Dodaj do ulubionych

Polisa dla wnuka

IP: *.dynamic.chello.pl 20.08.12, 10:27
Chciałabym założyć jakąś polisę lub konto z myślą o oszczędzaniu pieniędzy dla mojego kilkumiesięcznego wnuka, aby miał w przyszłości za co uczyć się języków, realizować swoje hobby, podróżować, itd.
Odczuwam pewną nieufność i niepokój, gdy czytam na stronie jednego z banków:
"Subfundusze nie gwarantują realizacji założonego celu inwestycyjnego ani uzyskania określonego wyniku inwestycyjnego. Uczestnik musi liczyć się z możliwością utraty przynajmniej części wpłaconych środków. "
Proszę o paradę i podzielenie się swoimi doświadczeniami, co mam wybrać: jaki fundusz? program?
Obserwuj wątek
    • Gość: cilke Re: Polisa dla wnuka IP: 195.138.205.* 20.08.12, 16:31
      Droga Babciu,

Przede wszystkim polecam zainteresowac sie czyms o wiekszym zasiegu niz tylko Polska i jej obligacje rzadowe, czy Gielda Papierow Wartosciowych. Ogolnie nasz kraj i jego gospodarka sa tylko malymi trybikami w ogromnej machinie zwanej globalna gospodarka.

Ciezko jednoznacznie stwierdzic ktora inwestycja okaze sie trafiona, szczegolnie po 20 latach, ale ja osobiscie postawilbym na Stany Zjednoczone. Moze warto poszukac jakiegos ZAGRANICZNEGO funduszu inwestycyjnego o niskim ryzyku i regularnie wplacac tam pieniadze. Tylko powtorze- zagranicznego. Nie polskiego z opcja inwestycji za granica.

Np.
      Allianz Global Investors
      JP Morgan Asset
      Standart Life

propounje tez artykul:
      www.bloomberg.com/news/2010-09-01/the-top-mutual-funds.html
      (jesli jezyk angielski jest problemem, Google Translate pomoze przetlumaczyc)
      • z17 Re: Polisa dla wnuka 21.08.12, 01:39
        Droga Babciu, lepiej nie pisz, że jesteś babcią, bo to brzmi jak trąbka ułańska dla najgorszej maści hien, oszustów i drani wciskających kit oraz oszukańcze produkty.

Żadnych polis, żadnych ubezpieczycieli, żadnych niezrozumiałych inwestycji.

Idź do prostego banku spółdzielczego i załóż sobie np. coś takiego
        www.skbank.pl/lokaty-systematycznego-oszczedzania
        Deklarujesz kwotę, którą będziesz wpłacać co miesiąc przez 36 m-cy. Oprocentowanie 7% brutto plus 1% dodatkowo premii na koniec. Jak upłynie te 36 m-cy, zaoszczędzoną kwotę wsadzasz na lokatę w tymże banku (aktualnie też 7% brutto) i zaczynasz nowy plan systematycznego oszczędzania.

Ekstremalnie proste i efektywne oszczędzanie.

I nie słuchaj gnojków wciskających wysokoprowizyjne ubezpieczenia, gdzie nigdy przenigdy po odliczeniu horrendalnych opłat i prowizji nie zobaczysz zysku 7 % rocznie.
        • Gość: felix Re: Polisa dla wnuka IP: *.pools.arcor-ip.net 23.11.12, 14:33
          nareszcie cos, co mi wstepnie odpowiada - dziekuje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka