filomena1 09.07.07, 13:14 korzystać ze służby zdrowia w PL, jeśli przeprowadzić się do Polski na emeryture pobieraną z zagranicy ? Czy kasa chorych ubezpiecza po 65 roku życia? Znacie kogoś kto przyjechał do Polski " na starość"....? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
toskania8 Re: Czy można ?jasne, ale.. 09.07.07, 14:25 filomeno, wszystko Ci wyjaśnię, ale muszę wiedziec, ajki jest stut tej osoby. Czy jest to osoba, posiadajaca polskie obywatelstwo,(może ma podwójne) która kiedyś pracowała w Polsce, a potem wyjechała , gdzieś pracowała i teraz chce wrócić ? czy to gdzieś było w Unii ? Podaj mi te dane, to wszystko Ci wyjaśnię Odpowiedz Link
filomena1 Re: Czy można ?jasne, ale.. 09.07.07, 18:46 DZieki Toskanio za zainteresowanie. osoby te sa w CH juz od conajmniej 30 lat, W PL pracowały krocej niz 10 lat. co jak pamiętam jest istotne. Maja obywatelstwo Pl i paszporty. Ch- ma wszystkie umowy wzajemne z Unia. i podobno jest jak panstwo unijne traktowana gdyz wszystko podpisała. No. chyba , ze są jakies wyjątki. Obecnie Kasa Chorych CH nie finansuje leczenia zagranicą jak tylko w nagłych przypadkach. To ma się zmienić. Tzn emeryci emigrujący ze Szwajcarii beda mogli zachowac swoje kasy chorych płacic dalej w nich skłdke ubezpieczeniową lecz leczyc sie za granica tzn w kraju wybranym na rezydencję. O Tym ma byc referendum, wiec nie jest pewne. Z gory dziekuje za jakiekolwiek info. z praktyki. z konkretnych przykładow . jak to jest "w praniu" Odpowiedz Link
toskania8 Re: Czy można ?jasne, ale.. 09.07.07, 23:11 ok, jutro zbiorę dla Ciebie wszystkie informacje, z prawa ale i praktyki, niedawno przerabiała to moja koleżanka, która wróciła z Holandii Odpowiedz Link
toskania8 to co ustaliłam 12.07.07, 21:49 Najpierw trzeba mieć NIP i PESEL. Skoro mają obywtelstwo, to pesel pewnie też. NIP - pewnie nie. Trzeba się po niego zgłosić do Urzędu Skarbowego według miejsca zamieszkania. Czy zachowali stary meldunek ? Jeśli nie to trzeba się gdzieś zameldować. Trzeba też mieć dowód osobisty. To oczywiście w Urzędzie Miejskim. Potem ZUS - trzeba się tam zgłosić, przedłożyć swoje dokumenty, że jest się emerytem i tam płacić składkę zdrowotną. Według mojej wiedzy, jest to mozliwe, żeby mieć ubezpieczenie po prostu płacąc polską składkę zdrowotną. Wtedy ma się ubezpieczenie w całej Unii, jak każdy obywatel UE. W Urzędzie Skarbowym trzeba będzie zadeklarować wszystkie otrzymywane dochody. Jest umowa polsko - szwajcarska o unikaniu podwójnego opodatkowania . Szczególy regulują właśnie umowy dwustronne, ale zazwyczaj działa to tak, że polski fiskus oblicza podatek według swoich stawek , potrąca to, co zapłacono w kraju drugim i pobiera resztę (jeśli u nas jest wyższy podatek). Tyle wiedzy ogólnej, szczegółow najlepiejdowiadywac sie załatwiając w poszczególnych urzędach, oni maja swoje szczególowe instrukcje i wyjaśnienia. pozdrówki Odpowiedz Link
filomena1 Re: to co ustaliłam 14.07.07, 10:48 Serdecznie dziekuje Toskanio. Pamietam , ze kiedys trzeba bylo miec ksiazeczke zdrowia, A jak to dzis wyglada, czy idzie sie do lekarza i pokazuje dwod osobisty ? i to wystarczy ? moze z ostatnim dowoem wplaty skladki ? Czy przyjmuja do ubezpieczenia w kazdym wieku ? czy jak to osoba 65 letnia to nie jest , ze stak powiem, przeprasza, bez urazy, zbyt stara, by nagle korzystac z uslug S.Z chociaz nigdy przed tem nie plycila skladek, Albo kiedys tam 30 lat temu,,, Tutaj jest to prawie niemozliwe, aby jakas kasa chorych ubezpieczyla od nowa kogos w takim wieku, Owszem, ale skladka jest wowczas horendalna, jakby miala nadrobic tamte lata. No i tu , dochody nie maja wplywu naskladke,... jest ona calkowicei niezalezna. Stad tyle watpliwosci . O opodatkkowaniu wiem. Ale o ubezpieczeniu nie. Jak to wpraktyce wyglada. Dziekuje za kazda informacje. Odpowiedz Link
p.a.d.a.l.c.o.w.a ale numer !!! 14.07.07, 19:01 www.berno.polemb.net/index.php?document=64 pod tym linkiem jest też dużo pozytecznych informacji dla mieszkańców Szwajcarii, no i mozna zadać mailem pytania, podobno odpowiadają. A co do " numeru " - to okazuje się, że ambasada szwajcarii w W-wie ( al. Ujazdowskiwe ) to JEDYNA ambasada, która nie ma swojej strony internetowej. Mają tylko mail ) XXI wiek ? Odpowiedz Link