cieplanata 24.06.09, 09:20 dzień przytulania------------do serca przytul psa i weź na kolana koooota Tule Was wszystkich Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wadera1953 Re: 24 czerwca 24.06.09, 09:54 Jakie znowu przytulanki.Gdzie tu do wieczora. Odpowiedz Link
wadera1953 Re: 24 czerwca 24.06.09, 12:48 Nie bardzo wiem o co chodzi. Czy o Jana ,czy o Sobótkę. Noc Kupały nazywana jest też Kupalnocką lub Nocą Świętojańską czy też potocznie Sobótką . To nazwa słowiańskiego święta związanego z letnim przesileniem Słońca - obchodzonego w najkrótszą noc w roku, czyli z 21 na 22 czerwca. Później jej obchody zamieniono na wigilię św. Jana i obchodzona jest obecnie z 23 na 24 czerwca. Święto ognia i wody, słońca i księżyca, urodzaju i płodności, radości i miłości - obchodzone na obszarach zamieszkiwanych przez ludy słowiańskie, bałtyjskie, germańskie i celtyckie. Noc Kupały to takie rodzime święto zakochanych. A jeśli ktoś obchodził Walentynki?? NO TO CO??????? Święto zakochanych można obchodzić jeszcze raz, i jeszcze raz, i jeszcze..... Odpowiedz Link
cieplanata Re: 24 czerwca 24.06.09, 13:34 Dziś w radio usłyszałam że jest dzień przytulania........no to jest cos takiego jak Dzień Policjanta, Dzień Kobiet, nie wiem jak jeszcze inaczej wytłumaczyć Odpowiedz Link
anoagata Re: 24 czerwca 24.06.09, 13:40 Albo np dzień dziecka co cały dzień dzieci jedzą lody i my musimy cały dzień się przytulać ale Wadero to nie znaczy że ja i sołtys przez cały dzień. Odpowiedz Link
wadera1953 Re: 24 czerwca 24.06.09, 20:46 Rozumiem tylko pojąć nie mogę .Znowu ktoś wymyślił jakiegoś dziwoląga.Nie rozumiem po co. JAK wnuczek chce się przytulić do mnie to się przytula i już. Odpowiedz Link
bogatka1 Re: Nie tylko 24 czerwca przytulam 25.06.09, 08:39 facet.wp.pl/gid,11206007,img,11206018,kat,,galeriazdjecie.html?T%5Bpage%5D=7 (...) "Czemu trzeba się przytulać? Jeśli jesteś w stanie zdobyć się na kilka przytuleń, może się okazać, że na prawdę Ci się spodoba. Przede wszystkim oksytocyna wyzwala się również w Twoim mózgu, oprócz kilku innych sympatycznych hormonów „dobrych uczuć”.U niektórych mężczyzn niechęć do przytulania może również wynikać z tego, że nie chcą w ten sposób okazać słabości. Przytulanie znacznie redukuje niepokój i stres oraz, jak wynika z badań przeprowadzonych w 2006 roku przez Centrum Zdrowia Kobiety w Chicago, pary które regularnie się przytulają są bardziej zadowolone ze swoich związków." Odpowiedz Link
cortyzol Re: Nie tylko 24 czerwca przytulam 25.06.09, 08:59 Oksytocyna mi się nie wydziela ? Ale poleciałaś. Odpowiedz Link
anoagata Re: Nie tylko 24 czerwca przytulam 25.06.09, 09:06 Cortyzol! bo sie nie przytulasz bo jak byś się przytulał to by ci się wydzieliła ta oksytocyna i na pewno jeszcze coś. Odpowiedz Link