szpak_zam 18.02.06, 14:39 wysłuchałem w Trójce że wg jakiegoś raportu (?) banki internetowe w Polsce są wyposarzone w przestarzałe systemy zabezpieczeń i poziom tego bezpieczeństwa jest niski. czy to prawda?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czuk1 Re: pogłoski - bezpieczeństwo 18.02.06, 20:11 Być może. Niech wypowiedzą sie fachowcy. Wg mnie - Szpaczku zabezpieczają dostęp do swoich serwerów i kont klientów wcale nie gorzej niz banki zagraniczne. Jak mogło by być inaczej? Przecież ok. 3/4 bankow w Polsce to banki zagraniczne, korzystajace z systemów informatycznych swoich macierzystych banków , central ulokowanych poza granicami Polski. Idąc dalej tym sposobem myślenia banki polskie, z przewagą kapitału polskiego, nie mogą ustępować (pod względem zabezpieczeń kont internetowych)bankom zagranicznych. Wymusza to także konkurencja i zabiegi o nowych klientów. W efekcie poziom zabezpieczenia w polskim banku Inteligo (własności PKO BP) jest dobry. Próba włamania się do kontklientów tego banku była nieskuteczna. Serwery i system informatyczny tego banku obsługuje blisko 1,6 mln klientow, najwiecej w kraju. pzdr czuk-mariusz Odpowiedz Link Zgłoś
userid Raport. 21.02.06, 14:33 security.psnc.pl/reports/e-banking_polska_ssl_report.pdf Pamiętać jednak należy że raport traktuje o zagrożeniach "teoretycznych". Praktyka nie wygląda tak źle, wiele zależy od samych użytkowników. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: pogłoski - bezpieczeństwo 27.02.06, 07:46 Szpaczku - masz odemnie list na skrzynce. Zajrzyj. m Odpowiedz Link Zgłoś
michal.macierzynski Re: pogłoski - bezpieczeństwo 03.03.06, 15:32 > wysłuchałem w Trójce że wg jakiegoś raportu (?) banki internetowe w Polsce są > wyposarzone w przestarzałe systemy zabezpieczeń i poziom tego bezpieczeństwa > jest niski. czy to prawda?? Witam! Temat jest bardzo medialny, jednak w praktyce okazuje się, że przede wszystkim dla dziennikarzy. Systemy zabezpieczeń stosowane w polskich bankach należą do najnowocześniejszych na świecie (tak, to prawda, USA jest daaaleko za nami). Opisywane często ?dziury? mają się nijak do rzeczywistości ? tak jak miało to miejsce w ostatnim ?raporcie?. Ale to już techniczne kwestie ? faktem jednak jest, że niestety w pogoni za sensacją, dziennikarze nie sprawdzają wszystkich faktów, tym samym niepotrzebnie nakręcając spiralę strachu? Odpowiedz Link Zgłoś