Dodaj do ulubionych

Karty zbliżeniowe są bezpieczne

IP: *.aster.pl 02.06.10, 19:31
Dane można skopiować bardzo łatwo z takiej karty a PIN nagrać np w
supermarkecie przy kasie.
Obserwuj wątek
    • Gość: zaak Karty zbliżeniowe są bezpieczne IP: *.host.songnetworks.se 02.06.10, 19:59
      Ale ekspert.
      Gość mówi o kradzieży pieniędzy a złodziej nie musi wyciągać
      gotówki/przelewać na konto. Wystarczy że ukradzioną / skopiowaną
      kartą zacznie robić zwykłe transakcje. Jego zysk: rzeczy lub usługi
      kupione nasza strata: brak środków na koncie. Dodatkowo jeśli
      skopiuje i używa od czasu do czasu to nam się zgubią jego transakcje
      w naszych, a kto będzie monitorował drobiazgi? My? Komu się chce?
      Bank? Jak teraz się nie pytają (3 różne) przy moich nietypowych
      transakcjach, i to sporych to co dopiero przy drobiazgach.
      Ogólnie kicha, a wynalazek jest dla lubiących nowości lub gotowych
      ponieść ryzyko celem przyspieszenia transakcji o kilkanaście sekund
      (porównuję z gotówką).
      • mara571 Re: Karty zbliżeniowe są bezpieczne 02.06.10, 20:37
        mam troche inny wariant karty: moja karta bankowa daje mozliwosc zaladowania
        okreslonej sumy na funkcje "karta pieniezna".
        Przy jej pomocy moge kupic bilet autobusowy czy tramwajowy, zaplacic w
        parkomacie za postoj, kupic cos w automacie, szczegolnie znaczki pocztowe (
        poczta zamknela swoje placowki).
        Autentyfikacja jest niepotrzebna, w razie zgubienia karty grozi mi utrata sumy,
        ktora ma aktualnie na karcie.
        W sumie sie oplaci, nie trzeba goraczkowo szukac monet do automatow.
        • jogibaboo Re: Karty zbliżeniowe są bezpieczne 02.06.10, 21:30
          mara571 napisała:

> mam troche inny wariant karty...
          A gdzie takie fajne karty wydają? Wynalazek niezły, załaduję sobie za np. 50
          zeta i ewentualna strata niewielka.
          • Gość: v to są tzw. ekarty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.10, 21:59
            rozejrzyj się - mają je różne banki
            • Gość: miki Re: to są tzw. ekarty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.10, 13:06
              Gość portalu: v napisał(a):

> rozejrzyj się - mają je różne banki

to wiadomo od dawna, ale e-karty służą do płatności internetowych.
              Nie słyszałem aby miały funkcjonalność zbliżeniowych
          • mara571 w Polsce nie wiem 02.06.10, 23:15
            to funkcja wiekszosci EC-Karty w bankach niemieckich.
            Od lat, ale troche trwalo, zanim dostosowano wszelkie automaty do czytania tej
            karty.
            Poczatkowo proponowano ta usluge piekarniom, kioskom itp. Tam sie nie przyjela,
            bo operator zadal za duzo od tych malych firm.
            Ale praktycznie wszystkie nowe automaty sa dostosowane do niej.
          • Gość: xx Re: Karty zbliżeniowe są bezpieczne IP: *.home.aster.pl 02.06.10, 23:27
            Na przykład WBK Mastercard Paypass (z motylkami). Doładowujesz konto - i w razie
            jej kradzieży stracisz najwyżej tyle, ile miałaś na koncie (albo mniej - bo
            jesli zablokujesz kartę - środki możesz odzyskać pokazując w banku dowód jej
            zakupu).
            • Gość: slightly stupid Re: Karty zbliżeniowe są bezpieczne IP: *.181.29.188.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 28.10.12, 04:10
              Za ten myk ci idioci z BZWBK/IAB/Santander pobierają 12,90 zł. Tyle samo za "wypłatę niewykorzystanych środków" - porażka!
          • Gość: ala Re: Karty zbliżeniowe są bezpieczne IP: *.aster.pl 03.06.10, 07:47
            W ING, w Banku Zachodnim - karta przedpłacona
      • tztz3 Kto jeszcze wierzy bankom ? 03.06.10, 11:19
        Chyba tylko ludzie bardzo naiwni :)
        • Gość: Klemens Re: Kto jeszcze wierzy bankom ? IP: *.ip.netia.com.pl 18.06.10, 15:28
          Wkrótce złodzieje postawią swój terminal np. w wąskim przejściu. Każdy kto tam
          przejdzie zapłaci z karty do 50 zł. W dwie godziny nacyka tysiące
      • Gość: Krezus Re: Karty zbliżeniowe są bezpieczne IP: *.star.net.pl 20.10.12, 09:35
        Utraconą kartę się zastrzega, a nie czeka na niewiadomo co, prawda mądralo?
    • hipr siur, siur :) 02.06.10, 20:21
      Pan Waldemar Jarek - do przeszkolenia ze skimmingu.
      Ludzie, nie używajcie tego shitu. Firmy personalizujące karty same mówią, że
      można najwyżej nosić kawałek ołowiu w portfelu...
    • panbramkarz Karty zbliżeniowe są bezpieczne 02.06.10, 22:51
      Karta dla mnie porzyteczna bo ta z pinem to skomplikowana nieraz
      kupujac nastepna flaszke jestem tak narabany ze albo nie jestem w
      stanie przypomiec sobie pinu albo go wystukac:))))
      A tak powaznie to dlaczego bank aklada ze dla mnie strata kilku
      transakcji po 50 zyla to drobnostka?
      Kiedys podbieralem mamusi drobne z portomanetki czasami nie miala
      drobnych wiec kicha teraz dziecko/zona wyporzyczy sobie na chwile
      moja karte i w zyciu sie nie dolicze i zapewnie tym beda banki
      tlumaczyc "podejrzane" transakcje.
    • Gość: Bism Karty zbliżeniowe są niebezpieczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.10, 23:28
      Skoro są takie bezpieczne to dlaczego ja mam odpowiadać do wysokości 150 EUR (ponad 600 PLN, czyli 12 transakcji po 50 PLN)? Wodę z mózgu to niech ten Pan swojej żonie robi a nie nam.
      Niech nam w takim razie Deutsche Bank PBC zagwarantuje zwrot każdej skradzionej złotówki w nieprzekraczalnym terminie 5 dni roboczych od zgłoszenia, odsetki ustawowe za przekroczenie tego terminu oraz wpisaną na stałe do umowy o kartę rezygnację z Bankowego Tytułu Egzekucyjnego (BTE). :)

Nie ma takiej możliwości żebym taką zbliżeniówkę wziął przy aktualnym prawie i procedurach odzyskiwania naszych pieniędzy wydanych przez kogoś innego.

Zapamiętajmy: zbliżeniówka NIE JEST bezpieczna!
      • Gość: Agnieszka wow, sami eksperci!!! IP: *.chello.pl 03.06.10, 00:41
        Zamiast z was szydzić, powiem tylko tyle:
        1. Na zbliżeniówkach są ustalone limity nie tylko na transakcje pojedyncze, ale
        i na ogółem z rzędu offline (bez autoryzacji) - przeważnie 200-300 zł. To się
        złodziejom po prostu nie opłaca, skoro z karty magnetycznej mogą wyciągnąć kilka
        tysięcy.
        2. Powodem tego, że nie ma klienckich strat na zbliżeniówkach dotychczas jest
        właśnie i tylko to, że złodzieje nie trafili jeszcze na forum gazety i nie
        zobaczyli jakie to jest proste i opłacalne. :P:P:P
        • Gość: mm Re: wow, sami eksperci!!! IP: 80.94.16.* 03.06.10, 04:40
          Gość portalu: Agnieszka napisał(a):
          > 2. Powodem tego, że nie ma klienckich strat na zbliżeniówkach dotychczas jest
          właśnie i tylko to, że złodzieje nie trafili jeszcze na forum gazety i nie
          zobaczyli jakie to jest proste i opłacalne. :P:P:P

Nie. Powodem, dla którego nie ma strat na zbliżeniówkach jest to, że jest ich
          niewiele. Na razie liczba kilkuset tysięcy kart zbliżeniowych jest niewielkim
          procentem kart funkcjonujących w ogóle. Poczekaj, aż będą ich miliony, a
          zobaczysz, że też będą kopiowane.

Jak widzę, starałaś się być dowcipna i błyskotliwa, ale wyszło ci to mizernie...
          • Gość: Ta Re: wow, sami eksperci!!! IP: *.gdynia.mm.pl 03.06.10, 10:33
            Sam czekaj, ja nie będę czekać :D
          • bbastek13 Re: wow, sami eksperci!!! 03.06.10, 11:09
            Gość portalu: mm napisał(a):

> Gość portalu: Agnieszka napisał(a):
            > > 2. Powodem tego, że nie ma klienckich strat na zbliżeniówkach
            dotychczas
            > jest
            > właśnie i tylko to, że złodzieje nie trafili jeszcze na forum gazety i
            nie
            > zobaczyli jakie to jest proste i opłacalne. :P:P:P
            >
            > Nie. Powodem, dla którego nie ma strat na zbliżeniówkach jest to, że
            jest ich
            > niewiele. Na razie liczba kilkuset tysięcy kart zbliżeniowych jest
            niewielkim
            > procentem kart funkcjonujących w ogóle. Poczekaj, aż będą ich miliony, a
            > zobaczysz, że też będą kopiowane.
            >
            > Jak widzę, starałaś się być dowcipna i błyskotliwa, ale wyszło ci to
            > mizernie..

w USA platnosci bezstykowe dzialaja od ponad 5 lat, praktycznie nie mają
            uidziału w ogóle reklamowanych przez klientow transakcji - to raz, a dwa
            to ze nie skopiujesz chipa - a on odpowiada za inicjację platnosci
            bezstykowych, skopiowac mozesz sobie pasek. Zeby korzystac z "czyichs"
            platnosaci bezstykowych musisz po prostu ukrasc karte, zaryzykowac
            transakcje na gownianą kwotę (bo nie wiesz ile juz jest "nakręcone" na
            liczniku offline karty i nawet jesli trafisz jeszcze pod limit modlic sie
            zeby terminal nie wysłał transakcji w online - bo losowo co którąś puszcza
            do banku. Powodzenia
            • Gość: Agnieszka Re: wow, sami eksperci!!! IP: *.chello.pl 03.06.10, 18:16
              Nie przemówisz.
              Polak - specjalista ds. wszelakich ZAWSZE wie lepiej. :)
    • Gość: luko Karty zbliżeniowe są bezpieczne IP: *.dynamic.mm.pl 30.04.11, 07:33
      www.youtube.com/watch?v=ZKpEY4lRz9A ten filmik powinien rozwiac wszystkie watpliwosci.
      • Gość: panel Re: Karty zbliżeniowe są bezpieczne IP: *.star.net.pl 20.10.12, 09:52
        Tak, ale czytnik złodziej musi zbliżyć prawie stykowo do karty - pozwolisz mu na to?
        No to pozwolisz również na penetrację swoich kieszeni!
        Niech ci się penetracja nie kojarzy....
    • dallia-x Karty zbliżeniowe są bezpieczne 27.05.11, 00:52
      Gdyby wszyscy mieli takie podejście do nowości jak większość osób z tego forum to do dziś jeździlibyśmy wozami z zaprzęgiem koni (wcale nie mechanicznych :)).
      Bo przecież samochody to niesamowite ryzyko. A może wybuchnie? A ta prędkość to przecież gwarantowana śmierć.
      W ogóle to zastanawiam się, jak to możliwe, że miliony osób w Polsce korzystają z kart płatniczych, bo przecież złodzieje tylko czekają, aż podejdziesz z kartą w portfelu do ich supernowoczesnego urządzenia, które w ułamek sekundy ściągnie z Twojej karty wszystkie dane, a wraz z nimi oszczędności Twojego życia z konta.
    • Gość: Rothshyld Re: Karty zbliżeniowe są bezpieczne IP: *.star.net.pl 20.10.12, 09:33
      Pokaż jak to robisz mądralo.
    • marecki_1 Re: Karty zbliżeniowe są bezpieczne 21.10.12, 22:08
      Czy ta przepychanka jest konieczna? Nikt nie zmusza do używania karty. Wystarczy wyjąć gotówkę z kasy Banku i udać się na zakupy. Dla mnie osobiście jest to wygoda. Poza tym przy zakupach do 50 zł kasjer, tudzież kasjerka, pyta się mnie czy chcę płacić zbliżeniowo czy standardowo z użyciem PIN-u. Reasumując, w dzisiejszych czasach nasza gotówka nigdzie nie jest bezpieczna. Nawet w przysłowiowej skarpecie.
      • marc_polo Re: Karty zbliżeniowe są bezpieczne 23.10.12, 16:15
        marecki_1 napisał:

> Czy ta przepychanka jest konieczna? Nikt nie zmusza do używania karty. Wystarcz
        > y wyjąć gotówkę z kasy Banku i udać się na zakupy. Dla mnie osobiście jest to w
        > ygoda. Poza tym przy zakupach do 50 zł kasjer, tudzież kasjerka, pyta się mnie
        > czy chcę płacić zbliżeniowo czy standardowo z użyciem PIN-u. Reasumując, w dzis
        > iejszych czasach nasza gotówka nigdzie nie jest bezpieczna. Nawet w przysłowiow
        > ej skarpecie.

Właśnie. Można nawet więcej. Ja moją zbliżeniówkę (PKO BP) mogę "zmodyfikować" i ustalić limit na 0zł. Wtedy przestaje być zbliżeniowa.
        • Gość: all Re: Karty zbliżeniowe są bezpieczne IP: *.dynamic.chello.pl 01.11.12, 21:15
          I tu się mylisz - skoro nie wszystkie transakcje kartą są on-line, to karta nadal będzie działać i dopiero transakcja on-line wykryje, że nie można zapłacić ze względu na ten limit.
          • marc_polo Re: Karty zbliżeniowe są bezpieczne 05.11.12, 16:20
            Gość portalu: all napisał(a):

> I tu się mylisz - skoro nie wszystkie transakcje kartą są on-line, to karta nad
            > al będzie działać i dopiero transakcja on-line wykryje, że nie można zapłacić z
            > e względu na ten limit.

Ale przecież ja nie piszę, że dezaktywuję kartę, a jedynie operacje bezstykowe.
            • Gość: all Re: Karty zbliżeniowe są bezpieczne IP: *.dynamic.chello.pl 12.11.12, 19:49
              Chodziło mi o to, że skoro są możliwe transakcje nieautoryzowane, to w ich przypadku, limit nie będzie sprawdzany i tym samym karta zadziała tak? Czyli wyłączasz bezstykowe ale nie wszystkie.
              No chyba żeby limit był zapisany na karcie, to wtedy wszystkie bezstykowe by nie działały.
              • marc_polo Re: Karty zbliżeniowe są bezpieczne 13.11.12, 16:25

> Chodziło mi o to, że skoro są możliwe transakcje nieautoryzowane, to w ich przy
                > padku, limit nie będzie sprawdzany i tym samym karta zadziała tak? Czyli wyłącz
                > asz bezstykowe ale nie wszystkie.
                > No chyba żeby limit był zapisany na karcie, to wtedy wszystkie bezstykowe by ni
                > e działały.

Według opisu, jeżeli ustawiam limit na 0, to transakcje bezstykowe nie działają.
                Nie testowałem, bo sobie chwalę taką formę drobnych płatności.
          • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Karty zbliżeniowe są bezpieczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.12, 08:37
            Teoretycznie (tak przekonywano mnie na infolinii inteligo) offlinowe są karty visa więc teoretycznie nie powinno się dać zablokować, no ale po telefonie do city karta visa z mozliwością placenia zbliżeniowego przestała działać i jak na razie nie udało się nikomu jej zmusic do działania (i bardzo dobrze).
            • marc_polo Re: Karty zbliżeniowe są bezpieczne 06.11.12, 13:11
              Gość portalu: Kaczus (Tomek) napisał(a):

> Teoretycznie (tak przekonywano mnie na infolinii inteligo) offlinowe są karty v
              > isa więc teoretycznie nie powinno się dać zablokować, no ale po telefonie do ci
              > ty karta visa z mozliwością placenia zbliżeniowego przestała działać i jak na r
              > azie nie udało się nikomu jej zmusic do działania (i bardzo dobrze).

Ja mam konto w Inteligo i miałem wybór miedzy Visą a MasterCardem. Podobnie jest w wielu bankach. Nikt nikogo do niczego nie zmusza. Jedynie banki lubią dawać nam karty kredytowe.
              • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Karty zbliżeniowe są bezpieczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.12, 10:48
                chyba troszke nie na temat napisałeś... W inteligo tłumaczą, że nie da się zablokować visy aby nie działała funkcja zbliżeniowa. No ale Visę z innego banku da się tak zablokować, aby po za funkcją zbliżeniową inne funkcje działały. Więc ktoś tu kręci, albo jest niedoinformowany, przez kogoś innego.
                • marc_polo Re: Karty zbliżeniowe są bezpieczne 07.11.12, 17:02

> chyba troszke nie na temat napisałeś... W inteligo tłumaczą, że nie da się zabl
                  > okować visy aby nie działała funkcja zbliżeniowa. No ale Visę z innego banku da
                  > się tak zablokować, aby po za funkcją zbliżeniową inne funkcje działały. Więc
                  > ktoś tu kręci, albo jest niedoinformowany, przez kogoś innego.

Trudno mi potwierdzić lub zaprzeczyć, bo mam MasterCarda. Tobie chodzi oczywiście o kartę kredytową, bo debetowa visa nie jest bezstykowa.
                  • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Karty zbliżeniowe są bezpieczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.12, 08:53
                    W inteligo jeszcze nie jest, ale bedzie....
                    • marc_polo Re: Karty zbliżeniowe są bezpieczne 08.11.12, 17:12

> W inteligo jeszcze nie jest, ale bedzie....

Może tak, może nie. Na razie jest wybór. Jak ktoś bierze kartę debetową, nie chce zbliżeniówki to ma vise.
                      • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Karty zbliżeniowe są bezpieczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.12, 12:27
                        W poczcie -jesli masz konto w Inteligo powinienes juz jakiś czas temu dostać informacje, że visy również będą zbliżeniowe...
                        • marc_polo Re: Karty zbliżeniowe są bezpieczne 15.11.12, 15:17

> W poczcie -jesli masz konto w Inteligo powinienes juz jakiś czas temu dostać in
                          > formacje, że visy również będą zbliżeniowe...

Tak, to nie jest nowa informacja. Dla mnie to nieistotne, bo MasterCard mi wystarczy.
                          Póki co, Visę mam w CA.
    • marc_polo Re: Karty zbliżeniowe są bezpieczne 05.11.12, 16:24
      moneymaker913 napisał:

> Hej,
      >
      > Z tego co czytalem opinie ludzi o tych kartach www.forum.pieniadz.pl/karta,zblizeniowa,pay,pass,czy,bezpieczna,t18476.html radze uwazac, bo mozna sobie narobic klopotow.
      Oczywiście, że trzeba uważać, ale bez przesady.
      Większą zasadność mają ostrzeżenia, by nie nosić przy sobie gotówki, bo mogą nam ją ukraść.
      Po to są limity na karcie, by się zabezpieczyć. Jego wysokość powinna zależeć od naszego uznania tegoż bezpieczeństwa.
      • Gość: all Re: Karty zbliżeniowe są bezpieczne IP: *.dynamic.chello.pl 12.11.12, 19:53
        Limit to po prostu kwota, którą mogą mi maksymalnie ukraść w danym dniu o ile zgłoszę kradzież/zgubienie tak?
        W zasadzie można nosić gotówkę w wysokości limitu i będzie to samo w przypadku kradzieży/zgubienia. :)
        • marc_polo Re: Karty zbliżeniowe są bezpieczne 13.11.12, 16:29

> Limit to po prostu kwota, którą mogą mi maksymalnie ukraść w danym dniu o ile z
          > głoszę kradzież/zgubienie tak?
          > W zasadzie można nosić gotówkę w wysokości limitu i będzie to samo w przypadku
          > kradzieży/zgubienia. :)

No właśnie. Standardowy limit dzienny (Inteligo) wynosi 300zł. Ale wystarczą dwie minuty "zabawy" na koncie i może to być 100 zł, a może 1000 (nie testowałem).
    • radziej13 Re: Karty zbliżeniowe są bezpieczne 16.11.12, 14:31
      Nie mam przekonania do bezpieczeństwa kart zbliżeniowych. Skoro nie wymagana jest autoryzacja PINem to wiadomo, że jakaś bariera dla niekontrolowanego wypływu pieniędzy z konta zostaje wyeliminowana. Sam mam taką kartę, ale żeby miała ona jakieś wielkie plusy w stosunku do zwykłych kart to nie powiem. Jedyne co to skrócenie czasu tranakcji
      • marc_polo Re: Karty zbliżeniowe są bezpieczne 20.11.12, 11:36
        radziej13 napisał(a):

> Nie mam przekonania do bezpieczeństwa kart zbliżeniowych. Skoro nie wymagana je
        > st autoryzacja PINem to wiadomo, że jakaś bariera dla niekontrolowanego wypływu
        > pieniędzy z konta zostaje wyeliminowana. Sam mam taką kartę, ale żeby miała on
        > a jakieś wielkie plusy w stosunku do zwykłych kart to nie powiem. Jedyne co to
        > skrócenie czasu tranakcji

W sumie się zgadza z "ale".
        1. Niebezpieczeństwo używania takich kart to mit. Oczywiście jest mniejsze zabezpieczenie naszej gotówki. Tyle że w zasadzie nie jest to istotne.
        2. Skrócenie czasu transakcji - o to przecież przede wszystkim chodzi.
        Taki sposób płacenia jest w zazwyczaj szybszy niż przy pomocy gotówki.
    • masqara Re: Karty zbliżeniowe są bezpieczne 05.12.12, 13:55
      i dlatego ja mam zwykłą kartę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka