x-m 24.03.05, 17:53 Mam pytanie: Czy mając kredyt złotówkowy powinienem się obawiać wejścia do strefy euro? Na jakich zasadach będą przewalutowane kredyty? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mirko45 OOO bardzo sensowne pytanie 24.03.05, 19:58 Borykam się z tym samym pytaniem. Sprawa przewlutowania PLN na EURO w chwili przystąpienia do strefy euro??? Jak wyglądała ta sprawa w niemczech gdy przewlutowano MARKE na EURO . Kto zyskał w niemczech ? kredytobiorca czy kredytodawca? :):) Tez prosze o próbe wyjasnienia tego tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
soloo1 Re: sterfa euro 24.03.05, 20:12 Witam wyprzedzę trochę eksperta :) zacznę odpowiedz od ostatniego pytania - z tego co mi wiadomo nie ma takich zasad i nikt tego nie ustalił (a jeśli ktoś tak twierdzi to powinno być to zawarte w indywidualnej - umowie), natomiast myślę, że ryzyko jest jak przy każdym kredycie walutowym gdzie mamy doczynienia z dwiema walutami, które podlegają wzajemnie wymianie po jakimś kursie. Własnie ten kurs wymiany stranowi zasadniczą zagadkę i z jego wysokością wiąże się ryzyko. Wtej sytuacji wydawałoby się, że komfortowo powinni się czyć posiadacze kredytów w EURO. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś