grazyna10 02.11.07, 23:01 Ile to jest na "normalna" jednostke 1 dl. No po prostu nie wiem, glupie ale prawdziwe. ******** Z trzech wiecznych rzeczy jakie znam: wieczne pioro, wieczna milosc i wieczna ondulacja, najtrwalsze jest to pierwsze Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
inka-1 Re: a nie jest to przypadkiem.. 02.11.07, 23:13 jedna dlugosc??ale ekspertem nie jestem to takie skojarzenie bardziej Odpowiedz Link
ovaka Re: a nie jest to przypadkiem.. 02.11.07, 23:18 ja tez mam skojarzenia krawieckie.Materiały bywaja wąskie (75cm?) i szerokie (140 cm) i gdy ma byc spódnica na przykład ,no to sie kupuje albo jedna długośc , albo dwie długosci spódnicy oczywiście. Odpowiedz Link
natla Re: a nie jest to przypadkiem.. 02.11.07, 23:22 No dobra Owaka jesteś, a ja z szycia łamaga jestem, ale coś takiego mi sie o uszy tyż obiło. Odpowiedz Link
natla Re: Pomozcie niedouczonej 02.11.07, 23:17 A co to jest dl? długość? Napisz jakoś normalnie i nie wstydaj sie, bo nie ma czego, a może za chwilkę bedziemy się wszystkie wstydzić Odpowiedz Link
ovaka Re: Pomozcie niedouczonej 02.11.07, 23:34 może to jakies "apteczne" jednostki dl..na normalną.Jak to było ,decylitr, dekalitr,hektolitr..dl ..? Odpowiedz Link
grazyna10 Re: Pomozcie niedouczonej 03.11.07, 00:34 To dl to raczej dotyczy jednostki pojemnosci. Taka jednostke mam w przepisie kulinarnym, niestety po holendersku i za skarby swiata nie wiem ile to moze byc, a przepis jest wazny dla mnie. Przypomina sie sie od razu moja mama, kiedy piekla ciasto i mala w przepisie 25g masla, 25 g smalcu i 25g oleju no i wladowala kostke masla i smalcu po 250g i na dotatek szlanke oleju (teoretycznie 250g) a potem sie dziwila czemu jej nie wyszlo. No to ile to jest np. 1 dl? Odpowiedz Link
daxina Re: Pomozcie niedouczonej 03.11.07, 00:37 1 dl to 1 decylitr, czyli 1/10 litra, czyli setka Odpowiedz Link
skrzydlate Re: Pomozcie niedouczonej 03.11.07, 15:32 brzmi znacznie bardziej wyrafinowanie niż seta Odpowiedz Link
grazyna10 Re: Dziekuje 03.11.07, 20:12 Nie mogli normalnie napisac 100ml to cuduja z jakimis dl. A swoja droga to gdy o tym mowili w szkole to gdzie ja bylam? Chora czy na wagarach? Czy wam tez zdaza sie, ze nie wiecie czegos co w zasadzie powinniscie wiedziec i to z zakresu szkoly podstawowej, czyli wiedza prawie elementarna. Czy to niedouczenie czy juz skleroza. Ech zycie, zycie ******** Z trzech wiecznych rzeczy jakie znam: wieczne pioro, wieczna milosc i wieczna ondulacja, najtrwalsze jest to pierwsze Odpowiedz Link
e-baba Re: Dziekuje 03.11.07, 23:50 grazyna10 napisała: > A swoja droga to gdy o tym mowili w szkole to gdzie ja bylam? > Chora czy na wagarach? Chyba nie mówili w szkole, bo i ja nie kojarzę takiej jednostki objętości, a i moje dzieci, ktore pamięć mają dobrą - tez nie kojarzą tekiej jednostki. No, chyba, że na wagary chodziły? >Czy wam tez zdaza sie, ze nie wiecie czegos co w zasadzie > powinniscie wiedziec i to z zakresu szkoly podstawowej, czyli > wiedza prawie elementarna. Czy to niedouczenie czy juz skleroza. No, ba, pewnie, że się zdarza. I to coraz częściej. Odpowiedz Link
natla Re: Dziekuje 03.11.07, 23:58 Z podstawówki to sie na ogół najlepiej pamiea, bo to jest utrwalane na nastepnych szczebelkach. Ale to zależy od nauczycieli, czy coś chcą utrwalic, bo powtórka jest matką wiedzy. Ale oczywiscie, że czasem sie zdarza , iż jakaś podstawa umyka. W takich momentach słyszałam w domu.....jak ci nie wstyd, czego oni was w tej szkole nauczyli...... A dl może było, może nie, nie pamiętam, wiem tylko, że to jednostka prawie u nas nieużywana, więc tylko drogą dedukcji można dojsć, jak to zrobiła Ovaka. Doxina, Ty wiediałaś cyzy sprawdziłaś w madrych ksiegach? Bo ja sprawdziłam, ale juz po Twoim wpisie ) Dzięki Tobie Grażynko jesteśmy znów bogatsi, bo to nam zostanie na zawsze Odpowiedz Link
daxina Re: Dziekuje 04.11.07, 00:09 natla napisała: > Doxina, Ty wiediałaś cyzy sprawdziłaś w madrych ksiegach? Bo ja > sprawdziłam, ale juz po Twoim wpisie ) Raczej sie domyśliłam, niż wiedziałam, prawdę mówiąc. Z decymetrem mi sie skojarzyło, ot co Odpowiedz Link
goskaa.l Re: Dziekuje 05.11.07, 06:44 grazyna10 napisała: > Nie mogli normalnie napisac 100ml to cuduja z jakimis dl. Wcale nie cudują. Decy- to przedrostek oznaczający 10 do potęgi -1, czyli dziesiątą część. Podobnie mili- o 10 do potęgi -3, czyli dzęść tysięczna. Przyjęty w układzie SI. Najbardziej rozpowszechniony w postaci decymetra, czyli 10 centymetrów. Jednostką podstawową jest metr, litr itp. Odpowiedz Link