowisku.
                  Dimas się dziwi, że mimo upomnień Komisji Polska dąży do inwestycji na terenie
                  objętym unijnym programem Natura 2000. Na wniosek Komisji trybunał może nakazać
                  wstrzymanie prac i nałożyć na Polskę wysokie kary.

Rząd wysłał do Brukseli swoje stanowisko. Natomiast ekolodzy złożyli wczoraj w
                  Kancelarii Premiera list z ponad tysiącem podpisów o wstrzymanie budowy.
                  Podobny apel wystosowało 60 naukowców z Uniwersytetu Warszawskiego. Premier
                  zapowiedział, że sprawdzi zastrzeżenia ekologów.

Źródło: Rzeczpospolita

• malwina52 klamka zapadla... 22.02.07, 07:24
                    przed chwila radio podalo, ze budowa rusza
                    • mira21 Re: klamka zapadla... 22.02.07, 10:23
                      I po co Polsce naukowcy? Wychodzi na to, że zbedny balast. To jest dramat i
                      beznadzieja dla przyszłości Polaków.
                      • sagittarius954 Re: klamka zapadla... 22.02.07, 10:35
                        Ach jak przyjemnie będzie jechać za kilka lat autostradą , a naokoło kwitnąć
                        będą kwiaty a płatki opadać będą od drgań wywoływanych przez supernowoczesne
                        ekologiczne opony , okalające wielki koła TiRów... wokół pali gromadzić się
                        będzie rdza z rynien z blachy cynkowej odprowadzającej wodę z super i hiper
                        nowoczesnej nawierzchni, zbierającej deszczówkę po opadach wiosennych . Kierowcy
                        TIRów z tęsknotą będą patrzeć na rozległe widoki ściętych drzew i karpy
                        powywracane gdzie szczury przybędą zakładać swoje nowe siedziby . Nawet storczyk
                        wytworzy w swojej łodydze ruchomą część do podrózy między palami. Boćki zaś z
                        góry klekotać będą tęsknie za tym rajem....
                        • regine Re:Może jeszcze nie zapadła...Moze się uda ? 22.02.07, 11:09
                          Walczymy o Rospudę
                          ostatnia aktualizacja 2007-02-21 22:43
                          Drogowcy ogłosili wczoraj, że dziś ma ruszyć budowa obwodnicy Augustowa.
                          Zapowiedzi te zirytowały prezydenta Lecha Kaczyńskiego, który - jak się
                          dowiedzieliśmy - wyraził zdecydowaną dezaprobatę wobec tej decyzji.

Według nieoficjalnych informacji premier Jarosław Kaczyński być może wstrzyma
                          dziś wszelkie prace przy obwodnicy do czasu wyjaśnienia związanych z nią
                          wątpliwości. Ponieważ obwodnica ma przeciąć cenne przyrodniczo tereny wokół
                          rzeki Rospudy, przebieg trasy od kilku miesięcy bada Komisja Europejska. I we
                          wtorek nakazała wstrzymanie wszelkich prac, grożąc, że jeżeli decyzja rządu nie
                          będzie satysfakcjonująca, to wystąpi o ukaranie Polski przez Europejski
                          Trybunał Sprawiedliwości.
                          • regine Re:Następna, kontrowersyjna decyzja min. Szyszko 22.02.07, 11:25
                            Min. Szyszko przesunął obwodnicę, by ominęła jego posiadłość?
                            Dzięki opinii Ministerstwa Środowiska nowa obwodnica Warszawy będzie o połowę
                            dłuższa. Trzeba będzie wyciąć 50 hektarów lasów więcej. Ale za to ominie
                            Wesołą. A w Wesołej mieszka minister środowiska Jan Szyszko
                            wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3936878.html~~~~~~~~~~~~~~~~~
                            Według rzecznika Ministerstwa Środowiska Sławomira Mazurka rozpatrywano cztery
                            warianty wschodniej obwodnicy Warszawy i każdy wywoływał konflikty na
                            zasadzie "budujcie wszędzie, byle nie u mnie".
                            ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
                            Dobre, że aż ręce świerzbią...Wszędzie aby nie u mnie....Rządzą się jakby to
                            chodziło o ich własne podwórko, nic nikogo nie obchodzi ten kraj sad
                            -----------------------------------------------------
                            ~~Gdy nie masz nic do ofiarowania, ofiaruj uśmiech ~~
                            • mira21 Re:Następna, kontrowersyjna decyzja min. Szyszko 22.02.07, 12:22
                              Szyszko nie warto tytułować ani ministrem, ani profesorem, dni jego chyba
                              policzone. Cynizm rządzących jest spiżowy - wszak chleba mu i tak nie
                              zabraknie, na wczasy pojedzie np do Afryki, tyłka też nie odmrozi. Jakaś iskra
                              nadziei pojawiła się, tylko, że trzeba jej pilnować, a najbardziej poświęcają
                              się Ci, którzy są w R. Dlaczego nie stać Lecha Kaczyńskiego na deklarację
                              ochrony?
                              • regine Re:Mira21, znalazłam art. o M. Kaczyńskiej, 22.02.07, 13:15
                                Wklejam cały, skopiowany:

Maria Kaczyńska: Rospuda jest piękna, nie bądźmy barbarzyńcami

Dominik Uhlig: Pan prezydent pytany w Dublinie o rozwiązanie problemu Rospudy
                                odpowiedział, że wciąż się nad tym zastanawia, i że przeciwnicy budowy są nawet
                                w Kancelarii Prezydenta. Jako przykład wymienił nazwisko Pani Prezydentowej.

Maria Kaczyńska: Mam na ten temat jednoznaczną opinię. Jestem całym sercem za
                                zachowaniem Doliny Rospudy w nienaruszonym stanie. Dolina ta jest zjawiskowo
                                piękna i podziwiana przez wszystkich, którzy mieli okazję ją widzieć. Nie
                                możemy okazać się barbarzyńcami. Obwodnicę można przecież zbudować, omijając to
                                niezwykłe miejsce. Nie wierzę, żeby bez ostatecznych decyzji jutro ruszyły
                                buldożery.

Podobnie mówił już w lipcu ub.r. Pan prezydent: że ekolodzy w tej sprawie
                                działają rozsądnie, i że należałoby wykonać uskok omijający dolinę.

- Zgadzam się z prezydentem, ekologami i wszystkimi, którzy myślą podobnie.
                                Należy zrobić wszystko, aby nie zniszczyć Doliny. Nie wierzę w to, że po
                                wybudowaniu drogi możliwe będzie przywrócenie pierwotnego piękna tego miejsca.
                                Tej symfonii natury nie odtworzy człowiek.

Trzeba jednak wziąć pod uwagę opinię mieszkańców Augustowa, którzy nie chcą,
                                żeby tiry jeździły pod ich oknami.

- Wiem, że mieszkańcom Augustowa bardzo zależy na nowej drodze. Ale przecież
                                gotowe jest dobre alternatywne rozwiązanie. Można zbudować tę obwodnicę parę
                                kilometrów dalej i nie sądzę, aby to bardzo opóźniło tę inwestycję. Wiele
                                miast, w tym Suwałki na przykład sprzeciwiają się przebiegowi drogi przez
                                dolinę - w grę wchodzą interesy różnych miejscowości. A my mamy tylko jedną
                                Dolinę Rospudy, która jest naszym przyrodniczym skarbem.

Pan prezydent wciąż podziela Pani opinię?

- Od początku uważał, że nie należy niszczyć tego, co jest piękne. To tak,
                                jakbyśmy z korony wyłuskali sobie perłę.

A jak reszta rodziny?

- Podobnie jak większość osób, z którymi rozmawiałam, córka też jest za
                                zachowaniem Rospudy. Właściwie nikt nie mówi, że droga powinna przeciąć tę
                                dolinę. Przecież to tyle pięknych i cennych przyrodniczo miejsc, drzew, ptaków,
                                zwierząt, które straciłyby swoje miejsca, nory, gniazda... Miejsc, które są
                                również niezwykle potrzebne ludziom.

Unijny komisarz ds. środowiska wezwał Polskę o wstrzymanie prac nad obwodnicą.
                                Jak Pani ocenia tę decyzję?

- Nie jestem politykiem, mogę mieć tylko osobiste zdanie. Na Zachodzie zdobyli
                                już w tych sprawach doświadczenie - nieraz już coś u siebie zniszczyli, teraz
                                starają się to z wielkim wysiłkiem naprawić. Ale to już nie wróci, raz
                                zniszczonej natury człowiek nie naprawi.

Pan premier Jarosław Kaczyński też się waha, ale obawia się, że wstrzymanie tej
                                inwestycji może zahamować program budowy autostrad. Czy ma rację?

- Nie chcę odpowiadać na to pytanie, nie znam się na tym. Mówię tylko, co sama
                                bym w tej sprawie zrobiła. Mówiłam już wcześniej, że w tej sprawie możliwe jest
                                inne rozwiązanie, że nie musimy dokonywać wyboru pomiędzy interesem i
                                bezpieczeństwem ludzi a unikatową przyrodą.

Rozumie Pani ludzi, którzy przypinają się do drzew w Dolinie Rospudy?

- To osoby, które chcą chronić przyrodę i działają z wielką determinacją. W
                                pewnym sensie je rozumiem. Jeśli się w coś wierzy i o coś walczy - robi się to
                                na różne sposoby.

Nosi Pani zieloną wstążeczkę?

- Słyszałam, że ludzie noszą. Ale nie miałam jeszcze okazji widzieć nikogo z
                                taką wstążeczką - sporo wyjeżdżamy. A pan nosi?

Oczywiście

- To proszę mi przysłać wstążeczkę, też sobie przyczepię.
                                • kryzar a tu wiadomości od Adama Wajraka 22.02.07, 16:11
                                  na gorąco, prosto z Doliny Rospudy
                                  adamwajrak.blox.pl/html
                                  • kryzar dla tych co mają własną stronę i popierają akcję 22.02.07, 16:21
                                    "Rospuda" to mogą sobie wkleić zieloną wstązeczkę. A jak to skopiowałam od A.Wajraka
                                    Jeśli chcecie, żeby na Waszych blogach czy stronach domowych pojawiła się taka zielona wstążeczka solidarności z obrońcami Rospudy:

skopiujcie poniższy kod i wstawcie go na swoją stronę:

<script src="adamwajrak.blox.pl/resource/wstazka.js" type="text/javascript"></script>

Mój komenatrz z GW o zielonych wstążkach: Niech zielone wstążki klują w oczy
                                  • natla Re: a tu wiadomości od Adama Wajraka 22.02.07, 17:42
                                    To sie nazywa przejście do czynów. Zaimponowali mi. smile
                                    Ja sobie przyczepiłam zielona malutką wsy=tążeczke do "odzień" wyjsciowych.
                                    A co.....i tak ludziska nie łapią o co chodzi.
                                    • mira21 Re: a tu wiadomości od Adama Wajraka 22.02.07, 20:16
                                      Ja też będę chodzić w zielonym. Rozemocjonowałam się, bo przyroda piekną jest a
                                      moje dzieci wykazały taką aktywność w tym temacie, że śledzę wszystkie
                                      wiadomości i nie przypuszczałam jeszcze wczoraj że takie wydarzenia ubarwią tę
                                      scenę. No, no, to dopiero numer! Ale ciągle mi żal tych, którzy są w Dolinie.
                                      • kryzar nowy tandem działa 23.02.07, 08:38
                                        początkowo wezmą się za tych w Rospudzie a potem za tych ze wstążeczkami i tych co piszą protesty. jeszcze mamy szanse na stare lata na kryminał
                                        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3940624.html
                                        A snajpera ze Szczecina nie mogą zatrzymać
                                        • sagittarius954 Re: nowy tandem działa 23.02.07, 09:00
                                          A jak ma być inaczej , były prokurator wyda odpowiednie do swojego miejsca
                                          dawnego pracy zarządzenie .
                                          I czy może być inaczej kiedy od policjanta wymaga się by w czasie służby
                                          obdarował społeczeństwo ilomaś tam mandatami . A co bedzie gdy społeczeństwo
                                          będzie prawe ? nieważne on ma i tak tyle mandatów do komisariatu donieść . Więc
                                          nie dziwię się ,że ekolodzy zostaną prześwietleni. Łatwiej będzie każdemu z nich
                                          wręczyć taki mandat a później w czasie jego rozmowy publicznie wytknąć mu jego
                                          błędy .
                                          Normalnie azja w centrum europy . smile
    • czarny.humor Referendum!!?? 23.02.07, 13:36
      Głupota tego rozwiązania po prostu obezwładnia!!

Po co się Kaczor ładuje w taki konflikt z Unią???
      Przecież - do cholery - musi wiedzieć jakie będą konsekwencje tego oślego uporu. Obwodnica w przebiegu zaprojektowanym teraz i tak nie powstanie, bo zblokuje ją Unia!! A jeśli kaczy rząd chce i tak zbudować ten odcinek, nawet wbrew Unii, w całości za własne pieniądze, to z góry musi brać pod uwagę i do rozliczenia w budżecie, że sankcje unijne będą o wiele dotkliwsze.

Cały ten sposób rozumowania jest logiczny moim zdaniem jedynie przy założeniu, że Kaczory mają dalekosiężną wizję wystąpienia z UE. Widocznie chcą najzwyczajniej takimi durnymi posunięciami doprowadzic do tego, żeby Unia naprawdę traktowała Polskę jak piąte koło u wozu.

Cały problem wziął się z tego, że na samym początku prac projektowych, projektanci nie widzieli w dolinie nic, poza kępą drzew, które trzeba wyciąć. Nic więcej! Przez cały następny okres projektowania, uzgadniania, wykupowania, ... słowem w całym procesie realizacji, nikt nie widział tam nic innego.
      To jest dokładnie tak, jakby jakiś nie douczony projektant zaprojektował drogę przez sam środek zamku wawelskiego i w całym etapie projektowania nikt tego nie zauważył. Wreszcie przychodzi czas rozpoczęcia budowy i nagle ktoś zauważył, że trzeba Wawel zburzyć!!
      Czy w takiej sytuacji Kaczor też ogłosiłby referendum mieszkanców Krakowa??

Czy w końcu jakiś mniej tępy PiSuar dostrzeże ten "Wawel" na trasie budowy?!!
      • p.a.d.a.l.c.o.w.a NAZWISKA 23.02.07, 13:53
        niech podadza do wiadomości publicznej nazwiska osób, które wykupily sobie
        dzialki i dzialeczki wzdłuż trasy proponowanej przez ekologów i nazwiska osób,
        które wykupiły działki i działeczki wzdłuż trasy żądanej przez min.Szyszkę et
        consortes.
        Wtedy społeczeństwu więcej uda sie zrozumiec z SEDNA tego konfliktu.
      • sagittarius954 Re: Referendum!!?? 23.02.07, 14:07
        A nie uważasz Kudłaty ,że premier powoli zaczyna kumać o co chodzi w polityce i
        zamknie niedługo okres rozliczania , a to jego pierwsze kroki wejścia na rynek
        teraźniejszości i rządzenia . Nie ma nic bardziej budujacego niż przypodobanie
        sie określonej społeczności . A do rozmów z UE jeszcze troszkę czasu pozostało ,
        a on jak markowy rozgrywajacy dalej patrzy sie dumnie przed siebie choć piłka
        zaczyna coraz mocniej odskakiwać.smile))
        • czarny.humor Re: Referendum!!?? 23.02.07, 14:28
          Bardzo śmiałe tezy ryzykujesz Sagi. smile))
          "...zaczyna kumać o co chodzi w polityce.."?!
          "...zamknie niedługo okres rozliczania..."?!!
          "...pierwsze kroki wejścia na rynek teraźniejszości i rządzenia."?!!

???

O wiele bardziej przemawia do mojej wyobraźni owa możliwość przypodobania się publice i ten dumny wzrok utkwiony w daaaaaal!! Taki mały współczesny Leninek z cokołu pomnika w Nowej Hucie.
          www.nowahuta.org.pl/zdjecia/galerie/0689.jpg

Tamten tak skończył:
          www.nowahuta.org.pl/zdjecia/galerie/0688.jpg
          www.nowahuta.org.pl/zdjecia/galerie/0687.jpg

Temu, wróżę podobny los.

smile))
          • kryzar a jestem ciekawa kto płaci za budowę 23.02.07, 15:09
            obwodnicy Augustowa. Jeżeli forsa leci z budżetu to znaczy należy do wszystkich i referendum powinno być ogólnokrajowe.
            A co do Lenina nowohuckiego i jego losów, to nie jestem pewna czy kaczy rząd będzie miał jakikolwiek pomnik, więc nie będzie co zwalać
            • czarny.humor Re: a jestem ciekawa kto płaci za budowę 23.02.07, 15:22
              Na szczęście Krysiu żadnego pomnika nie będzie!!

Mnie chodziło raczej o symbol niechlubnego końca.

smile))
              • kryzar a teraz przytaczam wypowiedź JPII 23.02.07, 18:02
                „Piękno tej ziemi skłania mnie do wołania o jej zachowanie dla przyszłych pokoleń. Jeśli kochacie tę ojczystą ziemię, niech to wołanie nie pozostanie bez odpowiedzi”.

Jan Paweł II

znalezione na stronie związanej z prof. Janem Szyszko
                Pewnie sam nie poczytał choć jako dobry katolik stale powołuje się na JPII, podobnie jak i jego polityczni kompani
          • sagittarius954 Re: Referendum!!?? 23.02.07, 15:23
            Bo przecież nie da sie rozliczać cztery lata , kardiologów zabraknie smile)
            Tezy nie są smiałe , każdy a juz ty najbardziej , wiesz , z racji tylu okresów
            które przeżyłeś , że jakoś trzeba wejść na ten rynek różnośći . A to jest
            doskonała okazja . Widzisz nikt go nie powiesi , bo w zasadzie zaszczyt , stać
            najpierw kilkadziesiąt lat na cokole , a później lina sprawiedliwości społecznej
            zaciśnie się na wcale zgrubiałej szyi ofiary.smile
            I wreszcie co by nie było to kto przyzna się do wzrostu gospodarczego ?
            Banki???Nieeee... to musi być osoba żywa i w dodatku premier .
            Toć już od kilku dni trąbią jak to zasłużyli się przez ten okres jaki rządzą , a
            chcą jeszcze bardziej . I nikt skutecznie nie chce im przeszkodzić ani partie
            polityczne , ani społeczeństwo zajętew swoją biedą .
            Dlatego uwazam ,że już niedługo premier zadmie w ten róg bawoli głosząc nowe
            otwarcie .smile)
            • graga211 Kochani... 24.02.07, 10:42
              ...po raz pierwszy weszłam w ten wątek, by poprosić o wytłumaczenie, dlaczego
              tak wielką inwestycję robi się na samym koniuszku Polski, który dotąd był
              enklawą i symbolem nieskażonej przyrody, zamiast ładować pieniądze w trasy
              przeciążone, aż proszące sie o rozbudowę i modernizację, a choćby nawet w
              zachodnią autostradę k. Wrocławia wybudowaną jeszcze przez Niemcow, a już
              dzisiaj tak zrujnowaną, że aż urąga nazwie "autostrada"?
              Nie rozumiem...
              • natla Re: Kochani... 24.02.07, 11:07
                Tam też jest olbrzymi ruch przygraniczny. No i mieszkańcy nie wytrzymują tego.
                • graga211 Re: Kochani... 24.02.07, 14:25
                  A droga szybkiego ruchu nie wystarczy?
                  • czarny.humor Nie Grażko - nie wystarczy. 24.02.07, 18:36
                    Tam jest ogromny ruch. O ile się nie mylę, to na granicy Polsko-Litewskiej są tylko dwa przejścia dla ciężarówek. Można więc sobie wyobrazić, że TIRy ciągną tam przez całą dobę równym sznurem.
                    Podstawową róznicą - która decyduje tu jak sądzę - między drogą szybkiego ruchu, a autostradą jest to, że ewszystkie drogi lokalne krzyżujące się z autostradą, muszą mieć skrzyżowania bezkolizyjne, czyli na wiaduktach, lub w tunelach (w nasypach) pod autostradą. Z drogą szybkiego ruchu są dopuszczalne zwykłe skrzyżowania, na których dochodziłoby często do tragedii.

smile))
                    • p.a.d.a.l.c.o.w.a a dlaczego IM nie zrobą 150 przejść GÓRĄ ? 24.02.07, 21:25
                      ????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
                      ????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
                      ???????????????????????????
                      mniej TRUPÓW by było !
                      Dlaczego tego nie zrobiono dotąd ?
                      PLUS , oczywiście windy dla inwalidów, przy tych przejściach górą.
                      Koszt obliczalny i nieporównywalnie mniejszy, niż inne kombinacje.
                      Tyle lat bez przejść ponad trasą ? S K A N D A L i wstyd !
                      • natla Re: a dlaczego IM nie zrobą 150 przejść GÓRĄ ? 24.02.07, 23:21
                        Padalcu, a te spaliny? Widziałaś w TV ile tam tirów przejeżdża? Właściwie
                        podwójny sznurek przez całą dobę chyba.
                        Ale Rospudy nie oddam!!!!!!!!
                        • graga211 Re: a dlaczego IM nie zrobą 150 przejść GÓRĄ ? 25.02.07, 07:36
                          Dziekuje wszystkim, ktorzy zechcieli odpowiedziec ignorantce, bo naprawde az
                          wstyd byc tak niedoinformowana...
                          Wczoraj widzialam te sznury tirow... rzeczywoscie...
                          A problem jest powazny i wcale nie taki latwy do rozwiazania. Mieszkancy maja
                          racje, ekolodzy maja racje i drogowcy takze maja racje. Kazdy chce - zle - MUSI
                          zyc, nawet jesli nie chce.
                          A zaczelo sie niewinnie od turystki...
                          Szkoda, wielka szkoda tych terenow.
                          • czarny.humor Re: a dlaczego IM nie zrobą 150 przejść GÓRĄ ? 25.02.07, 09:44
                            Oczywiście!!
                            Masz rację, że problem jest poważny!!

Jak już napisałem wcześniej - dolina Rospudy wygląda bardzo niepozornie, ale jest wielkim dobrem ogólnonarodowym. Tak jak (juz wcześniej przyrównałem) np. Zamek Królewski na Wwawelu. Tak właśnie należy na dolinę patrzeć. I tak, jak nikomu nie przejdzie przez myśl projektować autostrady przez Wawel, tak samo nie powinna być w ogóle projektowana przez dolinę Rospudy.

Proces projektowania takiej trasy trwa długo i biorą w nim udział setki osób. Uzgadnianie dokumentacji projektowej to kolejne setki urzędników i decydentów. W tym przypadku wszystkie te osoby widziały w dolinie - na etapie projektowania i uzgadniania - tylko kępę drzew i bagno.
                            Nawet Konserwator Przyrody, nadleśnictwo, właściwe ministerstwa, ... aż do kreślarza, który wkreślił to wszystko na mapę (choć ten akurat jest najmniej winny).

Teraz - po całej tej awanturze - uzgodnienia i wywłaszczenia działek na nowym przebiegu trasy będzie niezwykle trudne, bo właściciele gruntów już są z góry nastawieni na nie.
                            To jest naprawdę gordyjski węzeł i sytuacja bardzo skomplikowana. Byłoby o wiele łatwiej, gdyby projektowano od razu właściwą trasę omijającą dolinę.

smile))
                            • natla Re: a dlaczego IM nie zrobą 150 przejść GÓRĄ ? 25.02.07, 13:24
                              No właśnie. Nie wolno niszczyć jakichkolwiek zabytków pod autostrady,
                              a z właścicielami gruntów trzeba odpowiednio negocjować. I tak zawsze chyba
                              było.
                              • kryzar a mnie dziwi dlaczego kolej nie może wozić 25.02.07, 14:16
                                kontenerów. W Szwajcarii można było zrobić więc dlaczego nie u nas.
                                Dlaczego my zawsze uczymy się na własnych błędach, których w przyszłości nie da się naprawić. O transporcie kolejowym przez Polskę mówiono dużo i co i nic. Kolej przecież nie zatruwa tak strasznie środowiska, przewozi jednorazowo bardzo duży ładunek.
                                • graga211 transport kolejowy 25.02.07, 15:00
                                  To widzialam w Niemczech (jeszcze w RFN): samochody osobowe jechaly na
                                  platformach wagonow, w srodku siedzieli wlasciciele...
                                  Taniej im wychodzil transport z poludnia na polnoc samochodu (z nimi wlacznie)
                                  niz jazda tym samochodem, a ja nadziwic sie nie moglam wobec tak wspaniale
                                  rozbudowanej sieci autostrad. I to darmowych.
                        • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: a dlaczego IM nie zrobą 150 przejść GÓRĄ ? 26.02.07, 11:09
                          natla napisała:

> Padalcu, a te spaliny? Widziałaś w TV ile tam tirów przejeżdża? Właściwie
                          > podwójny sznurek przez całą dobę chyba.
                          > Ale Rospudy nie oddam!!!!!!!!

No tak, ja wiem, że spaliny to bardzo, bardzo istotna sprawa. Chodziło mi o to,
                          że przez tyle lat kolejni wójtowi( czy burmistrze ) NIC niezrobili, by zapobiec
                          ilości osób zabitych przy przekraczaniu KOLIZYJNYM. Tylko o to mi szło.
                          • natla Re: a dlaczego IM nie zrobą 150 przejść GÓRĄ ? 26.02.07, 11:26
                            A to prawda. Nieudolność i bezmyślność władz lokalnych jest porównywalna
                            z.....a mniejsza o to wink)
                            Mnie z tych wszystkich pomysłów najbardziej odpowiada transport kolejowy. Ale
                            pewnie naze koleje by nie wyrobiły.
                      • sagittarius954 Re: a dlaczego IM nie zrobą 150 przejść GÓRĄ ? 25.02.07, 09:28
                        Ewo, w Warszawie też są kładki nad trasami . Widziałaś tam ludzi chodzących ??.
                        Ludzie chodzą po ziemi i wolą skakać nad płotkami niż wspinać się na drugie
                        piętro. I jaka to przyjemność lawirować między pędzącymi samochodamismile. Takich
                        przykładów jest cała masa . Choćby kładka przy wjeździe do Radzymina . A nocą to
                        naprawdę, lepiej mieć tam oczy szeroko otwarte.
                        • mira21 Re: a dlaczego IM nie zrobą 150 przejść GÓRĄ ? 25.02.07, 20:56
                          Mieszkam przy Trasie Łazienkowskiej, obok kładki. I chodzimy po kładkach -
                          słowo daję. Może czasem pojedynczy młodzik przeskakuje płotki, ale to naprawdę,
                          naprawdę tak sporadycznie, ze nie warto wspominać - bo to przecież dowód
                          głupoty. O tym, co się dzieje w Augustowskiem, to już nie sposób pisać. Taka
                          propaganda na złe rozwiązania, takie sterowanie i manipulowanie tłumem, że ręce
                          opadają. I to wszystko przez upór kilku decydentów. Jakże byłoby inaczej, gdyby
                          wykazali zrozumienie dla racji grupy "E", współczucie dla zagrożonych gatunków
                          (np sóweczki) i nie krzyczeli "Precz z Wyborczą".
    • czarny.humor TIRy na tory? Pewnie najlepsze rozwiązanie, ALE!!! 26.02.07, 13:25
      Tak sobie myślę - nie będąc specjalistą w tej dziedzinie - że właściwie nikomu, poza samą przyroda i poza nami - nic nie znaczącym dla władz społeczeństwem - nikomu nie zależy na zrealizowaniu hasła "TIRy na tory".

Bo:
      1. Najpierw opór przeciw takiemu rozwiązaniu będą stwarzały (a nawet jak sądzę już dawno to robią) rafinerie naftowe, a właściwie cały przemysł petrochemiczny. Te tysiące ton paliw spalanych codziennie na drogach przynoszą im ogromne zyski, z których nie zrezygnują. To potężne lobby. Oni już z całą pewnością od dawna działają, ale robią to po cichu, dzięki czemu wydają się w oczach społeczeństwa nie zainteresowani sprawą i bezstronni.

2. Wszyscy związani z tym przemysłem są także przeciw takiemu rozwiązaniu w obawie o utratę kasy i miejsc pracy. Nawet sprzedawca, albo chłopak myjący szyby na stacji benzynowej.

3. Cały przemysł transportowy. Też się broni przed utratą zysków. Przecież TIR na wagonie kolejowym nie zarabia, a więc ceny ich usług musiałyby spaść, a przecież kolej za przewóz liczyłaby swoje opłaty. Kolej - monopolista! Gdyby istniały przepisy nakazujące firmom transportowym przewóz na wagonach, to kolej miałaby ogromną władzę nad nimi.
      Pierwsi by protestowali kierowcy TIRów, którzy za spanie w czasie transportu koleją zarabialiby ułamek tego, co mają za efektywną jazdę. A przecież i tak nie zarabiają wielkich pieniędzy.

4. Cała obsługa przemysłu transportowego. Myjnie samochodowe, warsztaty, zakłady wulkanizacyjne... Wszyscy związani z obsługą tej brnży. Nawet właściele barów i restauracji przy trasach drogowych.

5. A rolnicy? Byliby zadowoleni? Wątpię.
      Lepper pierwszy by protestował, bo drastycznie by spadło zapotrzebowanie na rzepak, z którego są produkowane bio-dodatki do paliw!! Zakłady produkujące biopaliwa szły by za nim w ogień.

6. Kolej wreszcie. Czy kolei zależy na tym rozwiązaniu? Wątpię. Nic nie robią w tym kierunku, choć nam - laikom - wydawałoby się, że tu leży do złote jajo, które wystarczy podnieść! Myślę, że kolej boi się odpowiedzialności. Za opóźnienia, awarie, wypadki... musiałaby płacić ogromne odszkodowania. A przecież cała infrastruktura kolei jest od dawna nie remontowana i w opłakanym stanie. Ruch na torach wzrósłby kilkakrotnie, co w realiach bajzlu organizacyjnego i sprzętowego, doprowadzić mogłoby do katastrofy. Kolej musiałaby na wstępie zainwestować ogromne pieniądze w infrastrukturę. Obecna sieć torów z pewnością była by za mała, Na każdej stacji trzeba by zbudować rampy do wjazdu i zjazdu samochodów, dokupić ogromną ilość wagonów do przewozu tych ciężarówek, zbudować, lub gruntownie przebudować drogi dojazdowe do stacji obsługujących samochody, noclegownie i jadłodajnie dla kierowców...

Uff!!
      To tylko kilka - na gorąco - podanych aspektów sprawy. nie wiem nawet, czy najważniejszych. Gdyby się nad tym zastanowić głębiej, to tych "przeciwności" z każdej strony znalazłoby się dużo więcej.

A jeszcze weźmy pod uwagę, że nowe przepisy tworzyliby "fachowcy" z Wiejskiej!!

Zauważcie, że właściwie w Europie tylko w Szwajcarii to rozwiązanie zastosowano. To mały kraj i nie mający znaczenia dla zysków firm petrochemicznych i transportowych, więc pewnie dlatego zdołał ten system wprowadzić. Wątpię, żeby szybko udało się to zastosować gdzie indziej.

Przyroda i my - nic w polityce nie znaczące społeczeństwo - okłamywani w kampaniach wyborczych, karmieni demagogią, wykorzystywani i bez skrupułów gwałceni przez władzę, długo jeszcze będziemy się łudzić, że ktoś na górze chce naszego dobra.
      • kryzar 1 sierpnia się zbliża, czyli cd robót przy 17.07.07, 07:57
        obwodnicy Augustowa
        wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,4318908.html?skad=rss
        • kryzar Polska zobowiązała się na piśmie 05.09.07, 15:33
          że się wstrzyma z pracami w dolinie. I bardzo dobrze.
          wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,4461857.html?skad=rss
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka