Dodaj do ulubionych

Ciasto drożdżowe

17.07.09, 13:10
dobre na każdą okazję , właśnie kuszam trzy kawałki w ramach obiadu smile
Lubicie robić ciasto drożdżowe , a jeść ? smile
Obserwuj wątek
    • cieplanata Re: Ciasto drożdżowe 17.07.09, 13:11
      robić nie specjalnie, ale zimą robię dla rodziny - koniecznie z kruszonką. A
      jeść?????????? UWIELBIAM big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin
    • skiela1 Re: Ciasto drożdżowe 24.07.09, 03:28
      Zlituj sie czlowieku....

• super222 Re: Ciasto drożdżowe 24.07.09, 06:57
        <Zlituj się człowieku>.
        Aura była dla mnie litościwa
        (podkreślenie mówi, że piszę na temat).
        Dzionek taki * sam raz*. Szeroko otwarte okna
        wpuszczają rześkie powietrze. Jest czym oddychać.
        Jeżeli ktoś mnie czyta - to miłego dnia życzę.
        • cieplanata Re: Ciasto drożdżowe 24.07.09, 09:21
          witam, a ja też na temat. Czy ktoś litościwie poda mi przepis na ciasto
          drożdżowe które nie muszę godzinę wyrabiać tymi oto zmęczonymi ręcami? tylko raz
          dwa i już?
          • tamaryszek44 Re: Ciasto drożdżowe 24.07.09, 09:42
            Ja ci podam ale jak posprzątam, za jakieś 2 godzinki. Bez wyrabiania, wieczorem robisz rano pieczesz lub odwrotnie, bo ma postać koło 8- 10 godzin.
            • izis52 Re: Ciasto drożdżowe 24.07.09, 09:46
              rknij w tył był taki wątek leniwa drożdżówka czy cos podobnego.
          • anoagata Re: Ciasto drożdżowe 24.07.09, 10:04
            Dzień dobry!! i ja na temat ciasta ponawiam prośbę Cieplanty, bo też te ręce mam
            w co innego włożyć.Prosze o przepis łatwy,prosty,przyjemny i smaczny,a za to
            pozdrawiam serdecznie./Super czytam ciebie ciągiem/
            • super222 Re: Ciasto drożdżowe 24.07.09, 10:55
              No...anoagatko...niech ja skisnę
              jak to ciasto na drożdżówkę (8-10 godzin)/
              W tym czasie już potrafi wyparować.
              Ale, co ja tam będem się wymądrzać.
              Mało mnie dzisiaj będzie, bo po płudniu
              zebranie rodzinne przy grillu, ale - cholerka -
              widzę jakieś krople na szybie???
              • tamaryszek44 Re: Ciasto drożdżowe 24.07.09, 11:19
                Moje ręce też nie wytrzymują urabiania drożdżowego ciasta. Piszą w przepisach- urabiać, aż ciasto będzie odstawać od ręki a tu masz, jak ja urabiam to mi nie odstaje tylko staje w rękach, nawet bez drożdży smile
                Dobra, ale teraz poważnie.....zrzynam z gazety...

Łatwe drożdżowe

Kostka masła
                6 jajek
                2 szklanki cukru
                7 dkg drożdży
                2 łyżki oleju
                2,5 szlanki mleka
                1 kg mąki
                5 dkg rodzynek
                Wykonanie
                Stopione masło wymieszaj z jajkami, cukrem,pokruszonymi drożdżami,olejem i letnim mlekiem. Przykryj sciereczką i zostaw na noc w ciepłym miejscu. Na drugi dzień rano wsyp mąkę, rodzyki i cukier waniliowy. Dobrze wymieszaj. Ciasto przełóż do dużej natłuszczonej blachy posypanej bułką tartą. Piecz 45 min. w temp. 160 stopni i 10 min. w temeraturze 180 stopni. Posyp cukrem pudrem lub polukruj.
                Jest smaczne, nawet bardzo, ale ja rodzynek nie daję bo nie lubimy.
                • anoagata Re: Ciasto drożdżowe 24.07.09, 11:25
                  Słyszałam że dobrze jak *staje* a co do ciasta to chyba takie lub podobne
                  czytałam ale trochę dawniej i mi nie wyszło szkoda mi bylo tych składników to
                  chyba nie zaryzykuję,ale dziękuję.
                  • cieplanata Re: Ciasto drożdżowe 24.07.09, 11:32
                    a ja wypróbuję, przyjdzie parę osób na kawę w poniedziałek, zawsze będę się
                    ,mogła pochwalić "gospodarnością"
                    • wiga2008 Re: Ciasto drożdżowe 24.07.09, 11:40
                      Odnalazłam wątek z przepisem Wiktorii. Ciasto drożdżowe wg tego przepisu robi się faktycznie samo i nawet mnie się udało, a to duża sztuka. big_grin

forum.gazeta.pl/forum/w,23923,89608310,89608310,Drozdzowka_dla_leniwych_.html
                      • misia007 Re: Ciasto drożdżowe 24.07.09, 11:55
                        Uwielbiam świeże ciasto drożdżowe, ten zapach, nie da się z niczym porównać ale
                        nie robię, poluję w cukierniach!!mam jeszcze w pamięci mamę jak ciskała się z
                        garnkiem przylepionym do dłoni.!!Boże takie od rana pobudzanie zmysłów!!!
                        • izis52 Re: Ciasto drożdżowe 24.07.09, 12:12
                          Ściągniete z zaprzyjaźnionego forum "Długie drugie wakacje".
                          Choć rzadko piekę wypróbowałam nawet dwukrotnie z pół porcji na
                          średnia blaszkę. Znakomita z owocami np. z jagodami. Mnie z olejem
                          nie smakuje, a ta 20 min.roboty a smak jak od mamy.

1/2 l mleka, 1 kostka masła, 1 kg mąki (mieszana po pół
                          krupczatki i gładkiej),
                          10 dag cukru, cukier waniliowy na 1 kg, sól.
                          6 żółtek + 2 całe jaja (jajka "M").
                          6 dag drożdży (lub 2 opakowania suszonych), skórka starta z cytryny,
                          skórka
                          pomarańczowa, rodzynki - do smaku.

Mąkę przesiać do miski. Podgrzać mleko do ok. 30 stopni, w mące
                          zrobić dołek,
                          wlać do niego ok. 1/2 szklanki mleka, dodać drożdże (świeże) i
                          palcami
                          rozprowadzić do rozpuszczenia w mleku, przysypać mąką. Do mleka w
                          garnuszku
                          dodać masło i podgrzać do ok. 40 stopni, aż się masło roztopi.
                          Żółtka i jajka wymieszać w garnuszku z cukrami i szczyptą soli.
                          W mące powinno powstać wyraźne wybrzuszenie spowodowane rosnącymi
                          drożdżami.
                          Uwaga: jeśli daje się drożdże suszone, trzeba je wsypać do mąki
                          i wymieszać. Nie czekając na żadne wybrzuszenie, z resztą postępuje
                          się tak samo.
                          • izis52 Re: Ciasto drożdżowe 24.07.09, 12:26

Jeszcze sposób wykonania. Ręczne wyrabianie góra 5 min, bo jest
                            wolniutkie.

Do mąki dodajesz mleko z masłem, ukręcone jajka, skórkę cytrynową i
                            bakalie.
                            Mieszasz najpierw drewnianą łyżką, potem rękami, aż ciasto
                            przestanie się do
                            nich kleić. Pozostawiasz w misce pod przykryciem, żeby podwoiło
                            swoją objętość,
                            po czym ugniatasz ponownie, układasz w foremkach, ponownie pozwalasz
                            podrosnąć i
                            wstawiasz do nagrzanego piecyka (ok. 150 - 170 stopni). Kiery będzie
                            prawie
                            upieczone, smarujesz powierzchnię stopionym masłem.
                            Ilość odpowiednia do trzech keksówek - ja w takich piekę (mieszczą
                            się razem w
                            piekarniku). Jeśli Ci potrzebna mniejsza ilość ciasta, przelicz
                            sobie proporcje.
                            Łatwe, zawsze się udaje. Uprzedzam, nie jest mocno słodkie - jeśli
                            lubisz
                            słodsze, musisz dać więcej cukru. Mnie wystarcza słodycz z rodzynek.
                            Robiłam z tego także babeczki.
                            • tamaryszek44 Re: Ciasto drożdżowe 24.07.09, 12:36
                              Placek o którym pisałam, robiłam kila razy,zawsze się udaje i jest pyszny.No i co najwazniejsze, nie urabia się go.
                              • del.wa.57 Re: Ciasto drożdżowe 25.07.09, 03:49
                                Przepis naszej Wiktori''Drożdżowe dla leniwych'' bardzo polecam,pycha!
                                Wypróbowałam sama,szybko,tanio i smaczniesmile
          • skiela1 Re: Ciasto drożdżowe 25.07.09, 17:25
            cieplanata napisała:

> witam, a ja też na temat. Czy ktoś litościwie poda mi przepis na ciasto
            > drożdżowe które nie muszę godzinę wyrabiać tymi oto zmęczonymi ręcami? tylko ra
            > z
            > dwa i już?

Ja Ci podam ,ale tak na jesieni.
            Chyba nie zamierzasz w ten gorac ciasta piec?
            • tamaryszek44 Re: Ciasto drożdżowe 25.07.09, 19:56
              W przepisie Wiktori aż 5 szklanek mąki?
              • skiela1 Re: Ciasto drożdżowe 25.07.09, 21:06
                5 szklanek to bedzie 1 kg.
                Na 1 kg. 5 zoltek to wyjdzie bula, a nie ciasto.

ja na 1 kg.maki dodaje 10 zoltek.
                /ale to nie jest szybka babkasmile/
                • tamaryszek44 Re: Ciasto drożdżowe 25.07.09, 21:41
                  No to podaj swój przepis.
                  • tamaryszek44 Re: Ciasto drożdżowe 26.07.09, 18:50
                    Upiekłam tę bułę drożdżową w/g przesisu Wiktori i .....ok, można zjeść ino więcej cukru dam następnym razem. Ale nie było to łatwe do wymerdania bo klucha niesamowita. Dodałam tycio mleka ale i tak ręka mi odpadła od wyrabiania.
                    • sagittarius954 Re: Ciasto drożdżowe 26.07.09, 19:56
                      Bo od wyrabiania są mężczyźni smile
                      Wtedy ciasto będzie dobrze napowietrzonesmile
                      • tamaryszek44 Re: Ciasto drożdżowe 26.07.09, 21:14
                        No widzisz Sagi, a mój w tym czasie trawę kosił i o zrobienie kawy poprosił. Jakoś tak dziwnie zawsze ma coś do zrobienia, jak tylko mogłabym potrzebować jego pomocy.
                        • sagittarius954 Re: Ciasto drożdżowe 26.07.09, 21:21
                          Trzeba było z kuwetą wybiec na trawnik i tam ugniatać smile Zaraz byś znalazła
                          pomocnika smile Do ugniataniabig_grin
                          • tamaryszek44 Re: Ciasto drożdżowe 26.07.09, 21:27
                            A ty ? pomógłbyś?
                            • sagittarius954 Re: Ciasto drożdżowe 26.07.09, 21:34
                              Osobiście nie lubię całego tego zamieszania.
                              Żona robi sama drożdżowe, chociaż wie ,że ile razy ja za nią wyrabiam ciasto
                              jest dwa razy lepsze .
                              Póki pracowałem mogłem wybrzydzać , teraz mogę już jedynie pomóc , raczej nie
                              migam się . Lubie widzieć w oczach kobiet ten błysk radości z pokonania
                              trudności .smile
                    • del.wa.57 Re: Ciasto drożdżowe 27.07.09, 05:48
                      Tamaryszku,ciasto ''Wiktori''wyrabiac nie trzeba tylko wymieszać.

Drożdżówka dla leniwychsmile
                      Autor: wiktoria53 10.01.09, 18:41
                      Dodaj do ulubionych
                      Odpowiedz cytując Odpowiedz
                      DROŻDŻÓWKA DLA LENIWYCH

Mam przepis, sama jeszcze nie robiłam wg tego przepisu, ale jadłamsmile

Podaję przepis na blachę.

Wszystkie składniki o pokojową temperaturze. Mleko też.

5 dag drożdży rozkruszyć
                      5 jaj roztrzepanych
                      1 szkl. oleju
                      1 szkl. cukru
                      1 cukier waniliowy
                      1 szkl. mleka
                      5 szkl. mąki

W misce albo garnku układać w kolejności spisanej ( nie innej, to
                      ważne). Przykryć i odstawić bez mieszania na 3
                      godziny w miejscu o temp. pokojowej. Następnie wymieszać, wyłożyć na
                      blachę, na wierzch można położyć owoc, kruszonkę i wstawić do
                      nienagrzanego piekarnika. Ustawić temperaturę
                      piekarnika na 180*C i piec 45-50 minut. Można polukrować.

I wcale nie jest tego dużo,sama piekłam na małej blaszce.
                      Dla mnie bardzo smakowało i nic a nic pracy-wyrabiania nie kosztuje a to ważne
                      smile big_grin
                      • tamaryszek44 Re: Ciasto drożdżowe 27.07.09, 21:52
                        To była taka klucha, że nie dałam rady tego mieszać. Musiałam tym tłuc w garku, aby składnieki połączyły sie w jedną masę. Katorga.
                • misia_46 Re: Ciasto drożdżowe 27.07.09, 00:23
                  To w koncu podasz ten przepis,czy bedziesz sie znecac?smile)))
                  • skiela1 Re: Ciasto drożdżowe 27.07.09, 00:47
                    Przepis poszukam
                    a nawet dwasmile
                    • misia_46 Re: Ciasto drożdżowe 27.07.09, 13:34
                      Juz ja tego przypilnujetongue_outtongue_out
    • bogatka1 Re: Ciasto drożdżowe bez zagniatania bardzo łatwe 27.07.09, 17:37
      Bardzo mi się podoba przepis na łatwe drożdżowe, tym bardziej, że już wypróbowane przez Delwę i Izis. Przepisałam i w tym tygodniu piekę.
      Znalazłam podobny przepis www.czterdziestolatki.pl/content/view/220/46/ autor: Małgosia z Gdańska
      Ciasto drożdżowe bez zagniatania, bardzo łatwe
      Na dno większego garnka kładziemy po kolei:
      kostkę drożdży (10dkg),
      na to 1 szkl.cukru,
      torebkę cukru waniliowego,
      niepełną szklankę mleka,
      1 szklankę oleju,
      4 jajka (lekko rozbełtać),
      na to wszystko przesiać przez sito 1 kg mąki.

Garnek przykrywamy pokrywką. Nie mieszamy ze sobą składników. Drożdże zrobią to za nas. Zostawiamy na kilka godzin. Można przygotować wieczorem, a rano wystarczy tylko dokładnie wszystko wymieszać drewnianą łyżką, żeby skladniki się połączyły. Ciasto zacznie błyskawicznie rosnąć.
      Gdy podwoi objętość można z niego robić co tylko się chce. Nie klei się do rąk, łatwo daje się wałkować. Ja robię z niego pyszne makowce, serniki, z owocami, rogaliki, bułeczki itp.
      Rada:-przed położeniem nadzienia ciasto posmarować białkiem,tak samo smarujemy wierzch przed włożeniem do piekarnika.
      Piekę w temp.ok.160st. Gdy za bardzo sie rumieni, możemy pod koniec pieczenia nakryć papierem.
      Kto raz spróbuje - nie wróci do tradycyjnej metody uciążliwego zagniatania. Nie ma też kłopotliwego zmywania po pracy: 1 garnek, 1 szkl. 1 łyżka drewniana. A gdy formy do pieczenia wyłożymy jeszcze papierem... Powodzenia"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka